Connect with us

Actualitate

Unul dintre liderii Revoluţiei de la Lugoj contestă lista revoluţionarilor propuşi pentru titlul de Cetăţean de Onoare

Publicat

în

Primarul Francisc Boldea a iniţiat proiectul de hotârâre privind acordarea titlului de Cetăţean de Onoare pentru zece persoane, care au participat la Revoluţia din 1989. Proiectul a fost propus la solicitarea Asociației 16-21 Decembrie 1989. Acesta va fi supus la vot, în şedinţa de joi, 19 decembrie.

RETIM

Într-un interviu acordat publicaţiei Lugojeanul.ro, Gheorghe Burada, lider și participant activ la eveniment din decembrie 1989, contestă meritele acestor revoluționari și consideră că pretenția lor de a solicita acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Lugojului este neavenită și imorală.

„De 13 ani mă opun acestei nedreptăți. Consider că acest demers este o nouă  tentativă de confiscare a revoluției. Lista aceasta este ultima mișcare a trupei care a confiscat și falsificat adevărul, în frunte cu Balint Petru și Toma Nicolae. Lista este făcută pentru a servi intereselor lui Balint Petru zis și BD”, consideră Burada.

Revoluţionarul lugojean povesteşte cum au decurs evenimente în decembrie 1989 şi ce rol au avut cei care astăzi cer titlul de cetăţean de onoare.

“Pentru că situația scăpase de sub control și distrugerile din oraș luase amploare alarmantă, iar furturile din magazine nu mai conteneau am cerut ajutorul armatei pentru a stopa haosul. Miliția stătea ascunsă în sediu după incendierea primăriei și era ca inexistentă. Două zile au stat ascunși în sediu apoi nu au mai apărut pe străzi până la alegerea lui Doru Drinovan, ofițer MAN ca șef al poliției. Există fotografii cu cei care au fost arestați de maiorul Mircea Mândru.  Există o sentință care atesta faptul că Balint Petru nu a participat la revoluție și în acea perioadă se afla arestat pentru scandal în familie, la bloc. Toma Nicolae este acuzat de același procuror de mărturie mincinoasă în favoarea lui BD că a participant activ la revoluție. BD l-a făcut pe Dorel Nacu revoluționar pentru că acesta avea fotografiile celor arestați la furat în noaptea izbucnirii evenimentelor. După închiderea legii, total ilegal acum două luni, Nacu a devenit luptător cu merite deosebite pentru că trebuia să protejeze imaginea lui BD. Gaidoș Eugenia,  medicul de familie a lui BD l-a ajutat pe acesta să-și păstreze carnetul de șofer, BD având probleme. Există acte care dovedesc acest lucru. În memoriul în care Gaidoș Eugenia susține că merită titlul de Cetățean de Onoare, ea povesteşte că a fost de gardă în noapte răzmeriței. Vasi Covaci fără niciun act de bravură la revoluție a deținut funcția de președinte al asociației dar a fost doar marioneta lui BD. BD nu a pus nicio semnătură pe acte doar marionetele sale. Vasi Covaci a venit la mine plângând zicând că e o fire slabă și nu poate să i se împotrivească. Femeia care făcea curat la sediu CPUN , o individă care azi vinde în piață, Dana Lăstun, prietena pe atunci a lui Kovacs nu are alt merit decât acela că făcea curat în sediu și cafea. Erau vremuri tulburi și-i putea exploda ibricul că altă primejdie nu o pândea.  Letcă Ștefan Constantin este un participant la fel ca miile de lugojeni la marșuri și mitinguri.    Bologa Gheorghe și Covaci Vasile nu s-au remarcat cu nimic în revoluție.

În 22 decembrie când am organizat marșul în memoria celor căzuți, Toma Nicolae era în ghereta paznicului.  Ieșiseră toți din IURT și IUPS și toată zona industrială era în stradă dar el se fofila. L-am scos afară să participe la marș.  Cam asta a fost activitatea lui în acele zile fierbinți. Apoi și-a găsit o altă ocupație. Exista o ștampilă cu Frontul Salvării făcută pe gumă, cu semnătura lui Toma, cu mențiunea – 22 la ora 10. La acea dată nici Iliescu nu avea habar de Frontul Salvării. Acum o lună am primit ultimul NUP care avea drept scop mușamalizarea demiterii lui Adrian Sanda , fostul secretar de stat pentru problemele revoluționarilor, manipulat de BD înainte de al compromite pe Coca Laurențiu, acuzat de luare de mită pentru obținerea certificatului de revoluționar.La ora actuală toți trei au fost destituiți din funcție. Declar pe răspunderea mea în fața legii,că toate declarațiile lui Toma făcute în articolele din ziar sunt false, până la ultima virgulă. Cărțile cele două a lui Toma despre revoluție au fost făcute cu subvenționarea Consiliului Local  și vin în sprijinul obținerii certificatelor de revoluționar în fals. Nicio o fotografie nu arată Balconul cu cei prezenți acolo. Nimeni nu a pus originalul casetei cu înregistrarea de atunci pentru că nu aveau niciun interes. În carte apar cei care trebuie să se vadă din mulțime, cu capete în fals. Nu l-am putut da în judecată pentru că un proces cu sistemul pentru mine era imposibil de susținut financiar”, susţine Burada.

„Înainte de a deveni cetățeni de onoare ai acestui oraș să devenim cetățeni onorabili”

Burada spune că solicitarea pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru cele zece persoane este o ruşine pentru Lugoj.

“Pe  Francisc  Boldea, BD îl are la mână cu o sumedenie de lucruri. Primarul se află cu acest individ într-o relație de dependență totală și este șantajat. BD l-a sprijinit cu multe voturi la alegeri. Sunt bani mulți în joc, bani care nu pot fi justificați așa că Boldea joacă cum i se cântă.

Toma Nicolae a făcut pușcărie pentru înșelătorie și l-a scos Victor Stămureanu cu o declarație falsă pentru interese meschine ca să apară și el undeva ca revoluționar.  Când Toma a ajuns la Ziarul Drapelul, i-am asigurat hârtie iar mai târziui utilaje aduse din Franța. Mai târziu, prin  MEBO a privatizat ziarul și s-a făcut stăpân pe el. Vindeam ziare la șfârșit de săptămână, ziarul unui amic, Inamicul numărul unu și colectam încasările de la discoteca de pe str, Gării pentru că să plătească tipărirea la Timișoara, înainte de a aduce tipografia. În momentul în care a privatizat ziarul și l-a falimentat cu un grec l-am rugat să ne lase numele ziarului dar nu a vrut.

Revenind la lista în care se solicită acordarea titlului de cetățean de onoare a celor 10 revoluționari afirm că este alcătuită din impostori cu excepția lui Ursulescu Doru care are merite la revoluție. Restul nu au avut nimic comun cu revoluția și idealurile ei. Ideea de cetățeni de onoare am respins-o de-a lungul timpului de două ori. Am cerut ca înainte de a deveni cetățeni de onoare ai acestui oraș să devenim cetățeni onorabili!”, declară Gheorghe Burada.

 

.

 

 

 

4 Comments

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un ambulanțier din Lugoj a murit după ce s-a infectat cu coronavirus

Publicat

în

Serviciul de Ambulanță al Județului Timiș a anunțat astăzi, că unul dintre ambulanțierii din Lugoj a murit, după ce s-a infectat cu coronavirus. Nicolae Pantalia împlinise, în 15 ianuarie, 56 de ani.

RETIM

„De astăzi SAJ Timiș, a devenit mai sărac, a pierdut un coleg, un prieten, un om, a cărui absență va fi mereu resimțită. COVID-19 este UN ADEVĂR , DIN NEFERICIRE UNUL UCIGAȘ, FERIȚI-VĂ DIN CALEA LUI!”, au postat cei de la Ambulanța Timiș, pe pagina lor de socializare.

Colegii săi spun că s-au rugat pentru însănătoșirea lui Nicu, însă, astăzi, au primit vestea tristă.
„Am sperat, ne-am rugat pentru însănătoșirea lui, dar acest cumplit virus a fost mai puternic și l-a smuls dintre noi. Îl vom păstra pe mai departe în amintirea noastră. Dumnezeu să-l ierte și să-i primească sufletul în grădina sa”, au mai scris aceștia.

Citiţi mai departe

Actualitate

Eșec la Lugoj în prima zi de vaccinare COVID -19, din etapa a doua. De ce au stat oamenii la coadă

Publicat

în

FOTO Arhiva

A început și la Lugoj vaccinarea persoanelor din etapa a doua. Cum pe platforma de vaccinare apar trei centre, înscrierile permise au fost pentru cele trei fluxurile de vaccinare. Din păcate, la Lugoj funcționează, în momentul de față, doar un centru, la spital. Încă două, care sunt pregătite la Sala de sport „Lavinia Milosevici” nu au fost deschise încă, ceea ce a dus la o situația neplăcută. La centrul de la spitalul din Lugoj, zeci de persoane au așteptat să le vină rândul la vaccinare, personalul nu a reușit însă să facă față la toate programările.

RETIM

Ionuț Cocoș, directorul unității medicale din Lugoj a transmis că toate persoanele înscrise vor fi vaccinate.

„Vom face eforturi ca toate persoanele înscrise pe platformă să fie vaccinate. Dacă situația o impune, o să fie contactate telefonic pentru reprogramare în timp util. Pentru orice informații suplimentare, oamenii ne pot suna la 0786.397.206”, ne-a transmis conducerea Spitalului „Dr. Teodor Andrei”.

Cele două centre de la Sala de sport „Lavinia Milosovici”, ar urma să fie deschise la sfârșitul săptămânii, atunci când vor avea asigurat și personalul necesar.

Citiţi mai departe

Actualitate

Lugojenii se implică în sprijinirea lui Aris, care se confruntă cu cea mai mare încercare a vieții lui

Publicat

în

RETIM

Aris, un lugojean pentru care viața s-a schimbat radical după ce a fost diagnosticat cu limfom non-Hodgkin (cancer limfatic) are nevoie de ajutorul nostru. Pe rețelele sociale a început o strângere de fonduri pentru o operație care îi va salva viața lugojeanului, însă care costă 40.000 de euro. Tratamentul post-operator costă încă 30.000 de euro, intervenția urmând să aibă loc la Viena.

Răspunsul lugojenilor a fost unul rapid și impresionant. Pe lângă cei care donează de la sine, există și licitații online prin care unii dintre lugojeni își pun la vânzare anumite obiecte dragi, doar pentru a strânge cât mai repede suma necesară.

Unul dintre lugojenii care au decis să se implice în strângerea de fonduri este Silviu Cadia. Tânărul, cunoscut pentru călătorille prin toată lumea, a scos la vânzare mai multe obiecte pe care le-a adunat în timpul cât a vizitat India.

“Daca doriti sa faceti o fapta buna, eu pun la vanzare ce mi-a mai ramas de prin India, cu mentiunea ca tot ce vedeti este nou iar toti banii merg catre Aris.

3 x shaluri din pashmina la 220RON/buc

4 x shaluri din lână de yac la 120RON/buc

2 x geci de copii (yak si polar) la 150RON si 100RON buc

1 x geaca tibetana XL (yak si polar) la 170RON

1 x haina dama cu motive traditionale din Kashmir, cusute manual 1000RON negociabil”, scrie Silviu Cadia pe pagina lui de Facebook.

O altă lugojeancă, ce se implică în acțiunea de strângere de fonduri, este Cătălina Muntean, o artistă care vinde picturi pentru a sprijini inițiativa.

“D-na Cătălina Muntean ofera spre vanzare câteva tablouri pictate de ea pentru a veni în ajutorul lui Aris. Dimensiune tablouri 50 ×40 pret 70 lei /tablou. Doamna Catalina Muntean împreună cu mine ne vom ocupa de livrarea tablourilor”, scrie Henrieta Szabo, care s-a implicat de la început în campania de strângere de fonduri, pe Facebook.

Mai mulți lugojeni cu situație financiară bună au decis să îl ajute pe Aris. Primarul Claudiu Buciu, la rândul său, a cerut ajutorul lugojenilor și a donat la rândul său bani pentru sprijinirea inițiativei.

Aris Marta are 41 de ani și este cunoscut ca fiind un om liniștit, bun și care obișnuia să sară în ajutorul semenilor lui de fiecare dată când a avut șansa. Povestea lui o găsiți aici, alături de documente și fotografii care explică situația dificilă în care se află. Îl puteți ajuta donând o sumă de bani direct în contul său, la: 

Iban: RO36BRDE360SV32355313600

Brd – Cod Swift BRDEROBU

Moneda : Lei

Titular cont : Marta Aris Richard

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite