Cultură
Copiii din corurile Academiei de Arte „Lugoj Clasic”, în turneu prin județul Timiș. Vor susține concerte în mai multe localități
Asociația Enthousiasmos oferă publicului timișean, prin Proiectul „Copiii și opera”, susținut de corurile Academiei de Arte „Lugoj Clasic”, o serie de concerte în cadrul unei acţiuni cu finanţare din partea Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023, urmând ca acestea să aibă loc în luna iunie în mai multe localități din Timiș – în data de 9 iunie la Chizătău, la Grădinița cu Program Normal, de la ora 10, apoi, în aceeași dată, la Belinț, la Școala Gimnazială, de la orele 12.00, în 10 iunie la Boldur, la Școala Gimnazială, de la orele 12.00, în 23 iunie la Lugoj, la Teatrul Traian Grozăvescu, de la orele 19.00 și în 24 iunie la Timișoara, la Casa Tineretului, de la orele 19.00.
Înființarea corurilor de copii (Corul Mic și Corul Mare) ale Academiei de Arte „Lugoj Clasic” a avut loc în cadrul primei ediții a Academiei de Arte, în septembrie 2022. La apelul mezzosopranei Aura Twarowska, directorul artistic al proiectului, au răspuns peste 85 de copii din Lugoj și din împrejurimi. Datorită acestui număr, copleșitor de mare, și a diferențelor de vârstă (copii între 2 ani și jumătate și 19 ani), organizatorii și maestra de cor, prof. Claudia Crețiu, au hotărât organizarea copiilor în două coruri, cu repertorii diferite și cu timpi de repetiție diferiți.
În actualul proiect, COPIII ȘI OPERA, ne propunem să realizăm o primă întâlnire între acești copii și literatura universală de operă. Este un proiect curajos, cu caracter de pionierat, inovativ și original, prin faptul că invită copiii să cunoască opera „din interior”, prin participare activă în actul artistic, nu doar pasivă, ca spectator.
Concertele vor cuprinde coruri, ansambluri, duete și arii din creatiile compozitorilor W. A. Mozart , G. Verdi , G. Bizet, E. Humperdinck, G. Puccini, G. Puccini, C. M. von Weber, L. Profeta și T. Brediceanu.
Pregătirea muzicală este asigurată de trei muzicieni:
Mezzosoprana AURA TWAROWSKA (maestru de canto) va prezenta copiilor soliști și celor din cor noțiunile de bază din arta cântului (vocalize, emisie, respirație, dicție/pronunție) și va pregăti numerele solistice (duete, terțete). Mezzosoprana AURA TWAROWSKA debutează pe scena operei timișorene în rolul titular din opera Carmen de G. Bizet, în anul 1998. Cariera sa artistică se îmbogățește cu multe roluri de operă, alături de și mai multe partituri vocal-simfonice, care îi fac vocea cunoscută și apreciată pe majoritatea scenelor de operă și de filarmonică din România.
Colaborările și turneele internaționale îi facilitează întâlnirea cu scenenle europene, finalizându-se prin angajarea sa ca solistă a Operei de Stat din Viena în anul 2007. Alături de acest colectiv debutează cu rolul Marcelline din Le Nozze di Figaro în Shanghai, în turneul asiatic al operei vieneze din toamna anului 2007, sub bagheta dirijorului Seiji Ozawa.
Cântă pe importante scene ale lumii, precum Wiener Staatsoper (peste 400 de spectacole până acum), Wiener Musikverein (Goldenesaal și Brahms Saal) Carré Theater și Concertgebouw – Amsterdam, Esplanade – Singapore, Bunka Kaikan – Tokyo, Berliner Philharmonie, Rudolphinum Praga, The Shanghai Oriental Arts Center, Seoul Arts Center, National Concert Hall Taipei, Kaohsiung City Culture Center, Opera Națională București, Opera Naţională Română Timișoara, Ateneul Roman, Sala Palatului, Radiodifuziunea Română etc.
Cântă sub bagheta unor dirijori de renume mondial, precum Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Donals Runickles, Christian Thielemann, Marco Armiliato, Franz Welser-Möst, Yves Abel, Pier Giorgio Morandi, Bertrand de Billy, Stefan Soltesz, Ulf Schrmer, Pinchas Steinberg, Andris Nelsons, Mikko Franck, Sebastian Weigle, Cristian Macelaru, Cristian Mandeal, Horia Andreescu și alături de soliști ca Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Dimitri Hvorostovski, Sir Bryn Terfel, Roberto Alagna, Carlos Alvarez, Dolora Zajick, Tamar Iveri, Micaela Carosi, Patricia Ciofi, Nina Stemme, Jose Cura, Neil Schikoff, Leo Nucci, Ferruccio Furlanetto ș.a.
Pe lângă studiile muzicale, are o licență în Științe Economice (Timișoara), studii post-universitare de Management Cultural (Cluj Napoca) și un doctorat în Muzică (București).
Din 2021 este doctorand la Management, Facultatea de Economia și Administrarea Afacerilor/ UVT.
Este fondator și director artistic al Festivalului Internațional Lugoj Clasic și al Concursurilor Internaționale de Canto „Tiberiu Brediceanu” și ” Sabin V. Dragoi”. Aura Twarowska este cetățean de onoare al Municipiului Lugoj și membru de onoare AFAR. Este decorată de președintele României cu Ordinul Meritul Cultural, în grad de cavaler, și premiată de Elite Art Club UNESCO pentru promovarea valorilor culturale românești în țară și în străinătate. Din 2018 este membru corespondent al Academiei Româno-Americane de Arte și Știință. Este membru în board-ul de directori al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.
CLAUDIA CREȚIU (maestru cor), profesor la Școala de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj, care va asigura pregătirea muzicală a corurilor și susținerea concertelor.
Maestra Claudia Crețiu a urmat secția Dirijat Cor Academic, clasa prof univ dr. Marin Constantin, 1998 și are un master în Stilistică Dirijorală, 1999, la Academia de Muzică București. În anii următori a fost artist liric corepertitor, apoi dirijor secund al Corului Național de Cameră Madrigal, cât și al Corului de Cameră Da Capo. În Lugoj a cântat în Corul Ion Vidu, a fost dirijor al Corului Armonii al Școlii de Muzică F. Barbu, Lugoj (2001-2019), cât și al Corului Mixt al Bisericii Harul. Este professor de pian în cadrul Școlii Gimnaziale de Muzică Filaret Barbu.
RALUCA MICLĂUȘ, pianist
Este absolventă a Facultății de Muzică și Teatru din cadrul UVT, actualmente profesor de pian la Școala Gimnazială de Muzică Filaret Barbu.
Legat de oportunitatea derulării acestui program de concerte, mezzosoprana AURA TWAROWSKA a declarat: „Proiectul actual își dorește organizarea la Lugoj a unui eveniment cultural de înaltă clasă, pentru promovarea valorilor locale, și deschiderea orizontului cultural lugojean spre valori naționale și internaționale, promovarea valorilor muzicale locale, apropierea tinerei generații de domeniul muzicii clasice (în general) și corale (în special), conform cu puternica tradiție corală bănățeană și îmbogățirea ofertei culturale lugojene. Proiectul este un răspuns la cererea de manifestare cultural-artistică lugojană. De asemenea, el oferă repere culturale reale și publicului din câteva localități apropiate Lugojului”.
În scurta perioadă trecută de la înființare, corurile au participat la multe competiții naționale și internaționale, la toate obținând premii:
- Chizatau, 23 octombrie 2022, Olimpiada corală „Doina și Hora”
- Lugoj, 23 noiembrie 2022, Gala Talentelor Lugojene, Premiul I – Corul Mare
- Lugoj, 23 noiembrie 2022, Gala Talentelor Lugojene, Premiul al II-lea – Corul Mic
- Timișoara, 9-10 decembrie 2022, Concursul Festival Internațional „Feerie de iarnă”, Premiul I
- Cluj-Napoca, 3 ianuarie 2023, Concursul Internațional de Arte, Premiul I
- Republica Moldova, decembrie 2022 – ianuarie 2023, Concursul Internațional de Coruri Ucraina-Franța-Bulgaria-Polonia-Republica Moldova-România „Christmas Cup”, Premiul I
- București, Concursul Internațional de Interpretare VIVAT MUSICA!, mai-iunie 2023, Premiul Al II-lea
Cultură
Expoziție cu arme de foc, la Muzeul de Istorie şi Etnografie Lugoj
În perioada 28 noiembrie 2023 – 16 februiarie 2024 Muzeul de Istorie şi Etnografie Lugoj este organizatorul unei expoziţii temporare deosebite: Arme de foc din colecţia Muzeului din Lugoj. Organizată tematic, prin prezentarea întregii game de armament din colecţia noastră, expoziţia invită publicul vizitator într-o incursiune documentată în lumea armelor.
Cea mai veche armă ce poate fi admirată este o puşcă cu fitil ce poate fi datată undeva în prima jumătate a secolului al XVII – lea. Această armă prezintă un sistem mecanic de dare a focului. Trăgătorul putea aprinde încărcătura cu ajutorul unui mecanism care deplasa un fitil aprins într-o încărcătură de iniţiere, lucru care a permis luptătorilor o mai mare mobilitate. Puşca cu fitil se va păstra la armatele europene până la sfârşitul secolului al XVII – lea.
Locul ei va fi luat treptat de alte două tipuri de arme: „puşca cu cremene şi rotiţă” şi „puşca cu cremene”. Inventat în Franţa de mecanicul armurier Martin Le Bourgeoys în anul 1620, mecanismul cu cremene putea fi utilizat în două poziţii: una de tragere, şi alta de siguranţă. Arma cu cremene fiind modelul căreia permanent i se vor aduce mici îmbunătăţiri, avea să domine câmpurile de luptă din acele vremuri. Aceasta, prin continua perfecţionare, va înlocui treptat toate celelalte arme cu sistemele amintite, devenind la sfârşitul secolului XVII, arma portativă de bază ale tuturor armatelor europene. Din această categorie vor putea fi vazute o pușcă orientală cu cremene de tipul karanilka, un pistolul cu cremene și încărcare la gura țevii de tip Foča precum și o armă militară occidentală cu cremene.
Dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii la sfârşitul secolului XVIII, aduce după sine şi unele inovaţii noi, printre care şi principiul utilizării fulminatului de mercur pentru aprinderea prin lovire a încărcăturii de pulbere. Compuşii fulminatului de mercur au proprietatea de a se aprinde prin lovire, punându-se, astfel, bazele „armelor cu percuţie”. Noul sistem va fi cunoscut sub numele de puşcă cu capsă şi va intra în dotarea armatelor europene. La început, armele cu percuţie se încărcau tot prin gura ţevii, capsa fiind separată de praful de puşcă şi glonţ. Ulterior, capsa a fost încorporată într-un cartuş metalic, împreună cu praful de puşcă şi glonţul. Carcasa metalică închidea încărcătura explozivă, anticipând, astfel, modelul actual de încărcare prin închizătorul puştii.
Din categoriile de arme prezentate mai sus, în cadrul expoziţiei, publicul iubitor de istorie poate admira diverse arme de tip Springfield 1861, Werndl–Holub M1867, Dreyse model 1841, o puşcă pneumatică de tip german realizată de armurierul Jakob Krisko din Gratz, o puşcă pneumatică de tip german realizată de armurierul F. Fruwirth din Viena, o puşcă pneumatică de tip german realizată de armurierul Jahann Kufelt din Weipert, carabine cu țeava scurtă folosite de cavalerie în timpul și după războaiele napoleoniene, Puști de vânătoare cu o țeavă sau două țevi.
Pentru perioada cuprinsă între a doua jumătate a secolului al XIX – lea şi începutul secolului XX au fost expuse mai multe arme militare cu cartuş de tip Martini-Henry armă de infanterie și carabină de cavalerie model 1879, carabină franceză de cavalerie franceză Fusil Model 1874, pușcă tip Mauser, carabină Winchester, carabină de cavalerie Mosin – Nagant precum și un Pistolul mitralieră italian fabricat în 1915 cunoscut sub numele de „Villar Perosa”. Expoziţia este însoţită de un bogat şi explicit material ilustrativ şi informativ.
Muzeograf Răzvan Ioan Pinca
Cultură
Tânăra pianistă lugojeancă, Patricia Roșca, vă invită la un recital de Crăciun
Într-o seară plină de emoție, se va desfășura recitalul talentatei pianiste la Teatrul „Traian Grozăvescu” din Lugoj, joi, 21 decembrie 2023, începând cu ora 17:30. Atmosfera festivă, amplificată de apropierea sărbătorilor de Crăciun, va transforma sala într-un loc special, unde publicul va fi întâmpinat cu acorduri muzicale.
În programul artistic al serii, Patricia Roșca va demonstra, așa cum ne-a obișnuit deja, un nivel excepțional de maturitate și pricepere în interpretarea unor compoziții celebre. Tânăra pianistă va aduce în fața publicului lucrări remarcabile, alcătuind un repertoriu diversificat și plin de provocări tehnice.
Printre piesele ce vor fi interpretate de Patricia, se vor număra lucrări semnate de compozitori de renume precum Franz Liszt, Ludwig van Beethoven, George Enescu și Piotr Ilici Ceaikovski.
Profesorul coordonator este Mihaela Zamfirescu. Concertul fenomenului pianului din Lugoj va fi nu doar un eveniment muzical de excepție, ci și o ocazie de a celebra talentul și devotamentul unei tinere artiste care promite să își lase amprenta asupra lumii muzicale. Patricia Roșca reprezintă, fără îndoială, o speranță și un viitor promițător în lumea pianului clasic.
Cultură
Lugojeanul care a fost unul dintre secretarii Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie
Pe 25 aprilie 1879, în familia avocatului Coriolan Brediceanu din Lugoj, se naște Caius Brediceanu, al doilea prunc al unei familii cu tradiție și aspirații înalte. Educat cu grijă sub îndrumarea tatălui său, Caius a fost inițiat în lumea cunoașterii încă din fragedă pruncie. Informațiile care urmează sunt preluate din articolul semnat de Nicoleta Demian, intitulat „Portrete ale Bredicenilor din Lugoj de Anton Rudolf Weinberger”, publicat în Banatica.
Dornic să-și pună amprenta în lumea academică, Caius Brediceanu începe studiile la Viena în toamna lui 1896, îndreptându-se inițial către Facultatea de Medicină. Totuși, destinul său nu era legat de halatele albe, iar după o perioadă de contemplare, renunță și se înscrie la Facultatea de Drept. În ciuda acestui schimb de direcție, Caius nu se depărtează de atmosfera academică și continuă să-și împărtășească cunoștințele, frecventând cursurile de filosofie la Paris și obținând doctoratul în drept internațional și științe politice în 1902.
Devenind un membru activ al scenei politice, Caius Brediceanu se implică în campania electorală a tatălui său și, ulterior, își încearcă norocul în propriile aventuri politice. Cu toate acestea, nu obține succesul dorit în alegerile din 1910. O serie de încercări și înfrângeri politice nu îl descurajează, iar viața îl conduce pe frontul Primului Război Mondial, unde se distinge prin implicarea sa în organizarea Gărzii Naționale a României de la Pola.
Primul bănățean care ocupă o funcție de ministru
Momentul decisiv în cariera sa are loc în perioada postbelică, când participă la Marea Adunare de la Alba Iulia și devine membru al Marele Sfat Național. În 1919, reprezintă Banatul în delegația română la Conferința de Pace de la Paris, având o contribuție semnificativă la această importantă reuniune internațională.
Reîntors în țară, Caius Brediceanu devine ministru, marcând o premieră prin poziția sa ca prim bănățean care ocupă o astfel de funcție în România reîntregită. Apoi, în 1927, la cererea lui Nicolae Titulescu, intră în corpul diplomatic al României și servește ca ministru plenipotențiar în Argentina, Brazilia și Chile. Misiunile diplomatice îl poartă în diverse colțuri ale lumii, de la Rio de Janeiro la Vatican și Helsinki.
Cu toate aceste realizări notabile, ultimii ani din viața lui Caius Brediceanu sunt marcați de dificultăți financiare și de pierderea dreptului la pensie în contextul naționalizării proprietăților familiei sale de către comuniști. Umilit până în clipa morții, Caius se stinge din viață la Sibiu, pe 19 iunie 1953. Cu eforturi considerabile, autoritățile vremii au încercat să șteargă orice amintire despre neamul Bredicenilor, dar povestea și contribuțiile lui Caius Brediceanu rămân vii în paginile istoriei României.
Cultură
Lugojenii sunt așteptați de 1 Decembrie la expoziție de caricaturi, semnate de Cristinel Vecerdea CRIV
- Actualitateo săptămână în urmă
Directorul spitalului din Lugoj și-a retras demisia. „Ne-a anunțat că și-a rezolvat problema personală”
- Cultură6 zile în urmă
Un nou episod din Lugoj, „Florența Banatului” este pregătit pentru lansare
- Social2 zile în urmă
Marius nu uită că a crescut pe străzi! A pregătit 200 de pachete pe care le va da unor bătrâni și copii
- Administrațieo săptămână în urmă
De ce nu au fost puse în circulație autobuzele electrice din Lugoj. Proiect demarat în urmă cu șapte ani