Connect with us

Administrație

Ce spun Apele Române Banat în legătură ilegalitățile de la stațiile de epurare de la Lugoj și Jupa

Publicat

în

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) s-a autosesizat ca urmare a apariției pe rețeaua de socializare Facebook a două filmări realizate de jurnalistul Rareș Năstase, de la emisiunea de investigații “România, te iubesc!”. Acesta a filmat  gura de vărsare din stația de epurare a orașului Lugoj în râul Timiș, și la gura de devărsare a apei menajere a cartierului Jupa, din orașul Caransebeș.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Printr-un comunicat de presă, reprezentanții ABAB fac mai multe precizări prin care să dovedească că nu au acceptat ilegalitățile sesizate.  Iată, mai jos, comunicatul în întregime.

„Începând cu anul  2009 s-a dorit modernizarea Stației de epurare, existentă încă din anii `70, în baza avizului de gospodărire a apelor nr.26/09.02.2009,  emis de ABA Banat. Încă din anii `90, operator al serviciilor de alimentare cu apă, canalizare și epurarea apelor uzate orășenești și pluviale colectate de pe raza municipiului Lugoj este S.C. Meridian 22 Lugoj S.A.  aflată în subordinea primăriei municipiului Lugoj. Contractul cu S.C. Meridian 22 Lugoj S.A. a fost reînoit la data de 24.07.2018 pe o perioadă de 5 ani, deși Consiliul Local Lugoj a avut și varianta de a preda serviciul la operatorul regional S.C. Aquatim S.A. Timișoara. Până la data de 31 decembrie 2015, Meridian 22 Lugoj a fost autorizat din punct de vedere al gospodăririi apelor pentru “Alimentarea cu apă în localităţile Lugoj, Măguri, Tapia și canalizarea şi epurarea apelor uzate menajere în municipiul Lugoj”, în baza unui program de etapizare, ce cuprindea lucrări, măsuri, termene de realizare necesare conformării (funcționarea stației de epurare).

La 01.01.2016 nefiind finalizate, din diferite motive, lucrările și măsurile din Programul de Etapizare, deși s-a solicitat, nu s-a mai emis autorizație de gospodărire a apelor având în vedere că stația de epurare nu era funcțională.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

În data de 12 octombrie 2016  Meridian 22 ne informează că stația de epurare este funcțională și solicită  din nou emiterea autorizației de gospodărire a apelor. Conform procedurii legale, în data de 24.10.2016 reprezentanții ABA Banat au efectuat  constatările pe teren și au întocmit procesul verbal în vederea continuării procedurii de emitere a autorizației de gospodărire a apelor. În data de 31.10.2016 s-a emis autorizația de gospodărire a apelor nr. 384 prin care au fost  impuse concentrații maxime admise ale poluanților din apele uzate evacuate, severe, respectiv valorile impuse prin  

avizul de gospodărire a apelor nr. 26 /09.02.2009 care a stat la baza realizării investiției ”Modernizare stație de epurare Lugoj (Jabăr) în varianta 58400 locuitori echivalenți, jud. Timiș”. Autorizația a fost emisă pe o perioadă de numai 6 luni, până la data de 31 aprilie 2017, specialiștii noștri apreciind că deși pusă în funcțiune, stația de epurare necesită o supraveghere mai atentă, o monitorizare și automonitorizare suplimentară. Încă de la primele rezultate  ale monitorizării de control, s- a constatat că unii indicatori ai apelor evacuate nu se încadrează în limitele autorizate. În aceste condiții, operatorul a fost avertizat (deși a solicitat în repetate rânduri)ca  nu i se va mai elibera altă autorizație de gospodărire a apelor. În perioada   ianuarie 2016 – noiembrie 2019, s-au aplicat lunar penalități pentru depășirea concentraţiilor de substanţe impurificatoare evacuate în resursele de apă, in valoare totală de 4.265.778 lei (45 procese verbale).

În baza Legii nr. 298/2018 privind condițiile de autorizare pentru folosințele de apă care au în curs de realizare sau urmează să realizeze investiții în infrastructura de apă uzată), S.C. Meridian 22 S.A.  a primit  în noiembrie 2019, autorizația de gospodărire a apelor în anumite condiții: operatorul de apă s-a angajat printr-un program de măsuri asumat, împreună cu proprietarul sistemului (Primăria municipiului Lugoj), să optimizeze procesul tehnologic de la stația de epurare, astfel încât apele uzate evacuate în râul Timiș să se încadreze în limitele impuse de legislația în vigoare, prin avizul de gospodărire a apelor nr.26/09.02.2009.

În baza acestei legi, pe perioada de valabilitate a autorizației de gospodărire a apelor nr.437/08.11.2019 ( termen de valabilitate 31.12.2021),  S.C. Meridian 22 S.A beneficiază de limite mai permisive (tabelul nr. 1 din anexa 2 -NTPA 002), decât cele avizate.

Dacă termenele prevăzute în acest program de măsuri nu vor fi respectate, autorizația de gospodărire a apelor își pierde valabilitatea.

Măsura extremă, care ar presupune închiderea acestui tip de obiectiv (canalizare orășenească), nu e aplicabilă.

Funcționarea Stației de epurare Jupa nu a fost  reglementată prin nici un act emis de ABA Banat. Aceasta aparține operatorului de apă S.C. Aquacaraș S.A., sistemul de canalizare-epurare Jupa fiind predat de Primăria Caransebeș către S.C. Aquacaraș S. A. în 2011. 

S.C. Aquacaraș S.A. deține autorizația de gospodărire a apelor nr. 53/06.03.2019 valabilă până la 28.02.2022 privind  ’’Alimentare cu apă, canalizare si stație de epurare în orașul Caransebeș’’, în care nu sunt prinse lucrările de alimentare cu apă, canalizare menajeră și statie de epurare pentru localitatea Jupa. Nefiind primită nici o solicitare de autorizare, s-a considerat  că această stație de epurare nu are activitate. Neavând cunoștință de existența acestei guri de evacuare,, ABA Banat nu a monitorizat calitatea apei evacuate și în consecință nu putea să aplice penalități pentru evacuarea din stația de epurare JUPA, așa cum s-a declarat în presă de către reprezentanți ai S.C. Aquacaraș S.A. Într-adevar, au fost aplicate penalități lunare, dar pentru alte obiective  ale SC AQUACARAS SA, nu pentru Jupa.

Inspecția Bazinală de Apă Banat a sancționat contravențional S.C. Aquacaraș S.A. cu amendă de 40.000 de lei, pentru punerea în funcțiune a lucrărilor de alimentare cu apă și canalizare menajeră, cu stația de epurare Jupa, fără a deține autorizație de gospodărire a apelor.”

“ABA Banat insistă pe faptul că dacă publicul larg nu ia atitudine, nu face sesizări legate de asemenea evacuări de ape uzate menajere neepurate, care se produc fie noaptea (conform declarației martorului din filmare), fie în cazul unor creșteri de debite de apă pentru a favoriza disoluția dejecțiilor, inspectorii noștri nu vor putea, întotdeauna, să sancționeze respectivul poluator. Facem apel și pe această cale, ca să fim cu toții vigilenți și să raportăm încălcările legii, deoarece este în puterea noastră să ne facem viața mai bună”, a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Se închide circulația în centrul Lugojului pentru câteva ore în weekend

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Lugojul celebrează Săptămâna Europeană a Mobilității, prin activități care promovează sănătatea mintală și fizică a cetățenilor. Aceste activități se vor desfășura în aer liber, în Piața Victoriei, duminică, 19 septembrie, între orele 16:00 și 19:00. 

Activitatea face parte din campania Noi Revitalizăm Orașul și pune Lugojul pe harta orașelor care închid străzile pentru mașini. Clubul Sportiv Municipal Lugoj pregătește un antrenament demonstrativ și un joc de antrenament cu grupele copii și juniori, secția de fotbal. 

Clubul Copiilor Lugoj pregătește jocuri interactive și distractive pentru copiii de toate vârstele. Atenție, circulația va fi închisă pentru automobile în Piața Victoriei din Lugoj, între orele 16:00 și 19:00.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Administrație

“Manevre” în Primăria Lugoj. Buciu a anulat o licitație dubioasă

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Primarul Claudiu Buicu a anulat o licitație cel puțin dubioasă pe care angajații din administrația locală au realizat-o pe bani publici. O firmă lugojeană care se ocupă cu activități veterinare, și care are în administrare și fostul adăpost de câini fără stăpân al primăriei, a câștigat o licitație de tăiere a 200 de arbori din pădurile orașului.

Firma nu numai că nu are cod CAEN pentru aceste activități, dar nici vorbă de utilaje pentru aceste lucrări minuțioase. Suma pe care primăria a atribuit-o pentru lucrare a fost de 42.000 de lei. Întrebat despre această licitație, primarul s-a declarat șocat de ceea ce au putut face colegii lui din primărie.

“Firma nu are utilaje și nici obicet de activitate pentru așa ceva. Colegii mei din primărie au atribuit lucrarea, evident că am anulat-o imediat ce am aflat”, a declarat primarul Buciu pentru Lugojeanul.ro

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Deocamdată edilul șef al orașului nu a anunțat dacă va lua unele măsuri împotriva colegilor care au “reușit” această licitație. Surse din cadrul primăriei spun că de vină ar fi angajații mai vechi, din fost administrație, care au rămas înzestrați cu vechi obiceiuri cum sunt atribuirea de lucrări la firme de casă.

Citiţi mai departe

Administrație

Primăria și Retim îi așteaptă pe copii, la o acțiune educativă în Parcul George Enescu

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj, Adid Timiș și Retim Ecologic Services S.A. vă așteaptă sâmbătă, 18 septembrie 2021, în intervalul orar 10.00 – 12.00 în Parcul George Enescu din Lugoj, la o serie de activități educative dedicate copiilor.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Organizatorii acestui eveniment, vin cu informații relevante privind gestionarea deșeurilor, respectiv realizarea procesului de colectare separată în vederea reciclării și încurajarea reutilizării acestora. Aceștia au pregătit pentru copii o serie de activități educative și recreative, după cum urmează: un test rapid de cunoștințe ecologice realizat pe platforma kahoot și un atelier inedit de pictură în cadrul căruia se vor decora sacoșe de bumbac reutilizabile, pe care cei mici le vor păstra.

„Prin aceste activități de educație ecologică sperăm să dezvoltăm și să consolidăm comportamente responsabile și prietenoase cu mediul. Sunt așteptați cât mai mulți copii la standul din Parcul George Enescu, pentru acumulare de noi cunoștințe, distracție, voie bună și multe premii surpriză”, au anunțat organizatorii.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Administrație

Avarie majoră la o magistrală de apă din Lugoj. Uzinele sunt oprite

Publicat

în

Lugojul trece printr-o avarie majoră, la rețeaua de apă. Acvilian Belințan, directorul societății Meridian a declarat pentru Lugojeanul.ro, că a cedat magistrala de apă a de pe str. Brândușelor.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

„S-a spart magistrala de 450, de pe Brândușelor, până pe 13 Decembrie. Uzinele au picat amândouă, pentru că pompele nu pot duce pierderile ce le avem aici. S-a deschis undeva la 3 metri din asfalt. Momentan încercăm să izolăm partea aceasta de oraș, dar vanele nu închid. După ce reușim să închidem vanele, repornim uzinele, dar nu pot face față. Magistrala încercăm să o reparăm până mâine la prânz”, a declarat Belințan.

Directorul Meridian a mai spus că pentru o parte din oraș nu va fi apă până la mâine la prânz, iar în restul orașului presiunea va fi extrem de scăzută.

 

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite