Connect with us

Educație

Subiectele de la prima probă scrisă la Bac. 3856 înscriși în Timiș, un singur eliminat

Publicat

în

Elevii claselor a XII-a  au susținut astăzi, 26 iunie, proba scrisă la Limba și literatura română. La subiectul I, la limba română, profil real şi tehnologic, de la Bacalaureat 2023, elevii de clasa a XII-a au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoştinţă faţă de şcolile în care au fost formaţi. La subiectul II, la limba română, profil real şi tehnologic, de la Bacalaureat 2023, elevii de clasa a XII-a au avut de comentat, în minimum 50 de cuvinte, poezia „A mele visuri…”, evidenţiind realaţia dintre idea poetică şi mijloacele artistice.

La subiectul III, la limba română, profil real şi tehnologic, de la Bacalaureat 2023, elevii de clasa a XII-a au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi ale unui text narativ studiat, aparţinând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu. La subiectul III, la limba română, profil uman, de la Bacalaureat 2023, elevii au avut de realizat caracterizarea unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.

RETIM

În Timiș 3856 de elevi s-au înscris, dar prezenți au fost 3738. Un elev de la a centru de la Liceul cu Program Sportiv Banatul a fost eliminat, după ce a fost prins cu un dispozitiv audio asupra sa.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

Cei mai buni elevi, premiați cu bani de Primăria Lugoj

Publicat

în

Consiliul Local Municipal Lugoj și Primăria Municipiului Lugoj anunță organizarea evenimentului „Gala elevului de succes”, dedicat recunoașterii meritelor elevilor remarcabili din comunitatea școlară lugojeană. Gala va avea loc la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” Lugoj în data de 05.12.2023, începând cu ora 14:00.

Evenimentul, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 291 din 26.10.2023, vine în sprijinul elevilor care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele școlare desfășurate în anul școlar 2022-2023, precum și a acelui elev excepțional care a reușit să obțină media perfectă, 10, la examenul de bacalaureat.

RETIM

Potrivit prevederilor hotărârii, vor fi premiați un total de 152 de elevi, dintre care 151 pentru rezultatele excepționale la olimpiade și un elev pentru media maximă la bacalaureat. Suma totală alocată pentru premiere este de 156.160 lei.

 

Citiţi mai departe

Educație

Mulți dintre copiii dați în plasament, în Timiș, violenți cu colegii și cu probleme la învățătură

Publicat

în

Monitorizarea mai atentă a familiilor care au luat copii în plasament, în legătură cu situația școlară a acestor copii. Este solicitarea făcută în ședința Consiliului Județean Timiș, de către fostul inspector școlar general, Marin Popescu. Acesta susține că foarte mulți dintre copiii dați în plasament au probleme la învățătură și chiar sunt violenți cu colegii.

„Din vizitele pe care le-am făcut în unitățile de învățământ, în zona rurală, informațiile pe care le am, din discuțiile cu directorii unităților de învățământ, există o mare problemă. Faptul că foarte mulți copii, care sunt plasați în familii, au probleme cu situația școlară. De foarte multe ori, familiile nu mai sunt preocupate de educația acestor copii. Nivelul de violență în unitățile de învățământ a crescut și unii dintre actori sunt acești copii. Ca urmare e nevoie de o monitorizare mult mai atentă, vizavi de acest detaliu”, a spus Popescu.

RETIM

Consilierul județean a cerut ca DSASPC Timiș să facă aceste monitorizări, care să fie prezentate periodic consilierilor județeni.

Citiţi mai departe

Educație

FOTO Ziua Națională, sărbătorită în avans la Școala „Eftimie Murgu” din Lugoj

Publicat

în

Atmosfera de sărbătoare a invadat Școala Gimnazială Eftimie Murgu din Lugoj miercuri, 29 noiembrie, când elevii și cadrele didactice au îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a marca în avans Ziua Națională a României.

Activitățile specifice evenimentului au debutat solemn, odată cu intonarea Imnului Național al României. Ulterior, cei peste 600 de elevi și cadre didactice au format împreună un tricolor impresionant în cadrul unui flash-mob, aducând un omagiu culorilor naționale.

RETIM

Un moment deosebit a fost reprezentat de elevii îmbrăcați în costume populare, care au încheiat evenimentul cu o impresionantă Horă. Programul artistic a continuat cu evoluția în holul școlii a unui grup vocal, oferind un minirecital alcătuit din cântece și versuri patriotice, urmat de o suită de dansuri populare care a captivat atenția participanților.

În holul școlii au fost expuse obiecte și costume tradiționale românești, iar o scurtă prezentare a marcat evoluția evenimentelor din 1 decembrie 1918, aducând în prim-plan istoria și tradițiile românești.

Pe lângă activitățile care au readus în atenție tradițiile și istoria, elevii ciclului primar au avut parte de experiențe moderne, confecționând stegulețe și insigne, descoperind valorile naționale prin intermediul tehnologiei moderne, utilizând coduri QR și personalizând spațiul dintre clase cu stele pe care au fost imprimate numele unor personalități din România. Implicarea părinților și a bunicilor a fost esențială pentru reușita evenimentului, aceștia contribuind atât la prezentarea și degustarea produselor tradiționale românești, cât și la servirea tuturor participanților cu o porție autentică de mâncare făcută la ceaun.

Evenimentul nu ar fi fost posibil fără sprijinul generos al sponsorilor și al părinților, care au contribuit la crearea unei atmosfere de sărbătoare și solidaritate în Școala Gimnazială Eftimie Murgu din Lugoj.

Citiţi mai departe

Educație

Înscrieri deschise la workshop-uri gratuite pentru pasionații de muzică din Lugoj

Publicat

în

În perioada 20-24 noiembrie, Asociația Scena Muzicală organizează 5 workshop-uri pentru pasionații de muzică din Lugoj, prin proiectul Marea Muzică, la Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu”. Înscrierile sunt deschise atât pentru copii, cât și pentru adulți, iar participarea este gratuită.   

Pentru că pasiunea pentru muzică nu are vârstă, lugojenii vor putea participa începând de luni, 20.11.2023, până vineri, 24.11.2023, la 5 workshop-uri creative în care vor fi abordate teme distincte, în funcție de interesele participanților. Copiii se vor putea bucura de o activitate educativă și interactivă ce le va lărgi orizonturile muzicale, în timp ce adolescenții își vor putea dezvolta cunoștințele și vor putea socializa cu tineri care le împărtășesc pasiunea. Nici părinții nu sunt trecuți cu vederea. Aceștia vor avea ocazia să petreacă timp de calitate alături de cei mici și vor avea șansa de a dezvolta o nouă conexiune emoțională prin explorarea unor interese comune:

RETIM

  • Luni, 20.11 – Workshop de percuție cu tema „Jocuri de echipă și comunicare nonverbală cu ajutorul muzicii și a ritmului”, susținut de Sorina Savii, percuționist în cadrul Operei Naționale Române din Timișoara.
  • Marți, 21.11 – Workshop de improvizație cu tema „Jocul în joacă”, susținut de Ionuț Pîrvulescu, actor al Teatrului Auăleu Timișoara.
  • Miercuri, 22.11 – Workshop de canto cu tema „DoReMi pentru toți”, susținut de Ana-Maria Stănoia, soprană a Operei Naționale Române din Timișoara.
  • Joi, 23.11 – Workshop de chitară cu tema „Fascinația chitarei!”, susținut de Ion Dorobanțu, Lector Univ. Dr. al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara.
  • Vineri, 24.11 – Workshop de muzicoterapie cu tema „Community sound”, susținut de Eliana Zah, organizator al concursului „Music for your Soul” în Lugoj.

Fiecare workshop va fi organizat în 2 grupe: prima grupă de la ora 15:30, iar cea de-a doua de la ora 17:30. Pentru a putea menține un nivel de implicare înalt cu toți participanții, fiecare grupă va conține maximul 20 de persoane.

Viitorii participanți au posibilitatea de a selecta intervalul de timp dorit și workshop-urile pentru care optează în cadrul următorului formular de înscrieri: https://forms.gle/eUtDC2fn3movo7gs8. De asemenea, pot trimite un email la adresa inscrieri.mareamuzica@gmail.com.

Această inițiativă face parte din proiectul Marea Muzică al Asociației Scena Muzicală și este finanțată din bugetul local al Municipiului Lugoj.

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite