Connect with us

Cultură

170 de ani de la apariția primului ziar la Lugoj. Momentul va fi marcat cu sprijinul Asociației „Caius Brediceanu”

Publicat

în

Lugoj, orașul cu o istorie bogată și înfloritoare, se pregătește să sărbătorească un moment deosebit în această săptămână. Cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la apariția primului ziar din Lugoj, Săptămânalul Lugoser Anzeiger, lugojenii sunt invitați să participe la dezvelirea plăcii aniversare. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 3 iunie 2023, la adresa Str. Someșului, nr. 3, începând cu ora 18:00.

Demersul a fost inițiat de către istoricul Oliviu Gaidoș, cel care a fost sprijinit de către Asociația Culturală „Caius Brediceanu” care a suportat costurile pentru  dezvelirea unei plăci aniversare.

„În contextul acestei aniversări importante, dorim să transmitem mulțumiri membrilor Asociației Culturale „Caius Brediceanu” din Lugoj, care au susținut financiar realizarea plăcii aniversare. Este un gest generos și apreciat, care evidențiază importanța promovării și conservării patrimoniului cultural local. Îi așteptăm pe toți lugojenii și pe cei interesați să se alăture acestui moment special de sărbătoare și comemorare a primului ziar din orașul nostru. Dezvelirea plăcii aniversare va fi un moment de rememorare a trecutului cultural și de recunoaștere a contribuției aduse de Carl Traunfellner în dezvoltarea presei și a industriei tipografice în Lugoj. Să ne adunăm cu toții sâmbătă, 3 iunie 2023, la adresa Str. Someșului, nr. 3, începând cu ora 18:00, pentru a sărbători și a onora această importantă aniversare a presei locale”, spune Gaidoș.

RETIM

Povestea primului ziar care a apărut la Lugoj

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, aspirațiile culturale ale burgheziei locale erau alimentate de ziarele apărute în marile orașe ale Monarhiei Austriece, precum Viena, Pesta, Ofen, Sibiu și Timișoara. Prin intermediul acestor periodice, locuitorii din Lugoj, care erau bine situați din punct de vedere financiar, se conectau la pulsul societății europene, ținându-se la curent cu evenimentele politice, viața mondenă, teatrul, muzica și literatura vremii.

Nu a durat mult până când aceștia și-au dat seama de necesitatea înființării unei tipografii locale care să deservească populația Lugojului. Cererile prezentate de comercianții Johann Liszka în 1848 și Constantin Udria în 1851 sunt dovada elocventă a dorinței lor de a avea acces la aceste publicații. Cu toate acestea, guvernul a acordat permisiunea de a-și exercita meseria de tipograf în Lugoj doar lui Carl Borromäus Traunfellner.

Născut în Timișoara în 1818, Carl s-a perfecționat în arta tipografică prin călătoriile pe care le-a făcut în calitate de calfă între anii 1838 și 1845 în diverse orașe din Ungaria, Austria, Germania și Elveția. După ce a obținut autorizația pentru tipografie pe 19 februarie 1852, Traunfellner s-a mutat cu familia la Lugoj și și-a deschis prima tipografie din oraș în luna iunie a aceluiași an. Oferta sa cuprindea o gamă largă de tipărituri și imprimate, printre care se numărau tabele, protocoale, înștiințări, chitanțe, necrologuri, invitații, registre contabile, cărți de breaslă (maestru, ucenic), borderouri, foi volante, afișe, cărți de diverse tipuri etc.

În anul următor, Carl și-a mutat tipografia în casa comerciantului de nasturi Franz Katona din strada Grânelor (Fruchtgasse, nr. 14, astăzi strada Someșului, nr. 3, conform Registrului de Nașteri al Bisericii Catolice). Aici, Carl Traunfellner a redactat primul ziar din Lugoj, Săptămânalul Lugoser Anzeiger, care a fost publicat pentru prima dată pe 4 iunie 1853. Din păcate, din cauza costurilor ridicate, ziarul și-a încetat apariția după doar 28 de numere în decembrie 1853.

Carl Traunfellner a condus tipografia până la moartea sa prematură, survenită la vârsta de doar 37 de ani, pe 28 noiembrie 1855, din cauza tuberculozei. Tipografia a fost preluată de soția sa, Margareta, care s-a recăsătorit în 1859 cu tipograful Johann Wentzely. Carl Traunfellner Senior (1818-1855) este fondatorul industriei tipografice din Lugoj și al unei dinastii de tipografi, reprezentată de cei doi fii ai săi: Carl Traunfellner Junior (1845-1902) și Johann Virány (1851-1902).

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Începe Festivalul Internațional Lugoj Clasic. Concertul de deschidere aparține Corului de Copii al Academiei de Arte

Publicat

în

FOTO Lugoj Clasic/Facebook

Cei pasionați de muzică clasică se pregătesc pentru o experiență muzicală extraordinară, deoarece Festivalul Internațional Lugoj Clasic, ediția a VIII-a, se va deschide joi, 28 septembrie 2023. Festivalul debutează într-un mod spectaculos cu interpretarea lucrării vocale-simfonice „STABAT MATER” a compozitorului italian Giovanni Battista Pergolesi. Concertul de deschidere va avea loc la Catedrala Greco-Catolică din Lugoj, începând cu ora 19:30.

Evenimentul aduce în prim-plan Corul de Copii al Academiei de Arte, care va interpreta partitura corală, marcând astfel prima lor întâlnire cu muzica vocal-simfonică de acest calibru. Este un moment emoționant și de mare însemnătate pentru tinerii artiști, care vor încânta publicul cu talentul lor.

Solistele acestei serate de excepție vor fi soprana Diana Țugui, cu o impresionantă carieră la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, și mezzosoprana Aura Twarowska. Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de New Hope Ensemble din Cluj-Napoca, sub conducerea muzicală a maestrei Claudia Crețiu.

RETIM

Festivalul Internațional Lugoj Clasic este un proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj, reprezentând un angajament față de promovarea culturii și a muzicii clasice în comunitate. Intrarea este liberă la eveniment.

 

Citiţi mai departe

Cultură

Propunere pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare pentru un actor și un om deosebit al Lugojului

Publicat

în

Călin Dobra, președintele PSD Lugoj, a anunțat că va cere colegiilor săi din Consiliul local Lugoj să propună acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” artistei Maria Voronca. Această decizie vine în recunoașterea contribuției excepționale pe care „Doamna Maia” a adus-o comunității lugojene și teatrului lugojean.

„Doamna Maia este un om de cultură, un om care a adus un plus comunității noastre și teatrului lugojean. Consider că astfel de valori trebuie promovate și acestor oameni trebuie să le purtăm o adâncă recunoștință. În semn de prețuire pentru întreaga dumneaei activitate, o să solicit colegilor PSD din Consiliul local să înainteze propunerea ca doamnei Maria Voronca să i se acorde titlul de ‘Cetățean de onoare’ al Municipiului Lugoj,” a declarat Dobra.

Maria Voronca, o adevărată legendă a teatrului românesc, a impresionat publicul cu peste 100 de roluri memorabile pe scenele teatrale din întreaga țară. S-a născut în anul 1939 la Cernăuți și, împreună cu familia sa, a căutat refugiu în România în 1944. Din anul 1945, s-a stabilit în Lugoj, unde a urmat Conservatorul Popular de 5 ani, secția actorie. Începând cu anul 1964, a devenit actor profesionist și și-a făcut debutul la Teatrul de Stat din Turda. A activat în industria teatrală timp de 11 ani, la Teatrul Liric din Craiova (1980-1991), apoi s-a întors la Teatrul de Stat din Turda (1991-2000) și în cele din urmă, la Lugoj.

RETIM

Cu o carieră care a durat peste jumătate de secol și peste 100 de roluri interpretate cu pasiune și talent, Maia Voronca rămâne sufletul Teatrului “Traian Grozăvescu” din Lugoj și o profesoră inspirațională la Școala de Arte Lugoj.

Citiţi mai departe

Cultură

Se fac înscrieri pentru Concursul de Fotografie ”Casian Mărgineanțu”

Publicat

în

Concursul de Fotografie ”Casian Mărgineanțu”, este un eveniment dedicat pasionaților de fotografii, organizat de Asociația Ghidul Banatului, cu sprijinul Primăriei Lugoj.

Cu premii în valoare totală de peste 1.000 de euro, acest concurs este un tribut adus memoriei fotoreporterului de excepție, Casian Mărgineanțu, și o oportunitate de a vă exprima creativitatea în lumea fascinantă a fotografiei.

Dacă sunteți pasionați de fotografie, aveți ocazia de a vă înscrie în acest concurs și de a vă testa abilitățile în fața unui juriu experimentat.

RETIM

Iată pașii pentru a vă înscrie: alegeți cel mult trei fotografii pe care le considerați demne de participare şi trimiteți fotografiile și datele de contact la adresa de email concursfotocasianmargineantu@gmail.com înainte de data limită, care este 1 octombrie.

Premiile sunt substanțiale și vor răsplăti efortul și talentul vostru: Premiul 1: 2.500 de lei; Premiul 2: 1.500 de lei; Premiul 3: 1.000 de lei şi două mențiuni speciale: câte 700 de lei fiecare.

Criterii de evaluare: Fotografiile vor fi evaluate de un juriu experimentat pe baza următoarelor criterii: creativitate, tehnică şi originalitate

Câștigătorii vor fi anunțați după data limită în ziarele tipărite și online din Lugoj și vor fi contactați telefonic sau prin e-mail. O expoziție specială de premiere va avea loc la Galeria Pro-Arte, unde fotografiile câștigătoare vor fi expuse publicului și vor fi prezentate în presa locală.

Citiţi mai departe

Cultură

ArtKammerorchester prezintă la Lugoj un concert dedicat copiilor

Publicat

în

Asociația Art Time se pregătește să prezinte un eveniment muzical adresat copiilor în data de 27 septembrie 2023, de la ora 12.00 la Teatrul Municipal „Traian Grozavescu” din Lugoj, în cadrul unui proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj. „Copiii în Universul Muzicii” este un concert în care talentul și pasiunea pentru muzică a tinerilor interpreți vor străluci alături de artiștii consacrați, într-o atmosferă plină de emoție și muzicalitate.

ArtKammerorchester, compusă din artiști instrumentiști din cadrul Operei Naționale Române Timișoara, va susține acest concert inedit. Cu un repertoriu diversificat, orchestra va interpreta compoziții muzicale care vor purta publicul într-o călătorie muzicală fascinantă. Soprana Diana Zaharia și baritonul Dan Pataca vor fi în centrul atenției și vor încânta auditoriul.

Aceștia vor aduce emoție și profunzime fiecărei note, creând astfel o experiență muzicală de neuitat. Moderatorul evenimentului va fi Florin Mihoc, care va ghida publicul prin acest univers muzical captivant și va oferi informații importante despre repertoriul interpretat. De asemenea, în cadrul acestui concert extraordinar, două tinere talente promițătoare vor avea ocazia de a străluci pe scenă.

RETIM

Tania Petrov la vioară și Arsenia Cirnu la pian vor susține un minirecital care va demonstra talentul și devotamentul acestor tineri artiști pentru muzică. Un aspect demn de menționat este că acest eveniment special este oferit publicului cu intrarea liberă, mulțumită finanțării din bugetul local al Municipiului Lugoj.

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite