Connect with us

Opinii

EDITORIAL S-a găsit rețeta ca lugojenii să fie fericiți!

Publicat

în

FOTO Arhiva

Am aflat cu deosebită bucurie, și de ce să nu recunosc, și cu mândrie patriotică locală, că Primăria Lugoj a găsit modalitatea de a-i face fericiți pe lugojenii. Să nu vă gândiți cumva că se termină centrul sau se asfaltează străzile, sau doamne ferește devenim peste noapte oraș smart, curat și civilizat.

RETIM

Nuuuuu, nici vorbă de așa ceva! E o chestie mult mai tare. Serviciul de Sere și Spații Verzi va înlocui, în săptămânile următoare,  un număr însemnat de arbori de pe domeniul public al municipiului, cu arborele fericirii. Pentru că nu știam prea multe despre miraculosul arbore, m-am informat rapid și am aflat că acest arbore minune, numit Catalpa, este originar din America de Nord, că este rezistent la poluare, la temperaturi foarte scăzute și, care, ce să vezi, mai alungă și țânțarii! Catalpa este un arbore decorativ, care dezvoltă o coroană bogată, cu o inflorescență care se deschide în lunile de vară și pe care indienii l-au numit „copacul fericirii”.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Prezența lui se spune că ar crea celor din jur o stare de bine, de fericire. Păi, mă gândesc că indienii sunt oameni serioși și au simțit fericirea pe pielea lor, așa că nu mă îndoiesc de efectul miraculos al arborelui. Parcă mă și văd mergând pe străzile unde va fi plantat arborele minune, afișându-mi pe chip fericirea. Sper să nu fac vreo criză de fericire și să nu-mi mai revin la starea asta de rahat în care mă găsesc și în care am început să mă simt destul de bine. Am mai fost supus, de-a lungul anilor, la fericiri experimentale și parcă nu mai vreau. Dar nu e cazul să mă pripesc, așa că mai studiez oferta.

Am aflat că, demersul cetățenilor cu mașini scumpe, care reclamau  faptul că substanțele secretate de unii arbori plantați pe domeniul public  le rugineau bolizii, a determinat intervenția rapidă a autorităților. Problemele au fost semnalate pe două străzi din municipiu, pe Făgetului și Timotei Popovici, unde, cu ani în urmă au fost plantați pini. Acele acestora  ar fi dăunătoare pentru mașinile parcate în apropierea lor, iar cetățenii au solicitat municipalității o soluție. Cei de la sere au achiziționat 100 de astfel de copaci care aduc fericirea, iar lucrările de plantare vor începe în această lună.

Autoliv angajează!

Bucuria mea a fost însă destul de scurtă. Am început să-mi fac griji de cum va reuși administrația să împartă echitabil fericirea în oraș. Se va isca un adevărat război urban. Vor veni locuitori nefericiți din alte zone ale orașului să fure fericirea fericiților. Păi, cum vor reuși să prindă hoții de fericire, când nici măcar pe cei care împrăștie coji de semințe prin parcuri nu sunt în stare să-i prindă. În altă ordine de idei, vă dați seama că Lugojul va fi supus unei adevărate stări de asediu. O lume întreagă va veni să ne fure fericirea,  iar noi suntem învățați să ne apărăm doar sărăcia și nevoile și neamul. Aici va trebui să cerem cu siguranță ajutor de la NATO !

Doamne, nici nu ne-am fericit și deja nefericirea îmi dă târcoale! Încerc să mă liniștesc, dar un alt gând a început să îmi roadă liniștea. Oare care parte din arbore creează mult dorita fericire? Frunza, floarea, scoarța, rădăcina? Le uscăm sau le mestecăm crude? Le fumăm sau le tragem pe nas?

DAN TIMARU

1 Comment

1 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Opinii

OPINIE Faceți un pronostic, cine va fi ales primar peste doar câteva luni la Lugoj?

Publicat

în

Chiar dacă mai puțin de un an ne desparte de alegerile locale, în prezent,  la Lugoj ne aflăm într-o nebuloasă politică. Un singur partid și-a asumat clar și a anunțat oficial candidatul pentru funcția de primar. Este vorba despre Erwin Floroni, din partea USR.

RETIM

În rest, avem doar vorbe! Claudiu Buciu afirmă, momentan, că va candida, dar nu știe sub ce umbrelă politică. PNL nu îl susține, iar un alt partid nu pare dispus să îi ofere sprijinul. În ceea ce privește pesediștii lugojeni, aceștia nu îl vor accepta pe Buciu, după ce i-a făcut praf în campania anterioară și chiar și după. Cu toate acestea, Buciu nu exclude această posibilitate, conform unor declarații făcute recent pentru un ziar din Timișoara.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Dacă am deschis discuția despre PSD, există o problemă majoră și aici. Candidatul nu se grăbește să-și oficializeze candidatura. Astfel, nu ar fi o surpriză dacă acesta nu ar mai fi candidat oficial.

Călin Dobra a menționat în repetate rânduri că va candida pentru funcția de primar, dar a făcut-o mai mult în șoaptă, astfel încât nici măcar colegii săi nu l-au auzit. E greu că renunți la o funcție bine plătită în București, pentru o candidatură nesigură. Este o alegere cu riscuri, în care te expui atât când decizi să te întorci la Lugoj, cât și atunci când pierzi alegerile. În calitate de învins, partidul nu prea mai are ce să-ți ofere, iar un post de consilier local i-a rămas mult prea mic fostului președinte de consiliu județean.

Autoliv angajează!

Nici PNL nu se bucură de o situație mai favorabilă. Fără o filială locală și cu un președinte numit doar pentru a ocupa această funcție, liberalii se află într-o situație dificilă. Unii care ar dori să fie membri PNL nu sunt acceptați, de către președintele de la județ, în timp ce alții aduși de pe sate pentru a revigora partidul sunt prea necunoscuți și slabi pentru a intra într-o competiție electorală la Lugoj. Dacă situația rămâne neschimbată, PNL Lugoj nu va avea suficienți oameni nici pentru lista de consilieri, ce să mai vorbim despre un candidat promițător pentru funcția de primar.

Desigur, mai există și alte partide de buzunar. Unele dintre ele sunt atât de mici încât nu au nici măcar un sediu în Lugoj. Singurul partid care ar putea deveni mai vizibil și ar putea trimite reprezentanți în viitorul consiliu local este AUR, dar până acum, implicarea lor este extrem de redusă.

Prin urmare, având în vedere situația, cu doar câteva luni înainte de alegerile locale, mi-am permis să fac un pronostic electoral! Avem un candidat sigur și doi posibili candidați pentru funcția de primar. În această schemă, există patru variante posibile, cu observații interesante. În opinia mea, clasamentul final pentru fiecare variantă ar putea arăta cam așa:

Varianta A: 1.Floroni; 2. Buciu; 3. Dobra – valabilă în acest moment, dacă toți cei trei candidați sunt asumați de partidul din care fac parte

Varianta B: 1.Floroni; 2. Dobra; 3. Buciu – posibilă dacă Buciu va candida independent

Varianta C: 1.Buciu; 2. Floroni – posibilă în situația în care PSD și PNL îl vor susține pe Buciu ca independent

Varianta D: 1.Floroni; 2. Dobra – posibilă în situația în care Buciu își anunță retragerea

Niciuna dintre variantele de mai sus nu poate fi exclusă acum, cum nici nu există o altă variantă în prezent. Cu toate acestea, politica e mereu surprinzătoare, cine știe? Poate vom avea parte de o minune sau, mai bine-zis, de un candidat minune!

Citiţi mai departe

Opinii

OPINIE Sarea în bucate

Publicat

în

Zilele trecute, un confrate în ale scrisului a luat în peniță clasa politică locală, care a fost trezită din hibernare, în plină iarnă, de către un muncitor cu o „sărăriță”, cu care acesta se plimba în timpul serviciului pe Podul de Fier.

RETIM

Probabil că sarea împrăștiată a sărit în ochii politicienilor care moțăiau vigilenți în bârlogurile lor și atunci a început circul. Buimaci, aceștia, crezând că  sunt  deja în primăvara anului electoral, s-au năpustit la atac, declanșând un adevărat război al declarațiilor pe rețeaua Facebook.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Între timp, dumnealor, politicienii locali, s-au dumirit că nu a sosit  anotimpul când trebuie iasă din tranșee și să continue lupta la baionetă, iar liniștea s-a așternut din nou peste orașul în care nu se întâmplă nimic.

Când spun nimic, mă refer la faptul că nici măcar conferințe de presă nu mai au loc. În ultimii trei ani, presa a fost convocată doar de trei ori, semn că administrația locală, dar și partidele politice nu au nimic de comunicat electoratului.

Autoliv angajează!

Nu pot crede că orgoliul politicienilor a ajuns atât de mare încât să desconsidere presa. Cu acest prilej, îi anunț că, dacă ei nu ne vor, noi îi vrem pe ei şi dacă ei nu ne iubesc, noi îi iubim pe dânşii, ca sarea în bucate. Jurnaliștii lucrează cu informația și dacă aceasta nu vine pe cale oficială presa moare de inaniție informațională.

Acum, dacă omul cu sărărița a sărat bucatele cu care presa se hrănește fiți siguri că jurnaliștii abia apucă să mai adauge piperul care îi mai lipsește, pentru că, nu-i așa, sarea și piperul dau gust preparatului.

Laptele și mierea care ni se promit în fiecare an electoral că vor curge pe străzile pline de gropi ale Lugojului dăunează grav sănătății. Schimbați meniul, domnilor, că dăm în diabet. Personal nu cred  că, în perioada următoare, politicienii locali își vor lua rolul în serios și vor dezbate proiecte importante pentru dezvoltarea cetății.

Mai cred că în bucătăria politică se vor reîncălzi doar ciorbele vechi, iar hora bășcăliei va continua nu numai în mediul virtual, ci și în cel real.

De toată această stare de fapt nu este vinovată doar clasa politică locală, ci în egală măsură și lugojenii. Dacă în decembrie ‘89 au ieșit ca niște lei să își câștige libertatea, astăzi ei au devenit doar lei de hârtie, care nu mai sperie pe nimeni și care se devalorizează de la o zi la alta.

Acestea fiind spuse, aștept lista de bucate la marele ospăț electoral care urmează, iar lugojenilor le doresc poftă bună!

Dan TIMARU

 

 

Citiţi mai departe

Opinii

OPINIE: „Sărărița” politicii lugojene! Doar atât se mai găsește prin bucătăria orașului?

Publicat

în

Un muncitor cu o „sărăriță”, cu care a deszăpezit Podul de Fier, a reușit să provoace o dispută mai încinsă decât pe orice subiect important din Lugojul ultimilor ani, semn că intrarea în anul electoral le-a crescut „colesterolul” politicienilor lugojeni.

RETIM

O „sărăriță” a reușit să declanșeze un război al declarațiilor, făcându-i să arunce cu acuze și cu scuze, totul sub privirile atente ale lugojenilor de pe rețeaua de (ne)socializare Facebook. Unii au glumit, alții s-au inflamat, iar alții au bătut câmpii, toate acestea pornind de la o simplă „sărăriță” de deszăpezire. Cine ar fi crezut că un astfel de subiect poate stârni atâta pasiune în inimile politicienilor noștri?

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Mai în glumă, putem să spunem că situația cu „sărărița” de pe Podul de Fier arată cât de condimentată va fi campania electorală. După cum au început disputa electorală, politicienii lugojeni ne vor da fierea peste cap și ne vor umfla ficatul, în acest an. Așa că, tot noi vom avea de suferit!

Dar, să fim încrezători că, în perioada următoare, politicienii Lugojului își vor lua rolul în serios, vor dezbate lucruri importante și poate vin și cu soluții rapide și concrete la problemele urbei, că în ultimul deceniu am ținut-o într-o criză continuă. Și nu a fost una alimentară. Că dacă am păstra comparația și am intra în bucătăria orașului am putea să spunem că actuala administrație ne-a arătat doar câteva rețete prețioase până acum (spital nou, creșe noi, școli, grădinițe etc), însă a eșuat să ne potolească foamea cu produse simple (o curățenie bine făcută, un parc bine dotat și întreținut, niște drumuri adecvate, apă curată etc).

Autoliv angajează!

O masă cu mâncăruri fine, la patru ani, nu e de ajuns să potolească foamea și setea de bine a unui oraș întreg. Sigur că atunci când nu ești master chef în administrație e puțin mai greu, dar nici nu poți să le trântești oamenilor farfuria goală, invitându-i să se hrănească doar cu miros de caviar și ăla gătit pe ascuns.

Deschideți bucătăria, băieți, gătiți la vedere, mai serviți și câte un mic dejun, un prânz, ceva ca să nu murim de foame până la cină. Nu de alta, dar, în ultimii ani, ne-am culcat mereu flămânzi!

 

Citiţi mai departe

Opinii

„Lumea nouă”, văzută dintr-un sat din Banat

Publicat

în

Trăiesc într-o lume a absurdului.. și gata! Am stat pe bancă cu femeile satului la vorbă – ca în fiecare dimineață, simțim pulsul rural. Și bietele femei, vizibil confuze după ce-au văzut o emisiune la TV, m-au întrebat cum se poate ca femeia să devină bărbat și invers. „Tu maică, avea papuci cu toc si purta haine de muieri!!!” Cum să explic unor oameni inocenți și simpli, din satul românesc, aceste anomalii? Nu-mi explic mie… și sunt lingvist de meserie.. am cuvintele la mine de obicei. Le-am zis că nu se poate si m-am retras, dornică să-mi explic mie măcar..

RETIM

În urmă cu puțin timp, dicționarul explicativ al limbii engleze (Cambridge) a schimbat definiția cuvântului FEMEIE. De ce? Păi dacă a devenit atât de neclar.. ne-au lămurit!
Zice așa:
Woman – an adult who lives and identifies as female though they may have been said to have a different sex at birth.
Femeie – un adult care trăiește și se identifică cu o femelă chiar dacă la naștere a avut un sex diferit.
Asta înseamnă că oricine poate fi femeie. Te-ai născut mascul dar tu mergi pe tocuri și te dai cu ruj? Ești femeie! Mai mult de atât, există legi în comunitatea vestică care impun să folosești pronumele corespunzătoare. În loc de „el” spui „ea” (chiar dacă ochii, percepția ta, îți semnalizează că este un EL în carne și oase) și invers. Toată nebunia asta este valabilă și pentru bărbați.
Și nebunia continuă! Schimbăm limbajul în așa fel încât bărbații care se simt femei și femeile care se simt bărbați să nu cumva să se simtă si jigniți!!! Adică cum îi poți jigni? Simplu, folosind cuvintele pe care le-ai folosit toată viața ta! Nu mai ai voie să le folosești că jignești minoritățile de deviați decrepitați, scăpați de sub controlul instituțiilor de boli psihice, care se cred femei, bărbați, capre, handicapați, cai, unicorni, dalmațieni, americani care se identifică cu koreeni, lupi, vampiri, sau mai știe naiba ce crede OMUL că este!!!!! La un moment dat am citit un articol despre un BĂRBAT american care se identifica cu o femeie de culoare, el fiind alb, și îi acuza pe cei care nu erau de acord cu el de RASISM. Stai… adică cum?? 🤦‍♀️
Deci, ce cuvinte au devenit jignitoare? Prezint mai jos o mini-listă, lista fiind implementată în școlile și instituțiile din America deja!!!
– FEMEIE a fost înlocuit cu „persoană care are menstruație” (menstruatoare as propune eu, măcar să ne si amuzăm) sau „persoană care are col uterin” (asta ca să nu jignim masculii care n-au așa ceva dar se cred femei)
– MAMA a fost înlocuit cu „persoană care naște” (născătoare sună mai bine, duce chiar spre creștinism).
– BĂRBAT a fost înlocuit cu „persoană care te poate lăsa gravidă” sau cu „persoană care poate avea cancer testicular”. Să râd sau să plâng.. habar n-am.. dar este incredibil!
– TATA a fost înlocuit cu „al doilea părinte biologic”! Hahaaaaa. Să nu ne fie de mirare când apare și al treilea și al patrulea părinte biologic.
Aceste cuvinte reprezintă fundația societății umane. Fără ele, se prăbușește totul! Dar nu s-au oprit aici cu schimbările. Absurdul devine mai patetic, mai scârbos!
Cuvântul PEDOFIL s-a schimbat in „persoană atrasă de minori” (sau MAPS, acronimul folosit). Motivul? Să nu jignim minoritatea de pedofili!!! Pedofilii se simt jigniți! Sunt o minoritate, deci au drepturi!!! Vreun potop planetar ceva nu mai vine?? Cum să nu-l jignesc pe indivdul, nemernicul, decrepitatul ăla care se uită la un copil de 6 ani și are intenții perverse și în mintea lui se petrec toate atrocitățile de care se teme orice părinte. DRACUL să vă ia!!!! Na, că v-am jignit!
Așadar, ca să nu jignesc minoritățile astea de pedofili, transsexuali, bisexuali, trisexuali, nonbinari, pansexuali, asexuali, demisexuali, cupiosexuali, intersexuali și ce alte aberații lingvistice și comportamentale mai există, eu trebuie să-mi schimb structura morală, structura pe care am clădit propria-mi identitate, propria-mi ființă. Trebuie să aprob și să aplaud cel mai scârbos absurd social!!! Trebuie să neg realitatea și să accept nebunia și iluzia altora. N-am voie sa fiu critică sau să nu fiu de acord că sunt catalogată transfobă sau rasistă sau ce descrieri lingvistice mi se mai atribuie.
CONCLUZIE: Oricât de confuză este treaba, un lucru este sigur în lumea in care eu trăiesc, în societatea în care funcționez, în familia mea, în cercul meu de prieteni, EU sunt o FEMEIE în carne și oase. Nu am dubii, nici n-am avut vreodată! Niciodată nu pot fi bărbat. Eu sunt MAMA, nu născătoare. Cum ar fi să mă strige fiica mea care se joacă pe uliță “Născătoareooooo, mi-e foameeee!!!”
Acest adevăr biologic nu-l pot nega indiferent de situație și pe cine jignesc spunând că sunt femeie și mamă! Consider că ce se întâmplă acum, cu aceste comunități de minorități deviate, a depășit cu MULT limita toleranței umane. Nu vreau să mă uit la desene, Cenușăreasa să zicem, și zâna este un transexual de culoare care se indetifică cu o… ZÂNĂ!! Nu vreau să văd bărbați pe tocuri care iși spun femei, mi se întoarce stomacul pe dos! Cum conduci tu tractorul pe tocuri??? Cum spargi lemnele pentru iarnă?? Cum ești tu persoana în care întreaga familie se odihnește când tu faci reclamă pentru firme renumite la dres de baie pentru femei??? Cum să te crezi bunică când tu de fapt ești BUNIC?!?! Cine ne mai muncește pământul? Cine ne mai ocrotește? Răspuns: Femeile care se cred bărbați! SIMPLU!!!
Îmi asum, sunt ignorantă, am limite. Nici cu mintea, nici cu inima nu pot înțelege aceste lucruri. Mă tem doar că în curând, femeile și bărbații autentici, care chiar sunt femei și bărbați de milenii, vor reprezenta o minoritate.
În final, ca să fiu și eu la loc de cinste în noua paradigmă de gândire, aș vrea și eu să mă identific cu Prințesa Rurală aici la mine-n sat, și poruncesc ca lumea să mă recunoască și să mi se adreseze cu „Your Rural Grace”. Doresc numele să-mi apară in manuale și drepturi in parlament. Doresc școlile toate (na, nu toate, astea de prin zona mea) să învețe cum să mi se adreseze CORECT. Voi purta doar rochii de prințese pe ulița satului, când hrănesc vacile, când merg cu oile și Badea Ion când vine de la câmp trebuie să ma servească și să înțeleagă că eu am sânge albastru, nu ca el, un bărbat penibil de normal și masculin, pasionat de tractoare!!
Norocul meu este că așa ceva, o asemenea aberație, un asemenea absurd NU este posibil in patria mea, ROMÂNIA! Pentru noi este o comedie vestică ieftină, un chici moral, o degradare a valorilor noastre românești, o insultă la adresa femeilor, o insultă la adresa bărbaților!

Numai bine,

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Prințesa Rurală

Autoliv angajează!

Citiţi mai departe

Cele mai citite