
Rămasă fără autorizaţie de mediu, Meridian 22 ar putea să încaseze noi amenzi de la Garda de Mediu. La începutul acestei luni, mai exact în 3 martie, Agenţia pentru Protecţia Mediului a transmis o adresă societăţii lugojene, prin care informa că nu se mai emite autorizaţia de mediu.
„Ei aveau stabilit un program de conformare, ar fi trebuit să facă nişte investiţii acolo. În momentul de faţă, staţia nu corespunde normelor de protecţia mediului. Atunci când vor realiza respectivele investiţii şi vor răspunde programului de conformare pot să vină la o reautorizare. Staţia, în momentul de faţă, nu are autorizaţie de mediu şi instituţiile de control pot lua măsuri. Noi nu suntem instituţie de control, Garda de Mediu poate să verifice şi să aplice măsuri”, a declarat Nicolae Cepeha, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Timiş.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu Timiş spun că Meridian a aplicat mai multe amenzi pe care Meridian le-a contestat în instanţă. Dacă nu se vor încadra în parametrii de epurare şi nu vor obţine autorizaţia de mediu, cei de la Meridian vor fi amendaţi din nou.
„Noi i-am amendat de câteva ori până acum. Au contestat toate amenzile în instanţă, o parte din procese le-au pierdut, pentru unele amenzi încă ne judecăm. Ei nu primesc autorizaţie de mediu pentru că nu sunt realizate toate lucrările pentru retehnologizarea staţiei. Este important de ştiut că, fiind un serviciu de utilitate publică, care asigură preluarea apelor din canalizarea municipiului Lugoj, din punct de vedere al funcţionării se aplică sancţionări contravenţionale, dar nu putem dispune sistarea activităţii. Dacă închidem de tot staţia nu mai au unde să meargă apele din canalizare. Noi le-am tot solicitat să ia măsuri, împreună cu administraţia locală, să retehnologizeze staţia”, ne-a declarat Alina Căluşeriu, directorul Gărzii de Mediu Timiş.
Am încercat să luăm legătura şi cu cei din conducerea Meridianului însă aceştia nu au putut fi contactaţi până la momentul publicării acestui articol.