Cultură
Mitropolitul Banatului vine la Lugoj, la o mare sărbătoare a Bisericii Ucrainiene
Duminică, Biserica Ortodoxă Ucraineană din Lugoj sărbătorește primul său hram, ocazie cu care credincioșii ucraineni vor marca și împlinirea a 30 de ani de la târnosirea bisericii.
Totodată, se vor aniversa 33 de ani de la înființarea Parohiei și a Protopopiatului Ortodox Ucrainean din Lugoj, centrul duhovnicesc al ucrainenilor ortodocși din Banat. Mitropolitul Banatului, Înalt Prea Sfințitul Ioan, va participa la acest eveniment, fiind invitat să oficieze Sfânta Liturgie începând cu ora 9:15, însoțit de un sobor de preoți.
Evenimentul va reuni și reprezentanți ai administrației locale, precum și ai celorlalte culte din municipiu, alături de întreaga comunitate ucraineană din zona Lugojului.
Cum s-a construit biserica
Anul acesta se împlinesc 30 de ani (1993-2023) de la târnosirea bisericii ortodoxe ucrainene ,,Sf. Întocmai cu Apostolii, marele cneaz Vladimir și Sf. Ierarh Petru Movilă” din Lugoj, centrul duhovnicesc al ucrainenilor ortodocși din Banat.
Abia după Revoluția din 1989 au reușit ucrainienii din Banat să se constituie într-un protopopiat cu sediul la Lugoj, dependent de Vicariatul ortodox ucrainean din Sighetu Marmației, care a fost plasat sub directa jurisdicție a Patriarhiei Române.
La inițiativa vrednicului de pomenire prof. Gh. Semeniuca fost format ,,Comitetul de construcție a bisericii” alcătuit din credincioșii: Covaci Ioan – președinte, Bilanin Gh.- casier, Belia Petru și Pauliș Vasile – consilier. A fost găsit și un loc adecvat pentru construcția bisericii, oferit de primul primar al Lugojului de după 1989, juristul Sorin Stragea. Același profesor Semeniuc a realizat împreună cu inginerul proiectant Marin Viorel (deplasându-se și în Serbia la preotul din Novi Sad) proiectul mult doritei biserici, despre care a scris apoi în Cartea de aur a parohiei:„Mulțumesc lui Dumnezeu cel Sfânt că m-a ajutat să-mi împlinesc visul de a vedea biserica ortodoxă ucraineană”.
În Duminica Tuturor Sfinților din 10 iunie 1990, un grup de preoți în frunte cu pr. Ioan Pițura, Vicar general, pe atunci și deputat în Parlamentul țării, a sfințit locul destinat construirii bisericii, în Parcul Plopilor, după ce mai întâi a fost săvărșită Sfânta Liturghie împreună cu reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoarei: vrednicii de amintire pr. Aurel Miculescu și pr. Ioan Țigriș – protopopul Lugojului.
Din 1 noiembrie 1990 a fost numit ca preot paroh și protopop în Lugoj preotul Albiciuc Ilie, fost paroh în Maramureș la parohia Poienile de sub Munte II, care a găsit enoriașii în ziua de sâmbătă 3 noiembrie 1990, la săpat de fundație, turnată în beton și finalizată o lună mai târziu.
Neavând biserică și casă, în incinta Uniunii Ucrainienilor din România filiala Banat de pe str. I. Vidu nr. 17, a fost amenajată capela Sf. Vladimir (în condiții modeste), ca loc de rugăciune pentru credincioșii constituiți în parohie, în timp ce la praznicele mari, se oficia în biserica nouă, în regim de șantier.
Pe fundație, după depunerea crucii pe locul altarului, în cadrul Sf. Liturghii oficiată de pr. Ioan Pițura, Vicar general cu un grup de preoți, în duminica din 17 martie 1991, meșterul Teslevici Mihai a pus prima cărămidă și astfel a început construcția propriu-zisă, în prezența domnului Stepan Tcaciuc, președintele U.U.R. din România. După decesul meșterului Mihai, fratele lui, Teslevici Vasile a preluat lucrarea de construire a bisericii. Aceasta a fost atent supravegheată de inginerul de structură și rezistență Ioan Berariu. După o perioadă de jerfelnicie din partea meșterului și a enoriașilor, biserica fiind construită, acoperită și tencuită, s-au făcut demersuri ca să fie dată cultului spre slujire.
Așa se face că sâmbăta, 4 decembrie 1993 de praznicul ,,Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, a fost săvărșită prima Sf. Liturghie de către un ierarh din Ucraina, Arhiepiscopul Danylo al Cernăuților și Bucovinei.
Sărbătoarea mult așteptată – după trei ani de construcție a bisericii – a avut loc a doua zi, 5 decembrie 1993, prin săvârșirea Sf. Liturghii și târnosirea bisericii, oficiată cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, de către vrednicul de pomenire Mitropolitul Nicolae al Banatului, împreună cu oaspetele din Ucraina, Arhiepiscopul Danylo. La sfințirea primei biserici construite după reînființarea Vicariatului, au slujit mai mulți preoți ucraineni și români, în frunte cu părintele Ioan Pițura, Vicar general, însoțit de pr. dr. Nicolae Lauruc, consilier și secretarul Vicariatului la momentul respectiv, actualmente Vicar general.
Lângă biserica parohială se află troița sculptată în stejar de Teodor Bârsan din Bârsana, Maramureș și bustul lui Taras H. Șevcenko poet și pictor ucrainean (1814-1861), donat de Hleba Iura – președinte U.U.R. filiala Timiș. Biserica este dotată cu încălzire centrală. Iconostasul, tronurile și mobilierul sunt sculptate în stejar de către ing. Croitoriu C-tin din Tg. Neamț, scaunele fiind procurate de la Timișoara prin strădania epitropului Covaci Ioan, ca donație a lui Mihai Motâcica. Pictura în tempera este executată în stil propriu bisericilor din Ucraina de un grup de pictori din Lvov, Ucraina coordonat de prof. Constantin Marcovici. Cele patru clopote au fost turnate în Tg. Neamț, fiind donate de Mihăiță – fiul constructorului bisericii, Teslevici Mihai. Fundația și treptele sunt placate cu marmură. Nu departe de edificiul eclezial, pe strada Memorandului nr. 4, se află casa parohială și sediul administrativ al protopopiatului ucrainean, edificate intre anii 2013-2015.
Părintele paroh Albiciuc Ilie, totodată și protopop pe seama parohiilor ortodoxe ucrainene din Banat, în cadrul Vicariatului, aflat sub ascultarea Patriarhiei Române, a slujit la Lugoj în perioada 1 noiembrie 1990 – 1 iulie 2021.
În anul 2021 este numit paroh al parohiei ortodoxe ucrainene din Lugoj părintele Ioan-Virgil Brotnei, maramureșean de origine și care a slujit de la începuturile sale ca preot la parohia ucraineană din Pădureni, județul Timiș. Acesta se stabilește în același an la Lugoj, împreună cu soția și cei doi copii. În cei doi ani care au trecut de la numirea sa în funcție, s-au realizat câteva lucrări administrative dintre care amintim numai electrificarea clopotelor, dotarea cu obiecte de cult noi în Sfântul altar, achiziționarea de acoperăminte pentru biserică, de covoare pentru sfântul locaș, renovarea casei parohiale, ș.a. În derulare se află lucrarea de înlocuire a geamurilor sfântului locaș, prin fonduri de la Secretariatul de Stat pentru Culte și pictarea în mozaic a unei icoane cu Maica Domnului, pe peretele exterior al altarului.
Pentru a marca împlinirea celor trei decenii de existență ai bisericii ucrainene din Lugoj, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, duminică 30 iulie, de la orele 9:00 Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan al Banatului va săvârși Sfânta Liturghie și va înmâna diplome și distincții. Înaltpreasfinția Sa a participat și la aniversarea a 25 de ani de la târnosirea bisericii, în anul 2018. (sursa mitropolia-banatului.ro)
Cultură
Înscrieri pentru cea de-a doua ediție a Concursului de Fotografie „Casian Mărgineanțu”. Premii totale de peste 1.000 de euro
Concursul de Fotografie „Casian Mărgineanțu” este un eveniment dedicat pasionaților de fotografie, organizat de publicațiile Lugojeanul, Redeșteptarea și Ghidul Banatului.
Cu premii în valoare totală de peste 1.000 de euro, acest concurs este un tribut adus memoriei fostului nostru coleg, fotoreporterul Casian Mărgineanțu, și o oportunitate de a vă exprima creativitatea în lumea fascinantă a fotografiei. La prima ediție, desfășurată anul trecut, au fost înscrise în concurs peste 200 de fotografii, iar câștigător a fost Robert Scarlat, cu imaginea de mai jos:
Dacă sunteți pasionați de fotografie, aveți ocazia de a vă înscrie în acest concurs și de a vă testa abilitățile în fața unui juriu experimentat.
Iată pașii pentru a vă înscrie: alegeți cel mult trei fotografii pe care le considerați demne de participare și trimiteți fotografiile și datele de contact la adresa de email concursfotocasianmargineantu@gmail.com înainte de data limită, care este 19 octombrie.
Premiile sunt substanțiale și vor răsplăti efortul și talentul vostru:
- Premiul I: 2.000 de lei
- Premiul II: 1.500 de lei
- Premiul III: 1.000 de lei
- Două mențiuni speciale: câte 500 de lei fiecare
Criterii de evaluare:
Fotografiile vor fi evaluate de un juriu experimentat pe baza următoarelor criterii: creativitate, tehnică și originalitate.
Câștigătorii vor fi anunțați după data limită în ziarele tipărite și online din Lugoj și vor fi contactați telefonic sau prin e-mail. O expoziție specială de premiere va avea loc la Galeria Armi, de la Casa Armatei din Lugoj, începând din 31 octombrie, unde fotografiile câștigătoare și alte fotografii alese de juriu vor fi expuse publicului și prezentate în presa locală.
Cultură
BOR îl aniversează pe Patriarhul Daniel, născut lângă Lugoj, absolvent al „Liceului Coriolan Brediceanu”
Cultură
Sărbătoare mare pentru credincioșii din Episcopia Lugojului. 90 de ani de când a lăcrimat Icoana Maicii Domnului de la Scăiuș
Comunitatea greco-catolică din satul Scăiuș, județul Caraș-Severin, va marca, la sfârșitul lunii septembrie, una dintre cele mai importante tradiții locale. Minunea Lăcrimării Icoanei Maicii Domnului. Evenimentul, care a avut loc în 1934, continuă să inspire credincioșii din întreaga țară și va fi comemorat printr-o serie de ceremonii religioase desfășurate la biserica parohială greco-catolică „Sanctuarul Marian Maica Domnului Apărătoarea Noastră”.
Pe 27 septembrie, va avea loc o noapte de veghe, un moment de profundă rugăciune și reflecție, dedicat Maicii Domnului, pentru a marca acest eveniment spiritual. „Avem un motiv în plus să-i mulțumim Preacuratei Maria pentru dragostea ei maternă”, a declarat părintele Ilie Iulian Hașcear, preotul parohiei, invitând credincioșii să participe în număr cât mai mare la această noapte de veghe.
A doua zi, pe 28 septembrie, se va organiza o slujbă religioasă specială, având în vedere că ziua de 30 septembrie, când ar fi trebuit să se desfășoare comemorarea oficială, este o zi lucrătoare. La acest eveniment va participa Preasfințitul Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj, însoțit de un sobor de preoți, care vor cinsti împreună icoana miraculoasă a Maicii Domnului. Această slujbă reprezintă un moment de comuniune spirituală pentru credincioșii din întreaga regiune.
Minunea lăcrimării icoanei Maicii Domnului de la Scăiuș, care s-a petrecut în două rânduri în anul 1934, a fost confirmată de autoritățile bisericești și a devenit un simbol al prezenței divine în viețile credincioșilor. Prima lăcrimare a fost observată pe 30 septembrie 1934, când, în timpul vecerniei, o lacrimă s-a prelins din ochiul stâng al Fecioarei Maria. Sute de persoane au fost martore ale acestui fenomen, iar comunitatea locală a fost profund mișcată de eveniment. A doua lăcrimare a avut loc la două săptămâni distanță, pe 15 octombrie, când icoana a vărsat cinci lacrimi, care au fost colectate de preot într-un potir.
„Minunea a avut un impact profund asupra comunității noastre și a devenit un simbol al speranței și al rugăciunii. Continuăm să ne rugăm și să cerem ajutorul Maicii Domnului, care ne veghează cu iubire și milostenie”, a adăugat părintele Hașcear. Fenomenul lăcrimării icoanei a fost considerat de natură supranaturală după o anchetă amănunțită a Bisericii, fiind recunoscut ca un semn al prezenței divine și al intervenției Maicii Domnului.
În fiecare an, comunitatea din Scăiuș sărbătorește această minune prin ceremonii religioase dedicate, iar pelerinajele continuă să atragă numeroși credincioși din întreaga țară, care vin să se roage și să-și exprime recunoștința față de Maica Domnului. „Evenimentul rămâne o mărturie vie a credinței noastre și ne reamintește de puterea rugăciunii. Fiecare lacrimă a Fecioarei Maria a întărit credința și a oferit alinare celor care au avut nevoie de speranță”, a mai spus preotul.
Scăiuș, o localitate cu o istorie bogată și profund legată de tradițiile religioase, devine astfel, an de an, un loc de pelerinaj pentru toți cei care cred în miracole și caută o legătură mai profundă cu divinitatea. Evenimentele din acest an vin să reconfirme rolul important pe care icoana lăcrimătoare și biserica parohială îl joacă în viața spirituală a credincioșilor, oferindu-le un prilej de reflecție și de întărire a credinței.
Cultură
Talentata interpretă Paula Hriscu vine la Lugoj cu un concert special VIDEO
Pe 27 noiembrie, Paula Hriscu, talentata interpretă de muzică populară, va susține un concert special de colinde la Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” din Lugoj, începând cu ora 18:00. Evenimentul va oferi publicului ocazia de a se bucura de tradițiile și obiceiurile românești prin interpretările pline de emoție ale artistei originare din Brad, Hunedoara.
Paula Hriscu și-a câștigat recunoașterea datorită talentului său muzical și prin povestea sa impresionantă de viață. Artista a debutat într-un moment dramatic al vieții sale, când la doar 22 de ani a supraviețuit unei intervenții chirurgicale riscante din cauza unei hemoragii interne. Deși a trecut prin mari provocări, Paula a găsit în muzică refugiul și forța necesară pentru a renaște. Paula a studiat canto la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializându-se în folclor, un gen profund conectat cu amintirile și valorile copilăriei sale.
Concertul din Lugoj promite să fie o celebrare autentică a sărbătorilor de iarnă, iar biletele, la prețul de 100 lei, sunt disponibile pe platforma iabilet.ro. Evenimentul este dedicat iubitorilor de folclor autentic și colinde, Paula Hriscu aducând în prim-plan valorile și tradițiile moștenite de la bunica sa, cea care i-a insuflat dragostea pentru muzica populară. În interviurile sale, artista subliniază adesea că prin muzică reușește să conecteze prezentul cu trecutul, omagiind strămoșii și identitatea națională.
Deși a descoperit muzica târziu, în jurul vârstei de 22 de ani, Paula Hriscu a reușit să impresioneze rapid prin vocea sa puternică și tehnica vocală impecabilă, obținută prin ore intense de studiu. În cadrul concertului de la Lugoj, ea va interpreta o selecție de colinde tradiționale românești, fiecare piesă încărcată de o profundă emoție menită să apropie publicul de spiritul sărbătorilor de iarnă.
- Sporto săptămână în urmă
Povestea soților Zimcencu, antrenorii care au deschis la Lugoj o academie de gimnastică, după o carieră internațională FOTO
- Actualitateo săptămână în urmă
PRO TV prezintă ancheta jurnalistică pe care șeful USR Lugoj a încercat să o blocheze
- Actualitate6 zile în urmă
Codruța Kovesi confirmă ancheta Parchetului European, în cazul licitației de construire a noului spital din Lugoj
- Administrațieo săptămână în urmă
CFR a răspuns la petiția lugojenilor. Decizia luată de companie în legătură cu pasajul care „îngroapă” mai multe străzi