Connect with us

Opinii

EDITORIAL S-a găsit rețeta ca lugojenii să fie fericiți!

Publicat

în

FOTO Arhiva

Am aflat cu deosebită bucurie, și de ce să nu recunosc, și cu mândrie patriotică locală, că Primăria Lugoj a găsit modalitatea de a-i face fericiți pe lugojenii. Să nu vă gândiți cumva că se termină centrul sau se asfaltează străzile, sau doamne ferește devenim peste noapte oraș smart, curat și civilizat.

Nuuuuu, nici vorbă de așa ceva! E o chestie mult mai tare. Serviciul de Sere și Spații Verzi va înlocui, în săptămânile următoare,  un număr însemnat de arbori de pe domeniul public al municipiului, cu arborele fericirii. Pentru că nu știam prea multe despre miraculosul arbore, m-am informat rapid și am aflat că acest arbore minune, numit Catalpa, este originar din America de Nord, că este rezistent la poluare, la temperaturi foarte scăzute și, care, ce să vezi, mai alungă și țânțarii! Catalpa este un arbore decorativ, care dezvoltă o coroană bogată, cu o inflorescență care se deschide în lunile de vară și pe care indienii l-au numit „copacul fericirii”.

Prezența lui se spune că ar crea celor din jur o stare de bine, de fericire. Păi, mă gândesc că indienii sunt oameni serioși și au simțit fericirea pe pielea lor, așa că nu mă îndoiesc de efectul miraculos al arborelui. Parcă mă și văd mergând pe străzile unde va fi plantat arborele minune, afișându-mi pe chip fericirea. Sper să nu fac vreo criză de fericire și să nu-mi mai revin la starea asta de rahat în care mă găsesc și în care am început să mă simt destul de bine. Am mai fost supus, de-a lungul anilor, la fericiri experimentale și parcă nu mai vreau. Dar nu e cazul să mă pripesc, așa că mai studiez oferta.

RETIM

Am aflat că, demersul cetățenilor cu mașini scumpe, care reclamau  faptul că substanțele secretate de unii arbori plantați pe domeniul public  le rugineau bolizii, a determinat intervenția rapidă a autorităților. Problemele au fost semnalate pe două străzi din municipiu, pe Făgetului și Timotei Popovici, unde, cu ani în urmă au fost plantați pini. Acele acestora  ar fi dăunătoare pentru mașinile parcate în apropierea lor, iar cetățenii au solicitat municipalității o soluție. Cei de la sere au achiziționat 100 de astfel de copaci care aduc fericirea, iar lucrările de plantare vor începe în această lună.

Bucuria mea a fost însă destul de scurtă. Am început să-mi fac griji de cum va reuși administrația să împartă echitabil fericirea în oraș. Se va isca un adevărat război urban. Vor veni locuitori nefericiți din alte zone ale orașului să fure fericirea fericiților. Păi, cum vor reuși să prindă hoții de fericire, când nici măcar pe cei care împrăștie coji de semințe prin parcuri nu sunt în stare să-i prindă. În altă ordine de idei, vă dați seama că Lugojul va fi supus unei adevărate stări de asediu. O lume întreagă va veni să ne fure fericirea,  iar noi suntem învățați să ne apărăm doar sărăcia și nevoile și neamul. Aici va trebui să cerem cu siguranță ajutor de la NATO !

Doamne, nici nu ne-am fericit și deja nefericirea îmi dă târcoale! Încerc să mă liniștesc, dar un alt gând a început să îmi roadă liniștea. Oare care parte din arbore creează mult dorita fericire? Frunza, floarea, scoarța, rădăcina? Le uscăm sau le mestecăm crude? Le fumăm sau le tragem pe nas?

DAN TIMARU

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Opinii

EDITORIAL: Marea resetare

Publicat

în

Un nou experiment numit „Marea resetare”, bântuie de o bună bucată de timp prin lume. Acest concept are ca scop transformarea radicală a civilizației noastre. Sunt voci care avertizează omenirea că noua eră este gata să se instaureze pe întreaga planetă. Interesul elitelor mondiale este de a transforma capitalismul actual în ceva care seamănă cu fascismul din Italia anilor ‘30.

Colaborarea dintre guverne și lumea afacerilor are ca scop controlarea populației sub pretextul „schimbărilor climatice”. Energia verde, menită să salveze planeta de la pieire, însoțită de toate teoriile cu care suntem îndopați, face parte din Marea Resetare. Pandemia a fost testul care a confirmat că lumea poate fi manipulată cu ușurință și că reordonarea completă a lumii poate începe. Odată ce am fost de acord cu modul în care au decis să ne încalce libertatea de exprimare, băieții s-au apucat de treabă.

Din punctul meu de vedere, cred că nu este vorba doar de o teorie a conspirației care umblă dezlegată prin lume, ci de un plan real, menit să schimbe din temelii ordinea socioeconomică globală. Ca să îmi verific părerea, am căutat pe site-ul WEF „Great Reset” și să vezi, frățicule, acolo grozăvie.

RETIM

Chiar că intri în depresie când citești și afli ce ne paște: „Nu veți mai deține nimic și veți fi fericiți pentru asta!” sau„Veți mânca mult mai puțină carne, aceasta va de- veni un „răsfăț ocazional” și nu va mai fi inclusă în hrana de bază, pentru binele mediului înconjură- tor și al sănătății voastre”. Marea Resetare sau „a patra revoluție industrială” propovăduiește și contopirea omului cu mașina, idee cu care am făcut cunoștință în filmul lui Steven Spiel – berg „Minority Report”.

Simt că intru în pani – că și iau o pauză la citit. Ca să prind curaj, mă uit în buletin și îmi dau seama că nu mai apuc vremurile alea. Am intrat pe ultima sută de metri pentru calificarea la săritura în adâncime, la un metru și jumătate. Respir ușurat și reiau lectura. Din nou mă opresc pentru că în mintea mea stăruie ca un ecou ideea contopirii omului cu mașina. Îmi amintesc de o altă te- orie care se referă la pericolul inteligenței artificiale, unde experții avertizează că mașinile ar putea prelua controlul și lua decizii în locul umanității. Casa mi-e plină de aparatură care are în componența ei inteligență artificială.

Doamne, cât pot fi de inconștient! Stau liniștit în timp ce toate aparatele astea sunt cu ochii pe mine. Mâine-poimâine tăblăraiele astea o pun de răzmeriță și ajung sclavul lor. Mă vor reseta cu forța, ștergându-mi din memorie tot ce am stocat de-a lungul vieții. Dacă mă vedeți pe stradă despuiat, purtând drept veșmânt doar o frunză, să știți că mă cheamă Adam și că după marea resetare mă cred în Paradis!

Dan TIMARU

Citiţi mai departe

Opinii

EDITORIAL Când nu se vrea, se poate!

Publicat

în

Amendamentele pentru legea pensiilor speciale cerute de către Comisia Europeană au pus pe jar alianța PSD-PNL-UDMR. Este clar că nimeni nu vrea să rezolve această problemă, așa că asistăm la o nouă mascaradă politică à la Caragiale. Adică, neicușorule, „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”.

Hoarde de politicieni ies în fața națiunii pe toate posturile de televiziune aruncând cartoful fierbinte al pensiilor speciale în palmele colegilor de alianță, care, bineînțeles, se fac vinovați de nerezolvarea situației. Și dă-i și luptă, frățicule, cu fantoma pensiilor speciale, cu tot felul de amendamente aberante pentru a fi discutate la nesfârșit în comisiile de specialitate. Se trage de timp, pentru că propunerile trebuiau depuse la Senat până miercuri, 29 martie, altfel legea actuală va trece tacit de prima cameră și nu mai ai ce-i face.

Până în prezent, variantele discutate în Coaliție nu îndeplinesc cerințele asumate de România prin PNRR, iar o reformă reală a pensiilor speciale în mod sigur nu va avea loc. Coana Europa cere Guvernului mult prea mult din ceea ce acesta este dispus să ofere sau, mai bine zis, la ceea ce el trebuie să renunțe. Clasa politică apără interesele de grup ale castei din care face parte și va renunța la ajutoarele de miliarde de euro sub pretextul că preacinstitul guvern şi coaliţia de guvernare nu pot să îşi asume consecinţele reformei sistemului de pensii, mai ales cele speciale, precizând că există peri- colul destabilizării unor domenii de importanţă strategică naţională. Adică vom asista la plecarea în masă a celor din justiție, poliție, armată, servicii etc, iar țărișoara noastră, sărmana de ea, va avea de suferit.

RETIM

Ca să ne mai liniștim, ni se spune că există deja ţări care au renunţat la unele reforme solicitate de Comisia Europeană, deoarece flexibilitatea UE este aproape zero când vine vorba de PNRR. Privind zbuciumul clasei politice care își apără cu îndârjire interesele meschine, te și apucă mila față de ea. Sub stresul momentului li s-ar putea prăji unora bypassurile sau altora exploda hemoroizii de atâta stat pe fotolii în ședințe, așa că noi, ca un popor răbdător și iertător ce suntem, va trebui să-i înțelegem și să renunțăm și de astă dată la speranța de mai bine. Treaba cu pensiile speciale e doar praf în ochi și va rămâne cum au stabilit.

Nu intenționează nimeni să schimbe nimic, e doar joc de glezne în fața electoratului. Politica e plină de epoleți, de băieți deștepți și cu ăștia nu te joci. Deci, popor minunat, nu uita că alesul nostru este stăpânul nostru, iar atunci când el nu vrea ceva, se poate!

Dan TIMARU

Citiţi mai departe

Opinii

EDITORIAL Nu ne mai trageți pe dreapta!

Publicat

în

În ultimul timp Serviciului Rutier Timiș și-a intensificat activitatea,  desfășurând o serie de acțiuni pe principalele artere din județ, pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente.

Un număr important de conducători auto au fost opriți în trafic și testați cu aparatul etilotest și cu aparatul drugtest. În urma verificărilor efectuate au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză și nu numai. Au fost reținute în vederea suspendării o serie de permise de conducere și retrase  certificate de înmatriculare. Cele mai dese abateri sunt conducerea unui autovehicul neînmatriculat, conducerea unui autovehicul fără a deține permis de conducere, sau sub influența băuturilor alcoolice și al substanțelor psihoactive. Statisticile recente arată că în România se înregistrează procente peste media europeană în consumul acestor substanţe. Cel mai grav lucru este faptul că tot mai mulți tineri, proaspeți deținători de permise de conducere au fost depistați în trafic conducând sub influența băuturilor alcoolice și al substanțelor psihoactive. Acesta este marea problemă la care societatea și organele de control vor trebui să găsească o soluție în stăvilirea acestui flagel.

Deci, cum în toate domeniile de activitate din republică lucrurile nu funcționează cum trebuie, nici conducătorii auto nu puteau să facă excepție de la această regulă. Numărul mare al accidentelor rutiere și al victimelor sunt dovada clară că sunt mulți bizoni pe șosele și oricând te poți întâlni cu unul dintre aceștia.

RETIM

Chiar și în oraș când traversezi regulamentar strada pe trecerea de pietoni poți avea surpriza de te trezi pe capota unui Schumacher de Lugoj căruia i s-a lipit talpa pantofului pe pedala de accelerație. Sunt mulți oameni care atunci când ajung la volan pur și simplu se transformă. Herghelia de cai care tropăie în motorul mașinii sale le crește adrenalina, iar dacă au mai tras un păhărel sau ceva pe nas atunci lucrurile se complică. Este adevărat că circulația a devenit sufocantă datorită numărului mare de mașini și al stări deplorabile a căilor de rulare, dar nici pietonul sau biciclistul nu respectă regulile de circulație.

Cu alte cuvinte e balamuc general și contravențional. Chiar dacă amenzile sunt în majoritatea cazurilor usturătoare ceva nu funcționează în mintea șoferilor și nici a pietonilor. E un fel de luptă, care pe care, iar în final scapă cine poate.  Este clar un singur lucru: șoferul nu iubește pietonul, iar pietonul nu iubește șoferul. Totuși amândoi au în comun faptul că nici unul, nici celălalt nu iubesc polițistul. Nu știu cât de mult iubește polițistul, șoferul și pietonul, dar cum fiecare dintre aceștia pot deveni pe rând, șoferi, pietoni sau polițiști trebuie să se găsească o modalitate de colaborare și înțelegere pentru a pune capăt acestei lupte fratricide. Până atunci vă propun să fredonăm  împreună cântecul lui Tudor Chirilă: Nu ne mai trageți pe dreapta!

Dan TIMARU

 

Citiţi mai departe

Opinii

Editorial – CRI, CRI, CRI, UE, GRI, ce ne pui în farfurii?

Publicat

în

În anul 2015, toate statele din Uniunea Europeană au semnat Acordul Climatic de la Paris, obligându-se să reducă emisiile de carbon la zero până în 2050. Acest acord le obligă printre altele să reducă și consumul de carne. Asta înseamnă că, în România, consumul de carne se va reduce cu 62 % în următorii 7 ani.

Statistica arată că astăzi consumăm 63,9 kg pe cap de locuitor, așa că viitorul în farfuriile noastre va fi mai puțină carne. Tot ea, UE, recomandă fiecărei persoane să nu consume mai mult de 300 de grame de carne pe săptămână pentru a avea o dietă echilibrată şi sănătoasă. Dar Coana Europa, în marea ei mărinimie și grijă față de supușii săi, nu îi va lăsa să moară de foame și prevede că 60% din carnea consumată în 2040 va fi crescută în cuve, din celule stem, în laboratoare. Carnea produsă in vitro implică injectarea de ţesut muscular de la un animal într-o cultură celulară, permiţând celulelor să crească în afara corpului.

Toate aceste măsuri au ca scop limitarea creșterii temperaturii medii globale la 1,5°C, pentru că aproape 60% dintre emisiile de carbon provin din producția de carne și procesarea ei. Deci, după greieri, larve și alte târâtoare trase în ciocolată, prăjite sau făcute pulbere, vom trece și la carnea produsă in vitro. Bă, pe mine, ca un biet carnivor ce sunt, mă iau cu frisoane toate măsurile astea care, vezi doamne, vor salva planeta de la pieire. Eu cred că universul are mecanismele lui de reglare și că, ciclic, încălzirea sau răcirea pământului se repetă indiferent de voința noastră. E adevărat că trebuie redusă poluarea acolo unde poate fi redusă, dar să nu exagerăm în unele privințe. În dorința de a salva planeta, s-ar putea să distrugem specia umană, intervenind haotic în alimentația ei.

RETIM

Deci, după ce au transformat industria într-un morman de fiare vechi, după ce au defrișat pădurile și au închis minele, acum vor să distrugă și agricultura, atât cât a mai rămas din ea. Vaca, porcul și oaia au devenit inamicul numărul unu al planetei. Probabil că și Balada Miorița se va transforma în Greierița. Trăim într-o lume nebună, condusă de niște sclerozați, care se pierd în amănunte, neglijând în mod voit esența. Războiul din imediata noastră vecinătate nu poluează, despre testele nucleare nu se scoate nicio vorbă, dar am găsit vinovate niște biete animale care de mii de ani ne-au hrănit. Înregimentat într-un sistem care distruge până și fibra națională, nu pot opri tăvălugul globalizării care vine spre noi, dar pot să întreb: CRI, CRI, CRI, UE, GRI, ce ne pui în farfurii?

Dan TIMARU

Citiţi mai departe

Cele mai citite