Politică
Aderarea la Spațiul Schengen, un succes de etapă la care PNL a contribuit în mod direct
Începând cu 31 martie 2024, România a fost admisă în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Este un succes de etapă la care PNL a contribuit în mod direct și care aduce țara noastră mai aproape de Europa. Pe 31 martie țara noastră a cules roadele unui efort politic de ani de zile, iar liberalii au avut un rol esențial în acest efort. Președintele României, președintele PNL Nicolae Ciucă, miniștrii Justiției, Internelor și Externelor, împreună cu europarlamentarii liberali s-au luptat ani de zile pentru intrarea României în Schengen, pentru îndeplinirea tuturor condițiilor tehnice și pentru convingerea tuturor partenerilor noștri din Uniunea Europeană.
Reformele realizate (în special în justiție pentru eliminarea MCV) și negocierile încununate de succes din ultimii doi ani au fost gestionate de liberali – de președintele Klaus Iohannis, de miniștrii de Interne și Justiție Lucian Bode și Cătălin Predoiu – și de miniștrii de Externe, Bogdan Aurescu și Luminița Odobescu, de europarlamentarii PNL. Parlamentul European a adoptat mai multe rezoluții cu mesaje puternice în favoarea admiterii României în Schengen. În mandatul 2019-2024, europarlamentarii PNL, împreună cu colegii din PPE și cu colegii români din alte formațiuni, s-au luptat au reușit să pună pe agenda Parlamentului European cu vot favorabil trei rezoluții de susținere pentru România în Schengen (2021, 2022 și 2023).
PNL va folosi toate mijloacele aflate la dispoziția sa pentru ca aderarea României la Spațiul Schengen să se realizeze și cu frontierele terestre. Recent, PNL a reușit să includă în Manifestul Congresului PPE de la București un angajament explicit ca aderarea completă a României la Spațiul Schengen să se realizeze cât mai rapid. Acest efort va continua și pe alte direcții.
Până la aderarea completă la Spațiul Schengen, românii vor beneficia de aderarea cu frontierele aeriene și maritime. Asta înseamnă că toți cetățenii români care călătoresc în și dinspre statele din spațiul Schengen folosind aeroporturile sau porturile României nu mai trebuie să treacă prin controlul de frontieră. Pe cale aeriană, românii pot călători în Spania, Italia, Franța, Germania, Elveția sau Austria, ori în alte state Schengen, așa cum călătoresc cu avionul de la Timișoara la București, ori de la Cluj-Napoca la București. Concret, cei care pleacă sau intră dintr-un alt stat membru Schengen nu se mai opresc la tonetele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, ci pot merge direct către porțile de îmbarcare. Pentru a beneficia de această facilitate, pasagerii nu mai au nicio obligație suplimentară.
Călătoria cu copiii este și ea mai ușoară, deoarece aceștia nu mai trebuie să treacă de verificarea documentelor la ghișeu, realizată până în 31 martie. Totuși, părinții vor trebui să aibă în continuare la ei documentele necesare pentru ieșirea din țară a minorilor, pentru cazurile de verificări inopinate din partea Poliției de Frontieră. (P)
Politică
PSD anunță ca va convoca o ședință pentru numirea unui viceprimar la Lugoj, care să deblocheze plata salariilor
Călin Dobra, viitorul primar al municipiului Lugoj, a anunțat că astăzi va avea loc o ședință a Consiliului Local pentru a numi un viceprimar care să preia atribuțiile de primar până la preluarea oficială a mandatului său. Decizia vine în contextul unei crize administrative ce afectează plata salariilor funcționarilor Primăriei și indemnizațiile persoanelor cu handicap.
„Rezolvăm situația, pentru că nimeni nu merită bătaia de joc a echipei PNL! Este inuman ce se întâmplă. Ignoranță, lipsă de respect – acestea îi caracterizează pe cei care au condus Lugojul în ultimii patru ani. Au intrat în primărie pe ușa din față, după ce cetățenii le-au acordat votul de încredere, apoi au fugit asemeni șobolanilor, când corabia s-a scufundat”, a declarat Dobra.
Acesta a subliniat că fără numirea unui viceprimar, funcționarii Primăriei, persoanele cu handicap și asistenții lor personali riscă să nu-și primească salariile și indemnizațiile. „Refuz să las oamenii în derivă. M-am săturat de nesimțirea asta! Nu e normal și nici etic”, a adăugat el.
Pentru a pune capăt crizei, grupurile de consilieri PSD și USR vor convoca astăzi o ședință de urgență pentru a numi un viceprimar cu atribuții de primar.
Blocajul în administrație a fost declanșat din 30 septembrie, când, Adrian Serendan a renunțat la funcția de viceprimar, respectiv la atribuțiile de primar pe care le preluase de la Bogdan Blidariu, care a demisionat imediat după ce PNL a pierdut alegerile locale la Lugoj. Liberalii i-au invitat atunci pe cei de la PSD să preia mai devreme conducerea orașului, prin numirea unui viceprimar care să preia atribuțiile de primar, însă social-democrații au refuzat anunțând că PNL trebuie să ducă mandatul până la capăt.
Zilele trecute, Claudiu Buciu, i-a adus acuze lui Călin Dobra, susținând că nu a dorit să renunțe la funcția de director pe care o deținea într-o companie de stat, pentru a mai încasa câteva salarii genereoase. „Primarul ales, în loc să preia (chiar și prin colegii săi) administrația locală, imediat după ce Lugojenii i-au acordat încrederea, a preferat să încaseze încă trei luni salariul de câteva mii de euro (ca angajat fără concurs la o firmă de stat), până în data de 18 octombrie 2024. La fel, acesta a știut să se “dea primar” de fală, însă a pierdut patru luni în care ar fi putut să preia administrația și să rezolve “problemele” inventate chiar de el în campania electorală”, a scris Buciu, pe pagina sa de Facebook.
Politică
Fără nicio jenă. Consilierii locali nu s-au mai prezentat la ședință
Ședința de Consiliu Local Lugoj, programată pentru astăzi, 7 octombrie, la ora 14:00, nu a mai avut loc din cauza lipsei de cvorum, iar consecințele sunt grave pentru angajații Primăriei. Aceștia nu vor putea primi salariile în această lună, deoarece nu există un primar sau un viceprimar care să semneze statele de plată. Funcționarii sperau că în cadrul întâlnirii se va propune și un viceprimar care să rezolve această problemă.
Ședința avea pe ordinea de zi un singur punct, privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) – „Locuințe și funcțiuni complementare” în extravilanul municipiului Lugoj. Cum Lugojul nu mai are primar și nici viceprimar, ședința a trebuit să fie convocată de o treime dintre consilierii locali. Absurdul situației constă în faptul că la întâlnire nu au participat nici măcar cei care au convocat-o.
„Legat de ședința programată pentru astăzi, la ora 14:00, țin să vă anunț că sunt prezenți doar cinci consilieri online, condiții în care ședința nu este statutară și nu poate avea loc. Eventual, încercăm să ne reîntâlnim la o altă dată. Dar, în condițiile acestea, nu se poate desfășura ședința”, a anunțat Ciucu.
E surprinzătoare nepăsarea și lipsa de jenă manifestată de aleșii locali față de lugojeni, mai ales că mulți dintre aceștia se vor regăsi și în componența următorului consiliu, care ar trebui să guverneze orașul în următorii patru ani.
Politică
Dosarelor aleșilor locali au fost trimise pentru validarea în instanță. Doi au renunțat la mandate
Dan Ciucu, secretarul general al municipiului Lugoj, a anunțat că toate dosarele noilor aleși locali au fost transmise către instanță pentru validare. După validarea acestora, prefectul va putea convoca ședința Consiliului Local pentru a investi noul primar și consilierii locali.
Deși lista prezentată la alegerile din iunie a suferit câteva modificări, majoritatea aleșilor rămân în viitorul consiliu. La PSD, Călin Dobra, ales primar, va fi înlocuit de Simina Elena Giurchi. De asemenea, Mihai Anghel, consilier local PNL și șeful de serviciu la CSM Lugoj, a renunțat la mandatul său, afirmând că „nu sunt compatibile cele două poziții”. În locul său va intra liberalul Mihai Agache.
Prefectul Mihai Ritivoiu a anunțat că, din cauza situației din administrația lugojean, unde nu mai există primar și viceprimar, va prioritiza convocarea ședinței de investire. Acesta a estimat aproximativ 15 zile până noii aleși își vor intra în drepturi.
Consiliul Local din Lugoj, pentru următorii patru ani, va fi format din reprezentanți ai patru partide și un independent, astfel:
Consilieri locali PSD:
- Oana-Sorina Tyukodi
- Ioan-Aurelian Sima
- Florin-Viorel Subțire
- Daniel-Ioan Jurjescu
- Marius-Cornel Baboniu
- Cristian-Dan Oros-Groza
- Simina-Elena Giurchi
Consilieri locali PNL:
- Claudiu Buciu
- Bogdan Blidariu
- Adrian Serendan
- Diana Szucs
- Mihai Agache
Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei):
- Erwin Floroni
- Daniela Țepeș
- Ernestin Vari
- Nicolae Savu
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR):
- Adi Ladislau Szabo
- Marius Zănoagă
Consilier independent:
- Daniela Lungu
Noii consilieri locali și primarul vor începe oficial mandatul după finalizarea procesului de validare și convocarea ședinței de constituire a Consiliului Local de către prefect.
Politică
PNL Timiș a scăpat de un Agamiță Dandanache, de pe listele pentru parlamentare. Nu și de Vasile Blaga
Cristian Bușoi va candida la alegerile parlamentare pe listele PNL din alt județ, anume Dolj, nu de la PNL Timiș cum era anunțat inițial. Astfel, lista pentru Camera Deputaților a PNL Timiș, votată de Biroul Politic Național al PNL, îi include pe Marilen Pirtea, Raul Cozarov și Liliana Oneț. La Senat, lista a rămas neschimbată, avându-i pe Vasile Blaga pe primul loc și pe viceprimarul Cosmin Tabără pe poziția a doua..
Cristian Bușoi a confirmat că va candida pe un loc eligibil pe listele PNL Dolj pentru Camera Deputaților, printr-o postare pe pagina sa de Facebook. „Sunt onorat pentru votul unanim al organizației PNL Dolj de a fi parte a echipei pentru alegerile parlamentare alături de președintele PNL și viitorul președinte al României, Nicolae Ciucă, de președintele organizației, Ștefan Stoica, un luptător neobosit și un lider iubit de organizație, alături de toți colegii liberali de pe listele parlamentare și din echipa extraordinară a PNL Dolj in bătălia electorală pe care o vom da în această toamnă.”, a scris Bușoi.
În postarea sa, Cristian Bușoi nu a făcut nicio referire la organizația PNL Timiș sau la cea de Timișoara, pe care a condus-o ca președinte interimar din primăvară până în prezent. PNL Timiș a fost căpușat politic la fiecare alegeri parlamentare de tot felul de Aghamiță Dandanache trimiși de la centru, care nu aveau nicio legătură cu județul, cum ar fi: Cristian Bușoi, Pavel Popescu, Vasile Blaga sau Alina Gorghiu.
-
Divertismento săptămână în urmă
La Lugoj a ajuns Uraganu! Noile panouri digitale din centrul orașului difuzează gratuit manele VIDEO
-
Politicăo săptămână în urmă
Dosarelor aleșilor locali au fost trimise pentru validarea în instanță. Doi au renunțat la mandate
-
Sport5 zile în urmă
Început spectaculos de sezon. CSM Lugoj a învins campioana României și are meci împotriva campioanei Cehiei
-
Administrație5 zile în urmă
Angajații Primăriei Lugoj nu vor putea să primească salariile în această lună