Connect with us

Educație

Elevii lugojenii aflați în Franța, prinși in vâltoarea protestelor, adăpostiți de jandarmi intr-o biserică

Publicat

în

Grupul de elevi ai Liceului “Coriolan Brediceanu” din Lugoj, aflați alături de trei profesoare la Orleans, Franța, într-un schimb de experiență, au trecu marți prin momente delicate în timp ce se aflau în oraș. Deoarece în Franța au loc celebrele proteste ale vestelor galbene, și la Orleans mai multe grupuri de protestatari au împânzit centrul orașului.

În municipiul francez, care de altfel este înfrățit cu Lugojul, se află și elevii de la Brediceanu, alături de însoțitorii lor. Potrivit părinților unui elev aflat în deplasare, care a discutat cu familia sa la telefon, la un moment dat în timpul zilei de marți, violențele care păreau pașnice au degenerat, protestatarii începând să arunce cu petarde și să dea cu fumigene spre forțele de ordine.

RETIM

Potrivit publicației Liberation, un elev francez de 16 ani a ajuns la spital cu o plagă împușcată în cap în urma violențelor din oașul francez. Jandarmeria a evacuat o parte din centrul orașului, elevii lugojeni ajungând să fie adăpostiți de către jandarmi, spun sursele noastre, într-o biserică din zonă pentru câteva minute. Am cerut un punct de vedere de la directorul Liceului “Brediceanu” din Lugoj.

“Nu știu de niciun incident de ieri. Eu știu că astăzi totul s-a desfășurat conform planului. Acum nu pot să mă interesez pentru că intru la doctor”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Aurelian Sima, director la Liceul “Coriolan Brediceanu”.

Am cerut o opinie și de la conducătorul grupului liceenilor lugojeni. Profesorul însoțitor neagă faptul că elevii au fost implicați în vreo situație periculoasă, însă afirmă că programul vizitei are de suferit de pe urma protestelor.

“La noi programul s-a desfășurat după cum a fost plănuit. Într-adevăr au avut loc proteste, aici unde am fost noi au protestat niște elevi pentru regulile de la bacalaureat. Am trecut pe lângă grupul de protestatari, dar nu am avut nicio implicare. În loc să mâncăm la cantina liceului, am mers să mâncăm în oraș pentru a evita zona în care se protesta. Acum poate elevii au făcut fotografii, pentru că era ceva inedit pentru ei, dar nu s-a întâmplat nimic”, a povestit pentru Lugojeanul.ro Maria Păcurar, profesoară de franceză și însoțitoarea elevilor lugojeni la Orleans.

Mâine, elevii lugojeni pleacă spre Paris, acolo unde vor vizita orașul pe fugă. Singurul eveniment despre care profesorii însoțitori ne-au amintit este o excursie cu vaporașul pe râul Sena, vizita inițial plănuită în capitala Franței fiind mai extinsă.

“Mâine se anunță o zi liniștită la Paris, acolo sâmbătă se anunță proteste de amploare. Noi vom pleca la nouă dimineața, pe lumină, și vom participa la o excursie cu vaporul pe râu”, a mai precizat profesoara Maria Păcurar.

Grupul de elevi lugojeni va sta în Franța până luni, 10 decembrie.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

Mulți dintre copiii dați în plasament, în Timiș, violenți cu colegii și cu probleme la învățătură

Publicat

în

Monitorizarea mai atentă a familiilor care au luat copii în plasament, în legătură cu situația școlară a acestor copii. Este solicitarea făcută în ședința Consiliului Județean Timiș, de către fostul inspector școlar general, Marin Popescu. Acesta susține că foarte mulți dintre copiii dați în plasament au probleme la învățătură și chiar sunt violenți cu colegii.

„Din vizitele pe care le-am făcut în unitățile de învățământ, în zona rurală, informațiile pe care le am, din discuțiile cu directorii unităților de învățământ, există o mare problemă. Faptul că foarte mulți copii, care sunt plasați în familii, au probleme cu situația școlară. De foarte multe ori, familiile nu mai sunt preocupate de educația acestor copii. Nivelul de violență în unitățile de învățământ a crescut și unii dintre actori sunt acești copii. Ca urmare e nevoie de o monitorizare mult mai atentă, vizavi de acest detaliu”, a spus Popescu.

Consilierul județean a cerut ca DSASPC Timiș să facă aceste monitorizări, care să fie prezentate periodic consilierilor județeni.
Citiţi mai departe

Educație

FOTO Ziua Națională, sărbătorită în avans la Școala „Eftimie Murgu” din Lugoj

Publicat

în

Atmosfera de sărbătoare a invadat Școala Gimnazială Eftimie Murgu din Lugoj miercuri, 29 noiembrie, când elevii și cadrele didactice au îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a marca în avans Ziua Națională a României.

Activitățile specifice evenimentului au debutat solemn, odată cu intonarea Imnului Național al României. Ulterior, cei peste 600 de elevi și cadre didactice au format împreună un tricolor impresionant în cadrul unui flash-mob, aducând un omagiu culorilor naționale.

Un moment deosebit a fost reprezentat de elevii îmbrăcați în costume populare, care au încheiat evenimentul cu o impresionantă Horă. Programul artistic a continuat cu evoluția în holul școlii a unui grup vocal, oferind un minirecital alcătuit din cântece și versuri patriotice, urmat de o suită de dansuri populare care a captivat atenția participanților.

În holul școlii au fost expuse obiecte și costume tradiționale românești, iar o scurtă prezentare a marcat evoluția evenimentelor din 1 decembrie 1918, aducând în prim-plan istoria și tradițiile românești.

Pe lângă activitățile care au readus în atenție tradițiile și istoria, elevii ciclului primar au avut parte de experiențe moderne, confecționând stegulețe și insigne, descoperind valorile naționale prin intermediul tehnologiei moderne, utilizând coduri QR și personalizând spațiul dintre clase cu stele pe care au fost imprimate numele unor personalități din România. Implicarea părinților și a bunicilor a fost esențială pentru reușita evenimentului, aceștia contribuind atât la prezentarea și degustarea produselor tradiționale românești, cât și la servirea tuturor participanților cu o porție autentică de mâncare făcută la ceaun.

Evenimentul nu ar fi fost posibil fără sprijinul generos al sponsorilor și al părinților, care au contribuit la crearea unei atmosfere de sărbătoare și solidaritate în Școala Gimnazială Eftimie Murgu din Lugoj.

Citiţi mai departe

Educație

Înscrieri deschise la workshop-uri gratuite pentru pasionații de muzică din Lugoj

Publicat

în

În perioada 20-24 noiembrie, Asociația Scena Muzicală organizează 5 workshop-uri pentru pasionații de muzică din Lugoj, prin proiectul Marea Muzică, la Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu”. Înscrierile sunt deschise atât pentru copii, cât și pentru adulți, iar participarea este gratuită.   

Pentru că pasiunea pentru muzică nu are vârstă, lugojenii vor putea participa începând de luni, 20.11.2023, până vineri, 24.11.2023, la 5 workshop-uri creative în care vor fi abordate teme distincte, în funcție de interesele participanților. Copiii se vor putea bucura de o activitate educativă și interactivă ce le va lărgi orizonturile muzicale, în timp ce adolescenții își vor putea dezvolta cunoștințele și vor putea socializa cu tineri care le împărtășesc pasiunea. Nici părinții nu sunt trecuți cu vederea. Aceștia vor avea ocazia să petreacă timp de calitate alături de cei mici și vor avea șansa de a dezvolta o nouă conexiune emoțională prin explorarea unor interese comune:

  • Luni, 20.11 – Workshop de percuție cu tema „Jocuri de echipă și comunicare nonverbală cu ajutorul muzicii și a ritmului”, susținut de Sorina Savii, percuționist în cadrul Operei Naționale Române din Timișoara.
  • Marți, 21.11 – Workshop de improvizație cu tema „Jocul în joacă”, susținut de Ionuț Pîrvulescu, actor al Teatrului Auăleu Timișoara.
  • Miercuri, 22.11 – Workshop de canto cu tema „DoReMi pentru toți”, susținut de Ana-Maria Stănoia, soprană a Operei Naționale Române din Timișoara.
  • Joi, 23.11 – Workshop de chitară cu tema „Fascinația chitarei!”, susținut de Ion Dorobanțu, Lector Univ. Dr. al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara.
  • Vineri, 24.11 – Workshop de muzicoterapie cu tema „Community sound”, susținut de Eliana Zah, organizator al concursului „Music for your Soul” în Lugoj.

Fiecare workshop va fi organizat în 2 grupe: prima grupă de la ora 15:30, iar cea de-a doua de la ora 17:30. Pentru a putea menține un nivel de implicare înalt cu toți participanții, fiecare grupă va conține maximul 20 de persoane.

Viitorii participanți au posibilitatea de a selecta intervalul de timp dorit și workshop-urile pentru care optează în cadrul următorului formular de înscrieri: https://forms.gle/eUtDC2fn3movo7gs8. De asemenea, pot trimite un email la adresa inscrieri.mareamuzica@gmail.com.

Această inițiativă face parte din proiectul Marea Muzică al Asociației Scena Muzicală și este finanțată din bugetul local al Municipiului Lugoj.

 

Citiţi mai departe

Educație

Povestea singurei școli private din Lugoj, care funcționează deja de peste 20 de ani

Publicat

în

Povestea Școlii „Harul” este impresionantă prin modul în care a luat naștere și rezistă în inima orașului Lugoj. Liceul Teoretic „Harul” de astăzi a început ca o școală privată, dedicată învățământului preșcolar și primar și, de-a lungul anilor, a evoluat într-o instituție care oferă până la cursuri liceale, marcând un impact semnificativ în comunitatea locală. În prezent aproape 600 de copii primesc educație în această instituție.
Colega noastră Daniela Decean l-a avut invitat, la podcastul „Direct la Subiect„, pe Emanuel Olariu, managerul instituției.  Discuția cuprinde de la principiile și valorile fundamentale pe care Liceul Teoretic „Harul” se străduiește să le insufle elevilor săi, contribuind la formarea unei generații de tineri pregătiți pentru provocările viitorului, până la problemele zilnice cu care se confruntă.

Prin intermediul podcastului, de mai jos, aducem prim-plan povestea captivantă a primei școli private din Lugoj, dezvăluind aspecte inedite și inspiraționale ale acestei călătorii educaționale de aproape un sfert de secol.

Citiţi mai departe

Cele mai citite