Connect with us

Administrație

Ce spun Apele Române Banat în legătură ilegalitățile de la stațiile de epurare de la Lugoj și Jupa

Publicat

în

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) s-a autosesizat ca urmare a apariției pe rețeaua de socializare Facebook a două filmări realizate de jurnalistul Rareș Năstase, de la emisiunea de investigații “România, te iubesc!”. Acesta a filmat  gura de vărsare din stația de epurare a orașului Lugoj în râul Timiș, și la gura de devărsare a apei menajere a cartierului Jupa, din orașul Caransebeș.

RETIM

Printr-un comunicat de presă, reprezentanții ABAB fac mai multe precizări prin care să dovedească că nu au acceptat ilegalitățile sesizate.  Iată, mai jos, comunicatul în întregime.

„Începând cu anul  2009 s-a dorit modernizarea Stației de epurare, existentă încă din anii `70, în baza avizului de gospodărire a apelor nr.26/09.02.2009,  emis de ABA Banat. Încă din anii `90, operator al serviciilor de alimentare cu apă, canalizare și epurarea apelor uzate orășenești și pluviale colectate de pe raza municipiului Lugoj este S.C. Meridian 22 Lugoj S.A.  aflată în subordinea primăriei municipiului Lugoj. Contractul cu S.C. Meridian 22 Lugoj S.A. a fost reînoit la data de 24.07.2018 pe o perioadă de 5 ani, deși Consiliul Local Lugoj a avut și varianta de a preda serviciul la operatorul regional S.C. Aquatim S.A. Timișoara. Până la data de 31 decembrie 2015, Meridian 22 Lugoj a fost autorizat din punct de vedere al gospodăririi apelor pentru “Alimentarea cu apă în localităţile Lugoj, Măguri, Tapia și canalizarea şi epurarea apelor uzate menajere în municipiul Lugoj”, în baza unui program de etapizare, ce cuprindea lucrări, măsuri, termene de realizare necesare conformării (funcționarea stației de epurare).

La 01.01.2016 nefiind finalizate, din diferite motive, lucrările și măsurile din Programul de Etapizare, deși s-a solicitat, nu s-a mai emis autorizație de gospodărire a apelor având în vedere că stația de epurare nu era funcțională.

În data de 12 octombrie 2016  Meridian 22 ne informează că stația de epurare este funcțională și solicită  din nou emiterea autorizației de gospodărire a apelor. Conform procedurii legale, în data de 24.10.2016 reprezentanții ABA Banat au efectuat  constatările pe teren și au întocmit procesul verbal în vederea continuării procedurii de emitere a autorizației de gospodărire a apelor. În data de 31.10.2016 s-a emis autorizația de gospodărire a apelor nr. 384 prin care au fost  impuse concentrații maxime admise ale poluanților din apele uzate evacuate, severe, respectiv valorile impuse prin  

avizul de gospodărire a apelor nr. 26 /09.02.2009 care a stat la baza realizării investiției ”Modernizare stație de epurare Lugoj (Jabăr) în varianta 58400 locuitori echivalenți, jud. Timiș”. Autorizația a fost emisă pe o perioadă de numai 6 luni, până la data de 31 aprilie 2017, specialiștii noștri apreciind că deși pusă în funcțiune, stația de epurare necesită o supraveghere mai atentă, o monitorizare și automonitorizare suplimentară. Încă de la primele rezultate  ale monitorizării de control, s- a constatat că unii indicatori ai apelor evacuate nu se încadrează în limitele autorizate. În aceste condiții, operatorul a fost avertizat (deși a solicitat în repetate rânduri)ca  nu i se va mai elibera altă autorizație de gospodărire a apelor. În perioada   ianuarie 2016 – noiembrie 2019, s-au aplicat lunar penalități pentru depășirea concentraţiilor de substanţe impurificatoare evacuate în resursele de apă, in valoare totală de 4.265.778 lei (45 procese verbale).

În baza Legii nr. 298/2018 privind condițiile de autorizare pentru folosințele de apă care au în curs de realizare sau urmează să realizeze investiții în infrastructura de apă uzată), S.C. Meridian 22 S.A.  a primit  în noiembrie 2019, autorizația de gospodărire a apelor în anumite condiții: operatorul de apă s-a angajat printr-un program de măsuri asumat, împreună cu proprietarul sistemului (Primăria municipiului Lugoj), să optimizeze procesul tehnologic de la stația de epurare, astfel încât apele uzate evacuate în râul Timiș să se încadreze în limitele impuse de legislația în vigoare, prin avizul de gospodărire a apelor nr.26/09.02.2009.

În baza acestei legi, pe perioada de valabilitate a autorizației de gospodărire a apelor nr.437/08.11.2019 ( termen de valabilitate 31.12.2021),  S.C. Meridian 22 S.A beneficiază de limite mai permisive (tabelul nr. 1 din anexa 2 -NTPA 002), decât cele avizate.

Dacă termenele prevăzute în acest program de măsuri nu vor fi respectate, autorizația de gospodărire a apelor își pierde valabilitatea.

Măsura extremă, care ar presupune închiderea acestui tip de obiectiv (canalizare orășenească), nu e aplicabilă.

Funcționarea Stației de epurare Jupa nu a fost  reglementată prin nici un act emis de ABA Banat. Aceasta aparține operatorului de apă S.C. Aquacaraș S.A., sistemul de canalizare-epurare Jupa fiind predat de Primăria Caransebeș către S.C. Aquacaraș S. A. în 2011. 

S.C. Aquacaraș S.A. deține autorizația de gospodărire a apelor nr. 53/06.03.2019 valabilă până la 28.02.2022 privind  ’’Alimentare cu apă, canalizare si stație de epurare în orașul Caransebeș’’, în care nu sunt prinse lucrările de alimentare cu apă, canalizare menajeră și statie de epurare pentru localitatea Jupa. Nefiind primită nici o solicitare de autorizare, s-a considerat  că această stație de epurare nu are activitate. Neavând cunoștință de existența acestei guri de evacuare,, ABA Banat nu a monitorizat calitatea apei evacuate și în consecință nu putea să aplice penalități pentru evacuarea din stația de epurare JUPA, așa cum s-a declarat în presă de către reprezentanți ai S.C. Aquacaraș S.A. Într-adevar, au fost aplicate penalități lunare, dar pentru alte obiective  ale SC AQUACARAS SA, nu pentru Jupa.

Inspecția Bazinală de Apă Banat a sancționat contravențional S.C. Aquacaraș S.A. cu amendă de 40.000 de lei, pentru punerea în funcțiune a lucrărilor de alimentare cu apă și canalizare menajeră, cu stația de epurare Jupa, fără a deține autorizație de gospodărire a apelor.”

“ABA Banat insistă pe faptul că dacă publicul larg nu ia atitudine, nu face sesizări legate de asemenea evacuări de ape uzate menajere neepurate, care se produc fie noaptea (conform declarației martorului din filmare), fie în cazul unor creșteri de debite de apă pentru a favoriza disoluția dejecțiilor, inspectorii noștri nu vor putea, întotdeauna, să sancționeze respectivul poluator. Facem apel și pe această cale, ca să fim cu toții vigilenți și să raportăm încălcările legii, deoarece este în puterea noastră să ne facem viața mai bună”, a declarat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

FOTO Apelul părinților din Lugoj pentru autorități: “Faceți ceva, ne plimbăm copiii aici, e un risc enorm pentru ei”

Publicat

în

RETIM

Părinții din Lugoj cer ajutorul administrației locale, pe rețelele sociale, din cauza stării deplorabile în care a ajuns cel mai circulat pod pietonal de peste Timiș. Aceștia sunt îngroziți de ideea că, într-un moment de neatenție, cei mici s-ar putea să cadă de pe pod, dat fiind faptul că barele de protecție ale pasarelei Leucuța au cedat pe alocuri.

“Pasarela Cotu Mic. Primăria Lugoj, vă rugăm faceți ceva, ne plimbam copii pe aici si e un risc enorm pentru ei. Și sunt mult mai multe zone cu probleme pe aceasta pasarela. Verificati sa vedeti”, scrie o mamă pe un grup de Facebook.

Zeci de lugojeni i-au dat dreptate și au cerut la rândul lor intervenția administrației locale. Pasarela Leucuța dintre strada Timișorii – OMV și Cotu Mic nu a mai fost reabilitată, nici măcar superficial, de zeci de ani.

Citiţi mai departe

Administrație

Ce averi au noii consilieri locali ai Lugojului, proaspăt investiți în funcție cu ocazia alegerilor locale

Publicat

în

RETIM

Noii consilieri locali și-au completat declarațiile de avere, respectând data limită impusă de lege, de la investitura în funcție ce a avut loc în luna octombrie a anului 2020. Aceștia se “laudă” și nu prea cu averi peste averi, unii având mai mult sau mai puțin decât alții. În funcție de ocupație și de afaceri, consilierii locali stau mai bine sau mai puțin bine la capitolul financiar, conturi bancare, sau rate. Iată situația acestora, în ordine alfabetică, potrivit declarațiilor de avere:

Agache Mihai – Partidul Național Liberal: deține două terenuri în Hunedoara, trei imobile, nu are mașini și nici credite pe numele lui. Are un salariu de 38.455 de lei pe an la frima de mobilă Agache, adică 3.200 de lei pe an, la care se adaugă indemnizația de 8.942 de lei pe an;

Bădina Nicu – Partidul Social Democrat: are trei terenuri și trei clădiri la Lugoj, Sacoșul Turcesc și Breaza, un autoturism, a vândut un teren de aproape 100.000 de euro în octombrie a anului trecut, având totodată un cont bancar cu 270.000 de lei. Ca și venit, încasează chirie pe numele soției, precum și pensie care în 2019 a valorat 29.552 de lei;

Blidariu Bogdan – Ștefan – Partidul Național Liberal: viceprimarul orașului deține împreună cu alți membrii ai familiei un teren în Bozocici, Caraș-Severin, dar și două imobile în comuna cărășeană și în Lugoj. Are datorii de 15.000 de euro în două credite bancare, iar ca venituri, a încasat 24.945 de lei ca director executiv la Agromec Lugoj;

Câmpean Ioan – Partidul Național Liberal: a moștenit un teren, deține un imobil și nu are niciun alt bun, iar la venituri, singura care aduce bani în casă este soția, potrivit declarației, care a încasat în ultimul an 57.842 de lei ca asistent medical.

Cliciovan Ionel – Dănuț – Partidul Național Liberal: deține două imobile și un teren în Lugoj, precum și alte două clădiri în afara orașului. Are trecute în declarație două mașini pe numele lui, precum și două conturi bancare de aproximativ 57.000 de lei. La capitolul datorii, are un credit de 572.707 de lei scadent în 2029, medicul lugojean câștigând pe an suma de 255.513 de lei ca șef al secției ATI a spitalului din Lugoj.  

Cornean Cristian –  Dorinel – Partidul Național Liberal: deține 11 terenuri, la Lugoj și Criciova, dar și șase case de locuit, în cele două localități, precum și un spațiu comercial. Are un cont cu 24.000 de euro, iar ca venituri, Cornean a declarat că este paznic de vânătoare, și că a încasat într-un an 15.150 de lei.

Crăciunescu Iosif – Partidul Social Democrat: două imobile și un teren pe numele lui apar în declarația de avere, dar și un Logan. Veniturile sunt de la Casa de Cultură a Sindicatelor, de pe postul de director, 30.296 de lei, plus cele de la Asociația de Cultură pentru Tineret “Traian Grozavescu” Lugoj, 7.092 anual.

Cut-Lupulescu Flavia-Lorena – Partidul Național Liberal: deține jumătate dintr-un teren de 5720 de metri pătrați, fără imobile sau mașini pe numele ei. Are un credit la BCR, de 110.000 de lei, scadent în 2025. Ca venituri, a încasat 77.800 de lei într-un an din activități didactice, manager producție și respectiv operator linie producție.

Costea Gheorghe-Marian – Partidul Mișcarea Populară: cu patru terenuri și fără niciun alt bun, Costea a realizat venituri de 27.000 de lei din consultanță, la care se adaugă 37.000 din funcția de manager a firmei din partea soției, precum și 8.700 de lei arenda unui teren.

Dumitra Daniel-Adelin – Partidul Național Liberal: singurul consilier care nu a trecut absolut nimic în declarația de avere.

David Paul – Sebastian – Alianța USR-PLUS: are un teren și o casă de locuit la Lugoj, o mașină, precum și un credit de 50.000 de lei la bancă, scadent în 2025. Este angajat la Autoliv, iar suma pe care o câștigă anual nu a făcut-o publică în declarație. Fără alte venituri declarate.

Galescu Cristian – Pavel – Partidul Social Democrat: fostul viceprimar de Lugoj deține nu mai puțin de 15 terenuri la Lugoj, în parte cu alte persoane, dar și unul la Ilia. I-au fost donate trei imobile, două la Lugoj și unul la Ilia, având totodată pe numele lui un autoturism. În 2020 a încasat 98.565 de lei + 1.450 de lei voucher de vacanță, în funcția de viceprimar.

Jivulescu Sorin Ciprian – Partidul Național Liberal: a cumpărat două terenuri la Tapia, alături de soție, având totodată două imobile la Lugoj, precum și trei autoturisme. Nu are declarat venit, singurul din declarație fiind cel al soției, de 15.600 de lei din funcția de administrator.

Mîrșevină Nicoleta – Partidul Național Liberal: deține o casă în Lugoj dobândită în 1991, având și un credit bancar în valută, în valoare de 35.000 de euro, scadent în 2033. Nu are venituri declarate.

Opriș Gerlinde  – Partidul Social Democrat: deține un teren și un imobil în Lugoj, dar și un autoturism și un credit bancar de 44.000 de lei scadent în 2028. A încasat 21.345 de lei în ultimul an, din funcția de director al firmei proprii, la care se adaugă indemnizația de consilier.

Serendan Adrian – Doru – Partidul Național Liberal: deține două terenuri la Lugoj și unul forestier, o casă și un spațiu comercial, precum și un autoturism. Venitul principal al familiei este pensia lui și a soției, în total 67.188 de lei anual.

Szucs Diana – Maria – Partidul Național Liberal: deține jumătate dintr-un teren și un imobil în Lugoj, precum și trei autoturisme. Are două conturi bancare în valoare de 120.000 de lei. Venitul din ultimul an declarat pentru medicul lugojean și familia sa a fost de 392.000 de lei.

Țepeș – Paleu Daniela – Alianța USR-PLUS: noul consilier și candidat de primar deține un teren în intravilanul orașului, dar și un imobil și două autoturisme. Are trei conturi bancare cu sume mai mici de 3.000 de lei, iar la capitolul încasări, a declarat în jur de 30.000 de lei, plus dividente de 23.000 de lei.

Vari Lajos – Ernestin – Alianța USR-PLUS: deține o casă și un teren la Lugoj, precum și un cont de economii de 12.000 de euro, dar și un credit scadent în 2040, în valoare de 455.000 de lei. De la firma pe care o conduce, a încasat oficial în ultimul an 48.000 de lei, plus cei 36.000 de lei ai soției.

Găsiți aici lista cu toate cele 19 declarații de avere ale aleșilor locali.

foto: arhiva Lugoejanul

Citiţi mai departe

Administrație

La 1 februarie va avea loc prima concediere colectivă de la Meridian. Câți oameni pleacă acasă

Publicat

în

Consilierii locali lugojeni au fost convocați în ședință extraordinară, joi, 21 ianuarie, pentru a discuta noua organigramă și măsurile de redresare propuse de conducerea societății Meridian 22.

RETIM

În momentul de față, Meridian are 129 de angajați. Aceștia se ocupă de livrarea apei potabile, serviciul de canalizare, activitatea de transport urban și gestionarea patrimoniului locativ al municipiului. În noua organigramă nu se mai regăsesc 30 de angajați. La aceste concedieri se mai adaugă și desființarea unor posturi vacante. Este vorba despre șapte locuri de muncă pentru muncitori și patru pentru personalul din birouri.

Pentru ca să limiteze numărul persoanelor concediate, conducerea Meridian 22 a anunțat că a luat o serie de măsuri. De exemplu, paza obiectivelor societății se va face cu proprii angajați și nu va mai fi plătită altor societăți. Se vor reduce cheltuielile cu protocolul și publicitate, dar și cheltuielile pentru combustibil. O altă serie de măsuri, la care s-au angajat cei din conducerea Meridian 22, se referă la recuperarea creanțelor societății, creșterea producției fizice facturate prin intensificare campaniei de montare a apometrelor dar și atragerea de lucrări executate pentru persoane fizice și juridice.

Dacă planul de reorganizare propus de conducerea Meridian 22 primește votul Consiliului Local Municipal, concedierea colectivă se va face începând cu 1 februarie.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite