Connect with us

Cultură

Corul „Ion Vidu”, concert în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj

Publicat

în

Corul „Ion Vidu” al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, dirijat de Lucian Oniţa, va susţine duminică, 15 aprilie, de la ora 18, în Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, tradiţionalul concert coral de Paști „Ziua Învierii”.

Corul lugojean va prezenta un program special, care cuprinde piese cu specific pascal, dar şi compoziţii religioase celebre, ale unor autori români şi universali, precum Gh. Cucu, D. Voiculescu, D.M. Goia, Gh. Firca, A. Pann, I. D. Chirescu, I. Vidu, G. Musicescu, G. Mandicevski, N. Lungu, Al. Podoleanu, Fr. Schubert, Albinoni sau Fr. J. Schütky.

Concertul va fi întregit de intervenţiile soliştilor: sopranele Ioana Mia Iuga și Maria Virginia Onița, tenorul Daniel Zah şi baritonii Alexandru Şuca și Bogdan Sărăcin. Intrarea este liberă.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

RETIM

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Propunere făcută în urmă cu șapte ani, pentru titlul de Cetățean de Onoare, pierdută în sertarele Primăriei Lugoj

Publicat

în

O solicitare din partea profesorului și muzicologului Constantin-Tufan Stan din Lugoj așteaptă de șapte ani să fie rezolvată de către administrația municipiului. Este vorba despre propunerea de acordarea a titlului de Cetățean de Onoare unei personalități de talie mondială, pianistul Paul Dan, care trăiește acum în Germania, însă s-a născut la Lugoj, în urmă cu 78 de ani.

„În urmă cu șapte ani am propus, în scris, Primăriei și Consiliului Municipal Lugoj, acordarea titlului de Cetățean de Onoare magistrului și pianistului-concertist Paul DAN, profesor de pian și muzică de cameră la Staatlichen Hochschule für Musik und darstellende Kunst din Mannheim. Cu excepția înmânării unei adrese prin care mi se confirma, pe un ton condescendent-protocolar, înregistrarea cererii, nu s-a întreprins nimic în acest sens. Din păcate, cererea mea a sunat, ca în atâtea alte rânduri, la urechea surdului. Reluăm, animați de speranțe, legitima noastră solicitare”, scrie profesorul Constantin-Tufan Stan, pe pagina sa de Facebook.

Profesorul lugojean spune că așteaptă, în continuare, o firească inițiativă din partea Comisiei de Cultură a administrației locale, care să onoreze eclatanta carieră artistică a lui Paul DAN. Constantin-Tufan Stan amintește și de un alt episod din 2008, privind respingerea acordării titlului de Cetățean de Onoare genialului compozitor lugojean György Kurtág, cel mai titrat creator român contemporan (nu se atinsese, potrivit regulamentului, pragul de două treimi din numărul consilierilor care ar fi trebuit să agreeze onoranta propunere), care a generat sensibilități și reacții negative în mai multe centre culturale europene. Kurtág a primit titlul de Cetățean de Onoare, însă la o propunere ulterioară.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Bogdan Blidariu, primarul interimar al Lugojului, spune că Primăria nu are în baza de date nicio solicitare înregistrată în acest sens. „Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj, cea mai înaltă distincție a Consiliul local se acordă pe baza unui regulament clar. Conform acestuia, pentru persoanele pentru care se solicită acordarea titlului, se depune un dosar care cuprinde mai multe documente, cu privire la activitatea persoanei propuse, și un certificat de cazier. După analizarea acestui dosar, primarul sau consilierii locali inițiază proiectul de hotărâre, care este dezbătut într-o ședință a Consiliului local. Pentru a recunoaște întreaga activitate a reputatului pianist Paul Dan, cine este interesat poate depune acest dosar administrativ la Primăria Lugoj”, a declarat Blidariu.

RETIM

Cine este Paul Dan

Constantin-Tufan Stan a transmis Consiliului local din Lugoj toate informațiile despre cariera celebrului artist.

Maestrul Paul DAN, născut în cetatea lui Ioan Vidu în anul 1944, este un artist cu o certificată reputaţie internaţională, o mândrie a oraşului nostru. A dobândit primele cunoştinţe pianistice prin stăruinţa unchiului său, Imre Dan, şi cu aportul lui Iosif Willer, personalitate providențială a Lugojului cultural. Şi-a continuat studiile la Liceul de Muzică din Timişoara, cu Ella Philip, apoi la conservatoarele de muzică din Cluj şi Bucureşti, cu Gheorghe Halmoş, respectiv Florica Musicescu. În 1968, după absolvirea Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, a participat cu succes la Concursul Internaţional de Pian „Johann Sebastian Bach” de la Leipzig, în urma căruia a obţinut o bursă de studii (DAAD) la Facultatea de Muzică din München, finalizată printr-un masterat cu maestrul Hugo Steurer.

În timpul studiilor (1966-1968) i s-a acordat o bursă „George Enescu”, iar în anul 1970 i s-a atribuit, la München, Premiul „Pfitzner”. În perioada 1973-1975 a predat pianul la Academia de Muzică „Musashino” din Tokyo. În anul 1974 a interpretat, împreună cu New Japan Philarmonics, Concertul nr. 5 („Imperialul”) de Beethoven, pe un stadion, în prezenţa a 20.000 de spectatori, sub bagheta maestrului Yamada, de la Radio-Televiziunea japoneză.

A reprezentat arta interpretativă europeană, ca reputat ambasador cultural, în Asia şi Africa, concertând în China, Taiwan, India, Thailanda, Afganistan, Africa de Sud şi Iran. Din anul 1978 este profesor de pian şi muzică de cameră la prestigiosul for al învăţământului superior artistic german, Staatlichen Hochschule für Musik und darstellende Kunst din Mannheim.

A concertat în compania unor renumite orchestre simfonice: Wiener Symphoniker, Stuttgarter Symphoniker, Nationaltheater Mannheim, Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, New Japan Philharmonics, Tokyo Symphony Orchestra şi Tokyo Metropolitan Orchestra, sub baghetele dirijorale ale unor mari maeştri: Bruno Weil, Wolf-Dieter Hauschild, Wolfgang Rennert, Jan Koetsier, Hubert Soudant, Sergio Sossi, Gabor Ötvös, Kurt Wöss, Tadaaki Odaka şi Kazuo Yamada. Interpretările sale au fost difuzate de Rundfunkanstalten, ORF Wien, ORF Innsbruck, Radio France, NHK Tokyo, BBC London, Rundfunkanstalten Basel şi Zürich. A realizat înregistrări de referinţă cu Toshiba „EMI” Records Tokyo, CBS „Ondine” London, Aulos Connaisseur şi Ambitus.

Începând cu ediţia a III-a a Concursului Internaţional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”, Lugoj – 2015, maestrul Paul DAN a instituit un important premiu, care-i poartă numele, prin care răsplăteşte excelenţa artistică din oraşul său natal, hăruit cu o unică vocaţie muzicală.

Citiţi mai departe

Cultură

FOTO Istoria uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Lugoj

Publicat

în

Gabriel Ciupa, un împătimit al istoriei lugojene, cunsocut în comunitate pentru lucrările de editare pe care le face pe fotografii vechi, a povestit într-o postare istoria uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Lugoj. În prezent reabilitată și așteptându-și noii chiriași, clădirea Prefecturii, așa cum o știu lugojenii, a avut o istorie bogată începând cu anul inaugurării sale.

Istoricul cladirii incepe in anul 1859 cand este inaugurata si devine sediul administrativ al Districutului Lugoj aflat in cadrul entitatii adminsitrative Voivodina Sarbeasca si Banatul Timisan. In anul 1860 cladirea devine sediul Comitatului Caras si este ales comitele suprem Emanoil Gojdu (functie ocupata la Lugoj in 31 ianuarie 1861…). Comitatul Caras din anul 1860 era format din districtele: Lugoj,Faget,Bocsa,Bega si Oravita. Lugojul nu a fost niciodata resedinta Comitatului Severin din perioada regatului ungar asa cum eronat se afla pe panoul informativ de pe cladire si confuzia provine de la judetul Severin creat mult mai tarziu in 1926.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

In 9 decembrie 1880 cladirea devine sediul Comitatului Caras-Severin avandul comite suprem pe Karoly Tabajdy. Comitatul Caras si Severin s-a format prin unirea comitatelor Caras si Severin si astfel Lugojul avea sa devina resedinta cele mai mari regiuni din istoria sa adminsitrativa ce se intinde de la raul Mures pana la Dunare … Comitatul Caras -Severin din anul 1880 cu resedinta la Lugoj avea in administrare Districtele: Lugoj, Mures, Faget, Bega, Timis, Caransebes,Teregova (district nou format si includea sate de la est de Lugoj), Bocsa, Resita, Iam, Oravita, Moldova,Orsova.

RETIM

In 1926 cladirea va fi sediul judetului Severin prin impartirea regiunii administrative Caras -Severin in doua unitati adminitrative; judetul Caras cu resedinta la Oravita iar judetul Severin cu resedinta la Lugoj cu suprafata de 6422 km patrati si a existat pana in 1950… Judetul Severin cu resedinta la Lugoj era format din subdiviziunile administrative: Lugoj, Caransebes Birchis, Faget, Orsova, Teregova, Balint si Sacul.

sursa: Facebook

Citiţi mai departe

Cultură

Revine una dintre cele mai populare manifestări din Banat. Expoziții cu vânzare, gastronomie tradițională, cântece și jocuri populare

Publicat

în

Duminică, 28 august, de la ora 11:00, în Poiana Olarilor de la marginea satului Jupâneşti, județul Timiș, va avea loc Târgul Olarilor din zona Făgetului, anunță Radio Timișoara.

Manifestarea intitulată sugestiv ”Vatra de olari”, ajunge la ediția cu numărul 41. Este organizată de Primăria, Consiliul Local şi Casa de Cultură din Făget cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Tradiționala manifestare urmărește să păstreze și să transmită an de an meșteșugul olăritului cu specificul zonei, ceramica roșie decorată simplu. Întreruptă timp de doi ani, va fi reluată la sfârșitul acestei săptămâni.

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Expoziții cu vânzare, gastronomie tradițională, decernarea Diplomei și Trofeului Festivalului “Lada cu zestre”, secțiunea Laureați, lui Alin Andraș, cântece și jocuri populare cu Nicu Novac, Mircea Cârțișorean, Sebastian Râmneanțu și alți tineri interpreți din zonă, cu Ansamblul “Făgețeana” al Casei de Cultură din Făget și Ansamblul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului alcătuiesc ingredientele unei sărbători menite să pună în valoare frumusețea și valoarea zonei. Programul artistic va fi prezentat de Felicia Stoian.

RETIM

Citiţi mai departe

Cultură

Invitație la film, în aer liber. Lugojenii așteptați să urmărească două producții interesante

Publicat

în

FOTO: unsplash.com

Vineri 19 august, Festivalul Rod revine în Lugoj, la Amfiteatrul Exterior de la Universitatea Europeană Drăgan, loc deja cunoscut de către locuitori, cu o propunere interesantă de film. La ora 21:00 va rula scurtmetrajul tragicomic „OFF STAGE”, scris și regizat de către Andrei Huțuleac, o producție independentă DaKINO Production . Din distribuție fac parte actorii Adrian Titieni, Amalia Ciolan si Tudor Istodor.

La ora 21:30 va urma filmul documentar animat „CRULIC – DRUMUL SPRE DINCOLO”/România, Polonia, regia semnată de Anca Damian, cu Vlad Ivanov, Jamie Sives. Filmul spune povestea reală a românului Crulic, în urma evenimentelor dramatice din acea perioadă, ministrul de externe al României, Adrian Cioroianu, și-a prezentat demisia. 

Florin Iepan:  „După atâta voie bună și divertisment de la Ruga Lugojului, invităm lugojenii și nu numai să pună mâna și pe un film, era să spun o carte, pentru că „OFF STAGE” și „CRULIC” sunt printre cele mai bune producții românești realizate în ultima vreme”. 

Explorează vara bine echipat, cu un premiu din SPOT câștigat!

Accesul este gratuit.

RETIM

Rod Festival este un proiect al Asociației DocuMentor, compus din intervenții culturale, ateliere, evenimente de mică și medie anvergură, organizate împreuna cu sectorul cultural independent din Timișoara, un proiect cuprins în Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii,  finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și de Consiliul Județean Timiș prin programul TimCultura2022.

Citiţi mai departe

Cele mai citite