Connect with us

Politică

Adrian Pau, Pro România: “Trebuie să modificăm Legea Achizițiilor Publice” (P)

Publicat

în

De 30 de ani, în România se promit și nu se realizează mii de kilometri de autostradă de fiecare partid care ajunge la guvernare. O fi incompetență, rea intenție sau alte interese, este greu de spus. Ceea ce este, însă, foarte clar e că actuala Lege a Achizițiilor Publice este deficitară și necesită modificări serioase, dar și rapide.

RETIM

Poate cel mai bun exemplu legat de carențele acestei legi este al de autostrăzilor. Infrastructura rutieră din România însumează azi doar 870 de kilometri de autostradă dintr-un necesar de 3000. Un calcul matematic simplu ne arată că în România s-au construit, în ultimii 30 de ani, puțin sub 30 de kilometri de autostradă pe an! În acest ritm, avem nevoie de încă 70 de ani pentru a ajunge la necesarul de 3000 de kilometri. Din acest motiv, Pro România susține o serie de modificări importante la Legea Achizițiilor Publice.

“În primul rând, trebuie stabilit un calendar clar al procesului de achiziție, pentru că în România un astfel de proces durează între 2 și 3 ani. De asemenea, este foarte important să eliminăm extremele, mai exact cea mai mare și cea mai mică ofertă, pentru că niciuna dintre ele nu are corespondent în realitate”, spune Adrian Pau, candidat Pro România Timiș la Camera Deputaților.

Una dintre problemele cu care beneficiarul lucrărilor se confruntă în urma achizițiilor publice o reprezintă firmele care au ca singur obiect de activitate depunerea de constestații, iar până la soluționarea acestora se pierd uneori ani de zile. Adrian Pau, candidatul Pro România la Camera Deputaților sune că aceste metehne trebuie eliminate. “Avem o soluție și în acest caz și am gândit un mod de eliminare a constatarilor clasici, care urmăresc doar să obțină anumite foloase sau să încetinească anumite proiecte. Așadar, dacă o societate dorește să consteste o licitație publică, trebuie să depună o garanție de 10% din valoarea contractului, sumă ce va fi pierdută în cazul în care contestația este respinsă. Prin această prevedere putem accelera procesul de selecție al firmelor câștigătoare. Totodată, noi considerăm că în desemnarea câștigătorului nu trebuie să primeze într-o proporție foarte mare oferta financiară, ci cea tehnică, precum și perioada de prestare a serviciilor, calitatea materialelor și soluțiile inovative”, a mai declarat Adrian Pau.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Comandat de Partidul Pro România Filiala Timiș. Executat de SC Banat Press SRL
CMF: 11200008

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

PNL anunță că nu emite pretenții la funcții din administrația Lugojului și va sprijini un viceprimar de la PSD

Publicat

în

Lugojul se confruntă în continuare cu lipsa unui viceprimar, iar tema numirii acestuia rămâne blocată și crează dispute. Deși au avut loc mai multe întâlniri între consilierii locali, subiectul alegerii viceprimarului nu a fost abordat oficial în Consiliul Local, negocierile continuând „în spatele ușilor închise”.

RETIM

Fostul primar Claudiu Buciu, liderul grupului de consilieri liberali, și-a exprimat public opiniile pe Facebook, criticându-l pe actualul primar Călin Dobra pentru blocajul administrativ și pentru abordarea pe care o consideră neconstructivă.

Claudiu Buciu subliniază că Partidul Național Liberal (PNL) nu dorește să ocupe niciun rol de conducere în mandatul actualei administrații PSD, condusă de Călin Dobra. Potrivit fostului primar, PNL a luat decizia de nu–și dori funcții de tipul viceprimar, city manager sau director la spital, concentrându-se în schimb pe susținerea proiectelor de dezvoltare esențiale pentru Lugoj.

Fostul primar consideră că Lugojul are nevoie de o echipă omogenă și competentă pentru implementarea acestor proiecte, și propune ca PSD să numească un viceprimar din propria echipă.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

„PNL va susține o propunere de Viceprimar din partea actualei administrații PSD, dacă această propunere se va ridica cel puțin la nivelul de competență și moralitate a Viceprimarilor pe care i-a avut PNL (Blidariu și Serendan), orice altă propunere (făcută doar după chipul și asemănarea lui Dobra) nu va fi votată de către PNL.
Este deci destul de clar că PSD poate avea un Viceprimar și mâine, poziția noastră fiind cunoscută de actuala administrație PSD încă de la constituirea Consiliului Local.
Problema este că Dobra vrea doar un anume Viceprimar (după modelul său) din partea PSD, dând cu piciorul unei oferte raționale pentru PSD Lugoj și (să sperăm) cât mai bune pentru Lugojeni” a transmis Buciu.

Așa cum scriam într-un articol precedent, PSD își dorește funcția de viceprimar și are în vedere, potrivit unor surse, numirea Oanei-Sorina Tyukodi. Cu toate acestea, PSD are nevoie de o majoritate în Consiliul Local, unde cei șapte consilieri ai săi nu sunt suficienți pentru a obține un vot majoritar. În condițiile în care președintele PSD, Călin Dobra, a exclus orice alianță cu PNL, celelalte opțiuni ale PSD includ USR, AUR și consilierul independent Daniela Lungu .

Citeste și: Cine va fi viceprimarul Lugojului: „Este ales în urma unei înțelegeri la nivelul Consiliului Local, o înțelegere politică”

Citiţi mai departe

Politică

Cine va fi viceprimarul Lugojului: „Este ales în urma unei înțelegeri la nivelul Consiliului Local, o înțelegere politică”

Publicat

în

Tema alegerii noului viceprimar al Lugojului nu a fost abordată oficial în Consiliul Local al municipiului, deși consilierii aleși au avut deja mai multe întâlniri. Negocierile continuă în spatele ușilor închise, însă partidele care au reprezentanți în forul legislativ nu au ajuns la un consens.

RETIM

PSD își dorește funcția de viceprimar, iar, conform unor surse, Oana-Sorina Tyukodi ar fi în cărți. În același timp, social-democrații au nevoie de o majoritate în consiliu, pe care nu o dețin cu cei șapte consilieri ai lor. Președintele PSD, Călin Dobra, a exclus deja o alianță cu PNL, așa că USR, AUR și consilierul independent Daniela Lungu rămân ca posibile opțiuni.

Liberalii au anunțat că „își doresc și consideră că li se cuvine” funcția de viceprimar, fiind al doilea partid ca număr de voturi în urma alegerilor locale, cu cinci consilieri aleși. Fostul primar Claudiu Buciu ar fi desemnat să ocupe această funcție, dar nici liberalii nu o pot obține fără o alianță cu USR, AUR și consilierul independent Daniela Lungu.

Dobra a declarat pentru Lugojeanul.ro că desemnarea viceprimarului depinde de un consens politic între partidele reprezentate în Consiliul Local și de o înțelegere la nivel de alianțe politice, neexistând un termen obligatoriu pentru luarea acestei decizii.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

„Viceprimarul este ales în urma unei înțelegeri la nivelul Consiliului Local, o înțelegere politică între grupurile reprezentate. În momentul în care vom avea un consens, va fi propus și proiectul de hotărâre privind alegerea viceprimarului”, a declarat primarul Călin Dobra.

PSD, prin vocea primarului Dobra, a reiterat că își dorește un dialog constructiv cu toate formațiunile politice și consilierii locali, în interesul comunității lugojene.

 

Citiţi mai departe

Politică

Consiliul Județean Timiș și-a început activitatea. Cine sunt noii consilieri aleși

Publicat

în

Lugojeanul Nicu Bădina, a condus luni prima ședință de constituire a Consiliului Județean Timiș, fiind decanul de vârstă al aleșilor județeni. Noul președinte al CJT, Alfred Simonis, ales în 9 iunie, a subliniat importanța colaborării între instituții pentru dezvoltarea județului. Acesta a afirmat că va promova o cooperare strânsă cu Primăria Timișoara, condusă de Dominic Fritz, și cu toți primarii din județ, subliniind că sprijinul guvernamental și fondurile europene sunt esențiale pentru depășirea stagnării economice și pentru recuperarea decalajelor față de alte regiuni.

RETIM

„Timișul a stagnat mult timp, iar sprijinul guvernamental a fost limitat. Vom continua să luptăm pentru fonduri și să optimizăm cheltuielile Consiliului Județean”, a declarat Simonis. Acesta a evidențiat eforturile din ultimii ani, care au adus investiții semnificative în infrastructură, dar a adăugat că este necesară o continuitate a acestor eforturi pe termen lung.

Din cei 36 de consilieri aleși, 34 au depus jurământul, Aura Danielescu și Mihaela Șora fiind absente motivat și urmând să își preia mandatele la o ședință viitoare.

Lista completă a consilierilor județeni:

PSD:

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

  • Alexandru Iovescu
  • Aura Danielescu (nu a depus încă jurământul)
  • Radu Țoancă
  • Gabriela Popovici
  • Alexander Degianski
  • Luminița Țundrea
  • Cristian Hațegan
  • Ioan Szatmari
  • Claudiu Baiaș
  • Nicu Badina
  • Mihaela Șora (nu a depus încă jurământul)

PNL:

  • Alin Popoviciu
  • Marin Popescu
  • Mihaela Calescu
  • Lucian Blaga
  • Marcel Avram
  • Ciprian Bogdan
  • Nicolae Bitea
  • Andrei Cotețiu
  • Ioan Cosmin Lazăr

USR:

  • Vlad Șendroiu
  • Alexandra Viviana Țecu
  • Zoltan Nemeth
  • Călin Badiu
  • Laurențiu Marian

FD (Forța Dreptei):

  • Alin Nica
  • Elena Cornelia Micicoi
  • Ionuț Adrian Sîrbu
  • Mihai Eugen Vîlceanu
  • Marius Hiticaș

PMP:

  • Ligia Dugulescu

Citiţi mai departe

Politică

De ce doar 17 dintre cei 19 consilierii ai Lugojului au fost validați. Ce se întâmplă cu cele două locuri libere

Publicat

în

Majoritatea consilierilor locali au fost validați și învestiți în funcție la sfârșitul săptămânii trecute. Aceștia și-au preluat mandatul și urmează să participe, peste doar câteva zile, la prima ședință a noului Consiliu Local al Municipiului Lugoj, unde vor fi împărțiți pe comisii de specialitate.

RETIM

Două locuri au rămas libere în consiliu. Acestea au aparținut lui Călin Dobra, care s-a aflat și pe lista de consilieri PSD votată la alegerile locale, și lui Mihai Anghel, care face parte dintre consilierii PNL aleși. În cazul lui Dobra, acesta a fost ales primar și trebuie să renunțe la postul de consilier local. Mihai Anghel a ales să-și păstreze postul de șef de serviciu la CSM Lugoj, care este incompatibil cu cel de consilier local.

În locul celor doi vor fi validați și învestiți în funcții de consilieri locali Simina Elena Giurchi (PSD) și liberalul Mihai Agache. Aceștia își vor prelua mandatele într-o ședință viitoare a Consiliului Local Municipal Lugoj.

Consilieri locali PSD:

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

  • Oana-Sorina Tyukodi
  • Ioan-Aurelian Sima
  • Florin-Viorel Subțire
  • Daniel-Ioan Jurjescu
  • Marius-Cornel Baboniu
  • Cristian-Dan Oros-Groza
  • Simina-Elena Giurchi

Consilieri locali PNL:

  • Claudiu Buciu
  • Bogdan Blidariu
  • Adrian Serendan
  • Diana Szucs
  • Mihai Agache

Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei):

  • Erwin Floroni
  • Daniela Țepeș
  • Ernestin Vari
  • Nicolae Savu

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR):

  • Adi Ladislau Szabo
  • Marius Zănoagă

Consilier independent:

  • Daniela Lungu

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite