Connect with us

Actualitate

Unul dintre liderii Revoluţiei de la Lugoj contestă lista revoluţionarilor propuşi pentru titlul de Cetăţean de Onoare

Publicat

în

Primarul Francisc Boldea a iniţiat proiectul de hotârâre privind acordarea titlului de Cetăţean de Onoare pentru zece persoane, care au participat la Revoluţia din 1989. Proiectul a fost propus la solicitarea Asociației 16-21 Decembrie 1989. Acesta va fi supus la vot, în şedinţa de joi, 19 decembrie.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Într-un interviu acordat publicaţiei Lugojeanul.ro, Gheorghe Burada, lider și participant activ la eveniment din decembrie 1989, contestă meritele acestor revoluționari și consideră că pretenția lor de a solicita acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Lugojului este neavenită și imorală.

„De 13 ani mă opun acestei nedreptăți. Consider că acest demers este o nouă  tentativă de confiscare a revoluției. Lista aceasta este ultima mișcare a trupei care a confiscat și falsificat adevărul, în frunte cu Balint Petru și Toma Nicolae. Lista este făcută pentru a servi intereselor lui Balint Petru zis și BD”, consideră Burada.

Revoluţionarul lugojean povesteşte cum au decurs evenimente în decembrie 1989 şi ce rol au avut cei care astăzi cer titlul de cetăţean de onoare.

RETIM

“Pentru că situația scăpase de sub control și distrugerile din oraș luase amploare alarmantă, iar furturile din magazine nu mai conteneau am cerut ajutorul armatei pentru a stopa haosul. Miliția stătea ascunsă în sediu după incendierea primăriei și era ca inexistentă. Două zile au stat ascunși în sediu apoi nu au mai apărut pe străzi până la alegerea lui Doru Drinovan, ofițer MAN ca șef al poliției. Există fotografii cu cei care au fost arestați de maiorul Mircea Mândru.  Există o sentință care atesta faptul că Balint Petru nu a participat la revoluție și în acea perioadă se afla arestat pentru scandal în familie, la bloc. Toma Nicolae este acuzat de același procuror de mărturie mincinoasă în favoarea lui BD că a participant activ la revoluție. BD l-a făcut pe Dorel Nacu revoluționar pentru că acesta avea fotografiile celor arestați la furat în noaptea izbucnirii evenimentelor. După închiderea legii, total ilegal acum două luni, Nacu a devenit luptător cu merite deosebite pentru că trebuia să protejeze imaginea lui BD. Gaidoș Eugenia,  medicul de familie a lui BD l-a ajutat pe acesta să-și păstreze carnetul de șofer, BD având probleme. Există acte care dovedesc acest lucru. În memoriul în care Gaidoș Eugenia susține că merită titlul de Cetățean de Onoare, ea povesteşte că a fost de gardă în noapte răzmeriței. Vasi Covaci fără niciun act de bravură la revoluție a deținut funcția de președinte al asociației dar a fost doar marioneta lui BD. BD nu a pus nicio semnătură pe acte doar marionetele sale. Vasi Covaci a venit la mine plângând zicând că e o fire slabă și nu poate să i se împotrivească. Femeia care făcea curat la sediu CPUN , o individă care azi vinde în piață, Dana Lăstun, prietena pe atunci a lui Kovacs nu are alt merit decât acela că făcea curat în sediu și cafea. Erau vremuri tulburi și-i putea exploda ibricul că altă primejdie nu o pândea.  Letcă Ștefan Constantin este un participant la fel ca miile de lugojeni la marșuri și mitinguri.    Bologa Gheorghe și Covaci Vasile nu s-au remarcat cu nimic în revoluție.

În 22 decembrie când am organizat marșul în memoria celor căzuți, Toma Nicolae era în ghereta paznicului.  Ieșiseră toți din IURT și IUPS și toată zona industrială era în stradă dar el se fofila. L-am scos afară să participe la marș.  Cam asta a fost activitatea lui în acele zile fierbinți. Apoi și-a găsit o altă ocupație. Exista o ștampilă cu Frontul Salvării făcută pe gumă, cu semnătura lui Toma, cu mențiunea – 22 la ora 10. La acea dată nici Iliescu nu avea habar de Frontul Salvării. Acum o lună am primit ultimul NUP care avea drept scop mușamalizarea demiterii lui Adrian Sanda , fostul secretar de stat pentru problemele revoluționarilor, manipulat de BD înainte de al compromite pe Coca Laurențiu, acuzat de luare de mită pentru obținerea certificatului de revoluționar.La ora actuală toți trei au fost destituiți din funcție. Declar pe răspunderea mea în fața legii,că toate declarațiile lui Toma făcute în articolele din ziar sunt false, până la ultima virgulă. Cărțile cele două a lui Toma despre revoluție au fost făcute cu subvenționarea Consiliului Local  și vin în sprijinul obținerii certificatelor de revoluționar în fals. Nicio o fotografie nu arată Balconul cu cei prezenți acolo. Nimeni nu a pus originalul casetei cu înregistrarea de atunci pentru că nu aveau niciun interes. În carte apar cei care trebuie să se vadă din mulțime, cu capete în fals. Nu l-am putut da în judecată pentru că un proces cu sistemul pentru mine era imposibil de susținut financiar”, susţine Burada.

„Înainte de a deveni cetățeni de onoare ai acestui oraș să devenim cetățeni onorabili”

Burada spune că solicitarea pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru cele zece persoane este o ruşine pentru Lugoj.

“Pe  Francisc  Boldea, BD îl are la mână cu o sumedenie de lucruri. Primarul se află cu acest individ într-o relație de dependență totală și este șantajat. BD l-a sprijinit cu multe voturi la alegeri. Sunt bani mulți în joc, bani care nu pot fi justificați așa că Boldea joacă cum i se cântă.

Toma Nicolae a făcut pușcărie pentru înșelătorie și l-a scos Victor Stămureanu cu o declarație falsă pentru interese meschine ca să apară și el undeva ca revoluționar.  Când Toma a ajuns la Ziarul Drapelul, i-am asigurat hârtie iar mai târziui utilaje aduse din Franța. Mai târziu, prin  MEBO a privatizat ziarul și s-a făcut stăpân pe el. Vindeam ziare la șfârșit de săptămână, ziarul unui amic, Inamicul numărul unu și colectam încasările de la discoteca de pe str, Gării pentru că să plătească tipărirea la Timișoara, înainte de a aduce tipografia. În momentul în care a privatizat ziarul și l-a falimentat cu un grec l-am rugat să ne lase numele ziarului dar nu a vrut.

Revenind la lista în care se solicită acordarea titlului de cetățean de onoare a celor 10 revoluționari afirm că este alcătuită din impostori cu excepția lui Ursulescu Doru care are merite la revoluție. Restul nu au avut nimic comun cu revoluția și idealurile ei. Ideea de cetățeni de onoare am respins-o de-a lungul timpului de două ori. Am cerut ca înainte de a deveni cetățeni de onoare ai acestui oraș să devenim cetățeni onorabili!”, declară Gheorghe Burada.

 

.

 

 

 

4 Comments

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Scenariul roșu la Lugoj începând de luni. Nu mai poți intra în restaurante fără certificatul verde

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Municipiul Lugoj a depășit pragul de 3 infectări la 1.000 de locuitori. Din această cauză, de luni se impun noi măsuri restrictive pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Una dintre cele mai importante măsuri vine în rândul celor care frecventează restaurantele, barurile, cinematograful și alte locuri de acest gen din oraș.

Mai exact, accesul la aceste locații nu se va mai permite fără certificatul verde, care va fi scanat de către unul dintre angajații localului. Dacă sunteți vaccinați, ați trecut prin boală sau aveți un test negativ, atunci veți putea lua masa la restaurant. Dacă nu, nu vi se va permite accesul. La fel se va întâmpla și la Bethausen și Coșteiu, localtăți care au trecut de rata de 3 la mia de locuitori.

Rata de infectare duminică era de 3,77 la mie la Lugoj.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Record de îmbolnăviri la Lugoj în ultimele 24 de ore

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Un nou record a fost stabilit la Lugoj în privința îmbolnăvirilor de coronavirus, în doar 24 de ore. Mai exact, miercuri au fost înregistrate 32 de cazuri noi de infectări, raportate joi la prânz, cel mai mare număr de cazuri de după vară.

La Timișoara, capitala județului, au fost descoperite 287 de cazuri noi, de asemenea un record pentru valul 4. Cifrele continuă să crească și în satele din jur, acolo unde s-au impus deja restricții cum ar fi cel referitor la libera circulație pe timp de noapte, sau la accesul în restaurante, cafenele sau alte localuri doar cu un certificat verde.

La nivel județean, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 464 de cazuri noi de infectare. Nouă persoane și-au pierdut viețile în decursul unei singure zile, iar alte 38 sunt internate la ATI din cele 284 de persoane internate în spitalele din județ.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Făgețean amendat după ce a plecat de acasă deși era izolat la domiciliu

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Un bărbat din Făget aflat în izolare din cauza noului coronavirus a fost amendat după ce a fost prins de polițiști la plimbare prin oraș. În data de 22 septembrie, 298 de forţe de ordine au patrulat în județ în această cauză, fiind verificate 99 de societăți comerciale, precum şi 115 mijloace de transport persoane, dintre care 38 de mijloace de transport în comun, fiind totodată legitimate peste 2000 de persoane.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate  131 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 37.000 de lei. Dintre acestea, 130 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv pentru nepurtarea măștii sanitare. 

O sancțiune în valoare de 1000 de lei a fost aplicată unui bărbat, la Făget, pentru nerespectarea măsurilor de carantinare/izolare. Acesta era in izolare si nu a fost găsit la domiciliu.

RETIM

Citiţi mai departe

Actualitate

Spitalul din Lugoj a mărit numărul de paturi în ATI, dar tot nu face față numărului de bolnavi COVID

Publicat

în

FOTO Arhiva

Spitalul din Lugoj și-a mărit capacitatea secției de anestezie și terapie intensivă (ATI), de la cinci, la opt paturi, însă sunt din nou toate ocupate cu bolnavi COVID. Lucian Cocoș spune că numărul pacienților testați și descoperiți cu coronavirus este tot mai mare, de la o zi la alta.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

„Acum avem opt paturi pe ATI, ăsta e maxim ce putem face. Toate paturile sunt echipate cu tot ce trebuie, cu ventilatoare cu monitoare, cu injectomate. A crescut foarte mult procentul celor descoperiți la testare, aproape 50 la sută. Ieri, de exemplu, din 60 testați, 28 erau infectați. În spital avem internați 30 de pacienți pe non ATI și opt pe ATI”, a declarat directorul spitalului din Lugoj.

Lucian Cocoș a făcut un apel la persoanele nevaccinate să meargă să se vaccineze, pentru că în scurt timp spitalele nu vor mai face față numărului mare de pacienți care vor trebui internați.

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite