Social
Apel pentru curățenia Lugojului! Primarul cere sprijinul lugojenilor pentru un oraș mai curat
Primarul Lugojului a făcut un nou apel la locuitori să sprijine administrația în problema curățenii orașului. Claudiu Buciu le cere lugojenilor să fotografieze și să transmită Primăriei imagini cu cei pe care îi surprind aruncând gunoaie în locuri nepermise, pentru a putea fi identificați și amendați. Buciu spune că Poliția Locală nu face față cu prinderea și identificarea acestor indivizi.
„Fac apel, din nou, la cetățeni să nu mai arunce gunoaie în depozitele clandestine. În al doilea rând, îi rog pe toți cetățenii să ne semnaleze imediat când văd persoane că aruncă gunoaie în aceste locuri. Nu avem capacitatea operațională să supraveghem tot orașul să vedem cine aruncă, unde aruncă. Este imposibil! Ar trebui să punem cu toții umărul să curățăm orașul de astfel de comportamente. Nu avem cum să facem față. În ciuda veșnicelor clișee, că ce face Poliția locală, să știți că nu avem polițiști disponibili să fie în permanență prezenți în aceste locuri unde se aruncă gunoaie. Mai sunt și alte probleme în oraș”, spune primarul Lugojului.
Apelul edilului vine și în contextul în care problemele serviciului de salubritate sunt extrem de greu de rezolvat și durează. De exemplu, la concursul pentru măturători nu a participat nicio persoană.
În momentul de față, pentru întregul oraș, există 8 măturători, 2 încărcători, un om care golește coșurile stradale, patru șoferi un paznic și celebrele mături. Camionul cu care se transporta gunoiul a fost oprit în trafic de polițiști și nu mai poate circula, din cauza faptului că serviciul de curățenie nu are licență.
Consiliul local va înființa o nouă societate care să preia salubritatea orașului, însă acest demers va mai dura câteva luni după aprobarea bugetului, din cauza autorizațiilor și licențelor care trebuie obținute și a utilajelor care trebuie achiziționate.
Social
Sebastian Paul, bucătarul lugojean care vrea să inspire oamenii să aprecieze preparatele locale și tradiționale
Bucătarul lugojean Sebastian Paul, a devenit cunoscut în lumea gastronomiei nu doar pentru priceperea sa în bucătărie, ci și pentru povestea sa impresionantă de transformare. De profesie economist, Paul a fost nevoit să-și schimbe cariera din cauza unei tragedii personale care l-a determinat să-și dedice viața gătitului și carității.
Într-un interviu acordat TION.ro, Sebastian Paul a dezvăluit că experiențele personale l-au făcut să-și reevalueze prioritățile și să-și dedice timpul și abilitățile celor care au nevoie. A creat astfel brandul „Bucătăria lui Paul” și a fost implicat în numeroase gesturi caritabile pentru comunitatea sa. Recent, a deschis un studio unde organizează gratuit ateliere gastronomice pentru tineri, în special pentru cei defavorizați.
Ateliere gratuite pentru tinerii care vor să învețe să găstească
Întrebat cum a decis să devină bucătar, Paul a povestit că după ce a condus patru companii și a avut o cifră de afaceri considerabilă, o cumpănă l-a făcut să-și schimbe perspectivele. El consideră că tot ceea ce rămâne după noi sunt copiii și că dedicarea sa, a timpului și resurselor, este pentru aceștia. În plus, vede o oportunitate în a sprijini tinerii să devină bucătari profesioniști, într-un domeniu în care calificarea este adesea insuficientă.
Despre proiectul său recent, deschiderea unui studio pentru ateliere gastronomice gratuite, Paul a subliniat că momentan nu oferă cursuri, ci doar ateliere. A colaborat cu Asociația Gătești și Dăruiești pentru sprijin în proiectele cu tinerii și a menționat entuziasmul mare al participanților la primele ateliere.
În ceea ce privește restaurantele din Timișoara, bucătarul a fost sincer în criticile sale, menționând că oferta lasă de dorit și se axează prea mult pe pizza, paste, burgeri și cartofi prăjiți. Paul crede că este important să aducă educație gastronomică în comunitate și să inspire oamenii să aprecieze preparatele locale și tradiționale.
Întregul interviu, puteți să-l citiți aici
Social
Tanti Emilia, din comuna Margina, a câștigat competiția culinară națională din emisiunea „La Măruță”
Social
Zeci de mii de persoane s-au vaccinat în această toamnă, în județul Timiș. Care este noua procedură
Peste 20 de mii de persoane din județul Timiș s-au vaccinat antigripal din luna septembrie, până în prezent. Procedura de vaccinare s-a schimbat în acest an, în sensul că, pacienții își cumpără singuri vaccinul compensat din farmacii, pe baza unor rețete de la medicul de familie, după care se întorc la medicul de familie pentru vaccinare.
Dr. Căpraru Ionuț – Medic Şef Departament de Sănătate Publică:”În luna septembrie au fost vaccinate 107 persoane, din care 44,8 % au fost persoane peste 65 de ani. În luna octombrie 2023, au fost efectuate 15.592 de doze de vaccin antigripal, în care 14.749 de persoane vaccinate au fost pe bază de rețetă, iar 68,6 % din totalul dozelor au fost la persoanele peste 65 de ani. În luna noiembrie, în primele 15 zile au fost efectuate 5.683 de doze de vaccin antigripal, în județul nostru, din care 5.331 la persoanele peste 65 de ani”.
La Lugoj, 1.307 persoane au fost vaccinate în luna octombrie și 598 de persoane vaccinate până la finalul lunii noiembrie. În total, în intervalul 1 octombrie – 28 noiembrie, s-au vaccinat 1.905 lugojeni.
Vaccinarea antigripală va continua în Tmiș până în lunile februarie-martie
Social
Marius nu uită că a crescut pe străzi! A pregătit 200 de pachete pe care le va da unor bătrâni și copii
Într-un gest plin de generozitate și recunoștință, Emil Constantin, cunoscut sub numele de „Marius, copilul străzii” pentru că a crescut în gara din Lugoj, continuă să aducă bucurie și speranță în viețile celor mai nevoiași în această perioadă festivă. Așa cum a făcut și în anii trecuți, Marius organizează o acțiune umanitară de distribuire a alimentelor și dulciurilor în preajma sărbătorilor.
Cu sprijinul unor oameni apropiați, Marius a pregătit 200 de pachete pe care le împarte în această perioadă unor copii și unor bătrâni cu mai puține posibilități financiare.
„O parte din pachete le duc în comuna Constantin Daicoviciu, alta la Maciova. O să mai duc și la spitalul din Caransebeș și la Centru „Sf. Nicolae” din Lugoj. Pachetele pe care le-am pregătit conțin în mare parte dulciuri și sunt pentru bătrânii și copii care nu au posibilități financiare. Eu vreau să le mulțumesc celor care s-au alăturat demersului meu și m-au ajutat la cumpărarea acestor cadouri”, ne-a declarat Marius.
Ajuns astăzi la aproape 40 de ani, Marius și-a făcut un rost în viață. S-a căsătorit și are o fetiță de 12 ani. Însă își amintește cu recunoștință de perioada dificilă în care a trăit pe străzile Lugojului. Cu ajutorul oamenilor cu suflet din Lugoj și din afara orașului, tânărul a reușit să depășească această etapă dificilă a existenței sale.
Prin acțiunile umanitare, Marius vrea să transmită și un mesaj de speranță și solidaritate în comunitate. Gesturile sale ne amintesc că, în spiritul sărbătorilor, compasiunea și generozitatea pot aduce lumina necesară în inimile celor care trec prin momente dificile.
- Social7 zile în urmă
Marius nu uită că a crescut pe străzi! A pregătit 200 de pachete pe care le va da unor bătrâni și copii
- Culturăo zi în urmă
Succes la Viena, pentru corul de copii din Lugoj, Aura Twarowska și Liliana Laichici VIDEO
- Social2 zile în urmă
Tanti Emilia, din comuna Margina, a câștigat competiția culinară națională din emisiunea „La Măruță”
- Socialo săptămână în urmă
Programul manifestărilor oficiale dedicate Zilei Naționale la Lugoj