Social
,,Vă implor, ajutați-mă să îmi salvez tăticul!” – mesajul unei fetițe de 8 ani, cu un tată bolnav de leucemie
La doar 8 ani, Polina șterge zilnic lacrimile tatălui ei și se roagă la Doamne-Doamne să nu îl ia de lângă ea. ,,Vă rog ajutați-mă să nu îmi pierd tăticul!” sunt rândurile scrise cu durere pe o foaie de hârtie de o fetiță care abia a învățat să scrie. Sergiu e universul Polinei, singurul om din această lume pe care se poate baza, după ce mama a părăsit-o când avea doar câțiva anișori. Sergiu se luptă însă cu o boală cruntă: suferă de leucemie acută limfoblastică. E imobilizat la pat din cauza durerilor insuportabile, iar singurul ajutor pe care tatăl și fiica îl primesc este de la bunica paternă. Bătrâna s-a mutat cu ei de când bărbatul nu se mai poate descurca singur. Are grijă de fetiță și de casă.
Singura șansă, pe care o are în acest moment Sergiu, este un tratament agresiv cu citostatice. O clinică din Turcia a acceptat să se ocupe de caz, semn că sunt șanse reale de recuperare pentru tatăl Polinei. Prețul pe care familia trebuie să îl plătească este însă enorm: 60.000 de euro.
,,Nu am cum să fac rost de suma asta nici în 7 vieți! Viața e grea și scumpă! Am lucrat ani de zile în construcții atât în țară, cât și în străinătate. Am avut un contract în Franța, chiar înainte să aflu diagnosticul care mi-a curmat orice speranță. Acum trăim din pensia mea de boală și din pensia mamei mele. Abia ne ajung banii de mâncare și facturi”, ne-a povestit Sergiu printre lacrimi.
Când leucemia se ascunde în spatele unei viroze puternice
Coșmarul familiei Sandu a început în urmă cu aproximativ 3 ani. Sergiu era la lucru pe șantier în Franța când a început să aibă frecvent amețeli puternice, dureri de cap, de încheieturi, de spate. La început a pus totul pe seama oboselii. Nu își amintește să fi avut vreodată concediu.
,, Eram în Franța. M-a luat amețeala pe șantier. Slăbisem foarte mult. Nu mai aveam poftă de mâncare, aveam probleme și cu spatele, așa că am decis să vin în țară și să fac un control medical,” își amintește Sergiu.
După primul consult, și medicul a crezut că Sergiu suferă de epuizare cronică, asociată cu o viroză extrem de puternică. La prima vedere păreau simptomele unui virus. Dar, pentru siguranță, l-a supus unor investigații suplimentare. Rezultatele analizelor de sânge au indicat un diagnostic care a făcut ca cerul să se prăvălească peste el: leucemie acută limfoblastică.
Părăsit de soție după aflarea diagnosticului
Vestea a căzut ca un fulger și asupra familiei sale. Soția sa nu a putut accepta diagnosticul și după câteva luni petrecute prin spitale alături de Sergiu a decis să se întoarcă în localitatea natală din Rusia și să își lase soțul și copilul de numai câțiva anișori să se descurce singuri cu boala și cheltuielile.
Între timp Sergiu a fost supus de urgență unui tratament cu citostatice. Timp de o lună de zile a rămas internat. Corpul său fiind extrem de slăbit nu a suportat tratamentul agresiv și au apărut complicații: o pneumonie risca să îi pună viața în pericol.
Cu ajutorul Asociației Salvează o inimă, tatăl micuței Polina a ajuns la o clinică din Turcia unde i-au fost făcute teste amănunțite și a beneficiat de un tratament personalizat pe care corpul lui firav l-a suportat.
,,O prietenă de familie știa de existența acestei asociații, de cazurile pe care le-a preluat, de oamenii pe care i-a ajutat și m-a convins să încerc și eu să adun banii de care am nevoie pentru tratament, cu ajutorul lui Vlad Plăcintă. Răspunsul lui a fost prompt, iar eu am stat nu mai puțin de 6 luni de zile în Turcia, unde medicii s-au ocupat de mine exemplar zi și noapte.”
Timp de un an de zile după finalizarea tratamentului problemele au încetat pentru Sergiu. S-a putut bucura de zile senine alături de fetița sa, ba chiar a început și să lucreze, până de curând când boala a lovit din nou…
,,Mă simt neputincios! Mă simt și vinovat față de fetița mea cu care nu pot să mă mai joc, nu mai am putere nici fizic, nici mental! Uneori devin irascibil, mă enervez repede…. Ea e copil, vrea să se joace, iar eu nu pot! Mă dor tare picioarele, încheieturile, nu mă pot deplasa singur nici până la baie, mă ajută mama care s-a mutat cu noi. În fiecare zi îmi face câte o injecție pentru durere, altfel nu pot rezista, ” mărturisește bărbatul.
La numai 33 ani, Sergiu Sandu își dorește să trăiască pentru a putea să își crească fetița. Din păcate, pentru a putea beneficia de tratament este nevoie de foarte mulți bani – 60.000 de euro.
,,Secretul în boală este să te lupți pentru a dobândi harul lui Dumnezeu. Mult folos avem din boli, este de-ajuns să le răbdăm fără cârtire și să-L slăvim pe Dumnezeu, cerând mila Lui. Sergiu are însă nevoie de fiecare dintre noi ca să poată să își ducă această luptă, are nevoie de sprijinul nostru moral, dar și financiar pentru a putea efectua tratamentul,” Vlad Plăcintă, președinte Asociația Salvează o inimă.
Pentru donații și sponsorizări din partea companiilor accesați linkul: https://salveazaoinima.ro/sergiu-sandu/
Denumire entitate: Asociatia “SALVEAZA O INIMA”
Cod de înregistrare fiscală: 31015982
Cont (IBAN) bancar:
Cont RON: RO 05 BTRL 0070 1205 W828 70 XX
Cont Euro: RO 28 BTRL EUR CRT 00 W828 7001
CONT USD: RO 68 BTRL USD CRT 00 W828 7001
COD SWIFT: BTRLRO22
COD BIC: BTRL
Banca Transilvania Botosani
Vă rugăm să specificați numele de familie al tăticului! (Sandu)
Social
Invitație la „Bursele Locurilor de Muncă”, de la Lugoj
Social
Viața unei tinere de 17 ani, dată peste cap în urma unui incident tragic cauzat de un câine al vecinilor
În urma unui incident grav, viața unei tinere de 17 ani din satul Pogănești (comuna Bârna) a fost perturbată într-un mod tragic. La data de 15 iulie 2023, în jurul orei 22:00, tânăra a fost atacată de un câine ciobănesc, care aparținea vecinilor săi, în timp ce se plimba pe stradă alături de o prietenă. Din fericire, câinele nu a apucat să o muște, dar în momentul în care a încercat să fugă de animal, a alunecat și s-a lovit grav la genunchi de marginea unui șanț din beton.
Mama tinerei, Ileana Benzar, relatează cum a avut loc incidentul și cum a aflat despre situația gravă a fiicei sale: „Fata mea, împreună cu prietena ei, se plimbau pe stradă, când la două case mai jos de casa noastră a ieșit câinele care le-a atacat. A fugit și a alunecat. În cădere, s-a lovit cu piciorul de marginea de beton. A ieșit vecina, stăpâna câinelui, și a strigat la câine, iar acesta a fugit în curte. Când au văzut-o pe fată, în ce stare era, au scos repede mașina și au dus-o la spital, fără să-mi spună nimic. Eu am aflat de la fata din Germania, care m-a sunat să-mi spună că sora ei este la spital.”
Femeia susține că stăpâna câinelui și cumnata ei au declarat medicilor că părinții fetei sunt la locul de muncă. Acestea au adus-o acasă pe fată cu piciorul umflat și i-au spus mamei că este vorba despre o simplă căzătură și că nu este nimic grav.
„Dar dimineața s-a trezit cu piciorul și mai umflat și cu dureri mai mari. M-am dus cu ea la Urgențe, la Lugoj. Era duminică, i-au făcut o radiografie, iar doctorul a spus că nu are nimic și i-a cerut să-și pună piciorul jos. Fata nu putea de dureri. Nu știu cum îl cheamă pe acel medic. Apoi am aflat, de la prietena fetei, că sâmbătă seara, doctorii au trimis-o la Timișoara, dar vecina, proprietara câinelui, a refuzat”, povestește mama fetei.
Plimbată dintr-un spital în altul
Medicul care a consultat-o inițial a recomandat o vizită la ortoped, însă a doua zi, dat fiind că era duminică.
„Luni dimineața, ortopedul a cerut să mergem urgent la Timișoara. Vecina, proprietara câinelui, era cu noi, deoarece eu nu aveam mașină și nu puteam să vin de la sat. Totuși, la Timișoara ne-a dus abia marți. A spus că nu poate mai repede. Acolo, când am ajuns, a fost consultată de mai mulți doctori, care au spus că situația este foarte gravă și necesită o intervenție chirurgicală. Fata avea tibia spartă și rotula afectată, iar situația era cu adevărat gravă. De la Spitalul Luis Turcanu, am fost direcționați către Spitalul Județean, unde a fost internată. Cu toate acestea, medicul de acolo, după ce a văzut gravitatea situației, a amânat intervenția chirurgicală. Sâmbătă ne-a trimis acasă și ne-a spus să revenim luni, la Spitalul Luis Țurcanu. Așa am și făcut. Medicii de acolo au constatat că piciorul se învinețește tot mai tare și ne-au trimis către un alt medic, tot la Spitalul Județean”, susține Ileana Benzar.
Abia joia următoare, tânăra a fost supusă intervenției chirurgicale. Acum, piciorul este susținut de orteze, iar ea nu poate umbla decât cu ajutorul cârjelor.
„Tratamentul presupune costuri semnificative. Eu sunt o femeie săracă și nu dispun de resursele financiare necesare. După ce m-au adus de la Timișoara și am internat-o pe fiica mea, vecinii ne-au promis ajutor, dar de atunci nu i-am mai văzut. Ei locuiesc la doar doi pași de casa noastră, dar nu s-au interesat de starea fetei în cele două luni scurse”, mărturisește mama.
În plus, tânăra și familia sa nu au depus încă o plângere la Poliție împotriva stăpânei câinelui, deoarece tatăl tinerei, de care mama sa este separată, a promis că va face acest lucru, însă nu a făcut-o încă. Cu toate acestea, Ileana Benzar este hotărâtă să depună personal o plângere, mai ales că câinele vecinilor rămâne nesupravegheat pe stradă și poate pune în pericol siguranța comunității.
Social
Ionuț Lucian Cocoș, directorul spitalului din Lugoj, și-a dat demisia
Directorul spitalului din Lugoj și-a înaintat demisia, conform unor surse din cadrul unității lugojene. Ionuț Lucian Cocoș se află la conducerea spitalului din 21 noiembrie 2020, ca director interimar, după ce fostul director Erwin Floroni a fost demis. Din 12 mai 2021, dr. Cocoș a devenit oficial director al Spitalului Municipal din Lugoj, în urma concursului organizat pentru această funcție.
Surse din cadrul spitalului lugojean spun că demisia lui Cocoș ar fi venit după mai multe neînțelegeri cu reprezentanții administrației locale din Lugoj, legate de proiectul construirii noului spital.
Vă reamintim că, Primăria Lugoj a obținut o finanțare de peste 150 de milioane de euro, din PNRR, pentru construcția unui spital nou. În 15 septembrie, expiră termenul de depunere a ofertelor pentru construcția spitalului, însă până la începerea lucrărilor, mai multe pavilioane din spital ar trebui demolate, ceea ce dă peste cap total activitatea în unitatea medicală lugojeană. De aici ar fi apărut și neînțelegerile dintre cele două părți, care ar fi dus la demisia managerului. Până la această oră, nici managerul spitalului nici reprezentanții Primăriei Lugoj nu au răspuns solicitărilor noastre de a confirma sau infirma informația. Update aici
Social
Revin cazurile persoanelor infectate cu COVID. Direcția de Sănătate Publică Timiș reia raportările săptămânale
Conform comunicatului transmis de Direcția de Sănătate Publică Timiș, la nivel național, în intervalul 04 – 10 septembrie 2023 au fost înregistrate 7171 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 2271 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.429.120 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.42.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 227 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 698. De asemenea, la ATI, sunt internate 47 persoane. Dintre cei 47 pacienți internați la ATI, 27 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați în prezent, 133 sunt minori, 130 fiind internați în secții și 3 în ATI.
DECESE
Până astăzi, 68.296 persoane diagnosticate cu infecție cu Sars-CoV-2 au decedat.
În intervalul 04.09.2023 (10:00) – 10.09.2023 (10:00) au fost raportate de către INSP 14 decese (10 bărbați și
4 femei).
Decesele au fost înregistrate: 1 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 1 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 5 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 7 la categoria de vârstă peste 80 de ani.
Toți pacienții decedați prezentau comorbidități, iar 5 erau vaccinați.
TESTARE
În intervalul 04 – 10 septembrie 2023 au fost efectuate 2.679 teste RT-PCR și 30.358 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.925.307 teste RT-PCR și 13.971.831 teste rapide antigenice.
Iată mai, jos numărul de cazuri de pacienți internați, pe județe:
- Actualitate5 zile în urmă
EXCLUSIV O femeie din centrul de protecție de la Recaș, implicată într-un dosar de pornografie infantilă
- Politică4 zile în urmă
Erwin Floroni își lansează candidatura pentru funcția de primar de la Lugoj VIDEO
- Educație4 zile în urmă
Proiectul pentru care directorul Liceului „Valeriu Braniște” ar putea să primească titlul de „Directorul anului”, în România
- Social4 zile în urmă
Invitație la „Bursele Locurilor de Muncă”, de la Lugoj