Connect with us

Cultura

VIDEO Lugojeanul Freddy Stauber este primul artist român prezentat în seria „Artist Emigrant”

Publicat

în

„Artist Emigrant” – este o serie de reportaje scurte despre artiști români contemporani, emigrați în străinătate. SHARE să ajungă serialul la cât mai mulți români din diaspora!

RETIM

Studiile recente arată că rata de creștere a diasporei românești este a doua din lume după refugiații de război din Siria. În acest ritm populația României ar putea scădea cu 30% până în 2060. Se vorbește mult despre migrația medicilor, inginerilor IT, a muncitorilor din agricultură sau a îngrijitoarelor de bătrâni, dar foarte rar despre artiștii români contemporani plecați în străinătate. În acest context, s-a născut proiectul „Artist Emigrant” o serie de 15 reportaje scurte. Fiecare episod prezintă povestea unui artist bănățean care a fost sau este emigrat în străinătate.
Pentru început proiectul s-a adresat artiștilor plecați din Banat, pe viitor e posibil să-l extindem și în alte regiuni ale țării. Am încercat să identificăm ce nevoi umane și artistice au sau au avut la început de drum, ce provocări au întâmpinat, ce avantaje și ce provocări le-a adus migrația în străinătate.
“Artist Emigrant” este un proiect cultural realizat de Asociația Arta Banatica Cinematica în două etape. Acest episod are sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Lugoj.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Filmul Generației de Aur ajunge și la Cinema „Bela Lugosi”. Avanpremiera e la Timișoara

Publicat

în

Miercuri, 28 februarie 2024, cu începere de la ora 19.30, la Cinema City (Iulius Mall Timișoara) are loc avanpremiera filmului dedicat Generației de Aur a României fotbalistice, echipa de excepție care ne-a dus în sferturi la Campionatul Mondial din 1994

RETIM

Hagi, Popescu, Dumitrescu și coechipierii lor își spun povestea așa cum nu au mai spus-o niciodată și sunt actori în propriile lor roluri. Retrăim împreună momentele din urmă cu 30 ani în care fotbalul românesc era la un alt nivel, iar unitatea dintre echipa națională și suporteri se traducea în ieșiri în stradă cu miile până la orele dimineții.

Filmul ”Hai, România – Povestea Generației de aur” va începe să ruleze în cinematografe începând cu data de 1 martie. Programul complet al proiecțiilor și mai multe informații pot fi găsite pe site – https://hairomaniafilmul.ro/ sau pe pagina de Facebook – https://www.facebook.com/hairomania.filmul.

La avanpremieră vom avea parte și de o scurtă sesiune de discuții cu trei foști componenți ai echipei naționale a României: Emeric Dembroschi, Iosif Rotariu și Paul Codrea. Oameni care, deși au evoluat în perioade diferite, au făcut-o reprezentând cu mândrie fotbalul românesc la cel mai înalt nivel – Emeric Dembroschi marcând în poarta Braziliei lui Pele în 1970, Iosif Rotariu duelându-se la sânge cu Argentina lui Maradona la Mondialul italian din 1990 și Paul Codrea evoluând în toate meciurile României din grupă la turneul final european din 2008.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Filmul va rula și la Lugoj, conform programului de ma jos:

Citiţi mai departe

Cultura

Copilul unei soprane din Lugoj, debut la 10 ani pe scena Operei din Viena

Publicat

în

Asael Dragoș, un talent extraordinar la doar 10 ani, a avut un debut spectaculos pe scena Operei de Stat din Viena în premiera operei „Wozzek” de Alban Berg. Asael, fiul sopranei Nicoleta Dragoș, și-a făcut intrarea în lumea operei cu o prestație impresionantă, confirmând astfel moștenirea muzicală și talentul incontestabil al familiei sale.

RETIM

Fosta solistă a Operei din Viena, Aura Twarowska, mătușa tânărului talent, a fost extrem de mândră să împărtășească această veste cu comunitatea muzicală și cu prietenii săi virtuali de pe o rețea de socalizare. În postarea sa, Twarowska a subliniat că Asael Dragoș a debutat cu succes în rolul principal al operei „Wozzek”,

„Astăzi vă prezint un solist foaaaarte tânăr, pe jumătate lugojean (după mamă), ASAEL DRAGOȘ! Iata-ĺ, debutând ca solist, în premiera de „Wozzek”, de Alban Berg! În a treia fotografie(n.r – foto mai sus), de mână cu Philippe Jordan la aplauze”, a transmis Twarowska.

Asael Dragoș, născut în 2013 la Viena și locuind momentan în Vösendorf, este un copil minunat cu o pasiune contagioasă pentru muzică și artă. Frecventează Școala Gimnazială din Brunn am Gebirge și participă activ la cursurile de pian și trompetă la școala de muzică din Vösendorf, tânărul artist demonstrând o dedicație remarcabilă pentru dezvoltarea sa artistică.

Asael Dragoș este căpitanul echipei de fotbal la Clubul Sportiv din Vösendorf, dovedind că talentele sale nu se limitează doar la sfera artistică.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

De la vârsta de 8 ani, Asael a început să cânte în Corul de Copii al Operei de Stat din Viena, ceea ce a contribuit la dezvoltarea sa artistică și la pregătirea sa pentru momentul mult așteptat al debutului ca solist.

 

Citiţi mai departe

Cultura

În urmă cu exact 175 de ani era cel mai important loc pentru români. Acum sunt doar bălării

Publicat

în

Adunarea din urmă cu exact 175 de ani în urmă, în perioada 15-27 iunie 1848, de pe Câmpia Libertății, de la Lugoj, a fost un moment istoric important pentru mișcarea națională românească. În acea perioadă, peste 12.000 de români bănățeni s-au adunat pe câmpia de lângă Lugoj, pentru a-și exprima revendicările și aspirațiile în fața autorităților imperiale austriece și a revoluționarilor maghiari.

RETIM

Adunarea a fost condusă de Eftimie Murgu, om politic care a devenit liderul mișcării pașoptiste bănățene. El a prezentat un document intitulat „A păstra frățietatea, patria și naționalitatea română” prin care se cerea: înființarea unei armate române ce va fi înarmată în 6 zile; numirea lui Eftimie Murgu ca suprem căpitan al Banatului; recunoașterea națiunii române; folosirea limbii române în administrație și armată.

Documentul a fost semnat de 30 de deputați care au fost trimiși să-l prezinte ministerului de la Pesta. Prin aceste revendicări, românii bănățeni își afirmau dreptul la autonomie și egalitate în cadrul imperiului, dar și solidaritatea cu celelalte provincii românești.

Adunarea populară de la Lugoj a fost una dintre cele mai mari și mai reprezentative manifestări ale românilor din Banat în timpul revoluției de la 1848. Ea a arătat că românii nu erau dispuși să accepte o dominație străină sau o asimilare forțată, ci își doreau să-și păstreze identitatea și cultura națională.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Evenimentul este uitat de autorități, ba mai mult Câmpia Libertății și statuia dedicată acestui moment sunt invadate de bălării. De ani de zile nimeni nu a mai făcut nimic ca să reabiliteze acest moment atât de important pentru istoria românilor.

Citiţi mai departe

Cultura

Peste 120 de mii de lei au fost alocați de Primărie unor asociații pentru proiecte cultural-educative

Publicat

în

FOTO Arhiva

Consilierii locali au aprobat în ultima ședință „Agenda acțiunilor cultural – educative pe anul 2021”. Opt asociații au depus 12 proiecte și își împart peste 120 de mii de lei, bugetul alocat de Primăria Lugoj. Cei mai mulți bani, 35.000 de lei, îi primește Asociația FOA, pentru organizarea Festivalului Internațional Veterani, aflat la cea de-a patra ediția.

RETIM

Iată, mai jos, întreaga listă de activități finanțată în acest an de către Primăria Lugoj:

  • Asociația Culturală ,,Art Time” –  Sunetul muzicii copilăriei – 8.370 lei
  • Asociația FOA Fusion of Arts – Festivalul Internațional Veterani – Art Fusion ediția a IV-a – 35.000 lei
  • Asociația Trib’ Art – Street Art –Pictează-ți muzica! – 30.000 lei
  • Asociația Smart Kreativ – Gala talentelor lugojene ediția a II-a – 4.000 lei
  • Asociația Smart Kreativ  –  Active summer – 7.000 lei
  • Asociația Smart Kreativ   –  Feerie de iarnă – 4.000 lei
  • Asociația Alternatived – Alternativa de vacanță – 4.950 lei
  • Asociația Edu Arsenis – Un copil fericit! – 4.000 lei
  • Asociația Edu Arsenis –  Pe aripi de înger – 5.000 lei
  • Asociația Educația–Fereastra spre viitor –  Festivalul de teatru pentru copii- ,,Copiii în lumea teatrului” – 8.370 lei
  • Asociația Educația–Fereastra spre viitor – Povești la gura sobei – 6.750 lei
  • Asociația Edu Arsenis –  Realizarea miniroboților – 7.000 lei

 

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Citiţi mai departe

Cele mai citite