Connect with us

Cultură

Mitropolitul Banatului vine la Lugoj, la o mare sărbătoare a Bisericii Ucrainiene

Publicat

în

Duminică, Biserica Ortodoxă Ucraineană din Lugoj sărbătorește primul său hram, ocazie cu care credincioșii ucraineni vor marca și împlinirea a 30 de ani de la târnosirea bisericii.

Totodată, se vor aniversa 33 de ani de la înființarea Parohiei și a Protopopiatului Ortodox Ucrainean din Lugoj, centrul duhovnicesc al ucrainenilor ortodocși din Banat. Mitropolitul Banatului, Înalt Prea Sfințitul Ioan, va participa la acest eveniment, fiind invitat să oficieze Sfânta Liturgie începând cu ora 9:15, însoțit de un sobor de preoți.

RETIM

Evenimentul va reuni și reprezentanți ai administrației locale, precum și ai celorlalte culte din municipiu, alături de întreaga comunitate ucraineană din zona Lugojului.

Cum s-a construit biserica

Anul acesta se împlinesc 30 de ani (1993-2023) de la târnosirea bisericii ortodoxe ucrainene  ,,Sf. Întocmai cu Apostolii, marele cneaz Vladimir  și Sf. Ierarh Petru Movilă” din Lugoj, centrul duhovnicesc al ucrainenilor ortodocși din Banat.

Abia după Revoluția din 1989 au reușit ucrainienii din Banat să se constituie într-un protopopiat cu sediul la Lugoj, dependent de Vicariatul ortodox ucrainean din Sighetu Marmației, care a fost plasat sub directa jurisdicție a Patriarhiei Române.

La inițiativa vrednicului de pomenire prof. Gh. Semeniuca fost format ,,Comitetul  de construcție a bisericii” alcătuit din credincioșii: Covaci Ioan – președinte, Bilanin Gh.-  casier, Belia Petru și Pauliș Vasile – consilier. A fost  găsit și un loc adecvat pentru construcția bisericii, oferit de primul primar al Lugojului de după 1989, juristul Sorin Stragea. Același profesor Semeniuc a  realizat împreună cu inginerul  proiectant Marin Viorel (deplasându-se și în Serbia la preotul din  Novi Sad) proiectul mult doritei biserici, despre care a scris  apoi în Cartea de aur a parohiei:„Mulțumesc lui Dumnezeu cel Sfânt că m-a ajutat să-mi împlinesc visul de a vedea biserica ortodoxă ucraineană”.

În Duminica Tuturor Sfinților din 10 iunie 1990, un grup de preoți în frunte cu pr. Ioan Pițura, Vicar general, pe atunci și deputat în Parlamentul țării, a sfințit locul destinat construirii bisericii, în Parcul Plopilor, după ce mai întâi a fost săvărșită Sfânta Liturghie împreună cu  reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoarei: vrednicii de amintire pr. Aurel Miculescu și pr. Ioan Țigriș – protopopul Lugojului.

Din 1 noiembrie 1990 a fost numit ca preot paroh și protopop în Lugoj preotul Albiciuc Ilie, fost paroh în Maramureș la parohia  Poienile de sub Munte II, care a găsit enoriașii în ziua de sâmbătă 3 noiembrie 1990, la săpat de fundație, turnată în beton și finalizată o lună mai târziu.

Neavând biserică și casă, în incinta Uniunii Ucrainienilor din România filiala Banat de pe str. I. Vidu nr. 17, a fost amenajată capela Sf. Vladimir (în condiții modeste), ca loc de rugăciune pentru credincioșii constituiți în parohie, în timp ce la praznicele mari, se oficia în biserica nouă, în regim de șantier.

Pe fundație, după depunerea crucii pe locul altarului, în cadrul Sf. Liturghii oficiată de pr. Ioan Pițura, Vicar general cu un grup de preoți, în duminica din 17 martie 1991, meșterul Teslevici Mihai a pus prima cărămidă și astfel a început  construcția propriu-zisă, în prezența domnului Stepan Tcaciuc, președintele U.U.R. din România. După decesul meșterului Mihai, fratele lui, Teslevici Vasile a preluat lucrarea  de construire a bisericii. Aceasta a fost atent supravegheată de inginerul de structură și rezistență Ioan Berariu. După o perioadă de jerfelnicie din partea meșterului și a enoriașilor, biserica fiind construită, acoperită și tencuită, s-au făcut demersuri ca să fie dată cultului spre slujire.

Așa se face că  sâmbăta, 4 decembrie 1993 de praznicul ,,Intrării în Biserică a Maicii Domnului”, a fost săvărșită prima Sf. Liturghie de către un ierarh  din Ucraina, Arhiepiscopul Danylo al Cernăuților și Bucovinei.

Sărbătoarea mult așteptată – după trei ani de construcție  a bisericii – a avut loc a doua zi, 5 decembrie 1993, prin săvârșirea Sf. Liturghii și târnosirea bisericii, oficiată cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, de către vrednicul de pomenire Mitropolitul Nicolae al Banatului, împreună cu oaspetele din Ucraina, Arhiepiscopul Danylo. La sfințirea primei biserici construite după reînființarea Vicariatului, au slujit mai mulți preoți ucraineni și români, în frunte cu părintele Ioan Pițura, Vicar general, însoțit de pr. dr. Nicolae Lauruc, consilier și secretarul Vicariatului la momentul respectiv, actualmente Vicar general.

Lângă biserica parohială  se află troița sculptată  în stejar de  Teodor Bârsan  din Bârsana, Maramureș și bustul lui Taras H. Șevcenko poet și pictor ucrainean (1814-1861), donat de Hleba Iura – președinte U.U.R. filiala Timiș. Biserica este dotată cu încălzire centrală. Iconostasul, tronurile și mobilierul  sunt sculptate în stejar de către ing. Croitoriu C-tin din Tg. Neamț, scaunele fiind procurate de la Timișoara prin strădania  epitropului Covaci Ioan, ca donație a lui Mihai Motâcica. Pictura în tempera este executată în stil propriu bisericilor din Ucraina de un grup de pictori din Lvov, Ucraina  coordonat de prof. Constantin Marcovici. Cele patru clopote au fost turnate în Tg. Neamț, fiind donate de Mihăiță – fiul constructorului bisericii, Teslevici Mihai. Fundația și treptele  sunt placate cu marmură. Nu departe de edificiul eclezial, pe strada Memorandului nr. 4, se află casa parohială și sediul administrativ al protopopiatului ucrainean, edificate intre  anii 2013-2015.

Părintele paroh  Albiciuc Ilie, totodată și protopop pe seama parohiilor ortodoxe ucrainene din Banat, în cadrul Vicariatului, aflat sub ascultarea Patriarhiei Române, a slujit la Lugoj în perioada 1 noiembrie 1990 – 1 iulie 2021.

În anul 2021 este numit paroh al parohiei ortodoxe ucrainene din Lugoj părintele Ioan-Virgil Brotnei, maramureșean de origine și care a slujit de la începuturile sale ca preot la parohia ucraineană din Pădureni, județul Timiș. Acesta se stabilește în același an la Lugoj, împreună cu soția și cei doi copii. În cei doi ani care au trecut de la numirea sa în funcție, s-au realizat câteva lucrări administrative dintre care amintim numai electrificarea clopotelor, dotarea cu obiecte de cult noi în Sfântul altar, achiziționarea de acoperăminte pentru biserică, de covoare pentru sfântul locaș, renovarea casei parohiale, ș.a. În derulare se află lucrarea de înlocuire a geamurilor sfântului locaș, prin fonduri de la Secretariatul de Stat pentru Culte și pictarea în mozaic a unei icoane cu Maica Domnului, pe peretele exterior al altarului.

Pentru a marca împlinirea celor trei decenii de existență ai bisericii ucrainene din Lugoj, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, duminică 30 iulie, de la orele 9:00 Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan al Banatului va săvârși Sfânta Liturghie și va înmâna diplome și distincții. Înaltpreasfinția Sa a participat și la aniversarea a 25 de ani de la târnosirea bisericii, în anul 2018. (sursa mitropolia-banatului.ro)

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Cum va arăta muzeul celei mai mari colecții de biblii din România, ce aparține lugojeanului Ionel Tuțac

Publicat

în

answear.ro Ionel Tuțac, deținătorul celei mai impresionante colecții de biblii din România, anunță finalizarea proiectului pentru Muzeului Bibliei din Timișoara, un loc care va găzdui colecția personală a bănățeanului. Proiectul a fost coordonat de Antonia Șandru.

Colecția impresionantă a lui Ionel Tuțac, ce depășește 1.100 de exemplare și crește constant, se va bucura în curând de un adăpost în inima Timișoarei. Muzeul, aflat în faza de reabilitare a spațiului dedicat, se va deschide cel mai probabil la începutul anului viitor, în Piața Sfântul Gheorghe. Acesta va fi găzduit în locul unde până recent funcționa una dintre cele mai vechi frizerii din oraș.

RETIM

Despre proiect, Ionel Tuțac declara recent: „Avem un spațiu acum în Timișoara, am început acolo, să zic așa, reabilitarea. Deocamdată doar demolăm. Cu toate că are doar 100 de metri pătrați, locația este bine poziționată, ceea ce va face din acest muzeu un punct important în inima Timișoarei.”

Muzeul Bibliei va aduce vizitatorilor o experiență captivantă prin tehnologie tridimensională, oferind informații detaliate despre istoria, răspândirea, traducerea Bibliei, limbile în care a fost scrisă, traducători, și societățile biblice. Spațiul va avea, de asemenea, destinație pentru evenimente culturale, inclusiv dezbateri despre Biblie, concerte și mini-evenimente, având o capacitate limitată la aproximativ 30-40 de persoane.

Cu o colecție ce cuprinde un manuscris al Bibliei din 1240-1250 și alte exponate rare, Ionel Tuțac devine protagonistul unei povești fascinante. Până la deschiderea oficială a Muzeului Bibliei, el continuă să organizeze expoziții itinerante cu o parte din colecție, aducând astfel frumusețea și valoarea culturală a acestor texte sacre în mai multe orașe din țară.

Citiţi mai departe

Cultură

Marea Muzică aduce în luna decembrie mai multe concerte și masterclass-uri la Lugoj

Publicat

în

answear.ro În spiritul sărbătorilor care se apropie cu pași repezi, Asociația Scena Muzicală anunță o nouă serie de evenimente muzicale în Lugoj, prin proiectul Marea Muzică. 

Luna decembrie va fi marcată prin dorința de a le oferi tinerilor care aspiră să urmeze o carieră muzicală oportunitatea de a interacționa cu un muzician profesionist, precum și prin dorința de a aduce cât mai mulți lugojeni în sala Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” printr-o serie de concerte care ne vor purta prin lumea copilăriei și înapoi, în timpul prezent:

RETIM

  • 12, ora 11:00: Moș Nicolae va aduce în scenă pentru cei mici ansamblul de balet al Operei Naționale Române din Timișoara, cu piesa Hänsel și Gretel;

Distribuția: Răzvan Grozăvescu – Peter (tată), Diana Chirilă – Gertrud (mama), Laura Mărginean – Hänsel, Daiana Vinars – Gretel, Ana Maria Stănoia – Vrăjitoarea, Georgiana Necșa (debut) – Piticul, Ildiko Hadar – Zâna

Regia artistică: Marina Emandi Tiron

Scenografia: Dumitru Popescu

Coregrafia: Hellen Ganser

Regia tehnică: Hellen Ganser

Pregătirea muzicală: Rareș Păltineanu

Sufleur: Eugenia Gyuris

Muzica: înregistrată din anul 2003 cu Orchestra Operei Naţionale Române Timişoara, conducerea muzicală Ladislau Rooth.

  • 12, ora 19:00: ansamblul CelloTim al Filarmonicii „Banatul” Timișoara va susține un recital uimitor, cu lucrări simfonice în aranjamentele lui Mladen Spasinovici pentru 10 violoncele – D. Popper, G. Mahler, A. Piazzola, A. Dvořák, G. Enescu, C. Orff, H. Berlioz, E. Elgar, D. Shostakovich.

Componență: Tereu Darius, Tereu Dumitrița Ioana, Ivașcu Diana, Lăzărescu Anca, Pascu Sebastian, Szekeres Andreea Irina, Maksay Csaba, Enache Dragoș, Stancu Marius și Chircă Beniamim.

Tot în această săptămână, elevii de la Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” Lugoj s-au putut înscrie la 5 masterclass-uri de instrument, în cadrul cărora se vor desfășura atât lecții de grup, cât și sesiuni unu-la-unu cu fiecare participant în parte:

  • Luni, 04.12 – masterclass de vioară cu Violeta Oșorhean, Concertmaestru al Filarmonicii „Banatul” Timișoara, și masterclass de pian cu Sorin Dogariu, solist instrumentist în cadrul Filarmonicii de Stat Arad;
  • Marți, 05.12 – masterclass de flaut cu Matei Ioachimescu, profesor la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara, și masterclass de clarinet cu Cristian Miclea, muzician al Operei Naționale Române din Timișoara;
  • Joi, 07.12 – masterclass de chitară susținut de Adrian Mardan, profesor la Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara.

Această inițiativă face parte din proiectul Marea Muzică al Asociației Scena Muzicală și este finanțată din bugetul local al Municipiului Lugoj.

 

Citiţi mai departe

Cultură

Succes la Viena, pentru corul de copii din Lugoj, Aura Twarowska și Liliana Laichici VIDEO

Publicat

în

Corul de Copii al Academiei de Artă Lugoj Clasic a susținut, sâmbătă seară, un concert la Primăria Orașului Viena (Wiener Rathaus). Copiii lugojeni s-au aflat în capitala Austriei la invitația Savei Sifora, poetă română stabilită în Viena si a Asociației „Unirea”. La concertul de sâmbătă seară s-au alăturat mezzosoprana Aura Twarowska și interpreta Liliana Laichici.

„Aseară, la Viena, într-o sală majestosă – Festsaal in Rathaus Wien, am susținut alături de Aura Twarovska și Corul de copii al Academiei de artă Lugoj Clasic, dirijați de Claudia Crețu, un spectacol de excepție, pe care orice artist și l-ar dori în palmares. Mulțumesc Aurei și lui Dumnezeu că am fost eu aleasă să mă bucur de această experiență”, a transmis artista Liliana Laichici.

RETIM

Corul de Copii „Lugoj Clasic” a fost înființat în septembrie 2022, de către mezzosoprana Aura Twarowska. Este dirijat de maestra Claudia Crețiu, iar acompaniamentul la pian a fost realizat de conf.univ.dr. Otniel Didraga. În timpul scurt de la înființare, copiii au obținut opt premii naționale și internaționale.

Citiţi mai departe

Cultură

Expoziție cu arme de foc, la Muzeul de Istorie şi Etnografie Lugoj

Publicat

în

În perioada 28 noiembrie 2023 – 16 februiarie 2024 Muzeul de Istorie şi Etnografie Lugoj este organizatorul unei expoziţii temporare deosebite: Arme de foc din colecţia Muzeului din Lugoj. Organizată tematic, prin prezentarea întregii game de armament din colecţia noastră, expoziţia invită publicul vizitator într-o incursiune documentată în lumea armelor.

Cea mai veche armă ce poate fi admirată este o puşcă cu fitil ce poate fi datată undeva în prima jumătate a secolului al XVII – lea. Această armă prezintă un sistem mecanic de dare a focului. Trăgătorul putea aprinde încărcătura cu ajutorul unui mecanism care deplasa un fitil aprins într-o încărcătură de iniţiere, lucru care a permis luptătorilor o mai mare mobilitate. Puşca cu fitil se va păstra la armatele europene până la sfârşitul secolului al XVII – lea.

RETIM

Locul ei va fi luat treptat de alte două tipuri de arme: „puşca cu cremene şi rotiţă” şi „puşca cu cremene”. Inventat în Franţa de mecanicul armurier Martin Le Bourgeoys în anul 1620, mecanismul cu cremene putea fi utilizat în două poziţii: una de tragere, şi alta de siguranţă. Arma cu cremene fiind modelul căreia permanent i se vor aduce mici îmbunătăţiri, avea să domine câmpurile de luptă din acele vremuri. Aceasta, prin continua perfecţionare, va înlocui treptat toate celelalte arme cu sistemele amintite, devenind la sfârşitul secolului XVII, arma portativă de bază ale tuturor armatelor europene. Din această categorie vor putea fi vazute o pușcă orientală cu cremene de tipul karanilka, un pistolul cu cremene și încărcare la gura țevii de tip Foča precum și o armă militară occidentală cu cremene.

Dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii la sfârşitul secolului XVIII, aduce după sine şi unele inovaţii noi, printre care şi principiul utilizării fulminatului de mercur pentru aprinderea prin lovire a încărcăturii de pulbere. Compuşii fulminatului de mercur au proprietatea de a se aprinde prin lovire, punându-se, astfel, bazele „armelor cu percuţie”. Noul sistem va fi cunoscut sub numele de puşcă cu capsă şi va intra în dotarea armatelor europene. La început, armele cu percuţie se încărcau tot prin gura ţevii, capsa fiind separată de praful de puşcă şi glonţ. Ulterior, capsa a fost încorporată într-un cartuş metalic, împreună cu praful de puşcă şi glonţul. Carcasa metalică închidea încărcătura explozivă, anticipând, astfel, modelul actual de încărcare prin închizătorul puştii.

Din categoriile de arme prezentate mai sus, în cadrul expoziţiei, publicul iubitor de istorie poate admira diverse arme de tip Springfield 1861, Werndl–Holub M1867, Dreyse model 1841, o puşcă pneumatică de tip german realizată de armurierul Jakob Krisko din Gratz, o puşcă pneumatică de tip german realizată de armurierul F. Fruwirth din Viena, o puşcă pneumatică de tip german realizată de armurierul Jahann Kufelt din Weipert, carabine cu țeava scurtă folosite de cavalerie în timpul și după războaiele napoleoniene, Puști de vânătoare cu o țeavă sau două țevi.

Pentru perioada cuprinsă între a doua jumătate a secolului al XIX – lea şi începutul secolului XX au fost expuse mai multe arme militare cu cartuş de tip Martini-Henry armă de infanterie și carabină de cavalerie model 1879, carabină franceză de cavalerie franceză Fusil Model 1874, pușcă tip Mauser, carabină Winchester, carabină de cavalerie Mosin – Nagant precum și un Pistolul mitralieră italian fabricat în 1915 cunoscut sub numele de „Villar Perosa”. Expoziţia este însoţită de un bogat şi explicit material ilustrativ şi informativ.

Muzeograf Răzvan Ioan Pinca

Citiţi mai departe

Cele mai citite