Connect with us

Cultură

Artizanii din zona Lugojului, puși în valoare într-un proiect al unei asociații neguvernamentale

Publicat

în

Un proiect inedit este desfășurat, la Lugoj, de către „𝘼𝙨𝙤𝙘𝙞𝙖𝙩̧𝙞𝙖 𝙙𝙚 𝙞𝙣𝙩𝙚𝙧𝙫𝙚𝙣𝙩̧𝙞𝙚 𝙨̧𝙞 𝙧𝙚𝙜𝙚𝙣𝙚𝙧𝙖𝙧𝙚 𝙘𝙤𝙢𝙪𝙣𝙞𝙩𝙖𝙧𝙖̆”, sub titlul de „Artizan Lugojan”. ONG-ul a câștigat finanțare de la Fundația Comunitară Timișoara și încearcă să facă o legătură între meșteșugarii locali și tinerele generații, oferind celor din urmă o perspectivă proaspătă și variante viabile de dezvoltare profesională.

RETIM

Proiectul Artizan Lugojan își propune să pună sub reflector caracterul meșteșugăresc uitat al orașului și să promoveze artizanii lugojeni, oferindu-le, în același timp, noilor generații o perspectivă proaspătă și noi idei de dezvoltare profesională. Ne dorim să ajungem la cât mai mulți artizani lugojeni, să putem deschide o linie de comunicare cu aceștia și să îi promovăm în mediul local. Meșteșugarii sunt de multe ori privați de uneltele moderne de promovare a muncii lor, iar Asociația de Regenerare și Intervenție Comunitară (Asirec) prin proiectul Artizan Lugojan își propune să vină în ajutorul acestora, pentru a le promova munca la nivel local și regional”, transmit reprezentanții asociației.

Proiectul se desfășoară în colaborare cu Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște”.

AUTOLIV

„Ne dorim să le prezentăm tinerilor o nouă perspectivă asupra meșteșugurilor și a unei cariere de artizan și să îi reconectăm cu artizani și meșteșuguri locale. În cadrul proiectului realizăm vizite în spațiile de lucru ale meșterilor locali, sau aducem meșterii în școală pentru a-i pune în contact cu realitățile unei meserii în domeniul artizanatului. De asemenea, în luna mai vom realiza mai multe ateliere meșteșugărești. Evenimentele se vor găsi pe pagina de Facebook a proiectului Artizan Lugojan și sunt deschise tuturor lugojenilor. La finalul atelierelor, lugojenii vor fi invitați să participe la un târg în aer liber, unde  elevii vor fi prezentați comunității locale și își vor găsi primi clienți. De asemenea, la târg sunt invitați toți artizanii locali care doresc să își promoveze produsele. Echipa de proiect, alături de voluntari, va construi mobilier urban din materiale reciclate, pentru a genera locuri de interacțiune socială în cadrul târgului artizanilor”, arată coordonatorii proiectului.

Dacă sunteți meșter, artizan și vă doriți să faceți parte din acest proiect puteți contacta echipa proiectului pe pagina de Facebook Artizan Lugojan sau prin e-mail asociatiadeinterventie @gmail.com.

Cine sunt cei care au creat „Artizan Lugojan”

Membrii echipei din spatele proiectului „Artizan Lugojan” sunt: Madalina Mahu, arhitect, implicată în inițiative de protejare a patrimoniului și în acțiuni culturale în orașul Timișoara; Anca Teslevici, care are legături adânci în comunitățile minoritare ale zonei, conexiuni puternice cu artizanii locali și își dorește să consolideze o comunitate activă în orașul natal, Lugoj; Corina Mocanu, designer, de-a lungul parcursului profesional a avut diferite proiecte artistice și artizanale, a realizat multiple ateliere pentru copii, creează broderii și este pasionată de sustenabilitate. În prezent are un atelier care oferă o nouă șansă articolelor de îmbracăminte.

Liceul Tehnologic Valeriu Braniște este un partener valoros în acest proiect. Din cadrul liceului s-au alăturat demersului Artizan Lugojan, două profesoare de instruire practică confecții textile, care au devenit membrii importanți ai echipei. Zina Vîrdaru împărtășește cu multă plăcere tinerilor experiența, gândurile și cunoștințele sale. Pe lîngă formarea elevilor, este pasionată de frumos, desenează și realizează produse vestimentare. Este o persoană pro-activă, perfecționistă și îî plac provocările, aplică toate aceste calități atât în lucrul cu elevii cât și in proiectele personale și în cadrul echipei noastre. Ileana Teslevici, are o experiență de peste 15 de ani în formarea tinerilor artizani, este un membru al comunității ucrainene și un artizan desăvârșit. Pe lângă formarea noilor generații, lucrează cu dedicație în atelierul său din Lugoj de peste 25 de ani.
Daciana Vuia este director al Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, absolvent al secției de Istorie din cadrul Universității de Vest Timișoara cu un master în Managementul Resurselor Culturale, muzeograf și etnograf, expert în bunuri cu valoare etnografică. Daciana Vuia este dedicată promovării constante a artelor și meșteșugarilor în rândul comunității locale.

Proiectul  Artizan Lugojan este finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități.

Fondul pentru un viitor mai bun în comunități  este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR  finanțat de Lidl Romania  și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Teatrul din Lugoj face preselecție pentru o nouă grupă de elevi

Publicat

în

FOTO Casa de Cultură a Municipiului Lugoj/Facebook

Teatrul din Lugoj își deschide porțile pentru tinerii pasionați de artă! O oportunitate inedită se ivește pentru cei ce își doresc să exploreze universul teatrului sau să-și pună în valoare talentul scenic.

RETIM

Vineri, 29 martie 2024, de la ora 15:00, la Casa de Cultură „Traian Grozavescu”, va avea loc preselecția pentru noua grupă de elevi a Teatrului din Lugoj. Indiferent dacă ești elev de gimnaziu sau de liceu, ești binevenit să participi la acest eveniment special, unde nu contează decât prezența ta și interesul pentru teatru.

„Cu mare bucurie, te așteptăm vineri, 29 martie 2024, ora 15:00, la Casa de Cultură „Traian Grozavescu”, la preselecția pentru noua grupă de elevi a Teatrului din Lugoj. Dacă ești elev de gimnaziu sau de liceu, te invităm cu căldură să participi la această preselecție, unde nu este necesară decât prezența ta și interesul pentru teatru. Vom organiza câteva jocuri de actorie și te vom invita să te lași purtat timp de o oră în lumea fascinantă a artei teatrale.  Așadar, nu rata șansa de a face parte din această experiență minunată și de a începe o călătorie plină de descoperiri artistice și de dezvoltare personală! Te așteptăm cu brațele deschise să faci primul pas către lumea fascinantă a teatrului!”, au transmis reprezentan’ii Casei de Cultură a Muncipiului Lugoj.

Pentru orice informații suplimentare, puteți suna la telefon 0738 929 237 sau 0728 525 486.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Cultură

Muzeul de Istorie din Lugoj vă așteaptă cu o nouă expoziție inedită

Publicat

în

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj găzduiește, în perioada 19 martie – 20 aprilie 2024, expoziția itinerantă  ”Miniaturi medievale de manuscris”(ediția a VI-a).

RETIM

Manifestarea este rezultatul unei colaborări între muzeul lugojean, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Artă Sacră a Universității din Pitești și Uniunea Artiștilor Plastici din România – filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare.

Coordonați de doamna lector univ. dr. Elena Teodora Necula, curatorul expoziției, studenții vor expune miniaturi medievale de manuscris pictate pe hârtie de bumbac, decorate și îmbogățite cu foiță de aur.

AUTOLIV

Astfel, pe simezele instituției noastre vor fi expuse lucrări artistice cu scene religioase dar și laice, ale studenților de la secțiile de Artă Sacră (licență) și Restaurare Icoane, Pictură Murală și de Șevalet(master) din cadrul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Artă Sacra a Universității Naționale de Știință și Tehnologie, Politehnica București, Centrul Universitar Pitești.

Vizitatorii vor putea admira, deopotrivă, lucrări ale unor artiști plastici consacrați: Dorina Zah, drd.Lacramioara Anton, Eva Veronica Sarga dar și cursanții acesteia de la Atelierul de pictură „Buna Vestire” din Timișoara.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 19 martie 2024,  orele 18.00, la sediul Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, evenimentul fiind prezentat de directorul muzeului – Daciana Vuia.

 

DACIANA VUIA

Citiţi mai departe

Cultură

Evenimente pregătite de Casa de Cultură din Lugoj de Mărțișor și Ziua Femeii

Publicat

în

Tânăra pianistă Patricia Roșca susține un recital în 8 martie

Între 29 februarie și 2 martie, Piața Iosif Constantin Drăgan din Lugoj devine locul unde magia primăverii prinde viață. Artizani talentați, producători și comercianți locali îți pregătesc cele mai frumoase surprize, de la pictură pe față până la ateliere de confecționat mărțișoare și delicii dulci.

RETIM

Pe 1 martie, de la ora 17:30, atmosfera va fi înălțată de magia „Mărțișorului Dansator”, într-un spectacol ce va include prestații ale Ansamblului „Lugojana” și Infinity Arts Lugoj.

În zilele de 7 și 8 martie, Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj devine gazda unui eveniment special, dedicat sărbătoririi femeilor și aducerii în prim-plan a artei sub diferite forme.

AUTOLIV

Pe 7 martie, Infinity Arts te îmbie la spectacolul „Dansul Etern”, iar Marius Bațu și Vasile Gondoci te invită la un concert folk emoționant intitulat „Cu tine încă 2000 de ani”.

Pe 8 martie, vei putea savura un recital cameral susținut de Patricia Roșca la pian și Andrei Cozma la clarinet, iar Ansamblul „Lugojana” al Casei de Cultură „Traian Grozavescu” va oferi un spectacol memorabil cu tema „Cânt și joc pentru mama mea”.

Citiţi mai departe

Cultura

Filmul Generației de Aur ajunge și la Cinema „Bela Lugosi”. Avanpremiera e la Timișoara

Publicat

în

Miercuri, 28 februarie 2024, cu începere de la ora 19.30, la Cinema City (Iulius Mall Timișoara) are loc avanpremiera filmului dedicat Generației de Aur a României fotbalistice, echipa de excepție care ne-a dus în sferturi la Campionatul Mondial din 1994

RETIM

Hagi, Popescu, Dumitrescu și coechipierii lor își spun povestea așa cum nu au mai spus-o niciodată și sunt actori în propriile lor roluri. Retrăim împreună momentele din urmă cu 30 ani în care fotbalul românesc era la un alt nivel, iar unitatea dintre echipa națională și suporteri se traducea în ieșiri în stradă cu miile până la orele dimineții.

Filmul ”Hai, România – Povestea Generației de aur” va începe să ruleze în cinematografe începând cu data de 1 martie. Programul complet al proiecțiilor și mai multe informații pot fi găsite pe site – https://hairomaniafilmul.ro/ sau pe pagina de Facebook – https://www.facebook.com/hairomania.filmul.

AUTOLIV

La avanpremieră vom avea parte și de o scurtă sesiune de discuții cu trei foști componenți ai echipei naționale a României: Emeric Dembroschi, Iosif Rotariu și Paul Codrea. Oameni care, deși au evoluat în perioade diferite, au făcut-o reprezentând cu mândrie fotbalul românesc la cel mai înalt nivel – Emeric Dembroschi marcând în poarta Braziliei lui Pele în 1970, Iosif Rotariu duelându-se la sânge cu Argentina lui Maradona la Mondialul italian din 1990 și Paul Codrea evoluând în toate meciurile României din grupă la turneul final european din 2008.

Filmul va rula și la Lugoj, conform programului de ma jos:

Citiţi mai departe

Cele mai citite