Connect with us


Cultura

Festival internaţional de teatru la Lugoj. Vin şi trupe din Grecia şi Italia

Publicat

în

Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, în colaborare cu Primăria Municipiului Lugoj, Consiliul Municipal Lugoj și Consiliul Județean Timiș organizează, în perioada 24 – 28 octombrie 2018, ediția a XIII-a a Festivalului Internațional de Teatru ”FestteamArt”.

Unul dintre cele mai importante evenimente de gen din țară, festivalul lugojean de teatru va avea ca invitate, anul acesta, trupe de teatru din Perigiali (Grecia), Verona (Italia), Caracal, Mediaș, Constanța, Roman, Medgidia, Fălticeni, Reghin, Tulcea și Lugoj. Actorii Teatrului Municipal ,,Traian Grozăvescu” vor deschide festivalul, miercuri, 24 octombrie, de la ora 19.00, cu spectacolul ,,Gaițele”, de Alexandru Kirițescu, în regia Mariei Voronca, piesa fiind reluată, în mod special, la cererea expresă a publicului lugojean. În distribuție: Ileana Căprariu, Lăcrămioara Bercean, Maria Rogobete, Irina Rusu, Cristina Velici, Loredana Lupescu, Alexandra Jivan, Tudor Trăilă, Constantin Ilie, Cristian Alexandru și Constantin Goloșie.

În cadrul festivalului, sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 12.00, în Sala de spectacole a Teatrului Municipal Lugoj, va avea loc lansarea cărții ,,George Bălteanu”, a actriței și scriitoarei Mia Rogobete. De asemenea, duminică, 28 octombrie, de la ora 11.oo, cei mai mici dintre spectatori se vor putea bucura de un spectacol dedicat lor, frumoasa poveste ,,Hansel și Grettel”, după Frații Grimm, prezentat de actorii Trupei ,,Aktual Fantasy Show”, din cadrul Teatrului de Revistă ,,Fantazio” din Constanța.

Abonamentele și biletele se găsesc la Agenția Teatrului, de luni până sâmbătă, între orele 14.oo – 18.oo.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultura

Cinci zile de teatru la Lugoj! Programul complet al FestTeamArt 2018

Publicat

în

Fanii teatrului se pot pregăti de 5 zile de spectacole fără pauză la Teatrul Municipal “Traian Grozavescu” din municipiul de pe Timiș. În perioada 24-28 octombrie, la Lugoj are loc FestTeamArt, Festivalul Internațional de Teatru aflat la ediția a 13-a în acest an.

Iată programul complet al evenimentului:

Miercuri, 24.10.2018

Ora 19: Deschiderea festivalului;

Teatrul Municipal “Traian Grozavescu” Lugoj:

Piesa “Gaițele” de Alexandru Kirițescu, regia: Maria Voronca;

Joi, 25.10.2018

Ora 18: Teatrul Popular “ProActoria” Mediaș:

“Crimă pe palier” de Ion Băieșu;

Ora 20: Teatrul “Din culise” al Casei Municipale de Cultură Reghin:

“Acul cumetrei Gurton” de William Stevenson, regia: Mihai Crăciun;

Vineri, 26.10.2018

Ora 11: Trupa de Teatru “Birlic” a Asociației Culturale “Fălticeni Cultural” din Fălticeni:

“Jocul de-a vacanța” de Mihai Sebastian, regia: Andrei Ciobanu;

Ora 18: Teatrul Municipal Caracal:

“Tinerețea noastră” de Olivier Saccomaco, regia: Florin Beciu;

Ora 20: Teatrul “Dan Alexandrescu” Roman:

“Te rog, salvează-mă!” de Radu Vătavu, regia: Radu Vătavu;

Sâmbătă, 27.10.2018

Ora 12: Lansare de carte:

“George Bălteanu” de Mia Rogobete;

Ora 18: Teatrul “Thetis” al Cercului Militar Medgidia:

“Hagi Tudose” după Barbu Ștefănescu Delavrancea, regia: Ion Crișu;

Ora 20: Teatrul “Apollon” din Perigiali, Grecia:

“Doctor fără voie” de Moliere, regia: Polixeni Orkopoulou-Xanthaki, Christos Agourakis;

Duminică, 28.10.2018

Ora 11: Trupa “Aktual Fantasy Show” Constanța:

“Hansel și Grettel”, regia: Laurențiu Vlad;

Ora 18: Teatrul “Impiria” din Verona, Italia:

“Maladie d’amour” după mai mulți autori, regia: Giudo Ruzzenennti;

Ora 20: Teatrul “Jean Bart” din Tulcea:

“Angajare de clovn” de Matei Vișniec, regia: Aurel Palade;

Ora 21:30: festivitatea de închidere, decernarea diplomelor și trofeelor festivalului:

Prezentatori: Cristina Velici și Constantin Ilie.

Citiţi mai departe

Cultura

Central European Film Festival Timișoara la cel de-al doilea an la Lugoj

Publicat

în

Festivalul de Film Central European Timișoara revine la Lugoj, în cinema Bela Lugoși, în zilele de 4 și 5 septembrie 2018, ora 19 :00, cu două filme care trebuie văzute : „Aurora Borealis/Aurora Boreală. Luminile Nordului” și „Coborâm la prima.”

Tema din acest an a festivalului este Uniri/Despărțiri. Pe lângă sensul istoric, acela al Marii Unirii de la 1918, tema are și puternice incursiuni creative, sociale, emoționale. Astfel, uniri pot fi întâlnirile dintre regizori și actori în plăsmuirea unui film apreciat de critici și public. Sau mai pot fi și conexiunile dintre ecran și spectatori prin filme-metafore ale lumii în care trăim.

„Aurora Borealis/Aurora Boreală. Luminile Nordului” este filmul regizoarei maghiare Márta Mészáros, o dramă realizată în 2017 care face publicul să se gândească la evenimente tragice din prezent. Olga e o femeie de succes, obsedată de muncă – avocată în Viena. Ea descoperă un secret întunecat al familiei ei, lucru care o face să-și pună întrebări existențiale. Începe să caute răspunsuri, dar mama ei, Maria, face tot posibilul ca adevărul să nu fie dezvăluit. În timp ce Olga caută în trecutul familiei ei, ea trebuie să facă față și vieții ei de zi cu zi.

„Aurora Boreală” este o invitaţie la empatie pentru victime şi, în ciuda nu puţinelor sale neajunsuri, trebuie apreciat pentru asta. (Cinemagia)

„Coborâm la prima” este debutul în lungmetraj al lui Tedy Necula, o producție 2017, un film independent, cu o distribuție de excepție din care îi amintim pe Constantin Cotimanis, Victoria Cociaș, Emilian Oprea, Teodora Mareș. Acțiunea filmului se petrece a două zi după incendiul de la Colectiv, iar filmul își propune să le o ofere spectatorilor câteva minute inspirationale și un prilej de a se gândi cât de important este ca oamenii să fie atenți la tovarășii lor de călătorie prin viață, să nu-i judece după aparențe sau propriile prejudecăți.

„Este o poveste pe care o trăim în fiecare zi, suntem în metrou aşa cum suntem şi în lume – unii lângă alţii, împreună –, iar dacă ne deschidem vedem că avem ce împărtăşi. Nu e un film despre Colectiv, dar viaţa nu poate nega evenimentul. Sunt poveşti paralele din vieţile mai multor oameni care se întâlnesc într-o zi cu o semnificaţie specială pentru unii”, a declarat regizorul Tedy Necula.

Festivalul de Film Central European este realizat de Asociația Eurofest cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Primăriei Timișoara și Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, Institutului Cultural Român, Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România și al Federației Comunităților Evreiești.

Partener: Primăria Municipiului Lugoj.

Sponsori : KPMG, Colina.

Citiţi mai departe

Cultura

Ce proiecte importante pentru Lugoj pregăteşte noul preşedinte Rotary

Publicat

în

Clubul Rotary din Lugoj are un nou preşedinte. Este vorba despre dr. Dan Cliciovan, care şi-a preluat mandatul de la 1 iulie, pentru o perioadă de un an de zile.

Dan Cliciovan spune că pentru anul în care va conduce Clubul Rotary, are un program ambiţios în care, pe lângă continuarea vechilor proiecte, îşi doreşte iniţierea unor proiecte noi. Unul dintre cele mai importante  este legat de secţia de terapie intensivă a spitalului din Lugoj acolo unde noul preşedinte al Rotary îşi desfăşoară activitatea.

“Este vorba despre un Global Grant, o strângere de fonduri  pentru terapie intensivă. Suntem în faza de găsire a partenerilor, fiindcă noi, Rotary Lugoj vom participa cu 10.000 de dolari. Suma totală ar putea ajunge la 50-60 de mii de dolari şi poate chiar mai mult. În primul rând, vrem să cumpărăm două aparate de ventilaţie mecanică, deoarce am avut cinci, dar două s-au defectat. Vrem două aparate noi. Mai vrem trei monitoare pacient, să avem pentru fiecare pat câte un monitor. Acum practic plimbăm monitoarele de la un pat la altul şi dacă le tot mutăm aşa se strică. Dacă ne mai rămân bani am mai vrea să cumpărăm injectomate şi fuziomate, cu cât mai multe cu atât mai bine, dar asta în funcţie şi de bugetul pe care reuşim să-l strângem”, a spus Dan Cliciovan pentru Lugojeanul.ro

Global Grant este o acţiune la nivelul Rotary Internaţional, prin care clubul care iniţiază proiectul trebuie să contribuie cu o anumită sumă şi trebuie să aibă măcar un partener din cadrul districtului său, cum e la noi Districtul România-Moldova, dar şi un alt partener din afara districtului care să contribuie cu o anumită sumă la proiect.

“La proiectul tău pot participa cluburi din districtul tău şi direct districtele, la nivel de guvernator. Şi atunci, în funcţie de câţi bani ai strâns, din suma totală adunată, Fundaţia Rotary mai pune 50 la sută. Dacă noi venim cu 10 mii de dolari, Fundaţia mai pune încă cinci mii. Banii pe care îi dă districtul în cadrul acestui proiect, Fundaţia Rotary îi dublează. În momentul acesta noi avem 10.000 de dolari şi suntem în căutarea partenerilor. Un global grant trebuie să aibă un buget de minim de 30 de mii de dolari şi maxim 200 de mii de dolari. Aceasta ar fi cea mai mare provocare pentru că ar fi o realizarea pentru club, dar şi pentru comunitatea locală”, arată preşedintele Rotary Lugoj.

Dan Cliciovan îşi doreşte  înfiinţarea unui RotaKids, un club pentru copiii de până în 12 ani. “În întrega ţară sunt doar câteva Rotakids, sub 10 cluburi. În cadrul acestui club, copiii vor putea avea acţiuni de responsabilizare, pentru că ei sunt deja prezentul în societatea noastră şi vor fi liderii din viitor. În acest sens, trebuie să fie pregătiţi de pe acum, să-i responsabilizăm! Acasă ei primesc educaţia, cei 7 ani, dar la RotaKids vrem să continuăm educaţia de acasă, să-i responsabilizăm. Dintre ei o să se alegă viitorii lideri care să conducă ţara asta peste ani de zile. Cei din clubul Interact, care sunt puţin mai mari, între 12-18 ani vor asigura suportul acestui club RotaKids, vor participa la acţiuni cu ei.  Vor fi atrase şi alte ong-uri din Lugoj, pentru tot felul de acţiuni cu copiii. Să fie activi şi implicaţi în tot felul de proiecte care corespund vârstei lor”, afirmă preşedintele Rotary Lugoj.

Dr. Cliciovan spune că cel de-al treilea proiect nou pe care îl va demara, sub mandatul său, va fi o campanie de instruire a populaţiei pentru acordarea primului ajutor. “Avem o mare deficienţă la capitolul acesta, în întreaga ţara. La un anumit moment, pe care îl vom face public, vom face liste cu toţi doritorii. Va fi gratuit şi vom găsi o locaţie pentru a demara această acţiune. Voi mobiliza şi alţi medici din Lugoj şi din Timişoara, ca să vină să ne sprijine. Sper să fie cât mai mulţi lugojeani care să participe”, afirmă Cliciovan.

Preşedintele Rotary Lugoj spune că va continua proiectele vechi, cum ar fi cel al doctorului Marius Căpeţan, care va merge prin şcoli şi va testa vederea copiilor, iar cei care au probleme şi nu îşi pot permite să-şi cumpere ochelari, vor fi sprijiniţi . Un alt poiect care va merge mai departe este “Lugojul plantează”.

Am şi vorbit cu directorul spitalului, Erwin Floroni, să continuăm acţiunea cu curtea spitalului, să o amenajăm şi să plantăm arbori ornamentali, că asta se pretează. Important este de cum va primi aprobările de la Mediu să cureţe curtea de copacii vechi, care stau să se prăbuşească la fiecare furtună. Sunt putrezi, plus că e problema legală că copacii nu pot să fie mai înalţi decât clădirea instituţiei. Noi vrem să replantăm arbori ornamentali şi să înfrumuseţăm curtea”, a dezvăluit Cliciovan.

Rotary va continua să se implice în viaţa culturală a oraşului sprijinind, ca în fiecare an, Festivalul Internaţional de Pian “Clara Peia”, iar din acest an Şi Festivalul de Canto “Tiberiu Brediceanu”, a cărei prime ediţii se desfăşoară în această toamnă, la Lugoj.

Dan Cliciovan spune că vor mai fi şi alte proiecte, în colaborare cu alte cluburi din ţară şi străinătate pentru sprijinirea şcolilor, a instituţiilor din oraş şi a elevilor cu rezulate bune la învăţătură.

Citiţi mai departe

Cele mai citite