Connect with us

Educație

Donează o carte și vei primi un mărțișor! O campanie IMPACT

Publicat

în

Librăria Anima vă așteaptă de astăzi să donați o carte pentru Școala Gimnazială Nr.1. În schimb veți primi un mărțisor făcut de voluntarii clubului IMPACT. Campania se află la a doua ediție și este o acțiune a Clubului IMPACT ”Copiii au putere” Lugoj, format din elevi de la Școala Gimnazială Anișoara Odeanu și Școala Gimnazială Nr 1.

Crama Aramic

”Prin această acțiune dorim să îmbogățim ludoteca Scolii Gimnaziale Nr. 1 cu cărți actuale, noi, să înființăm minibiblioteci în clase, să le folosim în activitățile școlare și extrașcolare cu elevii. Oamenii pot dona o carte pe care o pot aduce de acasă, dar să fie în stare bună, sau să o cumpere de la librărie și vor primi un mărțisor în schimb. Cărțile primite anul trecut la prima ediție a acțiunii au avut mare succes. Au circulat de la elev la elev, le-am folosit în activitățile didactice cu elevii, au ajuns în clase. Copiii au început să citească din plăcere! Îmi doresc ca lugojenii să ne fie alături și de această dată, îmi doresc ca toată comunitatea să contribuie la educația copiilor noștri”, spune Laura Secoșan, profesor consilier la CJRAE Timiș – Scoala Gimnaziala Anișoara Odeanu, lider Impact și profesor de educație socială.

Bucură-te de micile plăceri ale toamnei alături de familie, la Shopping City Timișoara!

Clubul IMPACT ”Copiii au putere” Lugoj s-a format în 2019 cu sprijinul Fundației Noi Orizonturi, în urma unui curs de formare urmat de Laura Secoșan și Daniela Țicu, care au devenit astfel lideri IMPACT. Membri sunt elevi de la Școala Gimnazială Nr 1 și Școala Gimnazială Anișoara Odeanu cu spirit de inițiativă, de implicare, motivați să se implice pentru asigurarea unei educații de calitate în comunitate.

RETIM

De peste 18 ani, Fundația Noi Orizonturi sprijină (trans) formarea profesorilor pentru a putea oferi copiilor și tinerilor experiențe de învățare relevante, cu sens pentru ei și pentru societatea în care cresc. Sunt peste 1.000 de lideri IMPACT, implicați în peste 2.300 de proiecte. Cele 600 de cluburi din 26 de țări au peste 17.000 de elevi.

”Ne întâlnim aproape săptămânal, facem diverse activități, jocuri. Până acum am reușim să amenajăm o ludotecă în incinta Școlii Gimnaziale Nr 1, o clasă în aer liber în curtea școlii Nr 1, am realizat un atelier de literație vara trecută cu elevii cu dificultăți de citire-scriere, toate cu sprijinul campaniilor realizate de elevi. Ne dorim să ieșim cât mai mult în comunitate și să fim un exemplu de inițiativă și implicare în orașul nostru”, mai spune Laura Secoșan.

Librăria Anima de pe strada Mocioni vă așteaptă cu donații de cărți până pe 8 martie. ”Cărțile primite abia așteaptă să ajungă la copiii din școala noastră!”, mai transmit inițiatorii campaniei.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

Elevii de la „Brediceanu” se pregătesc să sărbătorească Ziua Națională a României într-un mod inedit

Publicat

în

Între 185 de ani de tradiție academică și 103 ani de învățământ neîntrerupt în limba română, Liceul ”Brediceanu” de azi privește cu respect și recunoștință spre trecut, cu mândrie spre prezent, cu speranță spre viitor, cu mulțumire în jur, cu dragoste în jos și cu reverență în sus.

Crama Aramic

Cu doar câteva zile înainte ca națiunea română să își comemoreze, o dată în plus, semnarea actului său de naștere, la 1 decembrie 1918, prin ”voința întregului neam”, o parte din elevii și profesorii actuali ai Liceului Teoretic ”Coriolan Brediceanu” Lugoj s-au întâlnit pe parcursul acestei săptămâni pentru a pregăti o manifestație, nu ad-hoc, dar nu mai puțin spontană spre finalul ei, de celebrare a Zilei Naționale a României, imaginată ca un flash mob, dar cântat.

Bucură-te de micile plăceri ale toamnei alături de familie, la Shopping City Timișoara!

RETIM

Aproape 300 de elevi, din 20 de clase (din cele 28 ale liceului), s-au alăturat diriginților lor sau profesorilor de la clasă, pentru a transmite, cu acest prilej, cunoscuților lor, familiilor, prietenilor și întregii țări, viziunea și convingerea noastră comună că ”Educația nu înseamnă umplerea unui vas, ci aprinderea unei flăcări!”.

În vremuri nesigure – politic, social, economic și ecologic – în care comunicarea interumană, deși nelimitată de tehnologie sau bariere geografice, este uneori cel mai greu de realizat în mod direct, nemijlocit, spiritul patriotic și simțământul național pot constitui o bază de plecare și un mijloc de inițiere a acestei comunicări solidare, fie și pentru 10 minute de ridicare a 300+ voci într-o cântare comună.

Cele 3 cântece alese cu acest scop s-au constituit și ele în tot atâtea mesaje de chemare la acțiune solidară, atitudine pașnică, tolerantă și constructivă, nu spre distrugere – prin forța armelor sau a cuvintelor – ci prin implicare emoțională și aplecare spre valorile comune (adevăr, fraternitate, spirit pacifist, familie, ocrotirea noilor generații, cinstirea strămoșilor, eforturi îndreptate spre dezvoltarea individuală și prosperitatea comună, perseverență în fapte bune, reziliență și conservarea spiritului ludic, chiar și la vârsta, sperăm, înțelepciunii…).

Pentru a demonstra aceasta, profesorii, de obicei aflați în fața elevilor, ”înfruntându-i” de la înălțimea catedrelor și a anilor de experiență de viață și profesională, au coborât astăzi, firesc, între copii, ”înarmați”, nu cu temutele cataloage, ci cu baloane și partituri, și au chemat mai întâi ”la lupta” (muzicală) cele 3 ”batalioane” în ținută tricoloră, apoi s-au alăturat lor în colindul adresat ”urbi et orbi” cu ajutorul frumoaselor versuri din ”Ninsă ramură de brad”, pe cât de puțin cunoscute, pe atât de aproape de sufletul fiecăruia.

Iar la final, după ce mesajul comun al tuturor participanților ”Peste-ntreaga Românie, La mulți ani, cu bucurie!” a fost lansat în eter cu ajutorul acelorași ”avioane” rotunde, colorate în nuanțele drapelului național, profesorii participanți au arătat că și ei știu și ”vor să cânte, să viseze și să râdă, să nu uite să se joace câteodată, și că, atâta timp cât mai respiră, vor să rămână copii, să se bucure de viață”, indiferent de obstacole, pentru că ”în viață nu există: <<Nu pot>>”.

Cu această motivație și concluzie, participanții la activitatea de astăzi nu au uitat, sperăm, să se întoarcă acasă poate mai bucuroși, poate mai solidari, poate mai inspirați de un eveniment ca cel de la 1 Decembrie 1918 spre a deveni, cu adevărat, Oameni mari și Români adevărați, ”uniți în cuget și-n simțire”.

La mulți ani României, La mulți ani Românilor!

prof. Daniela Mariana Popovici – organizator activitate

Citiţi mai departe

Educație

Lugojul primește încă o finanțare. Peste un milion de euro pentru renovarea integrală a unei grădinițe

Publicat

în

Fostul primar al Lugojului, Claudiu Buciu, în prezent consilier al primarului interimar Bogdan Blidariu a anunțat că a fost aprobată încă o finanțare (5.262.838,88 RON) nerambursabilă din fonduri europene, pentru municipiul Lugoj.

Crama Aramic

„Modernizarea infrastructurii destinate învățământului este principala noastră prioritate. Această modernizare devine obligatorie, mai ales în contextul creșterii galopante a cheltuielilor destinate iluminatului și încălzirii acestor spații. Am depus proiecte pentru toate spațiile destinate învățământului la nivelul municipiului Lugoj, cu excepția celor care încă mai au probleme legate de regimul proprietății, ori pentru care nu există posibilitatea de finanțare prin programele lansate până în prezent. Mare parte din cereri au fost deja aprobate. Astăzi, Ministerul Dezvoltării a anunțat că s-a aprobat finanțarea și pentru Reabilitarea energetică a Grădiniței PP5”, a transmis Buciu.

Bucură-te de micile plăceri ale toamnei alături de familie, la Shopping City Timișoara!

Lucrările de reabilitare, care se vor executa sunt:

RETIM

– izolarea termică a pereților exteriori cu vata minerală bazaltică;

– termoizolarea plăcii de peste ultimul nivel cu vată minerală bazaltică;

– înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie eficientă energetic;

– înlocuirea elementelor deteriorate ale învelitorii, înlocuirea sistemului de colectare și evacuare a apelor meteorice la nivelul învelitorii;

– modernizarea instalației electrice și de iluminat;

– instalarea unui sistem fotovoltaic complet echipat care va satisface o mare parte din consumul de energie electrică necesară;

– se va realiza un sistem complet nou pentru încălzire-răcire-ventilare; sistemul de încălzire se va monta în pardoseală; sistemul de ventilare a aerului va presupune recuperarea căldurii în procent de minimum 75%;

– obiectivul va fi dotat și cu o stație de încărcare pentru mașini electrice.

Scopul principal al intervențiilor este acela de a reduce cu până la 70% consumurile de energie necesare funcționării clădirii.

„Contractul pentru întocmirea documentației tehnico-economice este deja în curs de atribuire. Proiectarea și execuția vor dura aproximativ 20 de luni. Estimăm că lucrările vor începe în toamna anului viitor”, a mai adăugat Buciu.

Citiţi mai departe

Educație

VIDEO Elevi ai unui colegiu din Lugoj, filmați și postați pe o rețea de socializare salutând în stil nazist

Publicat

în

Șapte elevi de gimnaziu, de la Colegiul „Iulia Hasdeu”, din Lugoj, au fost filmați de către un coleg mai mare, din clasa a XI-a, salutând în stil nazist. Elevul care i-a filmat a adăugat un fundal sonor, cu un imn german, și a postat filmarea pe rețelele sociale. Anda Lungu Ursulescu, directorul Colegiului „Iulia Hașdeu”, spune că i-a identificat pe toți elevii din filmare, inclusiv pe cel care a postat filmulețul pe Tik-Tok, căruia i-a cerut să șteargă postarea.

Crama Aramic

„Sunt din clase de început de ciclu. Este un eveniment regretabil. Nu e este tipul de comportament pe care îl dorim, de la elevii noștri. Punem incidentul pe seama lipsei de cunoștințe a elevilor, în ceea ce privește semnificația acestui salut. Probabil că, nici în familii nu a existat o abordare directă a subiectului, pentru că nimeni nu se așteaptă la o manifestare de acest gen. Nu știm contextul în care s-a întâmplat. Copiii ne- au spus că a fost o joacă, fără să facă o analogie cu alt tip de activitate care s-a desfășurat în școală. Ca și școală, poziția noastră este că vom merge, în perioada următoare, pe acțiuni de conștientizare a acestor evenimente și de educație proactivă. La orele de educație civică și dirigenție se va discuta despre acest tip de comportament și modalitatea în care trebuie să abordăm subiectul și tot ce ține de nazism. Regretăm incidentul și suntem total împotriva acestui tip de manifestare și pe viitor o să fim mai atenți la educația elevilor, pe toate planurile, nu doar în ceea ce cuprind materiile școlare”, spune directoarea liceului.

Bucură-te de micile plăceri ale toamnei alături de familie, la Shopping City Timișoara!

Salut este interzis în mai multe state

Anda Lungu Ursulescu a mai spus că elevii trebuie ajutați să înțeleagă că, prin acest tip de comportament, aduc o jignire profundă tuturor celor care au avut de suferit de pe urma acestui regim.

RETIM

„Am discutat cu elevul care a filmat și a postat filmarea pe rețeaua socială. A fost efectiv șocat. I-am explicat ce a greșit. Spune că a luat-o ca pe o glumă și nu a realizat implicațiile gestului. Cel mai important lucru pentru noi, ca școală, este să-i educăm ca să nu mai apară astfel de incidente. Programa școlară nu punctează aceste tipuri de interdicții, care se aplică la nivelul adulților în caz de comportament neadecvat. Probabil au văzut în media, la televizor, pe youtube sau pe alte rețele, ce mai urmăresc ei”, a mai spus Ursulescu.

Salutul nazist sau Salutul lui Hitler a fost o formă de salut din Germania nazistă, care era acompaniat de vorbele Heil Hitler! [Trăiască Hitler!], Heil, mein Führer (Trăiești, conducătorul meu!) sau Sieg Heil! [Trăiască Victoria! ]. Caracteristic cultului personalității, salutul a fost adoptat în anii 1930, de către Partidul Nazist pentru a desemna ascultarea față de liderul partidului, Adolf Hitler, și pentru a glorifica națiunea germană și mai târziu efortul de război. Acest salut a aparținut romanilor, acesta fiind adoptat de conducătorul Italiei fasciste, Benito Mussolini, care l-a implementat exact ca viitorul lider al Germaniei, Adolf Hitler. Folosirea acestui salut în prezent este o infracțiune în Germania dar și în alte state din Europa. În România Ordonanța 31/13.03.2002 interzice acest tip de comportament.

Citiţi mai departe

Educație

Lansarea proiectului: “Educația prin artă – ÎMPREUNĂ PENTRU O COMUNITATE COLORATĂ!”

Publicat

în

Crama Aramic

Bucură-te de micile plăceri ale toamnei alături de familie, la Shopping City Timișoara!

Citiţi mai departe

Cele mai citite