Connect with us


Politică

Interviu cu cel mai activ politician din Timiș, Cornel Sămărtinean

Publicat

în

Cornel Samartinean, candidat PMP la functia de Președinte al Consiliului Judetean Timis: “Eu consider ca motorul dezvoltarii unui judet il constituie investitiile. Ori conducerea de stanga a Judetului Timis a ignorat investiile timp de 8 ani”

PMP

Domnule deputat ce v-a venit sa lasati Parlamentul pentru Consiliul Judetean Timis? La prima vedere pare o functie mai grea, care presupune o activitate mai intensa?

USR

Asa este, functia de Presedinte al Consiliului Judetean presupune o activitate mai intensa. Insa si “rasplata” pentru munca depusa este pe masura. Si cand vorbesc de rasplata ma refer la faptul ca din postura de presedinte al consiliului judetean ajungi sa influentezi mult mai repede vietile oamenilor, si efectele deciziilor pe care le iei sunt mult mai repede vizibile. Timp de 8 ani cat m-am luptat pentru judetul Timis in Camera Deputatilor am observat ca deciziile luate acolo, la Bucuresti, intarzie nepermis de mult sa influenteze in bine viata oamenilor din teritoriu. Acum eu vreau sa schimb asta si m-am decis sa candidez si sa castig functia de presedinte al Consiliului Judetean Timis, pentru ca deciziile pe care le iau sa ajunga sa imbunatateasca mult mai repede si mai eficient vietile oamenilor… Pana la urma acesta este scopul meu si acesta ar trebui sa fie scopul fiecarui politician, indiferent ca e la Bucuresti in parlament sau in teritoriu, in adminstratia judeteana sau locala.

In prezentarea dumneavoastra existenta pe pagina de Facebook spuneti ca sunteti cel mai activ parlamentar din Timis si unul dintre cei mai activi parlamentari din tara. Enumerati 31 de luari de cuvant, 220 de intrebari si interpelari, dar si 71 de propuneri legislative, dintre care 5 aprobate. Care sunt cele mai importante proiecte de acte normative aprobate si cum au contribuit acestea la nivelul de trai al romanilor? Pe de alta parte, care sunt cele mai importante proiecte, din punctul dumneavoastra de vedere, care au fost respinse?

Stiti foarte bine cat de greu este pentru un parlamentar din opozitie sa treaca un proiect de lege prin parlament, indiferent de cat de bun acel proiect. De multe ori parlamentarii de la putere pur si simplu blocheaza inititivele care nu le apartin. Cred ca unul dintre cele mai importante proiecte legislative dintre cele pe care le-am initat eu si care s-a si transformat in lege anul trecut, se refera la obligativitatea CFR-ului de a monta semnale luminoase si acustice la toate trecerile peste calea ferata. Anual in Romania mor sute de oameni in accidente la trecerile peste cale ferata nesemnalizate cu semnale acustice si sonore… Iar la noi in Timis au fost multe dintre ele. De aceea am initiat aceast proiect de lege care sa previna pierderea de vieti omenesti in accidente rutiere si ma bucur ca am reusit sa o trec prin parlament si a devenit astfel lege. Daca vorbim de proeicte respinse, pot sa va vorbesc ore in sir despre acest subiect. Am avut ca si deputat de Timis, in fiecare an cred ca sute de amendamente pe legea bugetului, prin care ceream alocarea de fonduri pentru obiectivele importante pentru judetul pe care il reprezint. Nici unul nu a trecut la vot! Multe dintre ele se refereau la alocarea de fonduri pentru centura Timisoarei. Culmea, si colegii parlamentari de Timis de la putere, ma refer la PSD-isti au votat mereu impotriva acestor amendamente. Un proiect de lege foarte important pe care nu am reusit sa il transform in lege prevedea obligativitatea ministerului Invatamantului de a angaja cate un psiholog scolar in fiecare unitate scolara care are personalitate juridica. In prezent legea in romania prevede ca un psiholog scolar trebuie sa se ocupe de 800 de elevi. Eu am vrut sa reduc acest numar la 400 de elevi, dar legea a fost respinsa de PSD in Senat.

Credeti ca activitatea din Parlament va conta pentru timiseni? De ce ar trebui sa va aleaga timisenii pe dumneavosatra?

Nu cred, sunt sigur de asta. Cred ca timisenii vor ca presedintele consiliului judetean sa fie un om implicat, hotarat, harnic care sa se bata pentru binele lor. Am demonstrat ca nu sunt ca orice alt politician, si nu am ramas un deputat anonim in cei 8 ani de mandat in Camera Deputatilor, asa cum le si promiteam celor care m-au votat in 2012. Acum vin sa imi iau alte angajamente in fata lor, si le voi duce la bun sfarsit ca presedinte al Consiliul Judetean Timis.

Spuneti-ne principalele proiecte pe care doriti sa le implementati in judetul Timis, sau mai nou judetul Timisoara asa cum a zis premierul Orban?

Vedeti, si aceasta greselaa a premierului Orban arata cat de mult le pasa celor de la Bucuresti de Timisoara si de Timis. Foarte putin! Acum daca e sa revin la proeictele mele pentru Timis, vreau sa va spun ca eu nu mi-am propus sa le spun timisenilor o lista interminabila de proiecte si proiectute, asa cum fac toti politicienii si apoi uita de ea dupa ce ajung in functie. Eu imi iau 4 angajamente in fata celor carora le cer votul: Primul, nimeni nu mai arunca banii publici pe fereastra. Presedintele consiliului judetean isi permite sa cumpere produse sau servicii la suprapret sau face investitii inutile pentru simplu fapt ca oamenii nu afla preturile la care se fac aceste achizitii, contractele fiind secretizate pentru publicul larg. Ca sa eliminam toate aceste probleme vin cu o solutie simpla: TOATE, DAR ABSOLUT TOATE contractele consiliului judetean si toate achizitiile, toate platile si toate veniturile angajatilor vor fi afisate pe site-ul consiliului judetean. Vor fi toate publice si asa oricine poate sa le vada. Vreau sa schimb, in primul rand, perceptia profund gresita ca cei care ajung in functii publice sunt stapanii absoluti ai bugetelor locale sau judetene si ca pot cheltui oricat, oricum si pentru orice din ele. De aceea, atat la Consiliul Judetean, cat si in restul primariilor, noi cei din PMP vom trata banii publici ca si cand ar fi banii familiei sau banii unei firme. Dumneavoastra la dvs. acasa, sau in firma dvs, niciodata nu veti plati mult mai mult decat pretul pietei pentru un produs sau un serviciu, asa cum se intampla de cele mai multe ori acum in Timis. Nu ati cumpara o bicicleta cu un pret de trei ori mai mare decat pretul pietei, pentru ca e un non sens sa faceti asta. EI bine, eu imi iau angajemtnul ca asa ceva nu se va mai intampla nici cu banii publici in Consiliul Judetean Timis.

Al doilea angajamnet se referă la faptul ca vreau sa construiesc la consiliul judetean o echipa de profesionisti care sa atraga fonduri europene. Rata de absorbtie a fondurilor europene este foarte mica – sub 35% la nivel local. Asta se traduce prin faptul ca sunt bani disponibili pentru dezvoltarea Timisului, dar nimeni nu stie sa scrie proiecte bune pentru a-i atrage. Sa ne intelegem, banii europeni sunt bani pe care ii primim GRATIS! NU TREBUIE SA II DAM INAPOI! Problema este ca, consiliul judetean nu are specialisti in scrierea de astfel de proiecte. Unde mai pui ca fondurile europene sunt mai greu de fraudat prin licitatii aranjate si deci, mult mai greu de sifonat acolitilor politici.  Atunci e mai usor sa spui <<NU SUNT BANI>>, decat sa te zbati sa atragi fonduri europene. De ce in alte judete, cum e Bihorul, Brasovul sau Sibiul se poate – rata de absorbtie a fondurilor europene fiind de peste 80% – iar la noi, in Timis nu se poate? In 4 ani, cu aceasta echipa putem finanta toate lucrarile de care are nevoie Timisul. Pentru atragerea specialistilor vom oferi pachete salariale atractive si stimulente chiar si prime de succes, la fel ca in mediul privat de elita.

Al treilea angajament se referă la faptul că bugetul Timisului va fi unul orientat spre investitii. În ultimii 8 ani, conducerea CJT a dirijat mai bine de 75% din buget pe masuri de tip social si doar un sfert s-a cheltuit pentru investitii. ACEST LUCRU SE SCHIMBA URGENT! Vreau sa inversez aceste procente, cel putin 75% din buget va merge la investitii si, in 4 ani, ajungem in Timis la o acoperire de 100% cu retelele de distributie de apa si canal, gaze naturale, sau cu asfalt.

Al patrulea angajemnt este investitia masiva in educatie. Cred cu tarie ca aceasta este singura reala de a duce Romania pe un drum nou. In ultimii 31 de ani nu s-au construit scoli, gradinite sau crese noi. Lipsa de actiune a statului in acest domeniu a incurajat initiative private, mai ales la orase si in localitatile periurbane. E de laudat acest lucru, totusi consider ca in fiecare localitate ar trebui sa existe cel putin o cresa si o gradinita noua, finantata si dotata de stat, la standardele de calitate ale anului 2020. In plus, vreau sa initiez un program de stimulare a tinerilor profesori de a se stabili la sat. De cele mai multe ori in localitatile care sunt mai departe de centrele urbane, la scoala ajung doar suplinitori, nu sunt profesori titulari pe posturi. Vrem sa schimbam acest lucru si oferim teren pentru case si scutiri de la plata unor impozite pentru profesorii titulari care se stabilesc si predau in astfel de localitati.

As vrea sa vorbim un pic despre o problema delicata pentru judet, in special pentru orasul Timisoara: clanurile interlope si mafia imobiliara. Caci, din pacate, judetul si Timisoara sunt renumite la nivel national pentru aceste probleme. Inclusiv presedintele Consiliului Judetean are un rol in combaterea acestui flagel, asa ca va intreb: cum veti reusi sa le asigurati cetatenilor siguranta si sa opriti jaful imobiliar?

Siguranta cetatenilor ar trebui sa fie prioritate zero pentru orice politician, indiferent ca e ales local, judetean sau parlamentar sau chiar demnitar in guvern. Eu cred ca solutia o constituie forta de politie profesionista si o justitie puternica aflata dincolo de influenta politicului. Sunt destul de multe probleme in Timis din acest punct de vedere si mai este mult de munca. Dincolo de clanurile interlope, eu cred ca cei care conduc judetul si orasul trebuie in primul rand sa dea un semnal ca respecta legea și ca politia si justitia sunt independente si nu se amesteca in politica sau in campania electorala. Din pacate in Timisoara asta nu se intampla. Si va dau exemplul nostru al celor din PMP. In perioada de precampanie electorala am aplasat peste 70 de corturi si schele in oras cu banere cu insemnele Partidului Miscarea Populara, la fel cum au facut si ceilalti candidati. Numarul banerelor noastre, destul de mare probabil l-a infuriat peste masura pe primarul Nicolae Robu si acesta a dat ordin politiei locale sa rezolve urgent problema. Iar politistii locali, umili, ca niste vasali, s-au conformat! Am primit telefoane si mesaje de amenintare din partea unui politist local la 5 dimineata prin care ma soma sa dam jos de pe domeniul public banerele pentru ca altfel ne amendeaza si, mai mult ni le dau ei jos! Pentru ca nu am dat curs presiunilor lor, ne-au trimis pe whatsapp nu mai putin de 40 de amenzi. Iar dupa 2 zile peste 40 de corturi pur si simplu au disparut de pe domeniul public. Am facut sesizari la Politia locala si cea nationala cu privire la acest furt. Am primit doar un raspuns in bataie de joc de la Politia locala cum ca nu exista camere de luat vederi care sa fi surprins cele reclamate de noi. Asta in conditiile in care Timisoara este orasul cu cele mai multe camere de supraveghere din tara, toate conectate la un centru de management al traficului centru aflat in subordinea primariei conduse tot de Nicolae Robu. Vedeti lipsa de respect pentru lege a primarului Nicolae Robu? Intelegeti cum, prin obligarea politistilor locali de a se implica in competitia electorala, decredibilizeaza intreaga institutie? De aceea cred ca o politie și o justitie puternica dincolo de influentele politice constituie solutia cea mai potrivita.

Sunt peste 10 candidati la functia presedinte al Consiliului Judetean Timis. De ce nu ati facut alianta cu PNL? Sau cu USR?

Noi cei din PMP mergem singuri la aceste alegeri. Nu am vrut sa facem aliante prelectorale penru simplul fapt ca avem incredere in noi, in candidatii pe care ii propunem la aceste alegeri locale. Sunt oameni foarte bine pregatiti, multi dintre ei sunt tineri și sunt oameni noi in politica daca pot sa spun asa. Nu am vrut sa cedam sansa acestora de a se afirma si de a candida pe locuri eligibile  in cadrul unor aliante cu PNL sau USR.

Pe cine vedeti cel mai important contracandidat al dumneavosatra?

Nu exista, din punctul meu de vedere, un contracandidat mai important decat altul. Cel mai important candidat in aceasta campanie electorara sunt eu, Cornel Samartinean, viitorul presedinte al Consiliul Judetean Timis. Nu vreau sa vorbesc depsre contracandidatii mei, eu vreau sa vorbesc depsre ce vreau eu sa fac pentru Timis.

Actualului presedinte al Consiliului Judetean Timis, Calin Ionel Dobra, candidat pentru un nou mandat, ce ii reprosati ca nu a facut pentru judet?

Principalul repros pentru actuala conducere a Consilului Judetean Timis este faptul ca timp de 8 ani conducerea CJT a dirijat mai bine de 75% din buget pe masuri de tip social si doar un sfert a cheltuit pentru investitii. Eu consider ca motorul dezvoltarii unui judet il constituie investitiile. Ori conducerea de stanga a ignorat investiile timp de 8 ani.

Intrarea in joc a lui Traian Basescu, chiar daca la Primaria Capitalei, va ajuta partidul la nivel national si implicit pe dumneavoastra?

Intrarea in joc a lui Traian Basescu este foarte importanta pentru Partidul Miscarea Populara. Si evident ca si pentru noi cei din Timis. Implicarea lui Traian Basescu da un semnal de lupta pentru toti membrii si simpatizantii lui si ai partidului. Sa nu uitati niciodata ca Traian Basescu nu a pierdut nici un scrutin electoral in care a fost implicat, le-a castigat pe toate… Evident ca la fel va face si acum și asta ne da tuturor celor din PMP aripi!

Cum vedeti candidatura lui Traian Basescu? Probabil cel mai important candidat din punct de vedere al experientei la alegerile locale?

Asa cum am spus, Traian Basescu nu a pierdut niciodata alegerile, indiferent de ce fel de alegeri au fost. Si este singurul om politic din Romania care se poate lauda cu o astfel de isprava.

Ce scor politic va asteptati sa obtina PMP la alegerile locale?

PMP va obtine un scor foarte bun la alegerile locale. Obiectivul nostru la nivel national este să obtinem un scor de peste 10-12 la suta. Vrem sa devenim a treia formatiune politica din tara ca numar de alesi locali.

Trebuie sa discutam putin si despre guvernare. Nu sunteti la guvernare in prima linie, insa PMP detine functii importante in esalonul secund. Cum credeti ca a gestionat Guvernul Orban problema pandemiei?

Da am votat guvernul Orban și facem parte din Guvern prin ministrii secretari de stat pe care ii avem. Sigur ca pandemia reprezinta o situatie exceptionala si nimeni nu a mai trecut printr-o experienta similara pentru a avea termen de comparatie, sa zica uite domnule atunci a fost mai bine , sau acum e mai bine. Sigur ca s-au facut si greseli si s-au facut si lucruri foarte bune.

Dar din punct de vedere economic, a luat Guvernul toate masurile necesare pentru a asigura stabilitate mediului de afaceri si romanilor in general, ori va veni peste noi o criza economica majora?

Eu revin la ceea ce am mai spus. Investitiile sunt solutia pentru prevenirea unei crize economice majore. Toate economiile lumii au intrat in recesiune, asta stim cu totii. Mediul privat este foarte afectat inca, iar in aceasta situatie trebuie s aintervina statul si sa fac investitii pentru a crea plus valoare. Mediul economic privat a sustinut mereu economia Romaniei, iar acum cand mediului privat ii este greu, cred ca e datoria statului sa intervina si sa faca, asa cum am spus, mult mai multe investitii.

Ce ati fi facut diferit daca ati fi fost in Guvern?

As fi pus mai mult accent poate pe investitii publice, in infrastructura care sa aduca plus valoare si mediului privat. Si as fi atras poate mult mai multe fonduri europene.

Faceti-ne o previziune despre ce se va intampla cu PMP dupa alegerile locale. Va continua sa creasca in optiunile romanilor sau o va lua pe o panta descendenta, asa cum s-a intamplat si cu alte partide?

Da cred ca PMP va creste si dupa alegerile locale, si ca vom deveni a treia forta politica a Romaniei.

In final, cum credeti ca va arata scena politica in 2021, dupa alegerile parlamentare. Vom avea tot un Guvern PNL, va reveni PSD la guvernare, va intra PMP la guvernare?

Un lucru e sigur, PSD va ramane in opozitie. Cred ca oamenii s-au saturat de guverne de stanga, de parlament cu majorita de stanga. E timpul dreptei politice din Romania, e tipul investitiilor facute in interesul oamenilor și pentru prosperitatea mediului de afaceri. Si asta o poate face doar un guvern de dreapta. Si da, cred ca PMP va intra la guvernare. Avem oameni bine pregatiti care sunt gata sa se implice si sa isi asume guvernarea.

Comandat de PMP Timis,  Cod mandatar: 21200020

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Muzeul dictaturii comuniste (P)

Publicat

în

Care este povestea României recente? Cine sunt eroii ei la care noi să ne putem raporta astăzi? Eroii recenți ai țării noastre sunt acei oameni extraordinari ai închisorilor care nu au cedat, nu au mințit și nu au trădat zestrea spirituală a poporului român. Sunt acei semeni ai noștri care, de-a lungul a aproape a cincizeci de ani de comunism, au suferit și și-au asumat moartea în cumplitele temnițe comuniste. Dar care nu și-au pierdut niciodată libertatea sufletului.

PMP

Pentru ca noi să-i putem cunoaște și cinsti este mai mult decât necesar să le dedicăm un templu al memoriei în care să le recunoaștem suferința și să le aducem un omagiu, restituind totodată adevărul istoric și împăcându-ne cu trecutul nostru. Acest templu poate lua forma unui muzeu al dictaturii comuniste iar Timișoara, orașul care ne-a eliberat de comunism, merită cel mai mult un asemenea loc dedicat tuturor acelor eroi ai rezistenței, iubitori ai adevărului și ai libertății care și-au sacrificat viețile pentru credințele, principiile și pentru semenii lor.

USR

Muzeul dictaturii comuniste at trebui să fie asemenea unei cărți deschise, prin care toți aceia dintre noi care dorim să cunoaștem, să avem posibilitatea de a afla grozăviile la care au fost supuși bunicii și părinții noștri. Vom putea face acest lucru atunci când vom păși cu sfială și emoție în acele încăperi dedicate unor oameni de stat precum Corneliu Coposu, seniorul care a stat șaptesprezece ani în închisoare, Ion Mihalache, căruia i s-a impus muțenia, interzicându-i-se să comunice timp de opt ani de zile cu vreun alt om, Nicolae Steinhardt, Vladimir Ghica ori Richard Wurmbrand, oameni credincioși, cu iubire față de semenii lor. Sau vom putea descoperi spațiile închinate unor figuri feminine exemplare precum Doina Cornea sau Elisabeta Rizea din Nucșoara, cea care a susținut mișcarea de rezistență din munți oferind protecție partizanilor lui Toma Arnăuțoiu.

În acele spații vom afla că oamenii care au format odată elita românească, găsindu-se aruncați în temnițele comuniste, au încercat să supraviețuiască și nu și-au permis să-și piardă speranța. Din contră, rezistând, ei au încercat să le facă zilele mai ușoare și acelora cu care împărțeau celulele, oferindu-le posibilitatea de a veni în contact cu marea literatură clasică și de a participa ad-hoc la cursuri de istorie, filozofie, teologie sau limbi străine.

Printr-un muzeu dedicat dictaturii comuniste, noi dorim să spunem răspicat că regimul comunist a fost un regim ilegitim și criminal care a produs sute de mii de victime. Proiectul acesta ar putea fi oportunitatea noastră prin care să încercăm să ne restituim datoriile față de acea generație care ne-a lăsat un testament nescris al curajului și al demnității și care astăzi ne veghează din cer.
Este vremea să lăsăm un loc de aducere aminte urmașilor noștri, un loc al pietății, al onoarei și al exemplului sacrificial în numele libertății. Avem obligația să nu uităm că națiunea română a avut eroi și a avut martiri.

MIHAI NEAMȚU

Citiţi mai departe

Politică

Adrian Pau, Pro România: “Trebuie să modificăm Legea Achizițiilor Publice” (P)

Publicat

în

De 30 de ani, în România se promit și nu se realizează mii de kilometri de autostradă de fiecare partid care ajunge la guvernare. O fi incompetență, rea intenție sau alte interese, este greu de spus. Ceea ce este, însă, foarte clar e că actuala Lege a Achizițiilor Publice este deficitară și necesită modificări serioase, dar și rapide.

PMP

Poate cel mai bun exemplu legat de carențele acestei legi este al de autostrăzilor. Infrastructura rutieră din România însumează azi doar 870 de kilometri de autostradă dintr-un necesar de 3000. Un calcul matematic simplu ne arată că în România s-au construit, în ultimii 30 de ani, puțin sub 30 de kilometri de autostradă pe an! În acest ritm, avem nevoie de încă 70 de ani pentru a ajunge la necesarul de 3000 de kilometri. Din acest motiv, Pro România susține o serie de modificări importante la Legea Achizițiilor Publice.

USR

“În primul rând, trebuie stabilit un calendar clar al procesului de achiziție, pentru că în România un astfel de proces durează între 2 și 3 ani. De asemenea, este foarte important să eliminăm extremele, mai exact cea mai mare și cea mai mică ofertă, pentru că niciuna dintre ele nu are corespondent în realitate”, spune Adrian Pau, candidat Pro România Timiș la Camera Deputaților.

Una dintre problemele cu care beneficiarul lucrărilor se confruntă în urma achizițiilor publice o reprezintă firmele care au ca singur obiect de activitate depunerea de constestații, iar până la soluționarea acestora se pierd uneori ani de zile. Adrian Pau, candidatul Pro România la Camera Deputaților sune că aceste metehne trebuie eliminate. “Avem o soluție și în acest caz și am gândit un mod de eliminare a constatarilor clasici, care urmăresc doar să obțină anumite foloase sau să încetinească anumite proiecte. Așadar, dacă o societate dorește să consteste o licitație publică, trebuie să depună o garanție de 10% din valoarea contractului, sumă ce va fi pierdută în cazul în care contestația este respinsă. Prin această prevedere putem accelera procesul de selecție al firmelor câștigătoare. Totodată, noi considerăm că în desemnarea câștigătorului nu trebuie să primeze într-o proporție foarte mare oferta financiară, ci cea tehnică, precum și perioada de prestare a serviciilor, calitatea materialelor și soluțiile inovative”, a mai declarat Adrian Pau.

Comandat de Partidul Pro România Filiala Timiș. Executat de SC Banat Press SRL
CMF: 11200008

 

Citiţi mai departe

Politică

Bătălia programelor de guvernare: PNL, cifre și argumente/ PSD, poze și desene (P)

Publicat

în

Analiza programelor de guvernare relevă o diferență netă între PNL și PSD. Oferta politică a liberalilor, prezentată zilele trecute, este mult mai ancorată în realitate, arată bugete și termene pentru investiții și explică clar de unde vin resursele pentru fiecare proiect. De partea cealaltă, la PSD regăsim peste 60 de pagini de titluri, desene și fotografii care vorbesc despre un program improvizat, în jurul unor promisiuni mai vechi „reîncălzite”. Marea surpriză? PSD-ul de la nivel național nu prea știe ce promite filiala din Timiș în campania electorală.

PMP

PNL este singura alternativă pentru schimbare, pentru a încheia definitiv cu cei 30 de ani de PSD. Programul liberal conține 17 proiecte pentru Timiș, în timp ce PSD are doar 4 mențiuni.

USR

Credibilitatea programului PNL este dată chiar de ceea ce a realizat Guvernul Orban în ultimul an, comparativ cu ceea ce au lăsat în urmă social-democrații.
Liberalii au reușit ca într-un singur an, cu o criză sanitară gravă și cu toate șicanele majorității toxice a PSD, să păstreze numărul de locuri de muncă, să elimine toate supra-accizele, supra-taxele și supra-impozitele (contracte part–time, OUG114 etc.), să scadă inflația la jumătate, să realizeze cele mai mari investiții publice din ultimul deceniu, 35,4 miliarde lei, să atragă 3,2 miliarde euro fonduri europene (de 3 ori mai mult decât guvernul PSD din 2019 care a atras 1 miliard), să inaugureze până la finele anului, 90 km de autostrăzi (de 3 ori mai repede decât PSD care a inaugurat 96 km în 3 ani).
PNL arată că este singurul partid care poate pretinde cu adevărat că este pregătit să guverneze și după 6 decembrie și că, prin investiții masive, poate aduce rezultate reale pentru nivelul de trai al românilor.

Timișul: dezvoltare sau stagnare

Cu privire la proiectele pentru Timiș, liberalii susțin că toate drumurile vor duce la Timișoara prin rețeaua de autostrăzi și prin cea feroviară. Investițiile în infrastructura de transport vor conecta Timișoara și Lugojul cu Moravița, Deva și Calafat. În plan regional, Timișoara va deveni nodul de comunicații în care se vor intersecta drumurile care vin de la Constanța, Gdansk și Salonic.
Prin contrast, programul PSD este extrem de vag referitor la necesitățile Timișului, singura autostradă propusă fiind un mic segment pe traseul Lugoj–Deva, care va fi finalizat în orice guvernare, pentru că proiectul este deja demarat.

Timișoara – Capitală Europeană a Culturii – prioritate națională

Un alt obiectiv la care timișorenii țin mult și care trebuie să devină de interes național este anul 2023 – Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. PNL tratează pe larg această temă, în timp ce PSD nu face nici măcar o minimă referire.
„Timișoara – Capitală Europeană a Culturii este o prioritate națională pentru Partidul Național Liberal. De aceea, prin programul de guvernare vom asigura finanțări și investiții majore. Guvernul va aloca 167,55 milioane lei pentru tot ceea ce înseamnă cultură: evenimente, reabilitări și restaurări ale principalelor spații culturale din oraș. Este vorba despre Filarmonica Banatul, Palatul Culturii, Centrul Cultural Mărășești, Cinema Victoria, Cinema Dacia și Biblioteca județeană”, afirmă deputatul liberal Ben-Oni Ardelean.

Proiectele PNL vor genera noi investiții, locuri de muncă mai bine plătite și în final, un ritm accelerat al dezvoltării.

Dincolo de toate acestea nu trebuie să uităm că nevoile Banatului de pustă sunt legate și de intervențiile urgente în zona agricolă. Claudiu-Martin Chira, candidat PNL pentru Camera Deputaților, susține că: „agricultura din Banat a avut de suferit în ultimii ani și asta ne-a arătat cât de importantă este o strategie de exploatare inteligentă, adaptată nevoilor curente. Programul nostru de guvernare alocă 6,5 miliarde euro pentru extinderea sistemelor de irigații și pentru implementarea tehnologiilor pentru combaterea deșertificării. Noi vom susține în Parlament toate proiectele fermierilor și agricultorilor bănățeni pentru că localizarea geografică și potențialul de cultivare a solului sunt foarte mari”.
Timișul este deja o regiune care trage în sus întreaga economie națională, un vector de dezvoltare care, însă, are în continuare nevoie de proiecte reale pentru ca infrastructura să țină pasul cu economia locală și cu dinamica nevoilor investitorilor.
În Timiș, alegerile din 6 decembrie ne duc către o ecuație simplă: proiecte, dezvoltare și viziune sau indiferență, incompetență și stagnare.

Comandat de PNL Timiș. Executat de SC Banat Press SRL Cod mandatar financiar: 11200025

Citiţi mai departe

Pro

Publicitate

Cele mai citite