Asociația Educația la Sat dă startul unui nou proiect dedicat copiilor din Coșteiu, județul Timiș. „Școala la Sat”, cu o finanțare prin fondul FACEM – O comunitate pentru educație, de 75.000 lei, își propune nu doar să susțină educația copiilor, ci și să creeze o punte între părinți, profesori și comunitate, o educație sănătoasă bazată învățare și sprijin emoțional.
Educația începe cu siguranță și încredere
La Coșteiu, ca în multe familii din mediul rural, părinții se confruntă cu provocări în susținerea educației copiilor. De aceea, „Școala la Sat” nu este numai despre copiii care trebuie să învețe cifrele și literele, ci și despre sprijin psihoeducațional pentru părinți și profesori. Astfel, Asociația Educația la Sat va organiza ore de remediale pentru 50 de copii, dar și ateliere speciale „Cercul Siguranței”, cu un psiholog specializat, unde părinții vor învăța cum să ofere un mediu stabil, sigur și echilibrat pentru copiii lor. Aceste sesiuni îi vor ajuta să înțeleagă mai bine emoțiile emoționale ale copiilor, să le fie alături și să colaboreze mai eficient cu profesorii. În plus, vor fi organizate ateliere dedicate cadrelor didactice, unde profesorii vor explora metode de conectare cu elevii, gestionarea emoțiilor și strategii de sprijin educațional personalizat.
„Educația unui copil este o responsabilitate comună, a școlii, a familiei și a comunității. Acest proiect este mai mult decât un program educațional, este o punte între toți cei implicați în creșterea și educația copiilor. Profesorii, părinții și copiii au nevoie unii de ceilalți pentru ca școala să devină un loc unde fiecare copil se simte sprijinit și înțeles”, spune președintele Asociației Educația la Sat și coordonatoarea proiectului, Ancuța Sîrbu.
Mai mult decât literație – un model de educație integrată
Proiectul „Școala la Sat” oferă un program de tip afterschool dedicat copiilor din comunitatea rurală Coșteiu, care include:
–Literație și educație remedială – sesiuni de scris, citit și matematică pentru copii care sunt în urmă cu școala.
– Consiliere și sprijin emoțional – activități de dezvoltare personală, logopedie și suport psihoeducațional pentru copii
–Ateliere pentru părinți – „Cercul Siguranței” și sesiuni dedicate creșterii încrederii și îmbunătățirii relației părinte-copil
–Colaborare cu profesorii – workshopuri pentru cadrele didactice pentru a îmbunătăți relația profesor-elev și integrarea copiilor în mediul școlar
–Îmbunătățirea infrastructurii – construirea unei băi suplimentare pentru copii, pentru un mediu educațional mai sănătos și mai sigur
În total, 50 de copii din clasele 0-V din Coșteiu vor beneficia de acest program timp de 11 luni, participând la activități care să le dezvolte competențele de bază, încrederea în sine și motivația pentru învățare.Proiectul „Școala la Sat”este finanțat prin fondul FACEM – O comunitate pentru educație,dezvoltat de Fundația Comunitară Timișoara și susținut de HamiltonCentral Europe.
Despre Hamilton Central Europe
De peste 75 de ani la nivel global și din anul 2013 în România, Hamilton a format o echipă de experți care colaborează la nivel mondial pentru a redefini și a promova cercetarea, dezvoltarea și producția în industria științei vieții. Instrumentele de precizie ridicată și accesoriile de aparatură medicală, dezvoltate și fabricate de Hamilton Central Europe în Timiș, au ca destinație laboratoare analitice și de cercetare și secții de terapie intensivă din întreaga lume.
Dezvoltare prin dedicare, colaborare prin implicare și cercetare prin pasiune sunt principiile după care Hamilton Central Europe se ghidează în calea sa spre excelență și pe care dorește să le transmită prin alăturarea la povestea FACEM – O comunitate pentru Educație. Motivația lor este aceea că proiectele de educație în care se investește azi vor avea un impact favorabil asupra societății de mâine.
Despre Fundația Comunitară Timișoara
Fundația Comunitară Timișoara face parte din mișcarea Fundațiilor Comunitare din România și a fost înființată în anul 2016, fiind cea de-a 16-a fundație comunitară. Misiunea sa este de a sprijini inițiativele care produc schimbare socială în Regiunea de Vest, pentru o viață mai bună împreună.
A dezvoltat 19 programe, proiecte, evenimente și platforme prin care a investit în comunitate peste 10.000.000 lei, finanțând 400 de proiecte din domenii diverse. Astfel, a sprijinit aproximativ 200 de organizații neguvernamentale și grupuri de inițiativă atât din Timișoara, cât și din regiunea de Vest.