Connect with us

Opinii

EDITORIAL Aris! Haideți să facem să conteze!

Publicat

în

Lunea Tristă(Blue Monday) e zice-se(de psihologi și specialiști), cea mai tristă deprimantă zi din an.  Psihologul, cum altfel decât britanic, Cliff Arnal a analizat o combinaţie de factori şi consideră că „depresia colectivă” din a treia zi de luni a anului ar fi cauzată de scăderea temperaturilor şi de o scădere a luminozităţii. Se adaugă datoriile acumulate în urma sărbătorilor de sfârşit de an, vacanţele care reprezintă o amintire sau o perspectivă îndepărtată, la fel ca hotărârea de a pune în aplicare bunele rezoluţii luate pe 1 ianuarie. Dacă mai punem și pandemia, cu tot ce decurge de aici, e un fel de zi în care te trezești de dimineață și urăști pe toată lumea. Nu te gândești decât la ce nu ai, ce îți lipsește, ce ai mai vrea, de ce eu, de ce nu eu, adică e vorba doar de tine și ce nu ai, sub o justificare absolut științifică. Adică, azi chiar ți se permite să fi egoist!

Am mulți prieteni pe facebook. Nu foarte mulți din Lugoj! Orășelul nostru ne permite suficientă socializare directă ca să fie nevoie de suprasolicitarea rețelei, așa că nu văd pe perete foarte multe informații din Lugoj. De cele mai multe ori consider sterile manifestările de Ziua Națională, când ne trezim români mândri, de 15 ianuarie când toți suntem eminescieni, mai apoi iubim regele, armata, vârstnicii, etc., iar a doua zi ne trece. Sunt convins că de multe ori așa e și cu postările despre cazuri medicale, însoțite de mesaje gen distribuie dacă îți pasă. Click-ul de păsare e doar un dat mai departe de pe o terasă, din scaunul confortabil de la birou sau de la o ședință de manichiură. Bifat și revenim la ale noastre.

Știu oameni care fac bine, oameni care fac voluntariat, care dăruiesc, zugrăvesc casele bătrânilor, care merg prin noroaie cu mașinile pline la case mai sărace. Trebuie să insiști să îi faci să vorbească despre toate astea. Este firescul lor și nu înțeleg când alții se minunează. La fel de bine, știu și mulți oameni, ale cronologii de pe rețelele de socializare sunt pline. Care își asumă, care sunt vocali, care se laudă. Nu vreau să vorbesc despre ei!

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Campaniile pentru cazurile mediatizate în ultimii ani local s-au derulat greoi, cu toată implicarea unor organizații ori desfășurarea de evenimente care să atragă publicul. Lugojenii nu s-au înghesuit să doneze, chiar dacă au fost copii cu probleme grave de sănătate.

RETIM

Nu cred însă că am văzut o mobilizare printre lugojeni așa cum am văzut pentru Aris. Cred că deja cunoaștem majoritatea cazul lui, nu mai e nevoie de detalii. Nu știu dacă Aris e o persoană deosebită. Nu știu dacă are foarte mulți prieteni și din acest motiv a luat amploare campania. Nu știu dacă a făcut bine, dacă a ajutat mulți oameni, și acum i se întoarce, nu știu de ce el. Nu știu ce o fi acum în sufletul lui și îi cer iertare că acest material nu e despre el. E doar despre cei care au făcut ceva. Cunoscându-l sau nu! Cei care nu doar au dat mai departe. Nu doar pentru a vedea  alții care să facă ceva. Am văzut lume de la depărtare donând, vânzând, oferind. Oameni care au decis să îi fie alături! Unii îl cunosc. Alții nu!

Se spune epidemiile apropie oamenii între ei. Nu e cazul la noi, studiile făcute la câteva luni de la debutul pandemiei, neconstatând o creştere importantă a tendinței colective spre altruism a românilor. Doar 27% spuneau că am devenit mai buni în această perioadă.

Și totuși! Oameni buni, vă dați seama că suntem pe cale să răsturnăm și noi niște  studii fie ele despre români, altruism, solidaritate, luni albastre și pandemie? Că poate suntem pe cale să ne schimbăm și noi? Că poate nu e doar despre Aris ci și despre noi ca și comunitate?

Până atunci însă, mâine Aris are programată o ședință de chimio nivel foarte agresiv la Cluj. Spune că va încerca de telefon pentru a se odihni, centra, alimenta corespunzător. Haideți să facem să conteze!

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Opinii

EDITORIAL Proverb românesc: „Schimbarea domnului este bucuria prostului”

Publicat

în

Vestea că primarul Claudiu Buciu a fost suspendat din funcție m-a luat prin surprindere. Nimic nu anunța furtuna politică iscată oarecum din senin. Dar știți cum este, cine seamănă vânt, culege furtună!

Totuși, viteza cu care administrația Buciu a fost decapitată, îmi dă oarecum de gândit. Te poți întreba dacă nu cumva este vorba în cazul de față de un linșaj politic? Sau de o abilă înscenare a ieșirii din scenă a unui personaj care nu se mai regăsea în textul piesei. Te poți întreba multe, pentru că impactul evenimentului asupra mentalului colectiv ridică multe semne de întrebare.

Mi se pare curios că tocmai tovarășii lui de partid, din eșantionul superior, au fost primii care au dat semnalul mazilirii. Dar cum în țara asta enormitatea s-a banalizat și nimic nu ar trebui să mai mire, eu insist, și mă mir. Și ca să nu devin monumentul mirării de pe malurile Timișului, încerc să pătrund în tainele acestei telenovele. Și fără a mă crede analist politic, pentru că avem destui în cetate, eu, ca simplu cetățean al acestei republici mioritice, îmi zic: ia să vedem ce avem noi aici? Și ce avem noi aici?

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Un primar, care s-a haiducit încă de la începuturile mandatului și care și-a bătut singur cuie în talpă, încă de la instalarea în funcție. Când nu ții cadența într-o echipă, fie ea și politică, marșul triumfal spre victoria finală pierde din spectacol și nu dă bine la fotografia de imagine.

RETIM

Venirea lui Claudiu Buciu la cârma orașului a umplut sufletul de speranțe unui anumit segment din electorat. Dumnealui s-a așezat pe un val imens de așteptări, dar a dezamăgit destul de repede. Lipsa de comunicare și mai ales spiritul său conflictual l-au adus în această situație. Nu a înțeles că această funcție implică diplomație, tact și mai ales nu a știut că adversarii politici nu trebuie exterminați, ci convertiți. A luat măsuri radicale, fără să pregătească psihologic populația, iar explicațiile date ulterior nu au mai convins pe nimeni de justețea măsurilor luate.

Acum, nu trebuie să credeți că, rămas fără tătuc, am să-mi rup hainele de pe mine de disperare. Nu am să-mi dau nici cu capul de pereți pentru că mi-am pus ștampila unde nu trebuie. Eu știu că prima dată votezi prost, a doua oară tot așa, iar a treia oară, catastrofal, apoi ciclul se repetă. Am o tristă experiență câștigată în aceste decenii de democrație, experiență care îmi întărește convingerea că schimbarea în politică, atât pe plan național cât și pe plan local, nu a adus nimic bun, doar regrete. Păi, nu l-am regretat pe Ceaușescu, apoi pe Iliescu, pe Băsescu și în mod sigur îl vom regreta și pe Iohannis? Nu ne pare rău după Martinescu sau după Boldea? Nostalgiile trecutului bântuie națiunea.

Totuși, întoarcerea la urnă înseamnă doi ani pierduți. Va veni un alt primar, care va introduce noi reforme, va rade tot ce a avut legătură cu înaintașul său, iar localitatea noastră dragă va rămâne în continuare, așa cum îi spun unii în batjocură, „un sat cu blocuri”.  Poate mă înșel, dar rămân la convingerea că schimbarea domnului înseamnă bucuria prostului!

Dan TIMARU

Citiţi mai departe

Opinii

OPINIE Augustin Gură de Aur se propune primar. Cum a ajuns bloggerul, de la prieten al lui Buciu, la rival al actualului primar

Publicat

în

FOTO augustinbercean.ro

Augustin Bercean, referentul de la Casa de Cultură, pe care actualul primar l-a pus pe lista viitorilor disponibilizați, și-a anunțat candidatura la funcția de primar. A scris pe blogul său un text, cu titlul „Cine va fi viitorul primar al Lugojului?”, care se încheie cu un sondaj de opinie, în care s-a autoinclus. A obținut și 27 de voturi, până în momentul în care scriu acest articol. Momentan, Bercean s-a lansat ca independent, însă, până la alegerile locale, mai are timp să aleagă un partid. Poate USRPLUS, acolo unde membrii au sarcină să-i distribuie textele pe rețelele sociale.

Foto Augustin Bercean blog

Bercean a devenit cunoscut în mediul online lugojean, după ce și-a început activitatea ca blogger, postură din care l-a atacat, cu motiv sau fără, pe primarul Claudiu Buciu și i-a slăvit pe opozanții acestuia, de la PSD și USRPLUS.

Conflictul dintre Bercean și actualul primar este recent, după ultimele alegeri locale. Până atunci, Augustin Gură de Aur era ciripitorul lui Claudiu Buciu, căruia îi oferea benevol informații pe care să le folosească împotriva fostei administrații locale. Doar că, după ce a ajuns primar, Buciu a aflat un episod, care nu i-a căzut bine, și l-a îndepărtat pe Bercean. Referentul Casei de Cultură și-a însușit mai multe piese de mobilier(scaune din lemn masiv), care aparțineau instituției unde era angajat. După aproape zece ani, când s-a aflat toată această situație, Bercean a spus că le-a luat în comodat, însă fără să poată arăta un contract valabil. Forțat de împrejurări, a adus mobilierul înapoi și s-a apucat să-l critice pe Buciu pe blog, mai ales că primarul a anunțat că l-a pus pe lista celor care vor fi disponibilizați.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Augustin Bercean s-a remarcat în ultimii ani, pentru dibăcia cu care a știut să intre în grațiile primarilor în funcție, de la Marius Martinescu, până la Francisc Boldea. De altfel, Francisc Boldea a folosit Casa de Cultură și pe angajații acesteia ca paravan pentru a direcționa fondurile, de la bugetul local, pentru balurile și chefurile organizate de PSD. La aceea vreme, Augustin Gură de Aur avea lacăt la gură și a agreat aceste situații. A trebuit să vină Curtea de Conturi să descopere ilegalitățile și să-i pună pe angajații de la Casa de Cultură să recupereze banii cheltuiți pe chefuri, de către cei de la PSD.

RETIM

Acum, Augustin Gură de Aur se vrea om cu scaun la cap (doar că scaunul e luat în comodat) și speră că din postura de șomer va ajunge la un alt scaun, mult mai confortabil, cel de primar al Lugojului. Măcar în propriul sondaj!

DAN TIMARU

 

 

Citiţi mai departe

Opinii

EDITORIAL Câinii războiului sfâșie trupul Ucrainei

Publicat

în

Câinii războiului asmuțiți de Putin mușcă cu lăcomie din trupul sângerând al Ucrainei. Dialogul diplomatic a fost epuizat.  Glasul tunurilor anunță sfârșitul păcii de pe bătrânul continent european. Liderul de la Kremlin, în delirul său, avid de putere a devenit un personaj ireal, rupt de realitate. Cineva spunea:

„Ne place sau nu ne place, trăim cu toții în filmul lui Vladimir Putin ale cărui obiective, visuri și dorințe după 2000 au devenit mult mai mult decât o împlinire și o realitate, a ajuns, astăzi, să ne tragă pe toți într-un film. Noi jucăm toți în filmul lui Putin, americani, europeni, români, iar el stabilește scenariul…….”

Personaj fără voie în filmul lui Putin scriu la rândul meu un alt scenariu în care încerc să readuc pacea și liniștea pierdută a milioane de oameni. Scriu un alt scenariu, evadând în visare în timp ce lângă mine realitate curge impasibilă. Ucraina pâine, iar Putin cuțit, feliază state, trupuri, conștiințe…. Oricât de optimist ași fi știu că după acest episod din istoria noastră actuală, nimic nu va mai fi ca înainte. Fratele meu, omul, ucide iar păcatul crimelor sale se va întoarce împotriva noastră ca un blestem.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Nebunia lui Putin ar putea fi molipsitoare și dacă vom asista la o alienare în masă, atunci acest lucru va însemna începutul sfârșitului existenței noastre pe pământ. Și totuși, eu, cetățeanul acestei planete, în scenariul meu scriu că umanitatea va învinge și că toată această nenorocire care s-a abătut asupra Ucrainei înseamnă de fapt sfârșitul lui Putin. Când se va întâmpla acest lucru nu știu, dar este sigur că sfârșitul tiranului este aproape.

RETIM

Dar până atunci mă opresc din visare ca să șterg lacrimile mamelor care își pierd fiii în acest război, să mângâi orfanii și să îl rog pe bunul Dumnezeu să oprească măcelul!

Dan TIMARU

 

Citiţi mai departe

Opinii

Augustin Bercean, un mincinos și un manipulator! Asta e dovada!

Publicat

în

Am decis să scriu acest articol ca să încheiem telenovela lui Bercean.

Zilele trecute am avut o dispută cu Augustin Bercean, referent la Casa de Cultură Lugoj, care s-a făcut blogger și haiduc media. Cel mai bun, cel mai cinstit, cel mai cel…în toate! Că zice că le știe pe toate și doar el face bine ceea ce face, nu mă deranjează. Bravo lui! Nu mă deranjează nici că a mustrat presa locală că e prea moale și că nu critică suficient. În parte, îi împărtășesc opinia! Dar aici e altă discuție. M-a deranjat articolul în care a scris că presa lugojeană nu-l critică, ba chiar îl laudă, pe Buciu, pentru că a luat bani de la Primăria Lugoj. Aici a inclus și Lugojeanul.ro.

I-am cerut să fie mai exact când face aceste acuzații și să spună, cu subiect și predicat, cine a luat bani, pentru ce articol. I-am mai spus că e un mincinos și un manipulator, dacă nu-mi arată o factură, făcută de Lugojeanul pentru Primăria Lugoj, sau orice fel de plată, făcută de Primăria Lugoj către noi, cei de la Lugojeanul. Și mi-a spus.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

“Daniel Groza, tu ai luat banii pe Banat News. Nu văd de ce mă faci mincinos Acuma, hai, spune că nu ai nicio tangență cu Banat News. Eu nu-mi permit să te jignesc, ține de nivelul meu de educație. Uite, chiar te las să scrii ce vrei, chiar dacă ești off topic pe această postare”

RETIM

I-am spus că asta e o mare minciună. Iar domnul Bercean a venit cu o nouă intoxicare.

O ofertă a firmei Banat Press (unde sunt administrator și pe care funcționează Lugojeanul.ro), acceptată de Primăria Lugoj, pentru publicarea de anunțuri.

“Ofertă promovare

Ofertă acceptată

Cod unic: DA28050198

Dată publicare: 25.05.2021 12:21

Cod şi denumire CPV: 79341000-6 – Servicii de publicitate (Rev.2)

Data atribuirii: 25.05.2021 12:27

Ofertant: 41102032 Banat Press SRL

Valoare estimată: 6.400,00 RON (1.299,20 Euro)

Autoritatea contractantă: 4527381 Primăria Municipiului Lugoj

6.400,00 RON”

Doar că, de aici, am început să fiu convins că domnul Bercean e și ticălos, nu doar mincinos și manipulator. Exclud posibilitatea ca domnul Bercean să fie prost documentat, pentru că, așa cum ne spune pe blogul său, se documentează minuțios pentru tot ce afirmă. Așa că, rămâne doar varianta ticăloșiei, a minciunii și a manipulării.

Oferta pe care domnul Bercean a prezentat-o a fost acceptată de Primăria Lugoj, doar că nu s-a consumat, cum se spune în termeni juridici. Exact de acolo de unde a primit oferta, pe surse, sunt convins că domnul Bercean a primit și rezilierea ei. O să o pun, mai jos, să o vadă toată lumea.

De ce am refuzat publicarea de anunțuri pe bani, de la Primăria Lugoj? De ce ne-am răzgândit?

E bine să dăm și această explicație, ca să nu lăsăm loc de interpretări! Am reziliat contractul pentru că, după primele două anunțuri transmise de Primărie, am considerat că acestea sunt informații de interes public și pot fi publicate de noi ca și știri, fără a fi taxate.

Pe de altă parte, nici nu am dorit să fim la cheremul Primăriei, să publicăm orice anunț, oricând doreau ei. Asta a fost decizia noastră, la Lugojeanul.ro. Și aș vrea să fac precizarea, că nu discut despre ce fac celelalte canale media din Lugoj. Fiecare își face politica editorială cum dorește, poate lua bani pentru ce dorește.

Educația domnului Bercean

Și acum, tot cu dedicație pentru domnul Bercean. Mai precis, pentru educația domnului Bercean, pe care o tot clamează peste tot.

Poate unii dintre voi ați auzit povestea cu scaunele furate, împrumutate, luate în comodat sau cum or fi fost luate, de către Augustin Bercean, de la Casa de Cultură și duse la… casa lui. Motivul pentru care îl urăște cu pasiune pe primarul Claudiu Buciu, pentru că l-ar fi pus să aducă scaunele înapoi, după ani de zile în care le-a folosit.

Poveste pe care domnul Bercean o neagă și pentru care îi amenință pe cei care o spun. Iată, mai jos, dovada că e adevărată și că domnul Bercean e cel puțin un mare mincinos și în această situație.

P.S. –  Deși am anunțat că-l dau în judecată pe Bercean, m-am răzgândit și nu o să o fac. Datorită unei persoane extraordinare, pe care am întâlnit-o la un moment dat în viață și care a avut o strânsă legătură cu acest individ. E suficient să-i spun cu orice ocazie că e un mincinos și un manipulator. Și am să o fac!

Daniel Groza

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite