Connect with us

Divertisment

Cinci locuri din apropiere de Lugoj unde să te bucuri de natură în weekend

Publicat

în

Odată cu venirea primăverii, lugojenii caută locuri în care să se destindă la final de săptămână. După cinci zile de muncă, fiecare își dorește să se relaxeze în mijlocul naturii, eventual să viziteze ceva, sau pur și simplu să guste o mâncare tradițională. Mai jos ți-am pregătit cinci locații în care poți merge în weekend, ideale pentru câteva ore în natură.

RETIM

Lotus Mellow

Deschisă de către o fostă profesoară din Lugoj, Lotus Mellow este o oază de relaxare departe de agitația orașului. Nu există prețuri sau taxe de intrare în grădina de la marginea satului Valea Lungă. Vii, stai cât vrei, guști din bucatele preparate de către gazde și te bucuri de natură și de zonele amenajate special pentru relaxare. Povestea Lotus Mellow o găsiți aici.

Șura

O veche șură de peste 100 de ani a fost transformată într-un local unic în Banat. Șura este creația unui tânăr din Dumbrava, sat aflat nu departe de Lugoj. La Șura găsești nu doar o oază de liniște în mijlocul naturii, ci și un restaurant cu preparate delicioase, multe cu inspirație italienească. Aici poți găsi o pizza specială chiar și în Italia. Povestea Șurei o găsiți aici.

Mic Dejun la Margina

Pentru cei care vor să vadă și să guste, nu doar să se plimbe prin natură, Margina este una dintre zonele de neratat din proximitatea Lugojului. Aici, sătenii pun odată la ceva timp de un mic dejun care a ajuns faimos în toată lumea. Lângă Margina găsiți mai multe obiective numai bune pentru un weekend afară din case, cum sunt Peștera Românești, Mănăstirea Balta Lată, satul tradițional Coșteiu de Sus, Pădurea Cășii și satele Groși și Bulza.

Parcul de la Bazoș

La vest de Lugoj, obiectivele turistice pentru care merită să ieși din casă în weekend sunt puține, dacă nu socotim mallurile din Timișoara. Toată lumea știe de parcul de la Buziaș, cu celebrul avion și kilometrii de alei pe care te poți destinde. Însă puțini știu de Parcul Dendrologic de la Bazoș, aflat la doar câteva zeci de kilometri depărtare. Parcul, mai ales primăvara, este printre cele mai frumoase locuri din Timiș în care te poți plimba. Lângă parc se află restaurantul Stejarul, renumit pentru preparatele tradiționale servite.

Lacul Surduc

Ca lugojean, nicio altă zonă nu este mai la îndemână pentru un weekend de relaxare decât Lacul Surduc. Pe lângă activitățile de tip sportiv pe care le poți face pe lac, cum sunt plimbările cu barca, caiacul sau catamaranul, lacul este un loc bun de mers pentru cei pasionați de drumeții sau ieșiri cu cortul. Datorită autostrăzii, vei ajunge în doar 40 de minute din Lugoj pe malurile lacului.

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Un nou episod din Lugoj, „Florența Banatului” este pregătit pentru lansare

Publicat

în

Lugoj, „Florența Banatului”, se pregătește pentru o nouă incursiune în istoria sa bogată și plină de personalități remarcabile. Episodul al doilea al documentarului „Lugoj – Florența Banatului”, realizat cu profesionalism de regizorul Vasile Bogdan și cameramanul și editorul Marius Daba, este gata să fie dezvăluit publicului. Premiera are loc duminică, 26 noiembrie 2023, ora: 17:00,  la Sala Teatrului „Traian Grozăvescu“, Lugoj.

Filmul, cu o durată de 1h și 30 de minute, va purta spectatorii într-o călătorie fascinantă prin spiritualitatea Lugojului din ultimul secol.

RETIM

La premieră vor fi prezenți regizorul Vasile Bogdan și Marius Daba, cameraman și editor al filmului, oferind oportunitatea publicului de a afla mai multe despre procesul creativ și provocările întâlnite în realizarea acestui documentar captivant.

Filmul, parte a proiectului „Lugoj – Valori în inima Europei“, finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj, explorează identitatea Lugojului ca oraș multicultural și european cu o vocație ecumenică bine conturată. Episodul al doilea continuă povestea începută anul trecut și aduce în prim-plan personalități marcante ale orașului, de la artiști consacrați la tineri liceeni, într-un tablou vibrant al comunității.

Accesul publicului la eveniment este gratuit, oferind șansa tuturor iubitorilor de cultură să participe la o experiență cinematografică deosebită.

Despre filmul – Lugoj, „Florența Banatului”

„Lugoj – Florența Banatului, episodul al doilea” este un documentar dinamic și colocvial, ce surprinde dialogul dintre personalități marcante ale orașului și pune în lumină tradițiile culturale și artistice care au făcut din Lugoj un adevărat centru spiritual în Banat. Filmul este proiectat în trei episoade, cu primul episod realizat și proiectat anul trecut, iar al treilea episod planificat pentru anul viitor.

Premiera este o oportunitate de a explora istoria și diversitatea Lugojului, evidențiind contribuțiile semnificative ale personalităților locale în promovarea imaginii orașului în țară și în străinătate. Orașul, denumit cu mândrie „Florența Banatului”, rămâne un simbol al conviețuirii înțelegătoare și al deschiderii europene.

Nu ratați această ocazie de a fi martorii unei călătorii captivante prin istoria și cultura Lugojului!

Citiţi mai departe

Cultură

Lugojeanca EMAA, printre vedetele invitate la închiderea programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

Publicat

în

EMAA, artista născută la Lugoj, a fost invitată să concerteze sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 19.00, în Piața Unirii din Timișoara, în cadrul manifestării „Timișoara 2023 la nesfârșit”, evenimentul dedicat închiderii oficiale a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. În cadrul aceluiași eveniment vor mai avea concerte artiști internaționali și naționali importanți, cum ar fi: Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua și Delia.

EMAA are o personalitate complexă și o dorință imensă de a face multe lucruri să se întâmple. Este o artistă care își ademenește ascultătorii într-un univers unic, cu ajutorul vocii ei pătrunzătoare. Într-o lume divizată de genuri muzicale, EMAA reușește să fie relevantă atât în mainstream, cât și în underground.

RETIM

Colaborările ei alături de Deliric & Silent Strike au pus-o pe harta fanilor hip-hop, în timp ce lansări precum “Sufletul Imun” și “Zburătorul” s-au bucurat de susținerea radiourilor naționale și locale. Artista a scris muzica pentru show-uri TV precum „Spy Master” si “Hackerville”. Vocea specială a artistei i-a adus colaborări cu cei mai apreciați artiști din țară, precum Carla’s Dreams și The Motans, piese care au petrecut multiple săptămâni în fruntea topurilor radio.

„Timișoara 2023 la nesfârșit”, evenimentul dedicat închiderii oficiale a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea loc în perioada 7-10 decembrie 2023, în cinci locuri emblematice ale Timișoarei: Piața Unirii, Palatul Culturii, Cinema Timiș, Cinema Victoria și MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”. Evenimentul va reuni în program concerte, performance-uri, seminarii, conferințe, toate cu acces gratuit, produse de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Oferta culturală a lunii decembrie va fi completată de programul bogat de evenimente produse de operatori culturali, ca parte a programului Timișoara 2023.

 Evenimentul „Timișoara 2023 la nesfârșit” este finanțat de Municipiul Timișoara și organizat de Centrul de Proiecte.

Citiţi mai departe

Cultură

Un nou spectacol propus de artistul lugojean Sorin Palciuc

Publicat

în

answear.ro În universul vibrant al stand-up-ului, unde râsul este moneda de schimb, Sorin Palciuc, artistul lugojean cu 8 ani de experiență în domeniu, se pregătește să încânte publicul cu un spectacol inedit intitulat „Castingul.”

Acest one-man show aduce în prim-plan povestea lui Alexandru Antonov, un actor șomer care, după 10 ani de absență de pe scenele teatrale, își propune să revină la gloria de altă dată printr-un casting. Cu suspansul palpabil, publicul este invitat să descopere dacă acesta va reuși să-și recâștige locul în lumina reflectoarelor sau dacă va rămâne prizonier al amintirilor trecutului.

RETIM

A vrut să se facă preot, dar a ajuns comediant

Sorin Palciuc, născut și crescut la Lugoj, este un artist cu o poveste de viață plină de umor și surprize. Inițial înclinat către preoție, Sorin și-a descoperit adevărata chemare în comedia stand-up. Cu o sinceritate debordantă, el împărtășește că visul său inițial era să devină preot, inspirat în parte și de dorința de a-și găsi o parteneră de viață. „Eram gras, foarte gras, era singura șansă să am o femeie în fața mea în genunchi. Lăsând gluma la o parte, nu știu ce fel de popă aș fi fost. La comedie mă pricep mai bine,” mărturisește Sorin cu umor.

Cu o carieră de aproape 8 ani în domeniul stand-up comedy, Sorin Palciuc și-a croit drum prin sute de spectacole desfășurate în diverse orașe precum Lugoj, Timișoara, Arad, Cluj și București. Colaborând cu nume importante din comedia românească, artistul a explorat diverse forme de expresie comică, de la glumele de o frază la parodii video și muzicale.

„Pasiunea mea este să-i fac pe oameni să râdă. Câteodată se întâmplă pe net, când postez câte o glumă scurtă sau un clip. Altădată la spectacole, la open mic la Timișoara, la show-urile de prin țară, oriunde aș fi. De cele mai multe ori reușesc. Câteodată nu, dar știm că depresia e o boală gravă, nu e mereu vina mea,” spune cu modestie Sorin Palciuc.

Două reprezentanții cu „Castingul”

Temele abordate în glumele sale ating subiecte universale, de la sex, bani și politică, până la religie și relații. Nefiind străin de a glumi inclusiv despre cei apropiați, Sorin consideră că umorul este o parte esențială a vieții și că oamenii care nu înțeleg o glumă sunt cei mai triști. „Glumele sunt extrem de importante pentru că ne fac să uităm pentru o secundă de orice altceva și ne fac să râdem,” adaugă artistul.

Sorin Palciuc s-a remarcat în ultimii ani ca unul dintre protagoniștii principali ai unui spectacol de tip open mic ce se desfășoară de două ori pe lună la Timișoara. Acest eveniment oferă șansa tinerilor comedianți să se afirme pe o scenă reală, în fața unui public autentic și avid de râs. Dacă nu aveți ocazia să-l vedeți live pe scenă, puteți urmări creațiile sale comice pe pagina sa de Facebook, unde postează glume în fiecare zi.

Cu „Castingul,” Sorin Palciuc vă așteptă sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 19.00, la Centrul de Tineret Lugoj și joi, 14 decembrie, ora 19.00, la Casa Bredicenilor. Artisul promite o seară plină surprize și introspecție. Rămâne de văzut dacă povestea lui Alexandru Antonov va avea un final fericit. Oricare ar fi rezultatul, „Castingul” lui Sorin Palciuc promite să fie o experiență memorabilă pentru toți cei care își doresc să evadeze din cotidian și să bucure de câteva clipe plăcute în compania artistului.

Citiţi mai departe

Cultură

Peste 100 de dansatori din trei generații vor urca pe scena la Lugoj, într-un spectacol eveniment

Publicat

în

Una dintre cele patru perle ale Casei de Cultura “Traian Grozăvescu” Lugoj, Ansamblul Folcloric „Lugojana”, ajuns la ceas aniversar, împlinește anul acesta 60 de ani de activitate. Nucleul creator, Ansamblul Folcloric ”Lugojana” a transpus în fapte inițiative ce au ca sorginte folclorul românesc de bună calitate.

Ansamblul Folcloric ”Lugojana”, coordonat de coregraful și corepetitorii Casei de Cultura ”Traian Grozăvescu” Lugoj, alături de instrumentiști colaboratori precum și soliști recunoscuți vor realiza un spectacol fabulos, cu activități artistice și scenografice, dar și reprezentații vocale sublime, cu scopul de a conserva precum și de a promova valorile folclorice tradiționale bănățene și nu numai.

RETIM

Programul spectacolului prezintă întâlnirea intre generații de dansatori și instrumentiști, expoziții de fotografii, diplome, trofee, articole din presă, expoziție etnografică realizată cu sprijinul colegilor de la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj.

Pe scenă vor fi un număr de peste 100 de dansatori din 3 generații:

  1. Generația anilor 1991 – 2000
  2. Generația anilor 2000 – 2023
  3. Generația de tineret (actuală și de viitor), cei care vor prelua arta jocului și dansului popular de la generațiile anterioare.

Repertoriul dansatorilor cuprinde în acest spectacol nu mai puțin de 9 suite coregrafice, reprezentând atât zona de câmpie cât și de munte a Banatului, brâuri din Banatul de Munte (Borlova), dar și din zonele etnofolclorice Sălaj, Bihor și Moldova.

Vor avea loc 2 spectacole, unul în 18 noiembrie în sala de spectacole a Teatrului Municipal ”Traian Grozavescu” unde accesul este be bază de invitație, iar celălalt spectacol va avea loc cu ocazia zilei naționale a Ramâniei în 1 decembrie.

Citiţi mai departe

Cele mai citite