Connect with us

Cultură

VIDEO Cine este noul episcop greco-catolic, care va fi înscăunat la Lugoj în această săptămână

Publicat

în

Lugojul se pregătește să trăiască un moment cu adevărat istoric, deoarece înscăunarea Preasfințitului Părinte Ioan ca noul Episcop Eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj va avea loc joi, 20 iulie, în catedrala „Coborârea Sfântului Spirit”. Colega noastră, Daniela Decean, l-a avut invitat în podcastul „Direct la subiect”, pe Preasfinția Sa Călin Ioan Bot Episcop de Lugoj.

RETIM

Această remarcabilă ceremonie vine în urma transferului Preasfinției Sale Călin Ioan Bot, care până acum a îndeplinit funcția de Episcop titular de Abritto și Administrator al Eparhiei de Lugoj, către jilțul de Episcop Eparhial al Eparhiei de Lugoj, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, în calitate de Arhiepiscop Major. Decizia a fost luată după ce a primit consimțământul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și după ce a informat Sfântul Scaun Apostolic al Romei.

Cu o semnificație specială, înscăunarea va avea loc chiar în ziua Sărbătorii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, un moment care adaugă încă o dimensiune de importanță acestui eveniment. Programul va începe la ora 10:15, cu o solemnă procesiune ce va porni de la Palatul Lugoj spre catedrală, iar Sfânta Liturghie va începe la ora 10:30.

Ceremonia va fi condusă de delegatul Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Preasfințitul Părinte Claudiu Lucian Pop, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, și va reuni înalți ierarhi ai Conferinţei Episcopale Catolice, inclusiv episcopi ai Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, și ai Bisericii Romano-Catolice din România, precum și consilierul Nunțiaturii Apostolice în România și alți invitați speciali din străinătate.

Această înscăunare marchează o schimbare istorică pentru Eparhia Greco-Catolică de Lugoj, iar Preasfinția Sa Călin Ioan Bot, noul Episcop Eparhial, îi va urma în jilțul episcopal lui Alexandru Mesian, care a fost episcop de Lugoj timp de aproape 30 de ani și a încetat din viață în luna martie.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Cum va arăta muzeul celei mai mari colecții de biblii din România, ce aparține lugojeanului Ionel Tuțac

Publicat

în

answear.ro Ionel Tuțac, deținătorul celei mai impresionante colecții de biblii din România, anunță finalizarea proiectului pentru Muzeului Bibliei din Timișoara, un loc care va găzdui colecția personală a bănățeanului. Proiectul a fost coordonat de Antonia Șandru.

Colecția impresionantă a lui Ionel Tuțac, ce depășește 1.100 de exemplare și crește constant, se va bucura în curând de un adăpost în inima Timișoarei. Muzeul, aflat în faza de reabilitare a spațiului dedicat, se va deschide cel mai probabil la începutul anului viitor, în Piața Sfântul Gheorghe. Acesta va fi găzduit în locul unde până recent funcționa una dintre cele mai vechi frizerii din oraș.

RETIM

Despre proiect, Ionel Tuțac declara recent: „Avem un spațiu acum în Timișoara, am început acolo, să zic așa, reabilitarea. Deocamdată doar demolăm. Cu toate că are doar 100 de metri pătrați, locația este bine poziționată, ceea ce va face din acest muzeu un punct important în inima Timișoarei.”

Muzeul Bibliei va aduce vizitatorilor o experiență captivantă prin tehnologie tridimensională, oferind informații detaliate despre istoria, răspândirea, traducerea Bibliei, limbile în care a fost scrisă, traducători, și societățile biblice. Spațiul va avea, de asemenea, destinație pentru evenimente culturale, inclusiv dezbateri despre Biblie, concerte și mini-evenimente, având o capacitate limitată la aproximativ 30-40 de persoane.

Cu o colecție ce cuprinde un manuscris al Bibliei din 1240-1250 și alte exponate rare, Ionel Tuțac devine protagonistul unei povești fascinante. Până la deschiderea oficială a Muzeului Bibliei, el continuă să organizeze expoziții itinerante cu o parte din colecție, aducând astfel frumusețea și valoarea culturală a acestor texte sacre în mai multe orașe din țară.

Citiţi mai departe

Cultură

Marea Muzică aduce în luna decembrie mai multe concerte și masterclass-uri la Lugoj

Publicat

în

answear.ro În spiritul sărbătorilor care se apropie cu pași repezi, Asociația Scena Muzicală anunță o nouă serie de evenimente muzicale în Lugoj, prin proiectul Marea Muzică. 

Luna decembrie va fi marcată prin dorința de a le oferi tinerilor care aspiră să urmeze o carieră muzicală oportunitatea de a interacționa cu un muzician profesionist, precum și prin dorința de a aduce cât mai mulți lugojeni în sala Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” printr-o serie de concerte care ne vor purta prin lumea copilăriei și înapoi, în timpul prezent:

RETIM

  • 12, ora 11:00: Moș Nicolae va aduce în scenă pentru cei mici ansamblul de balet al Operei Naționale Române din Timișoara, cu piesa Hänsel și Gretel;

Distribuția: Răzvan Grozăvescu – Peter (tată), Diana Chirilă – Gertrud (mama), Laura Mărginean – Hänsel, Daiana Vinars – Gretel, Ana Maria Stănoia – Vrăjitoarea, Georgiana Necșa (debut) – Piticul, Ildiko Hadar – Zâna

Regia artistică: Marina Emandi Tiron

Scenografia: Dumitru Popescu

Coregrafia: Hellen Ganser

Regia tehnică: Hellen Ganser

Pregătirea muzicală: Rareș Păltineanu

Sufleur: Eugenia Gyuris

Muzica: înregistrată din anul 2003 cu Orchestra Operei Naţionale Române Timişoara, conducerea muzicală Ladislau Rooth.

  • 12, ora 19:00: ansamblul CelloTim al Filarmonicii „Banatul” Timișoara va susține un recital uimitor, cu lucrări simfonice în aranjamentele lui Mladen Spasinovici pentru 10 violoncele – D. Popper, G. Mahler, A. Piazzola, A. Dvořák, G. Enescu, C. Orff, H. Berlioz, E. Elgar, D. Shostakovich.

Componență: Tereu Darius, Tereu Dumitrița Ioana, Ivașcu Diana, Lăzărescu Anca, Pascu Sebastian, Szekeres Andreea Irina, Maksay Csaba, Enache Dragoș, Stancu Marius și Chircă Beniamim.

Tot în această săptămână, elevii de la Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj s-au putut înscrie la 5 masterclass-uri de instrument, în cadrul cărora se vor desfășura atât lecții de grup, cât și sesiuni unu-la-unu cu fiecare participant în parte:

  • Luni, 04.12 – masterclass de vioară cu Violeta Oșorhean, Concertmaestru al Filarmonicii „Banatul” Timișoara, și masterclass de pian cu Sorin Dogariu, solist instrumentist în cadrul Filarmonicii de Stat Arad;
  • Marți, 05.12 – masterclass de flaut cu Matei Ioachimescu, profesor la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, și masterclass de clarinet cu Cristian Miclea, muzician al Operei Naționale Române din Timișoara;
  • Joi, 07.12 – masterclass de chitară susținut de Adrian Mardan, profesor la Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara.

Această inițiativă face parte din proiectul Marea Muzică al Asociației Scena Muzicală și este finanțată din bugetul local al Municipiului Lugoj.

 

Citiţi mai departe

Cultură

Succes la Viena, pentru corul de copii din Lugoj, Aura Twarowska și Liliana Laichici VIDEO

Publicat

în

Corul de Copii al Academiei de Artă Lugoj Clasic a susținut, sâmbătă seară, un concert la Primăria Orașului Viena (Wiener Rathaus). Copiii lugojeni s-au aflat în capitala Austriei la invitația Savei Sifora, poetă română stabilită în Viena si a Asociației „Unirea”. La concertul de sâmbătă seară s-au alăturat mezzosoprana Aura Twarowska și interpreta Liliana Laichici.

„Aseară, la Viena, într-o sală majestosă – Festsaal in Rathaus Wien, am susținut alături de Aura Twarovska și Corul de copii al Academiei de artă Lugoj Clasic, dirijați de Claudia Crețu, un spectacol de excepție, pe care orice artist și l-ar dori în palmares. Mulțumesc Aurei și lui Dumnezeu că am fost eu aleasă să mă bucur de această experiență”, a transmis artista Liliana Laichici.

RETIM

Corul de Copii „Lugoj Clasic” a fost înființat în septembrie 2022, de către mezzosoprana Aura Twarowska. Este dirijat de maestra Claudia Crețiu, iar acompaniamentul la pian a fost realizat de conf.univ.dr. Otniel Didraga. În timpul scurt de la înființare, copiii au obținut opt premii naționale și internaționale.

Citiţi mai departe

Cultură

Expoziție cu arme de foc, la Muzeul de Istorie şi Etnografie Lugoj

Publicat

în

În perioada 28 noiembrie 2023 – 16 februiarie 2024 Muzeul de Istorie şi Etnografie Lugoj este organizatorul unei expoziţii temporare deosebite: Arme de foc din colecţia Muzeului din Lugoj. Organizată tematic, prin prezentarea întregii game de armament din colecţia noastră, expoziţia invită publicul vizitator într-o incursiune documentată în lumea armelor.

Cea mai veche armă ce poate fi admirată este o puşcă cu fitil ce poate fi datată undeva în prima jumătate a secolului al XVII – lea. Această armă prezintă un sistem mecanic de dare a focului. Trăgătorul putea aprinde încărcătura cu ajutorul unui mecanism care deplasa un fitil aprins într-o încărcătură de iniţiere, lucru care a permis luptătorilor o mai mare mobilitate. Puşca cu fitil se va păstra la armatele europene până la sfârşitul secolului al XVII – lea.

RETIM

Locul ei va fi luat treptat de alte două tipuri de arme: „puşca cu cremene şi rotiţă” şi „puşca cu cremene”. Inventat în Franţa de mecanicul armurier Martin Le Bourgeoys în anul 1620, mecanismul cu cremene putea fi utilizat în două poziţii: una de tragere, şi alta de siguranţă. Arma cu cremene fiind modelul căreia permanent i se vor aduce mici îmbunătăţiri, avea să domine câmpurile de luptă din acele vremuri. Aceasta, prin continua perfecţionare, va înlocui treptat toate celelalte arme cu sistemele amintite, devenind la sfârşitul secolului XVII, arma portativă de bază ale tuturor armatelor europene. Din această categorie vor putea fi vazute o pușcă orientală cu cremene de tipul karanilka, un pistolul cu cremene și încărcare la gura țevii de tip Foča precum și o armă militară occidentală cu cremene.

Dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii la sfârşitul secolului XVIII, aduce după sine şi unele inovaţii noi, printre care şi principiul utilizării fulminatului de mercur pentru aprinderea prin lovire a încărcăturii de pulbere. Compuşii fulminatului de mercur au proprietatea de a se aprinde prin lovire, punându-se, astfel, bazele „armelor cu percuţie”. Noul sistem va fi cunoscut sub numele de puşcă cu capsă şi va intra în dotarea armatelor europene. La început, armele cu percuţie se încărcau tot prin gura ţevii, capsa fiind separată de praful de puşcă şi glonţ. Ulterior, capsa a fost încorporată într-un cartuş metalic, împreună cu praful de puşcă şi glonţul. Carcasa metalică închidea încărcătura explozivă, anticipând, astfel, modelul actual de încărcare prin închizătorul puştii.

Din categoriile de arme prezentate mai sus, în cadrul expoziţiei, publicul iubitor de istorie poate admira diverse arme de tip Springfield 1861, Werndl–Holub M1867, Dreyse model 1841, o puşcă pneumatică de tip german realizată de armurierul Jakob Krisko din Gratz, o puşcă pneumatică de tip german realizată de armurierul F. Fruwirth din Viena, o puşcă pneumatică de tip german realizată de armurierul Jahann Kufelt din Weipert, carabine cu țeava scurtă folosite de cavalerie în timpul și după războaiele napoleoniene, Puști de vânătoare cu o țeavă sau două țevi.

Pentru perioada cuprinsă între a doua jumătate a secolului al XIX – lea şi începutul secolului XX au fost expuse mai multe arme militare cu cartuş de tip Martini-Henry armă de infanterie și carabină de cavalerie model 1879, carabină franceză de cavalerie franceză Fusil Model 1874, pușcă tip Mauser, carabină Winchester, carabină de cavalerie Mosin – Nagant precum și un Pistolul mitralieră italian fabricat în 1915 cunoscut sub numele de „Villar Perosa”. Expoziţia este însoţită de un bogat şi explicit material ilustrativ şi informativ.

Muzeograf Răzvan Ioan Pinca

Citiţi mai departe

Cele mai citite