Connect with us

Lugoj

Volei live la Lugoj sau live la televizor! CSM Lugoj pe DigiSport sambata si duminica, CSS in turneu la sala

Publicat

în

volei csm lugoj cs rapid bucuresti foto (10)Două competiții importante au loc în acest weekend în voleiul românesc național și local. Este vorba despre campionatul diviziei A1, în care concurează și echipa de senioare CSM Lugoj, dar și turneul de minivolei pe care lugojenii îl pot urmări tot sâmbătă și duminică la sala de sport de pe strada Timișorii. Astfel, pentru cei care vor să își urmărească favoritele în următoarele două etape, acestea se vor desfășura în cele două zile de weekend în deplasare, însă, spre bucuria tuturor, ambele partide vor fi transmise în direct de postul de televiziune DigiSport.

RETIM

Prima partidă este programată pentru sâmbătă, 1 februarie, cu începere de la ora 13:00, când la DigiSport 3 se transmite partida dintre CSM Târgoviște și CSM Lugoj. Duminică, începând cu ora 14:00, tot pe DigiSport 3 va fi transmisă în direct întâlnirea dintre Știința Bacău și CSM Lugoj. Dacă prima partidă este una relativ accesibilă pentru echipa lugojeană, a doua, cea de duminică, se anunță a fi una mult mai dificilă, băcăuancele ocupând în acest moment locul întâi al clasamentului, în timp ce echipa din Târgoviște se află pe locul 5, cu doar o poziție în fața fetelor antrenate de Bogdan Paul și cu doar două puncte avantaj.

În acest weekend are loc și un turneu de minivolei la Sala Sporturilor „Ioan Kunst Ghermănescu” din oraș, acolo unde CSȘ Lugoj va întâlni alte trei echipe concurente. Săptămâna trecută, junioarele antrenate de Dorin Horvath au reușit să încheie turneul de minivolei victorioase, după ce au câștigat toate meciurile pe care le-au disputat în cadrul competiției.

AUTOLIV

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lugoj

Ghidul siguranței în domeniul electric

Publicat

în

Departamentul pentru Situații de Urgență împreună cu cele trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul grupului PPC (Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Dobrogea și Rețele Electrice Banat) au lansat Ghidul siguranței în domeniul electric, disponibil pe platforma www.fiipregatit.ro, precum și pe website-ul companiilor de distribuție.

RETIM

În ceea ce privește siguranța în cadrul propriei locuințe, printre sfaturile specialiștilor se numără:

  • Folosește numai receptoare și aparate electrice omologate, nedeteriorate și nu le lăsa nesupravegheate sub tensiune;
  • Veri­fică periodic și/sau după un incident produs starea tehnică a instalației electrice de utilizare, cu ajutorul unui electrician autorizat;
  • Folosește protecții adecvate pe circuitele electrice. Ele pot salva viața în cazul în care izolația instalației este deteriorată sau când se ating involuntar părțile din instalație aflate sub tensiune;
  • Nu uita că apa și electricitatea sunt periculoase împreună; nu folosi dispozitive electrice neprotejate în medii umede sau dacă ești ud pe mâini sau transpirat;
  • Nu suprasolicita prizele; se poate produce un scurtcircuit și/sau un incendiu;
  • Nu folosi prelungitoare sau cabluri electrice în apropierea unor surse de căldură (aragaz, radiator, sobă etc.);
  • Veri­fică toate cablurile de alimentare ale aparatelor electrice pe care le folosești; nu le utiliza dacă sunt deteriorate.

În afara casei, specialiștii recomandă:

AUTOLIV

  • Nu atinge tablouri electrice, fi­ride sau cutii de distribuție a energiei electrice;
  • Nu atinge stâlpii sau conductoarele (fi­rele), inclusiv cele căzute la sol;
  • Nu escalada stâlpii care susțin linii electrice aeriene;
  • Nu sustrage componente ale instalațiilor electrice de transport sau distribuție;
  • Nu manevra obiecte metalice (schele, scări, țevi, bare metalice etc.) sau nu folosi utilaje de ridicat în apropierea liniilor electrice aeriene;
  • Respectă indicatoarele de securitate și avertizare specifi­ce domeniului electric, atunci când le întâlnești;
  • Folosește numărul de urgență 112 în toate cazurile în care ai văzut/identi­ficat o stare de pericol care are legătură cu funcționarea instalațiilor electrice sau care poate constitui o amenințare pentru trecători.

Aceste sfaturi, precum și alte recomandări utile sunt disponibile pe platforma www.fiipregatit.ro și aici –  https://bit.ly/4caIF0t .

Citiţi mai departe

Lugoj

Inundații nu departe de Lugoj. O familie a fost evacuată cu barca de pompieri

Publicat

în

Foto arhiva

Ciclonul mediteraneean care a făcut probleme în vestul Europei a ajuns și în România. Mai multe zone din țară au fost sub cod galben de ploi timp de câteva ore, iar în Timiș, 15 gospodării au fost inundate de o viitură, anunță PRO TV.

RETIM

Conform sursei citate, mai multe localități au fost miercuri, 6 martie, sub cod galben de ploi torențiale și au căzut peste 20 de litri pe metrul pătrat.

Cele mai mari probleme s-au înregistrat în localitatea Ohaba Română din Timiș, unde mai multe gospodării au fost inundate, iar proprietarul uneia a cerut ajutorul pompierilor. Două persoane au fost evacuate cu barca.

AUTOLIV

Localitatea a mai fost sub ape în urmă cu cinci ani. Autoritățile spun că apa se scurge de pe dealuri atunci când plouă foarte mult, într-un timp scurt.

„În 2019 am avut în trei localități, dar acum s-a întâmplat ce vedeți că s-a întâmplat aici. A fost o viitură, că dacă nu era viitură nu era așa problemă. Apa a venit destul de multă”, a declarat Gigi Murărescu, primar Ohaba Lungă, pentru PRO TV.

Probleme au fost și în județul Arad, unde 13 localități au fost sub cod galben de vreme severă. Drumul ce leagă comuna Ususău de satul Pătârș a fost inundat pe mai multe porțiuni, după o rupere de nori cu grindină.

Citiţi mai departe

Lugoj

Inspectoratul Școlar Timiș face precizări în legătură cu fetița care ar fi fost bătută de educatoare

Publicat

în

FOTO Arhiva

Inspectoratul Școlar Timiș a transmis mai multe precizări în legătură cu cazul în care polițiștii lugojeni cercetează un cadru didactic pentru purtare abuzivă. Ar fi bătut o fetiță de doi ani. Iată ce transmite Inspectoratul:

RETIM

– informația privind abuzul fizic asupra minorei, de la Racovița, a fost preluată de către reprezentanții ISJ Timiș în cursul acestei dimineți;
– Nu s-a înregistrat nicio sesizare scrisă la ISJ și nici la unitatea de învățământ;
– Conducerea Școlii Gimnaziale Racovița a aflat despre presupusul abuz, în cursul serii trecute, dintr-o postare pe o rețea de socializare, postare realizată de mama minorei de 2,5 ani;
– Se presupune că minora a fost agresată fizic de către doamna educatoare, în cursul săptămânii trecute, prin „aplicarea unei măsuri de corecție cu o jordiță, peste mânuțe și față”;
– Copilul de vârstă antepreșcolară a fost primit în grădiniță, în urma înțelegerii verbale dintre doamna educatoare și părinte, fără ca acesta să fie înscris corect în învățământul preșcolar, fapt ce atrage, după sine, o cercetare disciplinară a cadrului didactic, care a facilitat frecventarea grădiniței, fără forme legal constituite;
– Pentru a se verifica acuzațiile aduse de părinții minorei, unitatea de învățământ va pune în aplicare prevederile legii învățământului și va demara o cercetare disciplinară;
– Potrivit articolului 209, alineat 2) din legea învățământului: reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare şi se sancţionează potrivit art. 210, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune: a) faptele de violenţă fizică şi/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor;
– Abaterile disciplinare și, aici, ne referim la violența fizică asupra unui minor, dacă sunt dovedite, pot fi sancţionate numai după solicitarea unui raport de specialitate realizat de specialişti din cadrul DGASPC, la solicitarea scrisă a unităţii de învăţământ.
– Facem precizarea că, în situația în care cadrul didactic este cercetat pentru una din faptele prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b) de la articolul 209 din Legea învățământului (aici se încadrează și fapta pentru care este acuzată doamna educatoare), pe perioada desfăşurării cercetării disciplinare, acesta nu va desfăşura activităţi didactice cu beneficiarii primari, cu păstrarea corespunzătoare a drepturilor salariale.

Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt (articolul 209, alineat 2):
a) avertisment scris;
b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obţinerea gradaţiei de merit, pentru ocuparea unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control ori a unei funcţii didactice superioare;
d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale;e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
(2) Pentru abaterile disciplinare prevăzute la art. 209 alin. (2) lit. a) şi b) se pot aplica cumulat sancţiunile disciplinare prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) sau cea prevăzută la alin. (1) lit. e).

AUTOLIV

Pentru celelalte abateri se poate aplica sancţiunea prevăzută la alin. (1) lit. e) ori una sau mai multe cumulate dintre sancţiunile prevăzute la alin. (1).(3) În funcţie de gravitatea abaterii disciplinare, la aplicarea sancţiunilor prevăzute la lit. b)-e) se dispune şi măsura retragerii decoraţiilor, ordinelor, medaliilor, titlurilor primite de cadrul didactic în conformitate cu prevederile art. 218.
ISJ Timiș a luat legătura, imediat ce a aflat, cu directorul unității de învățământ, care, în cursul serii trecute, a abordat cadrul didactic, acesta din urmă negând orice formă de abuz asupra minorului. Unitatea de învățământ va demara cercetarea disciplinară, așteptând însă ca, în cursul acestei zile, reprezentantul legal al minorei sau orice altă persoană să sesizeze, în scris, cu privire la săvârşirea faptei, ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unităţii de învăţământ.

În cadrul cercetării împrejurărilor şi faptelor reclamate se vor stabili urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, existenţa sau inexistenţa vinovăţiei, precum şi orice alte date concludente. Audierea celui cercetat şi verificarea apărării acestuia sunt obligatorii. Cadrul didactic cercetat are dreptul să cunoască toate actele cercetării şi să îşi producă probe în apărare.

Cercetarea faptei şi comunicarea deciziei se fac în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării raportului de cercetare disciplinară, la registratura generală a unităţii de învăţământ preuniversitar, fiindu-i adusă la cunoştinţă persoanei de către conducătorul instituţiei după aprobarea în consiliul de administraţie al acesteia, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei. Persoanei nevinovate i se comunică în scris inexistenţa faptelor pentru care a fost cercetată.

Citiţi mai departe

Lugoj

Avertizări meteo de Cod Portocaliu și Galben. Când și cum se schimbă vremea

Publicat

în

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis mai multe avertizări de Cod portocaliu și galben, cu privire la condițiile meteorologice extreme care vor afecta aproape toate județele țării în perioada următoare.

RETIM

Prima avertizare de Cod portocaliu este în vigoare în intervalul 23 decembrie, ora 10:00, până la 24 decembrie, ora 03:00. În zona înaltă a Carpaților Meridionali și Occidentali, la altitudini de peste 1500 de metri, se așteaptă vânt puternic cu rafale ce pot depăși 110…120 km/h, viscol intens, vizibilitate foarte redusă și troiene de zăpadă.

A doua avertizare de Cod portocaliu este programată să fie în vigoare între 24 decembrie, ora 03:00, și 24 decembrie, ora 20:00. În această perioadă, zona înaltă a Carpaților Meridionali se va confrunta cu viscol puternic, vânt cu viteze ce pot depăși 110…120 km/h, vizibilitate extrem de redusă și acumulări semnificative de zăpadă troienită.

AUTOLIV

A treia avertizare de Cod portocaliu este valabilă în intervalul 24 decembrie, ora 20:00, până la 25 decembrie, ora 10:00. Carpații Orientali, la altitudini peste 1500 de metri, vor fi afectați de vânt puternic, cu viteze ce pot depăși 110…120 km/h, vizibilitate foarte redusă și troiene de zăpadă.

În ziua de 25 decembrie, vântul va continua să se intensifice în zonele nord-vest, centru, est și sud-est, precum și la munte.

De asemenea, a fost emisă o a patra avertizare de Cod galben, valabilă în intervalul 24 decembrie, ora 03:00, până la 25 decembrie, ora 10:00. În sudul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei și în dealurile subcarpatice ale Moldovei, se prognozează intensificări ale vântului cu viteze între 55…65 km/h, iar la munte, rafalele vor depăși 80…90 km/h.

Se așteaptă ca în zonele montane și local în Transilvania să ningă viscolit pe parcursul zilei de duminică, iar noaptea să se înregistreze precipitații mixte. Intensificări ale vântului vor fi semnalate și în celelalte regiuni, cu precădere pe arii mai restrânse. Locuitorii sunt sfătuiți să fie precauți și să respecte recomandările autorităților în aceste condiții meteorologice dificile.

Citiţi mai departe

Cele mai citite