
Deciziile guvernamentale au bulversat mediul de muncă prin trecerea contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului. Ileana Tomoiagă, inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș, afirmă, conform pressalert.ro, că au fost găsite soluții cu care să fie de acord ambele părți.
„Angajatorii au avut obligația de a iniția negocieri cu salariații și de a stabili ce se întâmplă cu trecerea contribuțiilor sociale obligatorii, care sunt ale angajatului, cine le suportă. În Timiș, angajatorii, în proporție de 98%, au suportat ei diferența a ceea ce înseamnă trecerea CAS și CASS din sarcina angajatorului în cea a angajatului. Unii au optat pentru bonusuri compensatorii pentru că s-ar putea ca ordonanța să nu aibă aplicabilitate prea lungă. Alții au ales să mărească salariile și au întocmit acte adiționale”, declară Ileana Tomoiagă
Cei mai afectați de schimbările din Codul Muncii sunt persoanele care au contracte de angajare cu timp parțial.
„Cei care au contract de muncă prin care nu ajung la opt ore, în situația asta, începând cu luna februarie, trebuie să fie impozitați la salariu minim pe economie obligatoriu. Am înțeles că se discută să apară o altă hotărâre de guvern, o ordonanță care să reglementeze situația celor care au contract de muncă parțial”, specifică Ileana Tomoiagă.
Inspectorul șef adjunct Ileana Tomoiagă avertizează angajatorii că în acest an vor fi multe controale.
„În 2018 angajatorii trebuie să se aștepte la foarte multe controale. Nu avem un plan de amenzi, dar avem pe muncă nedeclarată. Săptămâna trecută am făcut o campanie de depistare a muncii nedeclarate în construcții, am verificat vreo 50 de societăți comerciale și am depistat vreo 35 de persoane care munceau fără contract de muncă. Atât angajatorul, cât și cel care acceptă să muncească fără contract sunt la fel de vinovați”, a mai declarat Ileana Tomoiagă.
Citeste mai mult pe: https://www.pressalert.ro