Connect with us
Winter in My Town

Cultura

Ce proiecte importante pentru Lugoj pregăteşte noul preşedinte Rotary

Publicat

în

Clubul Rotary din Lugoj are un nou preşedinte. Este vorba despre dr. Dan Cliciovan, care şi-a preluat mandatul de la 1 iulie, pentru o perioadă de un an de zile.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Dan Cliciovan spune că pentru anul în care va conduce Clubul Rotary, are un program ambiţios în care, pe lângă continuarea vechilor proiecte, îşi doreşte iniţierea unor proiecte noi. Unul dintre cele mai importante  este legat de secţia de terapie intensivă a spitalului din Lugoj acolo unde noul preşedinte al Rotary îşi desfăşoară activitatea.

“Este vorba despre un Global Grant, o strângere de fonduri  pentru terapie intensivă. Suntem în faza de găsire a partenerilor, fiindcă noi, Rotary Lugoj vom participa cu 10.000 de dolari. Suma totală ar putea ajunge la 50-60 de mii de dolari şi poate chiar mai mult. În primul rând, vrem să cumpărăm două aparate de ventilaţie mecanică, deoarce am avut cinci, dar două s-au defectat. Vrem două aparate noi. Mai vrem trei monitoare pacient, să avem pentru fiecare pat câte un monitor. Acum practic plimbăm monitoarele de la un pat la altul şi dacă le tot mutăm aşa se strică. Dacă ne mai rămân bani am mai vrea să cumpărăm injectomate şi fuziomate, cu cât mai multe cu atât mai bine, dar asta în funcţie şi de bugetul pe care reuşim să-l strângem”, a spus Dan Cliciovan pentru Lugojeanul.ro

Global Grant este o acţiune la nivelul Rotary Internaţional, prin care clubul care iniţiază proiectul trebuie să contribuie cu o anumită sumă şi trebuie să aibă măcar un partener din cadrul districtului său, cum e la noi Districtul România-Moldova, dar şi un alt partener din afara districtului care să contribuie cu o anumită sumă la proiect.

RETIM

“La proiectul tău pot participa cluburi din districtul tău şi direct districtele, la nivel de guvernator. Şi atunci, în funcţie de câţi bani ai strâns, din suma totală adunată, Fundaţia Rotary mai pune 50 la sută. Dacă noi venim cu 10 mii de dolari, Fundaţia mai pune încă cinci mii. Banii pe care îi dă districtul în cadrul acestui proiect, Fundaţia Rotary îi dublează. În momentul acesta noi avem 10.000 de dolari şi suntem în căutarea partenerilor. Un global grant trebuie să aibă un buget de minim de 30 de mii de dolari şi maxim 200 de mii de dolari. Aceasta ar fi cea mai mare provocare pentru că ar fi o realizarea pentru club, dar şi pentru comunitatea locală”, arată preşedintele Rotary Lugoj.

Dan Cliciovan îşi doreşte  înfiinţarea unui RotaKids, un club pentru copiii de până în 12 ani. “În întrega ţară sunt doar câteva Rotakids, sub 10 cluburi. În cadrul acestui club, copiii vor putea avea acţiuni de responsabilizare, pentru că ei sunt deja prezentul în societatea noastră şi vor fi liderii din viitor. În acest sens, trebuie să fie pregătiţi de pe acum, să-i responsabilizăm! Acasă ei primesc educaţia, cei 7 ani, dar la RotaKids vrem să continuăm educaţia de acasă, să-i responsabilizăm. Dintre ei o să se alegă viitorii lideri care să conducă ţara asta peste ani de zile. Cei din clubul Interact, care sunt puţin mai mari, între 12-18 ani vor asigura suportul acestui club RotaKids, vor participa la acţiuni cu ei.  Vor fi atrase şi alte ong-uri din Lugoj, pentru tot felul de acţiuni cu copiii. Să fie activi şi implicaţi în tot felul de proiecte care corespund vârstei lor”, afirmă preşedintele Rotary Lugoj.

Dr. Cliciovan spune că cel de-al treilea proiect nou pe care îl va demara, sub mandatul său, va fi o campanie de instruire a populaţiei pentru acordarea primului ajutor. “Avem o mare deficienţă la capitolul acesta, în întreaga ţara. La un anumit moment, pe care îl vom face public, vom face liste cu toţi doritorii. Va fi gratuit şi vom găsi o locaţie pentru a demara această acţiune. Voi mobiliza şi alţi medici din Lugoj şi din Timişoara, ca să vină să ne sprijine. Sper să fie cât mai mulţi lugojeani care să participe”, afirmă Cliciovan.

Preşedintele Rotary Lugoj spune că va continua proiectele vechi, cum ar fi cel al doctorului Marius Căpeţan, care va merge prin şcoli şi va testa vederea copiilor, iar cei care au probleme şi nu îşi pot permite să-şi cumpere ochelari, vor fi sprijiniţi . Un alt poiect care va merge mai departe este “Lugojul plantează”.

Am şi vorbit cu directorul spitalului, Erwin Floroni, să continuăm acţiunea cu curtea spitalului, să o amenajăm şi să plantăm arbori ornamentali, că asta se pretează. Important este de cum va primi aprobările de la Mediu să cureţe curtea de copacii vechi, care stau să se prăbuşească la fiecare furtună. Sunt putrezi, plus că e problema legală că copacii nu pot să fie mai înalţi decât clădirea instituţiei. Noi vrem să replantăm arbori ornamentali şi să înfrumuseţăm curtea”, a dezvăluit Cliciovan.

Rotary va continua să se implice în viaţa culturală a oraşului sprijinind, ca în fiecare an, Festivalul Internaţional de Pian “Clara Peia”, iar din acest an Şi Festivalul de Canto “Tiberiu Brediceanu”, a cărei prime ediţii se desfăşoară în această toamnă, la Lugoj.

Dan Cliciovan spune că vor mai fi şi alte proiecte, în colaborare cu alte cluburi din ţară şi străinătate pentru sprijinirea şcolilor, a instituţiilor din oraş şi a elevilor cu rezulate bune la învăţătură.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

loading...

Cultura

VIDEO Lugojeanul Freddy Stauber este primul artist român prezentat în seria „Artist Emigrant”

Publicat

în

„Artist Emigrant” – este o serie de reportaje scurte despre artiști români contemporani, emigrați în străinătate. SHARE să ajungă serialul la cât mai mulți români din diaspora!

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Studiile recente arată că rata de creștere a diasporei românești este a doua din lume după refugiații de război din Siria. În acest ritm populația României ar putea scădea cu 30% până în 2060. Se vorbește mult despre migrația medicilor, inginerilor IT, a muncitorilor din agricultură sau a îngrijitoarelor de bătrâni, dar foarte rar despre artiștii români contemporani plecați în străinătate. În acest context, s-a născut proiectul „Artist Emigrant” o serie de 15 reportaje scurte. Fiecare episod prezintă povestea unui artist bănățean care a fost sau este emigrat în străinătate.
Pentru început proiectul s-a adresat artiștilor plecați din Banat, pe viitor e posibil să-l extindem și în alte regiuni ale țării. Am încercat să identificăm ce nevoi umane și artistice au sau au avut la început de drum, ce provocări au întâmpinat, ce avantaje și ce provocări le-a adus migrația în străinătate.
“Artist Emigrant” este un proiect cultural realizat de Asociația Arta Banatica Cinematica în două etape. Acest episod are sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Lugoj.
Citiţi mai departe

Cultura

Peste 120 de mii de lei au fost alocați de Primărie unor asociații pentru proiecte cultural-educative

Publicat

în

FOTO Arhiva

Consilierii locali au aprobat în ultima ședință „Agenda acțiunilor cultural – educative pe anul 2021”. Opt asociații au depus 12 proiecte și își împart peste 120 de mii de lei, bugetul alocat de Primăria Lugoj. Cei mai mulți bani, 35.000 de lei, îi primește Asociația FOA, pentru organizarea Festivalului Internațional Veterani, aflat la cea de-a patra ediția.

Iată, mai jos, întreaga listă de activități finanțată în acest an de către Primăria Lugoj:

 • Asociația Culturală ,,Art Time” –  Sunetul muzicii copilăriei – 8.370 lei
 • Asociația FOA Fusion of Arts – Festivalul Internațional Veterani – Art Fusion ediția a IV-a – 35.000 lei
 • Asociația Trib’ Art – Street Art –Pictează-ți muzica! – 30.000 lei
 • Asociația Smart Kreativ – Gala talentelor lugojene ediția a II-a – 4.000 lei
 • Asociația Smart Kreativ  –  Active summer – 7.000 lei
 • Asociația Smart Kreativ   –  Feerie de iarnă – 4.000 lei
 • Asociația Alternatived – Alternativa de vacanță – 4.950 lei
 • Asociația Edu Arsenis – Un copil fericit! – 4.000 lei
 • Asociația Edu Arsenis –  Pe aripi de înger – 5.000 lei
 • Asociația Educația–Fereastra spre viitor –  Festivalul de teatru pentru copii- ,,Copiii în lumea teatrului” – 8.370 lei
 • Asociația Educația–Fereastra spre viitor – Povești la gura sobei – 6.750 lei
 • Asociația Edu Arsenis –  Realizarea miniroboților – 7.000 lei

 

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Citiţi mai departe

Cultura

Cinci zile de teatru la Lugoj! Programul complet al FestTeamArt 2018

Publicat

în

Fanii teatrului se pot pregăti de 5 zile de spectacole fără pauză la Teatrul Municipal “Traian Grozavescu” din municipiul de pe Timiș. În perioada 24-28 octombrie, la Lugoj are loc FestTeamArt, Festivalul Internațional de Teatru aflat la ediția a 13-a în acest an.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Iată programul complet al evenimentului:

Miercuri, 24.10.2018

Ora 19: Deschiderea festivalului;

RETIM

Teatrul Municipal “Traian Grozavescu” Lugoj:

Piesa “Gaițele” de Alexandru Kirițescu, regia: Maria Voronca;

Joi, 25.10.2018

Ora 18: Teatrul Popular “ProActoria” Mediaș:

“Crimă pe palier” de Ion Băieșu;

Ora 20: Teatrul “Din culise” al Casei Municipale de Cultură Reghin:

“Acul cumetrei Gurton” de William Stevenson, regia: Mihai Crăciun;

Vineri, 26.10.2018

Ora 11: Trupa de Teatru “Birlic” a Asociației Culturale “Fălticeni Cultural” din Fălticeni:

“Jocul de-a vacanța” de Mihai Sebastian, regia: Andrei Ciobanu;

Ora 18: Teatrul Municipal Caracal:

“Tinerețea noastră” de Olivier Saccomaco, regia: Florin Beciu;

Ora 20: Teatrul “Dan Alexandrescu” Roman:

“Te rog, salvează-mă!” de Radu Vătavu, regia: Radu Vătavu;

Sâmbătă, 27.10.2018

Ora 12: Lansare de carte:

“George Bălteanu” de Mia Rogobete;

Ora 18: Teatrul “Thetis” al Cercului Militar Medgidia:

“Hagi Tudose” după Barbu Ștefănescu Delavrancea, regia: Ion Crișu;

Ora 20: Teatrul “Apollon” din Perigiali, Grecia:

“Doctor fără voie” de Moliere, regia: Polixeni Orkopoulou-Xanthaki, Christos Agourakis;

Duminică, 28.10.2018

Ora 11: Trupa “Aktual Fantasy Show” Constanța:

“Hansel și Grettel”, regia: Laurențiu Vlad;

Ora 18: Teatrul “Impiria” din Verona, Italia:

“Maladie d’amour” după mai mulți autori, regia: Giudo Ruzzenennti;

Ora 20: Teatrul “Jean Bart” din Tulcea:

“Angajare de clovn” de Matei Vișniec, regia: Aurel Palade;

Ora 21:30: festivitatea de închidere, decernarea diplomelor și trofeelor festivalului:

Prezentatori: Cristina Velici și Constantin Ilie.

Citiţi mai departe

Cultura

Festival internaţional de teatru la Lugoj. Vin şi trupe din Grecia şi Italia

Publicat

în

Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, în colaborare cu Primăria Municipiului Lugoj, Consiliul Municipal Lugoj și Consiliul Județean Timiș organizează, în perioada 24 – 28 octombrie 2018, ediția a XIII-a a Festivalului Internațional de Teatru ”FestteamArt”.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Unul dintre cele mai importante evenimente de gen din țară, festivalul lugojean de teatru va avea ca invitate, anul acesta, trupe de teatru din Perigiali (Grecia), Verona (Italia), Caracal, Mediaș, Constanța, Roman, Medgidia, Fălticeni, Reghin, Tulcea și Lugoj. Actorii Teatrului Municipal ,,Traian Grozăvescu” vor deschide festivalul, miercuri, 24 octombrie, de la ora 19.00, cu spectacolul ,,Gaițele”, de Alexandru Kirițescu, în regia Mariei Voronca, piesa fiind reluată, în mod special, la cererea expresă a publicului lugojean. În distribuție: Ileana Căprariu, Lăcrămioara Bercean, Maria Rogobete, Irina Rusu, Cristina Velici, Loredana Lupescu, Alexandra Jivan, Tudor Trăilă, Constantin Ilie, Cristian Alexandru și Constantin Goloșie.

În cadrul festivalului, sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 12.00, în Sala de spectacole a Teatrului Municipal Lugoj, va avea loc lansarea cărții ,,George Bălteanu”, a actriței și scriitoarei Mia Rogobete. De asemenea, duminică, 28 octombrie, de la ora 11.oo, cei mai mici dintre spectatori se vor putea bucura de un spectacol dedicat lor, frumoasa poveste ,,Hansel și Grettel”, după Frații Grimm, prezentat de actorii Trupei ,,Aktual Fantasy Show”, din cadrul Teatrului de Revistă ,,Fantazio” din Constanța.

Abonamentele și biletele se găsesc la Agenția Teatrului, de luni până sâmbătă, între orele 14.oo – 18.oo.

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite