Connect with us

Social

Norvegienii experimentează un material revoluționar pentru repararea drumurilor într-o comună de lângă Lugoj

Publicat

în

FOTO observatornews.ro

Pe străzile din comuna Boldur, județul Timiș, şi-au făcut apariţia, de câteva săptămâni, utilajele de mari dimensiuni. Sunt aduse de o firmă norvegiană, care vrea să testeze şi în România reabilitarea drumurilor cu lignină, conform observatornews.ro

Lignina este un material din familia celulozei. Este deja folosită la turnarea fundaţiei drumurilor, în Norvegia. Dar cercetătorii vor să vadă cum se comportă şi la câmpie şi într-un alt tip de climă.

RETIM

„Sincer să fiu, ni s-a potrivit mănușă în sensul că am avut studiile geo făcute, am avut documentația”, spune Constantin Stoi, primarul din Boldur.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Oportunitate imobiliară în Lugoj: Teren de vânzare, cu PUZ aprobat, la doar câțiva pași de Kaufland și Altex

Publicat

în

Un teren cu Plan Urbanistic de Zonă (PUZ) aprobat și cu potențial de construcție P+4 este disponibil pentru vânzare în orașul Lugoj, reprezentând o oportunitate imobiliară deosebită. Proprietatea, situată într-un cartier nou, oferă un cadru rezidențial exclusivist și beneficiază de o poziționare strategică.

Conform anunțului de vânzare, terenul are un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 1,4 și un procent de ocupare a terenului (POT) de 40%, ceea ce înseamnă că se pot construi până la 3.339 de metri pătrați. Primăria Lugoj a aprobat un Plan de Acțiune care permite ridicarea unei construcții de până la patru etaje (P+4), oferind potențialilor cumpărători posibilitatea de a exploata la maxim potențialul terenului.

RETIM

Localizarea privilegiată a proprietății adaugă un plus de valoare, fiind situată la doar 350 de metri de Kaufland, 300 de metri de Altex și 400 de metri de Dedeman. Accesul facil la aceste centre comerciale de renume adaugă un avantaj major, iar proximitatea față de infrastructura urbană, precum și facilitățile disponibile, consolidează atractivitatea terenului.

Terenul dispune de toate utilitățile necesare, inclusiv gaze, apă, curent, asfalt și canalizare, ceea ce face din această proprietate o opțiune ideală pentru dezvoltarea proiectelor rezidențiale sau comerciale.

Proprietarul oferă toate detaliile suplimentare la numărul de telefon 0769430218. O oportunitate imobiliară unică, terenul din Lugoj are un preț de 220.000 de euro.

Citiţi mai departe

Social

Documentarele „1989 – Decembrie roşu”, la TVR Info. Sunt cuprinse și evenimentele de la Lugoj

Publicat

în

„1989 – Decembrie roşu” este o producţie realizată din necesitatea de a cunoaşte adevărul despre o epocă nu de mult apusă, despre un eveniment care a schimbat destinul tuturor românilor”, explică Cornel Mihalache şi Răzvan Butaru, realizatorii producţiei difuzate de TVR Info, de luni până vineri, de la ora 23:00.

Revoluţia română ne-a oferit şansa să înţelegem şi să trăim libertatea.  Pentru tinerii care nu au cunoscut ce au însemnat evenimentele din decembrie ‘89, dar și pentru cei care vor să-și reamintească ce reprezintă Revoluţia română în istoria României şi pentru istoria personală a fiecăruia dintre noi, seria documentară ne poartă prin cele mai importante momente ale lui decembrie 1989. De luni până vineri, de la ora 23:00, realizatorii Cornel Mihalache şi Răzvan Butaru propun telespectatorilor TVR Info o cronologie obiectivă a Revoluţiei române, în 15 episoade. Serialul Revoluţiei Române va readuce în actualitate Baricada de la Intercontinental, dar și revoltele de la Timişoara, Iaşi, Arad, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Cugir, Lugoj, Reşiţa, Sibiu, Bucureşti.

RETIM

La 34 de ani de la căderea dictaturii comuniste, evenimentele sângeroase din decembrie 1989, soldate cu peste 1000 de morți si mai mult de 3000 de răniți, rămân încă o rană deschisă pentru România democratică. Rapoartele comisiilor de cercetare, sintezele parchetelor de-a lungul timpului, stenogramele în faţa comisiilor senatoriale, toate documentele de pe site-urile dedicate, multitudinea de interviuri personale din 1997 până astăzi, cărţile şi articolele de presă, catalogate, fişate şi inventariate au constituit o bază solidă pentru demararea proiectului „1989 – Decembrie roşu”.

Citiţi mai departe

Social

Atenție la diferențele de temperatură: „Afectează cel mai des copiii, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni pulmonare”

Publicat

în

answear.ro Diferențele mari de temperatură reprezintă un factor de stres pentru organismul uman, punând presiune asupra sistemelor cardiovascular și respirator. Această vulnerabilitate afectează cel mai adesea copiii mici, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni preexistente, îndeosebi pacienții cu boli pulmonare cronice.

Organismul uman are capacitatea de a se adapta la diferențele de temperatură, dar aceasta necesită timp. O diferență de 4 grade Celsius este amortizată în 10 până la 12 zile. Diferențele mari de temperatură pot duce la stres termic, afectând capacitatea corpului de a regla temperatura internă.

RETIM

O scădere bruscă și semnificativă a temperaturii mediului înconjurător, cum ar fi de la 18-19 grade Celsius la 2-3 grade Celsius, așa cum s-a întâmplat în ultimele zile, poate avea efecte semnificative asupra corpului uman și poate fi extrem de periculoasă. Printre efecte se numără constricția vaselor de sânge periferice, dar și stresul asupra sistemului cardiovascular. Diferențele mari de temperatură pot pune o presiune suplimentară asupra acestuia. Ceea ce se traduce în creșterea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace, putând fi periculos pentru persoanele cu afecțiuni cardiace preexistente. Totodată, respirația poate deveni mai dificilă, întrucât organismul nu se poate adapta atât de repede, iar persoanele cu afecțiuni respiratorii, precum astmul sau bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), pot experimenta simptome mai severe în astfel de condiții. Aceste deprecieri simptomatice survin pe fondul spasmului bronhiilor, declanșat adesea în contextul unei scăderi bruște de temperatură, dar și pe fondul unei scăderii a imunității și creșterea riscului de infecție”, dr. Adra Trușculescu – medic primar pneumolog Spitalul de Boli Infecțioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Există mai multe etape prin care trece organismul nostru în perioada de adaptare.

Această perioadă de adaptare reprezintă un răspuns complex și eficient al organismului la schimbările de temperatură. Astfel, se accelerează metabolismul celular, pentru ca organismul să producă mai multă energie și căldura pentru a compensa scăderea de temperatură. Adaptarea la noile cerințe metabolice poate dura câteva zile. Sistemul imunitar poate fi solicitat, iar adaptarea la schimbările bruște poate necesita o perioadă mai lungă pentru a se consolida. Enzimele implicate în procesele metabolice devin mai active, contribuind la o mai bună reglare a temperaturii, dar și aceasta necesită timp. Respirația poate deveni mai rapidă pentru a compensa schimbările de temperatură, ceea ce îi afectează foarte mult pe pacienții cu boli pulmonare. Cu alte cuvinte, organismul uman are capacitatea de a se adapta la schimbările de temperatură, menținând o temperatură corporală constantă. În cazul scăderii temperaturii, organismul accelerează metabolismul, redistribuie sângele către organele vitale și transpiră mai puțin. În cazul creșterii temperaturii, organismul transpiră mai mult, reduce metabolismul și poate adopta un comportament care să ajute la menținerea temperaturii corporale.

Pacienții cu boli pulmonare pot fi mai afectați de schimbările de temperatură decât persoanele sănătoase. Acest lucru este cauzat de faptul că acești pacienți prezintă dificultăți în respirație, ceea ce le poate face dificilă menținerea temperaturii corporale constante.

În cazul scăderii temperaturii, pacienții cu boli pulmonare pot prezenta simptome precum tremurături, frisoane, amețeli și concentrare redusă. În cazul creșterii temperaturii, pot prezenta simptome precum lipsa de aer (dispnee), tuse, dureri în piept și slăbiciune. Este important ca pacienții cu boli pulmonare cronice să evite să se expună la temperaturi extreme”, spune dr. Adra Trușculescu – medic primar pneumolog Spitalul de Boli Infecțioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Citiţi mai departe

Social

Sebastian Paul, bucătarul lugojean care vrea să inspire oamenii să aprecieze preparatele locale și tradiționale

Publicat

în

answear.ro Bucătarul lugojean Sebastian Paul, a devenit cunoscut în lumea gastronomiei nu doar pentru priceperea sa în bucătărie, ci și pentru povestea sa impresionantă de transformare. De profesie economist, Paul a fost nevoit să-și schimbe cariera din cauza unei tragedii personale care l-a determinat să-și dedice viața gătitului și carității.

Într-un interviu acordat TION.ro, Sebastian Paul a dezvăluit că experiențele personale l-au făcut să-și reevalueze prioritățile și să-și dedice timpul și abilitățile celor care au nevoie. A creat astfel brandul „Bucătăria lui Paul” și a fost implicat în numeroase gesturi caritabile pentru comunitatea sa. Recent, a deschis un studio unde organizează gratuit ateliere gastronomice pentru tineri, în special pentru cei defavorizați.

RETIM

Ateliere gratuite pentru tinerii care vor să învețe să găstească

Întrebat cum a decis să devină bucătar, Paul a povestit că după ce a condus patru companii și a avut o cifră de afaceri considerabilă, o cumpănă l-a făcut să-și schimbe perspectivele. El consideră că tot ceea ce rămâne după noi sunt copiii și că dedicarea sa, a timpului și resurselor, este pentru aceștia. În plus, vede o oportunitate în a sprijini tinerii să devină bucătari profesioniști, într-un domeniu în care calificarea este adesea insuficientă.

Despre proiectul său recent, deschiderea unui studio pentru ateliere gastronomice gratuite, Paul a subliniat că momentan nu oferă cursuri, ci doar ateliere. A colaborat cu Asociația Gătești și Dăruiești pentru sprijin în proiectele cu tinerii și a menționat entuziasmul mare al participanților la primele ateliere.

În ceea ce privește restaurantele din Timișoara, bucătarul a fost sincer în criticile sale, menționând că oferta lasă de dorit și se axează prea mult pe pizza, paste, burgeri și cartofi prăjiți. Paul crede că este important să aducă educație gastronomică în comunitate și să inspire oamenii să aprecieze preparatele locale și tradiționale.

Întregul interviu, puteți să-l citiți aici

Citiţi mai departe

Cele mai citite