Connect with us

Social

Apel pentru curățenia Lugojului! Primarul cere sprijinul lugojenilor pentru un oraș mai curat

Publicat

în

FOTO ARHIVA

Primarul Lugojului a făcut un nou apel la locuitori să sprijine administrația în problema curățenii orașului. Claudiu Buciu le cere lugojenilor să fotografieze și să transmită Primăriei imagini cu cei pe care îi surprind aruncând gunoaie în locuri nepermise, pentru a putea fi identificați și amendați. Buciu spune că Poliția Locală nu face față cu prinderea și identificarea acestor indivizi.

„Fac apel, din nou, la cetățeni să nu mai arunce gunoaie în depozitele clandestine. În al doilea rând, îi rog pe toți cetățenii să ne semnaleze imediat când văd persoane că aruncă gunoaie în aceste locuri. Nu avem capacitatea operațională să supraveghem tot orașul să vedem cine aruncă, unde aruncă. Este imposibil! Ar trebui să punem cu toții umărul să curățăm orașul de astfel de comportamente. Nu avem cum să facem față. În ciuda veșnicelor clișee, că ce face Poliția locală, să știți că nu avem polițiști disponibili să fie în permanență prezenți în aceste locuri unde se aruncă gunoaie. Mai sunt și alte probleme în oraș”, spune primarul Lugojului.

RETIM

Apelul edilului vine și în contextul în care problemele serviciului de salubritate sunt extrem de greu de rezolvat și durează. De exemplu, la concursul pentru măturători nu a participat nicio persoană.

În momentul de față, pentru întregul oraș, există 8 măturători, 2 încărcători, un om care golește coșurile stradale, patru șoferi un paznic și celebrele mături. Camionul cu care se transporta gunoiul a fost oprit în trafic de polițiști și nu mai poate circula, din cauza faptului că serviciul de curățenie nu are licență.

Consiliul local va înființa o nouă societate care să preia salubritatea orașului, însă acest demers va mai dura câteva luni după aprobarea bugetului, din cauza autorizațiilor și licențelor care trebuie obținute și a utilajelor care trebuie achiziționate.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Sebastian Paul, bucătarul lugojean care vrea să inspire oamenii să aprecieze preparatele locale și tradiționale

Publicat

în

answear.ro Bucătarul lugojean Sebastian Paul, a devenit cunoscut în lumea gastronomiei nu doar pentru priceperea sa în bucătărie, ci și pentru povestea sa impresionantă de transformare. De profesie economist, Paul a fost nevoit să-și schimbe cariera din cauza unei tragedii personale care l-a determinat să-și dedice viața gătitului și carității.

Într-un interviu acordat TION.ro, Sebastian Paul a dezvăluit că experiențele personale l-au făcut să-și reevalueze prioritățile și să-și dedice timpul și abilitățile celor care au nevoie. A creat astfel brandul „Bucătăria lui Paul” și a fost implicat în numeroase gesturi caritabile pentru comunitatea sa. Recent, a deschis un studio unde organizează gratuit ateliere gastronomice pentru tineri, în special pentru cei defavorizați.

RETIM

Ateliere gratuite pentru tinerii care vor să învețe să găstească

Întrebat cum a decis să devină bucătar, Paul a povestit că după ce a condus patru companii și a avut o cifră de afaceri considerabilă, o cumpănă l-a făcut să-și schimbe perspectivele. El consideră că tot ceea ce rămâne după noi sunt copiii și că dedicarea sa, a timpului și resurselor, este pentru aceștia. În plus, vede o oportunitate în a sprijini tinerii să devină bucătari profesioniști, într-un domeniu în care calificarea este adesea insuficientă.

Despre proiectul său recent, deschiderea unui studio pentru ateliere gastronomice gratuite, Paul a subliniat că momentan nu oferă cursuri, ci doar ateliere. A colaborat cu Asociația Gătești și Dăruiești pentru sprijin în proiectele cu tinerii și a menționat entuziasmul mare al participanților la primele ateliere.

În ceea ce privește restaurantele din Timișoara, bucătarul a fost sincer în criticile sale, menționând că oferta lasă de dorit și se axează prea mult pe pizza, paste, burgeri și cartofi prăjiți. Paul crede că este important să aducă educație gastronomică în comunitate și să inspire oamenii să aprecieze preparatele locale și tradiționale.

Întregul interviu, puteți să-l citiți aici

Citiţi mai departe

Social

Tanti Emilia, din comuna Margina, a câștigat competiția culinară națională din emisiunea „La Măruță”

Publicat

în

După o luptă culinară strânsă și plină de gusturi autentice, Banatul se dovedește a fi regiunea supremă în competiția „România, Arată-ți Farfuria!”. Finala a fost marcată de emoție și pasiune pentru tradițiile gastronomice românești, dar și de o absență neașteptată.

Din cele 9 regiuni istorice implicate în concurs, OLTENIA, DOBROGEA și BANATUL au reușit să ajungă în ultimul act al competiției. Din păcate, concurentul Matei Grișa, reprezentantul Dobrogei, nu a putut să participe în finală din cauza unei probleme medicale care l-a adus de urgență la spital.

RETIM

Cu toate acestea, cei doi concurenți rămași în competiție au oferit un spectacol culinar impresionant. Ilie Anghel, reprezentantul OLTENIEI, și Emilia Popa, din frumoasa regiune BANAT, au stârnit admirația juriului cu abilitățile lor gastronomice remarcabile.

Ilie Anghel, în vârstă de 33 de ani, originar din satul Padeș, județul Gorj, a impresionat cu pasiunea sa pentru tradiție și gastronomie. Cu experiență în gătit timp de 10 ani, Ilie a adus în finală rețete autentice de peste 100 de ani, pe care le-a popularizat și pe platforma de social media TikTok, adunând milioane de vizualizări. Ilie Anghel locuiește acum în Timișoara și organizează cooking show-uri în natură, aducând tradiția românească mai aproape de inimile fanilor săi.

Emilia Popa, în vârstă de 63 de ani, reprezentanta BANATULUI, a încântat juriul și publicul cu o combinație inedită de rețete inspirate din influențele slovace și tradițiile locale din Banat. Locuitoare a comunei Margina, județul Timiș, doamna Emilia este cunoscută pentru proiectul său „Mic dejul la Margina”, unde își răsfață vizitatorii cu produse tradiționale și organizează brunch-uri la cererea grupurilor interesate să descopere farmecul vieții de la țară.

Reprezentanta BANATULUI, Emilia Popa, a fost declarată victorioasă în această competiție intensă și a adus onoare regiunii sale. Întreaga comunitate a susținătorilor și iubitorilor de tradiție culinară a fost martoră la un spectacol memorabil, în care Banatul a dovedit că bucătăria sa păstrează adevărate comori gastronomice.

Pentru mai multe detalii și a vedea momentele cheie ale finalei, accesați sursa oficială.

 

Citiţi mai departe

Social

Zeci de mii de persoane s-au vaccinat în această toamnă, în județul Timiș. Care este noua procedură

Publicat

în

Peste 20 de mii de persoane din județul Timiș s-au vaccinat antigripal din luna septembrie, până în prezent. Procedura de vaccinare s-a schimbat în acest an, în sensul că, pacienții își cumpără singuri vaccinul compensat din farmacii, pe baza unor rețete de la medicul de familie, după care se întorc la medicul de familie pentru vaccinare.

Dr. Căpraru Ionuț – Medic Şef Departament de Sănătate Publică:”În luna septembrie au fost vaccinate 107 persoane, din care 44,8 % au fost persoane peste 65 de ani. În luna octombrie 2023, au fost efectuate 15.592 de doze de vaccin antigripal, în care 14.749 de persoane vaccinate au fost pe bază de rețetă, iar 68,6 % din totalul dozelor au fost la persoanele peste 65 de ani. În luna noiembrie, în primele 15 zile au fost efectuate 5.683 de doze de vaccin antigripal, în județul nostru, din care 5.331 la persoanele peste 65 de ani”.

RETIM

La Lugoj, 1.307 persoane au fost vaccinate în luna octombrie și 598 de persoane vaccinate până la finalul lunii noiembrie. În total, în intervalul 1 octombrie – 28 noiembrie, s-au vaccinat 1.905 lugojeni.

Vaccinarea antigripală va continua în Tmiș până în lunile februarie-martie

 

 

Citiţi mai departe

Social

Marius nu uită că a crescut pe străzi! A pregătit 200 de pachete pe care le va da unor bătrâni și copii

Publicat

în

Într-un gest plin de generozitate și recunoștință, Emil Constantin, cunoscut sub numele de „Marius, copilul străzii” pentru că a crescut în gara din Lugoj, continuă să aducă bucurie și speranță în viețile celor mai nevoiași în această perioadă festivă. Așa cum a făcut și în anii trecuți, Marius organizează o acțiune umanitară de distribuire a alimentelor și dulciurilor în preajma sărbătorilor.

Cu sprijinul unor oameni apropiați, Marius a pregătit 200 de pachete pe care le împarte în această perioadă unor copii și unor bătrâni cu mai puține posibilități financiare.

RETIM

„O parte din  pachete le duc în comuna Constantin Daicoviciu, alta la Maciova. O să mai duc și la spitalul din Caransebeș și la Centru „Sf. Nicolae” din Lugoj. Pachetele pe care le-am pregătit conțin în mare parte dulciuri și sunt pentru bătrânii și copii care nu au posibilități financiare. Eu vreau să le mulțumesc celor care s-au alăturat demersului meu și m-au ajutat la cumpărarea acestor cadouri”, ne-a declarat Marius.

Ajuns astăzi la aproape 40 de ani, Marius și-a făcut un rost în viață. S-a căsătorit și are o fetiță de 12 ani. Însă își amintește cu recunoștință de perioada dificilă în care a trăit pe străzile Lugojului. Cu ajutorul oamenilor cu suflet din Lugoj și din afara orașului, tânărul a reușit să depășească această etapă dificilă a existenței sale.

Prin acțiunile umanitare, Marius vrea să transmită și un mesaj de speranță și solidaritate în comunitate. Gesturile sale ne amintesc că, în spiritul sărbătorilor, compasiunea și generozitatea pot aduce lumina necesară în inimile celor care trec prin momente dificile.

Citiţi mai departe

Cele mai citite