Connect with us

Actualitate

Unul dintre liderii Revoluţiei de la Lugoj contestă lista revoluţionarilor propuşi pentru titlul de Cetăţean de Onoare

Publicat

în

Primarul Francisc Boldea a iniţiat proiectul de hotârâre privind acordarea titlului de Cetăţean de Onoare pentru zece persoane, care au participat la Revoluţia din 1989. Proiectul a fost propus la solicitarea Asociației 16-21 Decembrie 1989. Acesta va fi supus la vot, în şedinţa de joi, 19 decembrie.

Meniul zilei, Octavian

Într-un interviu acordat publicaţiei Lugojeanul.ro, Gheorghe Burada, lider și participant activ la eveniment din decembrie 1989, contestă meritele acestor revoluționari și consideră că pretenția lor de a solicita acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Lugojului este neavenită și imorală.

„De 13 ani mă opun acestei nedreptăți. Consider că acest demers este o nouă  tentativă de confiscare a revoluției. Lista aceasta este ultima mișcare a trupei care a confiscat și falsificat adevărul, în frunte cu Balint Petru și Toma Nicolae. Lista este făcută pentru a servi intereselor lui Balint Petru zis și BD”, consideră Burada.

Revoluţionarul lugojean povesteşte cum au decurs evenimente în decembrie 1989 şi ce rol au avut cei care astăzi cer titlul de cetăţean de onoare.

RETIM

“Pentru că situația scăpase de sub control și distrugerile din oraș luase amploare alarmantă, iar furturile din magazine nu mai conteneau am cerut ajutorul armatei pentru a stopa haosul. Miliția stătea ascunsă în sediu după incendierea primăriei și era ca inexistentă. Două zile au stat ascunși în sediu apoi nu au mai apărut pe străzi până la alegerea lui Doru Drinovan, ofițer MAN ca șef al poliției. Există fotografii cu cei care au fost arestați de maiorul Mircea Mândru.  Există o sentință care atesta faptul că Balint Petru nu a participat la revoluție și în acea perioadă se afla arestat pentru scandal în familie, la bloc. Toma Nicolae este acuzat de același procuror de mărturie mincinoasă în favoarea lui BD că a participant activ la revoluție. BD l-a făcut pe Dorel Nacu revoluționar pentru că acesta avea fotografiile celor arestați la furat în noaptea izbucnirii evenimentelor. După închiderea legii, total ilegal acum două luni, Nacu a devenit luptător cu merite deosebite pentru că trebuia să protejeze imaginea lui BD. Gaidoș Eugenia,  medicul de familie a lui BD l-a ajutat pe acesta să-și păstreze carnetul de șofer, BD având probleme. Există acte care dovedesc acest lucru. În memoriul în care Gaidoș Eugenia susține că merită titlul de Cetățean de Onoare, ea povesteşte că a fost de gardă în noapte răzmeriței. Vasi Covaci fără niciun act de bravură la revoluție a deținut funcția de președinte al asociației dar a fost doar marioneta lui BD. BD nu a pus nicio semnătură pe acte doar marionetele sale. Vasi Covaci a venit la mine plângând zicând că e o fire slabă și nu poate să i se împotrivească. Femeia care făcea curat la sediu CPUN , o individă care azi vinde în piață, Dana Lăstun, prietena pe atunci a lui Kovacs nu are alt merit decât acela că făcea curat în sediu și cafea. Erau vremuri tulburi și-i putea exploda ibricul că altă primejdie nu o pândea.  Letcă Ștefan Constantin este un participant la fel ca miile de lugojeni la marșuri și mitinguri.    Bologa Gheorghe și Covaci Vasile nu s-au remarcat cu nimic în revoluție.

În 22 decembrie când am organizat marșul în memoria celor căzuți, Toma Nicolae era în ghereta paznicului.  Ieșiseră toți din IURT și IUPS și toată zona industrială era în stradă dar el se fofila. L-am scos afară să participe la marș.  Cam asta a fost activitatea lui în acele zile fierbinți. Apoi și-a găsit o altă ocupație. Exista o ștampilă cu Frontul Salvării făcută pe gumă, cu semnătura lui Toma, cu mențiunea – 22 la ora 10. La acea dată nici Iliescu nu avea habar de Frontul Salvării. Acum o lună am primit ultimul NUP care avea drept scop mușamalizarea demiterii lui Adrian Sanda , fostul secretar de stat pentru problemele revoluționarilor, manipulat de BD înainte de al compromite pe Coca Laurențiu, acuzat de luare de mită pentru obținerea certificatului de revoluționar.La ora actuală toți trei au fost destituiți din funcție. Declar pe răspunderea mea în fața legii,că toate declarațiile lui Toma făcute în articolele din ziar sunt false, până la ultima virgulă. Cărțile cele două a lui Toma despre revoluție au fost făcute cu subvenționarea Consiliului Local  și vin în sprijinul obținerii certificatelor de revoluționar în fals. Nicio o fotografie nu arată Balconul cu cei prezenți acolo. Nimeni nu a pus originalul casetei cu înregistrarea de atunci pentru că nu aveau niciun interes. În carte apar cei care trebuie să se vadă din mulțime, cu capete în fals. Nu l-am putut da în judecată pentru că un proces cu sistemul pentru mine era imposibil de susținut financiar”, susţine Burada.

„Înainte de a deveni cetățeni de onoare ai acestui oraș să devenim cetățeni onorabili”

Burada spune că solicitarea pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru cele zece persoane este o ruşine pentru Lugoj.

“Pe  Francisc  Boldea, BD îl are la mână cu o sumedenie de lucruri. Primarul se află cu acest individ într-o relație de dependență totală și este șantajat. BD l-a sprijinit cu multe voturi la alegeri. Sunt bani mulți în joc, bani care nu pot fi justificați așa că Boldea joacă cum i se cântă.

Toma Nicolae a făcut pușcărie pentru înșelătorie și l-a scos Victor Stămureanu cu o declarație falsă pentru interese meschine ca să apară și el undeva ca revoluționar.  Când Toma a ajuns la Ziarul Drapelul, i-am asigurat hârtie iar mai târziui utilaje aduse din Franța. Mai târziu, prin  MEBO a privatizat ziarul și s-a făcut stăpân pe el. Vindeam ziare la șfârșit de săptămână, ziarul unui amic, Inamicul numărul unu și colectam încasările de la discoteca de pe str, Gării pentru că să plătească tipărirea la Timișoara, înainte de a aduce tipografia. În momentul în care a privatizat ziarul și l-a falimentat cu un grec l-am rugat să ne lase numele ziarului dar nu a vrut.

Revenind la lista în care se solicită acordarea titlului de cetățean de onoare a celor 10 revoluționari afirm că este alcătuită din impostori cu excepția lui Ursulescu Doru care are merite la revoluție. Restul nu au avut nimic comun cu revoluția și idealurile ei. Ideea de cetățeni de onoare am respins-o de-a lungul timpului de două ori. Am cerut ca înainte de a deveni cetățeni de onoare ai acestui oraș să devenim cetățeni onorabili!”, declară Gheorghe Burada.

 

.

 

 

 

4 Comments

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Primăria Lugoj cumpără dube și telefoane smart pentru Poliția Locală

Publicat

în

Poliția Locală din Timișoara are deja în dotare astfel de autoutilitare

Consilierii locali din Lugoj au aprobat propunerea Serviciului de Tehnic de Investiții, pentru achiziția a două autoutilitare dotate cu semnale acustice și luminoase de culoare albastră cu compartiment pentru transportul persoanelor violente. Acestea vor fi inscripționate și urmează să ajungă în dotarea Poliției Locale. Suma aprobată este de 100 de mii de lei.

Meniul zilei, Octavian

„Mașinile sunt pentru Poliția Locală și vor fi achiziționate în acest an, până la sfârșitul anului cel târziu”, a declarat viceprimarul Bogdan Blidariu.

Tot pentru Poliția Locală din Lugoj, au mai fost alocați 10 mii de lei pentru achiziția trei telefoane smart.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

O comună de lângă Lugoj rămâne sub restricții impuse de pandemie

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Fârdea, una dintre cele mai importante comune din zona Lugojului, rămâne sub restricții din cauza pandemiei. Este printre singurele comune din Timiș care vor sta în continuare sub restricții, datorită incidenței de caz care se situează la valoarea de 3.52/1000 de locuitori.

Ca urmare a creșterii ratei peste pragul de 3, în Fârdea se aplcă începând cu vineri, 14 mai, măsurile stabilite la nivel național pentru zonele în care incidența este mai mare de 3 și mai mică sau egală cu 4 la 1000 de locuitori. 

Astfel, la Fârdea vor sta închise cafenelele și restaurantele, precum și sălile autorizate de jocuri de noroc. 

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Primăria îi cheamă pe lugojeni la o acțiune de voluntariat, pentru curățenia orașului

Publicat

în

FOTO Arhiva

Primăria Municipiului Lugoj, în parteneriat cu ADID Timiș și EcoStuff România organizează o campanie de voluntariat în scopul conștientizării și responsabilizării cetățenilor cu privire la situația deșeurilor. Lugojenii sunt așteptați cu mic, cu mare, la acțiunea de colectare care se va desfășura în data de 22 mai 2021.

Meniul zilei, Octavian

„Noua conducere răstoarnă vechile cutume, se deschide pentru și în fața populație; ba mai mult vă cerem ajutorul ca împreună să reparăm Lugojul. Schimbarea de paradigmă ce a avut loc în Primâria Lugoj trebuie asumată visceral atât de funcționari cât și de populație.
Trecutul apropiat definit de un sistem autocrat în care conducătorul decide totul, guvernanța sa conturând caracterul și misiunea autorității puplice, rezultând abaterea de la țelul de a deservi populația. Haideti alături de noi într-o prima acțiune de anvergură!”, spune Anca Micșa Oprea, City-managerul orașului.

Întâlnirea va avea loc pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, între orele 10.00-10.30.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

ATENȚIE Riscați să rămâneți cu deșeurile neridicate, dacă nu faceți colectare selectivă

Publicat

în

Timișenii riscă să rămână cu deșeurile neridicate, dacă nu le colectează selectiv. Mai multe echipe ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș verifică în această perioadă modul în care populația face selectarea deșeurilor.
Echipele ADID se deplasează pe teren, înainte ca mașinile să ridice pubelele, și verifică dacă proprietarii respectă colectarea selectivă. Momentan, rezultatele sunt doar transmise primăriilor din județ, însă, în etapa următoare, pe pubelele în care deșeurile nu sunt colectate corespunzător se va lipi o etichetă de avertizare, iar cele din urmă, aceste nu vor mai fi ridicate.

„În momentul în care constată că în pubela galbenă sunt neconfirmități, de exemplu, dacă găsim cărămidă sau orice altceva ce nu trebuie să fie acolo, se notează adresa și se comunică primăriei neconformitate. De luna aceasta se lipește o etichetă galbenă pe pubelă, în care se semnalează cetățeanului ce nu e în regulă. După luna această, eticheta care se lipește va fi roșie și nu se mai ridică gunoiul, pubela rămâne negolită”, spune Romeo Ursu, directorul ADID Timiș.

Meniul zilei, Octavian

Cei care vor găsi eticheta roșie pe pubelă și gunoiul neridicat, vor avea timp până la următoarea ridicare să selecteze deșeurile, în caz contrar deșeurile rămân tot neridicate.

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite