Connect with us

Actualitate

Uniunea Rromilor cere Consiliului local să rămână în sediu. Primăria a depus o solicitare de evacuare forțată

Publicat

în

Consiliul local din Lugoj a primit de la Uniunea Creștin Democrată a Rromilor din Banat Filiala Lugoj, reprezenta de Ioan Boț, o cerere de prelungire a contractului de închiriere pentru spațiul din grădinița de pe str. Caransebeșului, unde funcționează. Contractul a expirat în 26.06. 2023.

RETIM

„Înțelegem să vă solicităm respectuos, să luați în discuție în prima ședință de Consiliu local, solicitarea noastră respectiv aceea de a ne fi atribuit spațiul în care ne desfășuram activitatea, având în vedere utilitatea publică pc care asociația noastră o desfășoară, coroborat cu faptul ca, în cadrul solicitării dumneavoastră, ca subscrisa să evacuăm spațiul nu a fost luată în considerare nici utilitatea noastră publică, nici faptul că am efectuat investiții iar imobilul este comod partajat, aceasta partajare fiind efectuată în timp la solicitarea UAT Lugoj. Înțelegem să vă solicităm respectuos, ca la ședința Consiliului Local al Mun. Lugoj, să fim invitați pentru a ne exprima opinia și înscrisurile pe care le deținem iar în ceea ce privește solicitarea noastră arătată mai sus, înțelegem să vă mai solicităm respectuos să aveți în vedere cele relevate la punctul nr. 1 și să dispuneți în consecință”, se arată în solicitarea semnată de Boț.

Primăria a depus o cerere pentru evacuare forțată

După primirea acestei adrese, Primăria Lugoj a transmis o cerere Judecătoriei Lugoj pentru evacuarea forțată a reprezentanților uniunii.

AUTOLIV

„Municipiul Lugoj, reprezentat, în temeiul art. 109, coroborat cu art. 163 alin. (1) din O.U.G. 57/2019 — privind Codul administrativ, de Primar interimar, Bogdan Ştefan Blidariu cu sediul în Lugoj, Piaţa Victoriei, nr.4, jud. Timiş, în contradictoriu cu pârâta Uniunea Creştin Democrată a Romilor din Banat – Filiala Lugoj (U.C.D.R.-Lugoj), cu sediul procedural în Lugoj, Str. Caransebeşului, nr.1, jud. Timiş, înregistrată în Registrul Special al Asociaţiilor şi Fundaţiilor, ţinut de Judecătoria Lugoj, sub nr. 7/2003, reprezentată legal prin preşedinte, Boţ Ioan, în baza celor prevăzute de art. 194, coroborat cu art. 1034 – 1045 din noul Cod de procedură republicat (n.C.pr.civ.), formulăm prezenta ACŢIUNE ÎN EVACUARE  (în procedura specială a Titlului XI al Cărţii a VI-a n.C.pr.civ.) prin care solicităm instanţei de judecată să dispună, prin hotărâre executorie, evacuarea imediată a pârâtei din spaţiul, reprezentând magazie în suprafaţă de 40 mp şi terenul aferent pentru intrarea în spaţiu, în suprafaţă de 200 mp, aflat în imobilul situat în Lugoj, Strada Caransebeşului, nr.1, jud. Timiş, pentru lipsă de titlu, cu obligarea acesteia la plata cheltuielilor de judecată”, se arată în solicitarea Primăriei.

Reprezentanții administrației locale arată că în cursul anului 2003, prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Lugoj nr. 139/24.04.2003 s-a avizat favorabil încheierea unui contract de comodat între Grădiniţa P.N.1 Lugoj, prin Centrul financiar Grădiniţa P.P.5 şi Uniunea Creştin Democrată a Romilor din Banat-Filiala Lugoj, contractul în cauză urmând a avea ca obiect transmiterea în folosinţă gratuită a magaziei aferente imobilului situat in Lugoj, str. Caransebeşului, nr.1, jud. Timiş, înscris în C.F. nr. 407947 Lugoj, nr. cad./top 407947, compus din construcţie cu destinaţia de grădiniţă şi teren în suprafaţă de 1255 m.p., aparţinând domeniului public al Municipiului Lugoj

„Prin H.C.L. nr. 217/31.07.2003 a fost modificat şi completat actul administrativ iniţial şi s-a dispus ca obiectul contractului de comodat să conste în transmiterea în folosinţă gratuită a suprafeţei de 40 m.p. din imobilul situat în Lugoj, str. Caransebeşului, nr.1, jud. Timiş, contractul urmând să cuprindă şi clauze prin care Uniunea Creştin Democrată a Romilor din Banat Filiala Lugoj se obligă să îndeplinească condiţiile impuse de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş.

Deoarece Grădiniţa P.P.5 Lugoj era la acel moment unitatea cu personalitate juridică care avea arondată şi Grădiniţa P.N.1 Lugoj, s-a încheiat un contract de comodat la 06.08.2003, între Centrul Financiar – Contabil Grădiniţa PP5 şi U.C.D.R.- Lugoj, pe o perioadă de 5 ani.

Ulterior, s-au încheiat alte contracte de comodat, tot pe perioade succesive de câte 5 ani, respectiv contractul nr. 727 din 09.07.2008, având comodant Centrul Financiar – Contabil Grădiniţa PP5, contractul nr. 785 din 04.07.2013, având comodant Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 2 (ca modificare a structurii reţelei şcolare, Grădiniţa PN 1 trece în subordinea Centrului financiar Grădiniţa PP2) şi contractul nr. 836 din 26.06.2018, având comodant Şcoala gimnazială nr. 3 (ca modificare a structurii reţelei şcolare, Grădiniţa PN1 trece în subordinea Centrului financiar – Şcoala gimnazială nr.3).

Potrivit prevederilor acestui din urmă contract, având nr. 836/26.06.2018, respectiv art. 2 al capitolului III „Termenii contractului”, comodatul a aiuns la termen la data de 26.06.2023.

Având în vedere dispoziţiile art. 10 din contractul de comodat mai sus evocat, care dispun că „La data expirării prezentului contract, acesta poate fi prelungit cu acordul ambelor părţi”, pârâtei i s-a adus la cunoştinţă prin adresa nr. 16/47783 din 28.04.2023, transmisă poştal şi semnată de primire la data de 04.05.2023, că după ajungerea la termen a contractului de comodat, acesta nu se va mai prelungi, drept pentru care, la finalul perioadei contractuale, comodatarul era invitat să elibereze şi să predea spaţiul respectiv.

Deoarece la împlinirea termenului contractual, pârâta nu a înţeles să se conformeze obligaţiei de eliberare a spaţiului şi de restituire a acestuia, obligaţie care era prevăzută expres şi la cap. II, art. 1 din contract („ comodantul se obligă să pună la dispoziţia comodatarului suprafaţa de , în folosinţă temporară şi gratuită, cu obligaţia comodatarului de a-1 restitui în individualitatea sa”), în prezent aceasta ocupă spaţiul respectiv fără niciun titlu.

Despre această notificare pârâta a luat cunoştinţă şi in data de 27.06.2023, când personalul de specialitate din cadrul Serviciului de administrare şi întreţinere a domeniului public s-a deplasat la sediul pârâtei, situat în Lugoj, str. Caransebeşului, nr.1, jud. Timiş, în vederea înmânării notificării domnului Boţ Ioan, preşedintele U.C.D.R.-Lugoj. Acesta, deşi prezent la faţa locului, a refuzat să semneze de primire notificarea in cauză, drept pentru care aceasta a fost afişată la imobilul ocupat, conform procesului —verbal de afişare încheiat în ziva de 27.06.2023.

Cu toate că termenul stipulat în notificare, în vederea eliberării şi predării spaţiului, s-a împlinit, pârâta refuză în continuare să se conformeze obligaţiilor care-i revin în acest sens. În această situaţie, având în vedere actuala stare de fapt, ne vedem nevoiţi să solicităm concursul instanţei de judecată, conform procedurii speciale reglementate ck Titlul XI al Cărlii a VI-a din noul Cod de procedură civilă — republicat, „Evacuarea din imobilele folosite sau ocupate fără drept”, respectiv art. 1034 — 1045 n.C.pr.civ.

Potrivit art. 1034 n.C.pr.civ., „Dispoziţifie prezentului titlu se aplică în litigiile privind evacuarea din imobilele folosite sau, după caz, ocupate fără drept de către foştii locatari sau alte persoane.”

Aceasta este o procedură simplificată, care se judecă de urgenţă, în cameră de consiliu, cu dezbateri sumare (întâmpinarea nefiind obligatorie), iar hotărârea de evacuare este executorie, conform prevederilor art. 1042 n.C.pr.civ.”

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se deschide șantierul pentru construirea tunelurilor de pe tronsonul lipsă de la autostrada A1 Lugoj – Deva

Publicat

în

Reprezentanții asocierii de firme responsabile cu execuția secțiunii lipsă a autostrăzii A1 Lugoj – Deva, lotul 2, au dat startul operațiunilor în șantierul din zona unde vor fi construite tunelurile. Utilizând se folosesc echipamente și utilaje specializate, pentru activitățile de amenajare a terenului pentru drumul tehnologic, o etapă crucială pentru realizarea infrastructurii necesare construcției.

RETIM

Zona desemnată pentru construcția tunelurilor prezintă provocări semnificative, în special după perioada de iarnă, când pământul este saturat cu apă, ceea ce complică accesul și lucrările de terasament. Cu toate acestea, reprezentanții asocierii de firme sunt hotărâți să facă față acestor obstacole și să ducă la bun sfârșit proiectul, transmite DRDP Timșoara

Drumul tehnologic creat pentru aceste lucrări nu este folosit doar de constructori, ci și de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Direcția Silvică Timiș, prin Ocolul Silvic Făget, care desfășoară activități de eliberare a amplasamentului. Acest aspect subliniază colaborarea interinstituțională și necesitatea unei planificări atente pentru a asigura succesul proiectului.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Actualitate

Un lugojean a fost reținut după ce a fost prins de polițiști de două ori conducând fără permis

Publicat

în

În cursul zilei de 29 februarie a.c., polițiști Biroului Rutier Lugoj sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj au reținut un bărbat, în vârstă de 35 de ani, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără permis de conducere (2 acte materiale).

RETIM

În fapt, la data de 29 februarie a.c., în jurul orei 06:00, polițiștii l-au depistat pe bărbat în timp ce conducea un autoturism pe strada Salcâmului din municipiul Lugoj.

În urma verificărilor efectuate de către polițiști în bazele de date, a rezultat faptul că acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

AUTOLIV

La data de 11.11.2023, bărbatul de 35 de ani a mai fost depistat pe strada Ion Neculce din municipiul Lugoj de către polițiști în timp ce conducea autoturismul pe drumurile publice fără a deține permis de conducere.

În cursul zilei de astăzi, în baza probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut pe bărbat, pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Timiș.

Citiţi mai departe

Actualitate

Polițiștii lugojeni au reținut o femeie dată în urmărire internațională pentru proxenetism

Publicat

în

În cursul zilei de 27 februarie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale Lugoj au depistat în apropierea pieții Victoriei din Lugoj o femeie, în vârstă de 23 de ani, urmărită internațional.

RETIM

Față de aceasta, autoritățile judiciare din Belgia au emis mandat european de arestare în vederea extrădării, pentru comiterea infracțiunii de proxenetism.

Femeia a fost predată Serviciului de Investigații Criminale Timiș, fiind prezentată procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile. Aceasta a fost introdusă în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

AUTOLIV

Citiţi mai departe

Actualitate

VIDEO Un cârd de lebede și-au făcut sălaș pe o baltă de la Tapia. Păsările oferă zilnic un adevărat spectacol

Publicat

în

FOTO/VIDEO Dan Cristian Stanciu/facebook

În ultimii ani, râul Timiș și bălțile de lângă Lugoj au devenit scena unui spectacol extraordinar. Familii înregi de lebede albe își fac apariția aici în fiecare iarnă. Acest fenomen remarcabil s-a repetat an de an, iar acum a devenit o tradiție în zonă. Zilele trecute un locuitor al satului Tapia a surprins un cârd impresionant de lebede pe o baltă de lângă Timiș.

RETIM

Lebăda albă, cunoscută științific sub numele de Cygnus olor, este o specie cu o semnificație aparte în lumea naturală. Protejate de lege în numeroase țări, inclusiv în România, aceste păsări au un rol crucial în menținerea echilibrului în ecosistemele acvatice și în conservarea biodiversității.

De obicei, lebedele albe preferă zonele cu apă mai caldă și locuri unde nu există gheață sau valuri puternice. Cu toate acestea, comportamentul lor s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, iar experții cred că acest lucru este legat de schimbările climatice.

AUTOLIV

Iernile din zona Lugojului au devenit mai blânde, cu perioade mai scurte de ger și mai puține înghețuri. Aceste condiții prielnice lebedelor le permit să rămână în zonă pe tot parcursul sezonului rece, găsind aici condiții ideale pentru supraviețuire.

Cu toate acestea, specialiștii avertizează cu privire la hrănirea lebedelor. Este important să nu le oferim hrană, pentru a nu le afecta capacitatea de a se hrăni singure în sălbăticie. Deși poate părea tentant să le hrănim cu bucăți de pâine, acest obicei poate avea consecințe negative asupra sănătății lor. Pâinea nu este o hrană naturală pentru aceste păsări și poate cauza probleme digestive și de sănătate.

Dacă totuși doriți să le oferiți hrană, cerealele sunt o opțiune mai sănătoasă și mai potrivită pentru nevoile lor nutritive.

Citiţi mai departe

Cele mai citite