Connect with us

Social

Un mare investitor german cumpără o firmă din Lugoj. Nemții au planuri mari

Publicat

în


Un mare investitor german cumpără o firmă importantă din Lugoj în aceste zile. Weidmüller, un grup german care a avut o cifră de afaceri de 823 de milioane de euro în 2018, achiziționează firma LC Electronics de la Lugoj. Concernul are peste 4.900 de angajați la nivel mondial.

RETIM

Compania lugojeană deținută de Ioan și Vasile Covaci și-a început activitatea în anul 1994. Fabrica produce module electronice și a avut 130 de angajați și o cifră de afaceri de 7,4 milioane de lei în 2017. Cei de la Weidmüller, firmă fondată în 1850, sunt lideri de piață în domeniul conectivității și automatizării. Firma are sediul central la Detmold, Germania. Nemții aveau deja o fabrică în Baia Mare, unde lucrează peste 800 de angajați. Acest investitor este prezent pe piața din România încă din 1997.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Nemții vor să extindă capacitatea de producție a fabricii din Lugoj, urmând să crească și numărul de angajați ai firmei. LC Electronic are în prezent o echipă de peste 200 de angajaţi. Aceștia au o vastă experienţă în dome­niul producţiei de componente şi sub­an­sambluri pentru industria electronică şi electrotehnică. Suprafaţa de pro­ducţie a fabricii este de circa 3.300 de metri pătrați.

Autoliv angajează!

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Mașinile electrice au tot mai puțin succes. Românii nu s-au înghesuit pentru vouchere „Rabla Plus”, iar sumele vor fi transferate

Publicat

în

FOTO Pixabay.com

Sumele neconsumate în cadrul Programului „Rabla Plus” destinate persoanelor fizice vor fi redirecționate către secțiunea pentru persoane juridice, unde cererea este mai mare, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, în cadrul conferinței de presă dedicate anunțării câștigătoarelor competiției „Best Electric Car in România – ediția 2024”.

RETIM

„În context mondial, există o dinamică accentuată în ceea ce privește autoturismele electrice, atât din partea producătorilor europeni, cât și a celor din afara Europei. În România, după decizia Ministerului Finanțelor de a reduce voucherul pentru mașinile electrice de la 10.000 de euro la 5.000 de euro în luna decembrie a anului trecut, secțiunea destinată persoanelor juridice funcționează mai bine decât cea pentru persoane fizice, care este sub așteptări. Astfel, sumele neconsumate vor fi redirecționate către persoanele juridice, care au demonstrat o capacitate mai mare de a utiliza aceste fonduri”, a declarat Fechet.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Ministrul a subliniat că mașinile utilizate de societățile comerciale parcurg, în medie, mai mulți kilometri decât cele folosite de persoanele fizice, justificând astfel redirecționarea fondurilor.

Autoliv angajează!

De asemenea, Fechet a menționat planurile de finanțare pentru perioada 2025 – 2030, care includ subvenționarea leasingului operațional pentru mașini electrice. „Ne propunem să bugetăm sume record pentru Programul „Rabla Plus”, așa cum am făcut și în acest an, alocând un miliard de lei. Intenționăm să includem subvenționarea leasingului operațional pentru mașini electrice în viitorul exercițiu financiar”, a adăugat ministrul.

Conform datelor Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), publicate recent, autoturismele „verzi” dețineau în aprilie 2024 o cotă de piață de 23,5%, în creștere cu 11,3 puncte procentuale față de motoarele diesel, incluzând și motorizările mild hybrid diesel. Totuși, în timp ce autoturismele electrificate au raportat o creștere anuală de 46,8%, autoturismele full electrice au înregistrat o scădere de 18,3%, ajungând la o cotă de piață de 5,5%, sub cota de 12,9% din aprilie 2023.

Citiţi mai departe

Social

Se schimbă CNP-urile românilor. Ce modificare majoră se va face

Publicat

în

Implementarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIASC) marchează o schimbare semnificativă în generarea Codului Numeric Personal (CNP) al cetățenilor români. Această inițiativă standardizează CNP-ul prin înlocuirea codului de județ tradițional cu un cod unic „70” pentru toate CNP-urile emise, eliminând astfel variabilitatea bazată pe locație și simplificând procesul de generare a codurilor.

RETIM

SIIASC nu numai că simplifică procesele administrative prin integrarea procedurilor digitale pentru gestionarea actelor de stare civilă, dar și optimizează fluxul de lucru prin procesarea electronică a datelor și emiterea documentelor, reducând timpul de așteptare pentru cetățeni.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Implementarea completă a SIIASC este programată să fie finalizată treptat până la 24 septembrie 2024, conectând toate cele 3188 de unități administrativ-teritoriale la această platformă și asigurând interoperabilitatea în cadrul sistemului.

Autoliv angajează!

Codul numeric personal este alcătuit din 13 cifre, structurate în trei părți: semnificativă, secvențială și o cifră de control.

Partea semnificativă este alcătuită din 7 cifre, care exprimă sexul, secolul și data nașterii, sub forma SAALLZZ.

-S reprezintă sexul și secolul în care s-a născut persoana și poate fi:

a) 1 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 1900-1999;

b) 2 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 1900-1999;

c) 3 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 1800-1899;

d) 4 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 1800-1899;

e) 5 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 2000-2099;

f) 6 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 2000-2099.

-AALLZZ reprezintă data nașterii și cuprinde ultimele două cifre ale anului nașterii (AA), luna nașterii, cu valori între 01 și 12 (LL), și ziua nașterii, cu valori între 01 și 28, 29, 30 sau 31, după caz (ZZ).

Partea secvențială este formată din 5 cifre sub forma JJNNN, cu următoarea semnificație:

a) JJ reprezintă secvența atribuită județului sau sectorului în care s-a născut persoana ori în care avea domiciliul sau reședința în momentul acordării C.N.P.;

b) NNN reprezintă un număr de secvență (între 001 și 999), repartizat pe puncte de atribuire, prin care se diferențiază persoanele de același sex, născute în același loc și cu aceeași dată de naștere (an, lună, zi).

Cifra de control (C) este atribuită de calculator şi permite depistarea eventualelor erori de înlocuire sau inversare a cifrelor din componența C.N.P.

În ceea ce privește partea secvențială JJ (“cifra de județ”), codurile numerice personale generate automat de către Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, conțin codul unic 70 pentru orice înregistrare, indiferent de județul/locul unde a avut loc nașterea.

Citiţi mai departe

Social

Creștere alarmantă a cazurilor de tuse convulsivă. Tratamentul se face la recomandarea medicului

Publicat

în

Ţările din Europa se confruntă cu o creștere semnificativă a cazurilor de tuse convulsivă în ultimii ani, potrivit unui raport recent publicat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

RETIM

Conform datelor raportate de ţările din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European, numărul cazurilor de tuse convulsivă a crescut de zece ori între ianuarie 2023 și aprilie 2024, comparativ cu aceeași perioadă din anii anteriori. Astfel, s-au înregistrat aproape 60.000 de cazuri în total în această perioadă.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Potrivit ECDC, în cadrul acestei epidemii au fost raportate 19 decese, dintre care 11 au fost la sugari și 8 la adulți vârstnici. Tusea convulsivă, sau pertussis-ul, este o infecție bacteriană care afectează plămânii și căile respiratorii și este considerată endemică în Europa.

Autoliv angajează!

Tratamentul se face sub supravegherea medicului

Tratamentul tusei convulsive determinate de infecția cu Bordetella pertussis se efectuează cu ajutorul antibioticelor specifice acestei bacterii și prezintă rezultate optime în situațiile în care este administrat timpuriu, înainte de agravarea episoadelor de pertussis.

Printre complicațiile tusei convulsive la sugari se numără:

  • Apneea (oprirea respirației)
  • Pneumonia
  • Convulsiile
  • Encefalopatia.

În funcție de evoluția patologiei, tusea convulsivă poate conduce la deces.

La adulți, complicațiile tusei convulsive includ:

  • Leșinul
  • Fractura costală
  • Incontinența urinară
  • Pierderea neintenționată în greutate.

Tratamentul profilactic al tusei convulsive se realizează cu ajutorul vaccinării anti Bordetella pertussis, disponibil în formă combinată care oferă imunitate și împotriva tetanosului și difteriei.

Acesta face parte din calendarul național de vaccinare din România și este cunoscut sub denumirea – Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B). Se administrează la 2, 4, respectiv 11 luni ale copilului, fiind urmat de vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) administrabil între vârsta de 5-6 ani.

De la 14 ani se administrează vaccin diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți (dTpa).

Dacă vă confruntați cu tusea convulsivă este recomandat să:

  • Vă odihniți suficient
  • Consumați lichide pentru a preveni deshidratarea
  • Asigurați-vă că antibioticul este administrat conform indicațiilor primite de la medic
  • Nu folosiți alte medicamente în afară de cele recomandate de către medic
  • Evitați fumatul și alți iritanți

Adresați-vă medicului dacă simptomatologia devine și mai „zgomotoasă” sau aveți amețeli, dureri de cap, slăbiciune musculară, oboseală, sete excesivă, gură uscată.

Citiţi mai departe

Social

Din iunie 2023, se înregistrează recorduri lunare de temperatură. Avertisment sumbru pentru omenire

Publicat

în

Anul acesta am avut cea mai caldă lună aprilie înregistrată vreodată pe planetă, confirmând o serie alarmantă de 11 luni consecutive de recorduri termice globale. Potrivit serviciului de monitorizare a schimbărilor climatice al Uniunii Europene, această tendință, în curs din iunie 2023, a continuat să se intensifice, cu fiecare lună stabilind noi recorduri de temperatură comparativ cu aceeași lună din anii precedenți.

RETIM

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) a emis un buletin lunar care indică faptul că temperatura medie mondială a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată pentru o perioadă de 12 luni, inclusiv luna aprilie, cu o creștere de 1,61 grade Celsius peste media din perioada preindustrială 1850-1900.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

Aceste date alarmante au determinat oamenii de știință să evalueze dacă activitatea umană a declanșat un punct de inflexiune în sistemul climatic global. Julien Nicolas, cercetător principal în domeniul climei la C3S, a exprimat preocupare cu privire la această posibilitate, subliniind că emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili reprezintă principala cauză a schimbărilor climatice.

Autoliv angajează!

Fenomenul natural El Nino, care a contribuit și el la creșterea temperaturilor în ultimele luni, a intensificat și mai mult această situație alarmantă. Cercetătorii au deja dovezi că schimbările climatice au generat fenomene meteorologice extreme, precum un val de căldură în Sahel, care s-a soldat cu posibile mii de morți.

Hayley Fowler, cercetător în domeniul climei la Universitatea Newcastle, a avertizat că lumea se apropie periculos de mult de a depăși obiectivul Acordului de la Paris din 2015 de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. „Părerea mea personală este că am pierdut deja această bătălie și că trebuie să ne concentrăm foarte serios asupra menținerii încălzirii sub 2 grade Celsius și reducerea rapidă a emisiilor”, a declarat ea.

Acest raport subliniază urgența necesității acțiunilor concrete pentru a reduce impactul schimbărilor climatice și pentru a limita creșterea temperaturilor globale. Oamenii de știință insistă asupra faptului că este esențial să se acționeze rapid și hotărât pentru a proteja mediul înconjurător și pentru a preveni consecințele dezastruoase ale încălzirii globale.

Citiţi mai departe

Cele mai citite