Administrație
VIDEO Cum ar fi putut să arate centrul orașului Lugoj cu un primar gospodar
Bienala Națională de Arhitectură, din 2018, prezintă și proiectul unui tânăr arhitect lugojean, pentru reabilitarea centrului cultural al orașului Lugoj. Este vorba despre lucrarea lugojencei Patricia Murar care abordează o problemă revitalizării zonei centrale de pe malul stâng al râului Timiș și valorificarea patrimoniului construit cu caracter cultural al perioadei comuniste aflat în continuă stare de degradare.
„Situl este valoros prin amplasare și vecinatăți, Casa de Cultură prin identitate și apartenență (la o serie de astfel de construcții ce au fost ridicate în toată România din 1964 până în 1978), Clubul Copiilor prin influența în crearea personalității tinerilor lugojeni. Aceste trei ”entități” vor deveni polii noului centru cultural care împreună cu amenajarea la nivel urban a platoului și modernizarea clădirii existente vor transforma situl dintr-un loc negativ, fără valoare, într-un atractor urban.
Pornind de la necesitatea dezvoltării vieții socio – culturale, revigorării zonei centrale și rezolvării problemei spațiului alocat Clubului Copiilor, se propune o soluție de arhitectură care să răspundă necesităților mecanismului creat spre a rezolva o parte din problemele urbane, culturale, educative și sociale ale orașului. Conlucrarea mai multor instituții conectate prin cultura este punctul de plecare al acestui mecanism ce se materializează prin construirea unui centru cultural în inima orașului, care să funcționeze ca atractor urban revitalizând zona centrală”, arată Patricia Murar în prezentarea proiectului său.
Rezolvarea propusă se dezvoltă pe trei paliere diferite.
„La nivel de clădire – Modernizarea Casei de Cultură a Sindicatelor presupune reabilitarea și deschiderea spre comunitate prin introducerea unor funcțiuni publice. Cu intervenții minime asupra clădirii au fost rezolvate disfuncționalitățile identificate, create spații pentru a fi valorificate prin închiriere și pentru activitățile existente ale instituției. Obiectivul acestei direcții este transformarea clădirii dintr-o prezență îmbătrânită, fără implicare în viața socială, într-una activă, ce trăiește prin pulsul comunității. La nivel urban și social – Intervențiile rezolvă disfunționalitațile circulațiilor prin resetarea unor relații existente și crearea altora noi. Platoul e amenajat în relație cu pietonala existentă, traficul fiind redus. Zona centrală devine una de tip piațetă dedicată pietonilor, amenajată cu locuri de stat ce favorizează acumularea de persoane, insule verzi și pelicule de apă, o zonă cu scenă pentru evenimentele culturale în aer liber.
La nivel cultural – educativ – Pe langă metamorfoza clădirii existente au fost proiectate spații noi destinate Clubului copiilor, urmărindu-se tipologiile învățământului nonformal. Spațiile sunt flexibile, astfel încât procesul de învățare să aducă împreună copii și adulți cu pasiuni comune, într-un cadru creativ, sub supravegherea profesorilor.
La nivel volumetric- Suprafețele propuse nu schimbă caracterul clădirii existente (fiind îngropate în piațeta creată, cu normele de iluminare, ventilare și confort psihologic asigurate), ci îi subliniază importanța la nivel urban și de reper în memoria colectivă a comunității”m arată tânăra arhitectă în prezentarea sa.
În prezent, centrul orașului Lugoj arată dezolant, iar administrația Boldea vine cu tot felul de soluții năstrușnice. Ba construirea unui pod, lângă actualul Pod de Fier, ba un sens giratoriu lângă pod etc. Oricum, toate acestea sunt la stadiul de povești, nefiind nimic concretizat până în prezent.
SURSĂ text/foto/video –Bienala Națională de Arhitectură ediția a XIII-a, 2018
Administrație
El poate fi principalul contracandidat al lui Buciu la alegerile din 2024 pentru Primăria Lugoj
Unul dintre liderii politici ai Lugojului a fost anunțat de către un mai-mare din PSD drept viitor posibil candidat la alegerile locale din 2024. Este vorba despre Călin Dobra, șeful PSD Lugoj și unul dintre oamenii care cel mai probabil va candida împotriva lui Buciu pentru fotoliul de primar.
Anunțul a fost făcut de către Alfred Simonis, unul dintre liderii PSD Timiș și totodată parlamentar. Potrivit Buletin de Timișoara, șeful actual al PSD Timiș a fost întrebat de către un jurnalist, vineri, 13 mai 2022, într-o conferință de presă, despre ocuparea de către Călin Dobra a unei funcții administrative.
“Adică?… Este președintele PSD Lugoj, este cel care coordonează activitatea organizației Lugoj (n.r. jurnalistul insistă…administrativă), administrativă… când se vor face alegeri cu siguranță Călin Dobra va, vom găsi o chestiune care să-i convină și lui pentru a candida, indiferent că vorbim de Primăria Lugoj sau o altă poziție importantă la nivel național sau local, vom discuta la momentul potrivit“, a spus șeful PSD Timiș.
În ultima perioadă, Călin Dobra s-a ferit de publicitate, atât din partea colegilor din PSD, cât și din propria inițiativă. Ultima postare a lui Dobra pe Facebook legată de un subiect politic este din 18 aprilie.
Administrație
FOTO Pasarela rușinii de la Lugoj, pentru care locuitorii cer trei becuri și un electrician
Una dintre cele mai utilizate pasarele pietonale din Lugoj, cea care traversează calea ferată din vecinătatea gării lugojene, arată ca după război. De ani buni, lugojenii cer reabilitarea pasarelei, însă în zadar. Nici măcar becurile de pe pasarelă, pentru a asigura iluminarea noaptea, nu au fost schimbate de câțiva ani.
Potrivit Ziarul Actualitatea, unii cetățeni mai cu inițiativă cer primăriei doar trei becuri și un electrician: un bec la un capăt al pasarelei, unul la mijloc, iar al treilea la celălalt capăt.
„Dacă primăria nu rezolvă, atunci să ne dea voie să cumpărăm noi becurile și să angajăm un electrician autorizat să le monteze”, a declarat un cetățean revoltat de situație, pentru publicația citată.
Lugojeanul.ro a cerut un punct de vedere de la administrația locală.
„Fosta administrație a semnat un contract de proiectare. CFR nu și-a dat avizul. Pe de altă parte, modernizarea pasarelei este cuprinsă într-un proiect al CFR de modernizare a întregii infrastructuri între Timișoara și Drobeta Turnu Severin”, a declarat primarul Claudiu Buciu pentru Lugojeanul.ro
Administrație
Primăria Lugoj începe digitalizarea birocrației din relația cu cetățeanul
Primăria Lugoj a plătit 120.000 de lei unei firme de IT din Timișoara pentru realizarea unui sistem de management al birocrației dintre cetățean și instituție publică. Proiectul este la a doua încercare, potrivit primarului Buciu, care spune că fosta administrație a plătit 500.000 de lei pentru același proiect. După ce firma a tot tras de timp, fiind incapabilă să livreze produsul finit, primăria a dat-o în judecată.
“Încercăm să digitalizăm administrația locală. Am fost blocați un an și jumătate, firma cealaltă nu a făcut nimic, mai dați-ne o lună, mai două, și nu s-a făcut. Am reziliat contractul și facem cu altcineva, este o digitalizare a tuturor proceselor din primărie în relația cu cetățeanul. La orice depunere de exemplu vom putea urmări actele, putem vedea dacă actul a fost la biroul cu tare, dacă a trecut mai departe sau nu, putem vedea live ce se întâmplă în primărie”, a explicat pentru Lugojeanul.ro primarul Claudiu Buciu.
Același beneficiu îl vor avea și cetățenii, putând să verifice statutul documentelor lor în direct, unde se află și dacă au fost sau nu rezolvate problemele cu care s-au adresat primăriei. Primăria a modernizat unele birouri pentru a se ocupa de relaționarea cu publicul mai rapid, unele birouri răspunzând la solicitări chiar și în mai puțin de o săptămână. Digitalizarea va spori și mai mult acest proces de comunicare și rezolvare a problemelor cetățeanului.
Administrație
Lugojul va avea un nou parc amenajat în mijlocul unui cartier de vile
Lugojul va avea în curând un nou parc, amenajat chiar în mijlocul unui cartier de vile nou din oraș. Este vorba despre cartierul Militari, situat la dreapta de strada Timișorii spre ieșirea din oraș. Cartierul, în construcție de peste un deceniu, va avea propriul parc pentru locuitorii din zonă.
Deocamdată, primăria a plătit 30.000 de lei pentru începutul lucrărilor de amenajare. Alte investiții vor avea loc în zonă pentru întregirea spațiului spre transformarea acestuia în parc.
“E un prim pas. Deocamdată amenajăm terenul, îl îndreptăm, punem gazon. Vor urma plantări de arbori, loc de joacă și montarea de mobilier urban”, a declarat pentru Lugojeanul.ro primarul Claudiu Buciu.
Viitorul parc va avea 4000 de metri pătrați.
-
Actualitate23 de ore în urmă
O tânără de lângă Lugoj a murit în Thailanda, încercând să-și facă un selfie la o cascadă
-
Actualitate4 zile în urmă
VIDEO Casa fostului primar al Lugojului, cuprinsă de un incendiu
-
Actualitate2 zile în urmă
Raport ISU: De la ce a luat foc casa fostului primar al Lugojului
-
Actualitate2 zile în urmă
Tânăr de 23 de ani, la spital după un accident pe autostrada dintre Lugoj și Balinț
1 Comment