Connect with us

Cultură

S-a încheiat concursul pentru funcția de director de la Casa de Cultură a Municipiului Lugoj

Publicat

în

Ilie Cosmin Petrovici a câștigat concursul pentru funcția de director, de la Casa de Cultură a Municipiului Lugoj. Pentru aceeași funcție a mai concurat și Tudor Trăilă, fostul director, care a fost eliminat încă din prima etapă, după evaluarea proiectului de management depus. Proiectul lui Trăilă a fost notat cu 4,52, iar cel al lui Petrovici, cu 7,38.

„Municipiul Lugoj a organizat concursul de proiecte de management pentru ocuparea funcției de director al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj. S-au înscris, în acest concurs, doi candidați. După parcurgerea tuturor etapelor, după analizarea proiectului scris, la proba susținerii unui interviu a proiectului de management a ajuns doar unul dintre cei doi candidați. Candidatul care a ajuns la susținerea interviului a obținut notă de trecere. Urmează, desigur, conform procedurii, perioada de depunere a contestațiilor. Aceste contestații se referă la modul de respectare a procedurii privind organizarea și desfășurare a concursului”, ne-a declarat Bogdan Blidariu, primarul interimar al municipiului.

RETIM

Ilie Cosmin Petrovici, câștigătorul concursului, a fost mai mulți ani director al Biroului Comercial din Primăria Timișoara, de unde a fost înlăturat de către primarul Dominic Fritz. Însă, Petrovici a mers în instanță și a contestat decizia. La sfârșitul anului trecut, a câștigat procesul, cu dreptul de a fi repus în funcție, dar era deja angajat pe aceeași funcție, în cadrul Primăriei Lugoj.

În cazul în care nu vor exista contestații sau acestea nu vor schimba cu nimic rezultatul concursului pentru funcția de director de la Casa de Cultură, din 15 februarie, Ilie Cosmin Petrovici va fi instalat pe această poziție.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

După șase ani de când a fost donată orașului, casa compozitorului Ion Vidu va fi renovată

Publicat

în

Primăria Lugoj anunță că în scurt timp vor fi demarate lucrările de renovare la Casa Memorială „Ion Vidu”. Imobilul a intrat în proprietatea municipalității în urma unui gest generos al familiei, care a decis să-l doneze pentru a găzdui o casă expozițională.

Primarul interimar Bogdan Blidariu a declarat: „În cursul anului trecut a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare a acestei clădiri memoriale denumite Casa Ioan Vidu. Conform contractului, într-o primă etapă se va realiza proiectarea. Proiectarea propriu-zisă a fost finalizată. În momentul acesta se așteaptă doar un aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, după care se va da ordinul efectiv de execuție a lucrărilor, conform contractului. După finalizarea etapei de proiectare, termenul maxim de realizare a lucrărilor este de 12 luni, dar avem speranța că acest termen va fi mult mai scurt.”

RETIM

Valoarea maximă a lucrărilor este estimată la aproximativ 530.000 de lei.

Această inițiativă vine la aproape șase ani după donația făcute de Robert Benkoczi, strănepotul lui Ion Vidu, către Primăria Lugojului în martie 2018. Casa cu o suprafață de 131 de metri pătrați, însoțită de 396 de metri pătrați de teren, a fost donată cu condiția ca aceasta să fie menținută în stare bună, să nu fie vândută pentru următorii 49 de ani și să fie destinată activităților culturale și educative, sub numele de „Casa Muzicii Ion Vidu”.

Citiţi mai departe

Cultură

Maria Voronca, propusă pentru titlu de Cetățean de Onoare, după scandalul retragerii de pe afișul unui spectacol

Publicat

în

Consilierii PSD Lugoj vor solicita decernarea titlului de „Cetățean de onoare” al Lugojului pentru actrița Maria Voronca. Anunțul făcut de președintele organizației locale vine după ce capul de afiș al ultimelor zile a fost ținut de scandalul schimbării distribuției unei piese regizate de Voronca, fără ca aceasta să fie consultată.

RETIM

Supărată, Maria Voronca a postat un mesaj, pe pagina sa de Facebook, în care a cerut să fie scoasă de pe afișul spectacolului și a amenințat că părăsește teatrul lugojean și orașul. Subiectul a aprins spiritele pe rețeaua de socializare, iar în cele din urmă, reprezentanții Casei de Cultură a Municipiului și-au cerut scuze printr-un mesaj, în care au explicat situația creată.

„Colectivul CCTGL regretă nespus interpelarea publică a doamnei Maria Voronca și se dezice de orice faptă sau gând necinstit față de dumneaei, înțelegând că este o reacție fundamentată pe presupuneri și nicidecum discutată cu reprezentanții instituției, respectiv bazată pe păreri neavizate. CCTGL nu are în programul cultural dedicat publicului larg lugojean spectacolul „Doctor fără voie” de Moliere. În tot parcursul nostru profesional, noi cei din colectivul CCTGL am dat dovadă de respect și prețuire față de doamna Maia, pavăza spuselor noastre fiind toate spectacolele minunate, turneele noastre de neuitat dar mai ales încununarea respectului pentru o carieră eclatantă ilustrată prin proiectul finanțat de către Primăria Municipiului Lugoj, “Maria Voronca – O viață de teatru”.

Echipa CCTGL este în discuții avansate cu un regizor de renume, recunoscut pentru experiența sa și urmează cât de curând să demareze un proiect comun în vederea realizării unui spectacol premieră pentru stagiunea 2023/2024, dar, dacă starea de sănătate a doamnei Maria Voronca permite, ne-am bucura nespus să o avem într-un nou proiect, sau noi proiecte, pe care să le punem în scenă, evident cu un nou contract de prestări servicii, remunerat în consecință.

Ținem să menționăm și câteva aspecte juridice despre modul în care funcționează trupa de teatru a Lugojului în contextul piesei „Doctor fără voie”: • Actorii trupei de teatru sunt amatori, neplătiți, astfel nu au nicio obligație contractuală de a fi prezenți în fiecare reprezentație; • CCTGL a achitat contravaloarea contractului încheiat pentru adaptare text, scenografie și regie, doamnei Maria Voronca. Acest contract și-a încetat valabilitatea la 28.12.2022; • Costurile pentru producție au fost achitate integral de către CCTGL; • Odată achitate onorariile pentru producția respectivă, instituția are drept exclusiv de proprietate asupra acesteia și poate folosi acest produs în orice acțiuni întreprinse, fie că sunt acțiuni publice sau private.”

„Cetățean de onoare” al Lugojului

„Ne ținem de cuvânt – Maria Voronca, „Cetățean de onoare” al Lugojului! După 60 de ani pe scenă și o viață dedicată culturii, doamna Maia merită recunoștința întregii comunități. În semn de prețuire pentru întreaga sa activitate, consilierii PSD, reprezentanți în Consiliul Local Lugoj, au făcut demersurile necesare, urmând să solicite public ca Maria Voronca să primească oficial această distincție!”, a transmis Călin Dobra, președintele PSD Lugoj.

Maria Voronca, născută în anul 1939 la Cernăuți, a trăit o viață marcată de artă și devotament pentru teatru. În urma conflictelor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a refugiat împreună cu familia în România, în 1944. La scurt timp după, în anul 1945, s-au stabilit în Lugoj, unde tânăra Maria și-a început drumul în lumea spectacolului urmând Conservatorul Popular de 5 ani din Lugoj, specializarea actorie.

Maria Voronca și-a croit drumul către profesionism, debutând în anul 1964 la prestigiosul Teatrul de Stat din Turda. Acolo și-a pus amprenta asupra numeroaselor roluri și a câștigat inimile publicului. De-a lungul unei cariere artistice de excepție, Maria Voronca a jucat timp de 11 ani ca actriță la Teatrul Liric din Craiova (1980-1991), apoi a revenit în locurile care i-au marcat începuturile, la Teatrul de Stat din Turda (1991-2000), pentru ca în cele din urmă să se întoarcă acasă, la Lugoj.

Chiar și după mulți ani de activitate, Maria Voronca a continuat să împărtășească din pasiunea și talentul său generos, devenind îndrumătoare pentru viitoarele talente ale Școlii de Arte Lugoj. Recunoașterea meritelor sale nu a întârziat să apară, fiind laureată a numeroase premii pentru contribuția sa de-a lungul a peste jumătate de veac de carieră, în care a adus viață peste 100 de roluri memorabile pe scena teatrelor din România și protagonista unui film documentar „Maria Voronca… o viață în teatru”, semnat de Dan Mirea.

Citiţi mai departe

Cultură

Timișenii pot depune proiecte pentru finanțări nerambursabile de peste șase milioane de lei, de la Consiliul Județean Timiș

Publicat

în

Consiliului Județean Timiș  investește în dezvoltarea unei vieți culturale diversificate și competitive. În acest an, bugetul de 6.150.000 lei este prevăzut pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural-artistice și de tineret „Tim Cultura 2024”, din care pentru cultură – 5.750.000 lei și pentru tineret – 400.000 lei.

Persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, persoanele juridice de drept public ori privat, precum şi organizațiile neguvernamentale de tineret interesate sunt invitate să depună cereri de finanțare nerambursabilă pentru proiecte cultural – artistice şi de tineret cuprinse în programul TimCultura 2024.

RETIM

Cei interesați pot consulta criteriile de eligibilitate și procedura de depunere pe pagina web dedicată programului de finanțare, www.timcultura.cjtimis.ro.

Avem resursele necesare, specialiști și infrastructură, pentru a susține o viață culturală intensă, așa cum am demonstrat în cadrul Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii.  Ne dorim în continuare  evenimente care să atingă standardul de excelență artistică, care să valorifice potențialul cultural al județului Timiș și sperăm să avem parte de cât mai multe inițiative menite să sporească oferta culturală”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Dintre ariile tematice acceptate, amintim artele spectacolului, patrimoniul cultural, artele vizuale, educația prin cultură și cultură prin educație, proiecte editoriale și literare, fonduri de mobilitate, formare profesională, educație, educație în sănătate, mediu, incluziune socială, valorizarea spațiului DKMT, etc.

Solicitările de finanțare pot fi depuse până la data de 8 martie ora 14 la Registratura Consiliului Județean Timiș, Bd. Revoluției din 1989, nr. 17, Timișoara, în format letric și pe stick, sau se încarcă pe Platforma de interoperabilitate pentru interacțiunea digitală cu beneficiarii Consiliului Județean Timiș:  www.e-timis.ro , de către solicitanți (care anterior își vor crea un cont pe această platformă).

Selecția și evaluarea acestora vor avea loc în perioada  22 – 25 martie, iar rezultatul final va fi afișat pe site-ul instituției în 2 aprilie.

Citiţi mai departe

Cultură

„Sarmale cu Dragoste”, de Dragobete, la Teatrul Municipal din Lugoj

Publicat

în

Victoria Dicu, câștigătoarea Premiului pentru cea mai bună actriță în 2019, și Nicodim Ungureanu, recunoscut ca cel mai bun actor în 2016, vor da viață acestor personaje pline de farmec și excentricitate. Într-o distribuție ce promite să aducă zâmbetul pe buzele tuturor, cei doi vor naviga prin aventurile și peripețiile unei întâlniri neașteptate, unde picanteria se amestecă cu tandrețea și umorul.

Biletele sunt disponibile la prețul accesibil de 35 de lei și pot fi achiziționate atât de la casieria teatrului, cât și online pe https://eventbook.ro/the…/bilete-sarmale-cu-dragoste-lugoj

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite