Educație
Activităţi de vacanţă pentru copiii din Lugoj
Voluntarii Asociației AlternativEd, coordonați de Camelia Popescu, președintele asociației, vor organiza și desfășura o serie de ateliere interactive pentru 50 de copii din Lugoj în cadrul proiectului „Alternativa de vacanță”.
Proiectul „Alternativa de vacanță” este cofinanțat de Primăria Municipiului Lugoj, iar partener de locație este Școala Gimnazială Nr. 4 Lugoj. Proiectul se adresează copiilor din Centrul Educațional „Sf. Nicolae” (coord. Mădălina Jâghir), Centrul de zi pentru copii în situații de risc (coord. Alina Ruşti) și Școala Gimnazială Nr. 4 (coord. prof. Gabriela Sîrbu). Atelierele desfășurate pe durata acestui proiect, de luni până vineri, în intervalul orar 9.00-12.00, sunt:
• Prietenii cărților
• Micii exploratori
• Colţul creativ
• Joc și joacă
• Să ne cunoaștem orașul – concurs cu premii.
„Prin acest proiect propunem copiilor activități care să le ofere o alternativă valoroasă în petrecerea plăcută și instructivă a vacanței, nu doar pe parcursul timpului petrecut în cadrul proiectului ci, mai ales, pentru cel petrecut mai apoi acasă, cu grupul de prieteni, colegi sau chiar individual.” O noutate în acest proiect este susținerea unui atelier de arhitectură „De-a arhitectura” de către studenții Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Politehnice Timișoara, coordonați de lect.dr.arh. Cristina Povian. „Alternativa de vacanță” este un proiect care ține cont de specificul local al comunității, care se regăsește în profilul preșcolarilor și școlarilor din ciclul primar și pe care dorim să-l organizăm în fiecare vară”, a declarat Camelia Popescu, coordonatoarea proiectului.
Educație
Prima unitate de învățământ din Lugoj care se închide din cauza infectărilor, la două săptămâni după revenirea în clase
O primă unitate de învățământ din Lugoj se închide complet, timp de 14 zile, la doar două săptămâni după redeschidere. Joi dimineața, educatorii de la Grădinița „Harul” au fost anunțați că orele se mută din nou online, după ce mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate la preșcolari, educatori și îngrijitori.
În urma unei ședințe pe care au avut-o miercuri, reprezentanții grădiniței au decis să închidă complet unitatea. Inițial, doar două grupe urmau să fie trecute în online, însă conducerea unității de învățământ a luat decizia de a suspenda complet cursurile la clasă.
Totodată, educatorii și profesorii care se ocupă de elevi au început să fie programați pentru vaccinarea împotriva coronavirus. La Lugoj, două grădinițe, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 5 și respectiv Harul, au avut până acum cazuri confirmate de infectare cu SARS-Cov 2.
Educație
Clasele din Lugoj nu și-au mutat orele în online, după prima săptămână de cursuri în clase
Nicio clasă din Lugoj nu a fost nevoită să-și mute orele în online, dintre cele care funcționează în regim normal începând cu 8 februarie. Datorită măsurilor de prevenție și a testărilor rapide a elevilor care au avut semne de răceală, școlile au reușit să rămână la modul de predare fizic până la această oră.
La nivelul orașului, merg la școală fizic copiii de grădiniță, elevii claselor primare, dar și elevii claselor terminale, adică cei de pe clasele a opta și respectiv a douăsprezecea. Dacă Lugojul va trece în scenariul verde, și alte categorii de elevi vor merge în clase.
Până la această oră, la Lugoj rata de infectare este de 1,72 de cazuri la 1000 de locuitori, în ultimele 14 zile. Dacă va scădea sub, 1,5/1000, orașul va trece în scenariul verde.
Educație
Cu școlile deschise, sub 10% din profesorii lugojeni s-au imunizat împotriva Covid-19
Sub 10 procente dintre toate cadrele didactice din Lugoj s-au vaccinat împotriva coronavirusului, asta deși școlile au fost deschise de luni, 8 februarie. Întârzieri la vaccinuri, dar și o reticență din partea cadrelor didactice, stau la baza procentului mic de profesori vaccinați.
Situația este la fel la nivel județean. Potrivit ISJ, din cele 6.813 cadre didactice din Timiș, 3.306 s-au înscris la vaccinare, 1.934 fiind deja programați. Până miercuri, 10 februarie, au fost imunizați 573 de profesori, deci 8,4% din numărul lor total din județ.
Chiar dacă au fost anunțate, până acum autoritățile nu au confirmat deschiderea acelor fluxuri speciale care urmau să fie operaționale în județ, în primele 10 zile ale lui februarie, 2 la ISHO și unul în Lugoj, pentru a deservi la imunizarea profesorilor.
Educație
Elevii din Lugoj vor fi testați pentru coronavirus, dacă prezintă simptome de infectare
Mii de teste rapide antigen vor ajunge la școlile din Lugoj în această perioadă, pentru a fi folosite la testarea elevilor. Aceștia din urmă vor fi testați doar dacă prezintă unele simptome specifice infectării cu SARS-CoV 2.
Potrivit DSP, unitățile de învățământ din Lugoj vor primi 2.746 de teste rapide antigen pentru depistarea Covid-19. Testele vor fi distribuite de către Direcția de Sănătate Publică, cu ajutor de la Inspectoratul Școlar Timiș.
Toate școlile din județ urmează să primească aceste teste rapide antigen. Testarea se va face însă doar acelor elevi sau profesori care prezintă simptome specifice de infectare, cum sunt febra, tusea seacă, lipsa gustului sau a mirosului, sau oboseala. Părinții vor completa un formular pentru a-și da acordul de testare pentru cei mici.
„Acel formular trebuie sa fie scris și semnat și va fi necesar în cazul in care copilul prezinta simptome sau în cazul în care sunt colegi contacti direcți ai unui caz confirmat, subliniez confirmat, nu numai cu supoziții, cu simptome. Acel formular nu este necesar în prima zi de scoala, nu scrie niciunde. Dacă cineva vrea să-l ducă în prima zi de scoala, noi vom încerca sa acoperim și aceasta situatie și să transmitem precizări către școli în așa fel încât luni profesorii sa le primească de la acei părinți care benevol, voluntar doresc”, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Atunci cand un elev face febră sau are alte simptome specifice ale infectarii cu SARS-CoV-2 la cursuri, acesta trebuie să fie izolat. Dacă există acordul scris al părinților sau al elevului major, acesta va fi testat la cabinetul medical cu un test rapid antigen. În caz contrar, elevul va merge la medicul de familie, care va decide planul de urmat.
-
Socialo zi în urmă
Un lanț de restaurante lugojean deschide în martie prima locație din Timișoara
-
Cultură4 zile în urmă
S-a aprobat noua organigramă a Casei de Cultură Lugoj. Ce posturi au fost desființate
-
Social3 zile în urmă
VIDEO Câinele cu ochelari de soare care i-a cucerit pe lugojeni
-
Actualitate54 de minute în urmă
Accident mortal în apropiere de Lugoj, pe autostrada A1