Actualitate
Trusa jurnalistului de eveniment
Jurnalistul trebuie sa fie la locul faptei, la fata locului sau la locul evenimentului, cum vreti voi sa o spuneti, in cel mai scurt timp posibil de la producerea acestuia. E datoria lui sa prinda tot sau cat mai mult din ce se intampla prin ochii din dotare, ca sa poata informa corect. La naiba, daca are viziunea ca se intampla ceva, jurnalistul pleaca inainte de eveniment, doar ca sa fie acolo si sa-si faca stirea ca la carte.
Munca asta nu se face doar cu doua maini si cu pasiune, ci mai ales cu o serie de unelte pe care le folosesc in fiecare zi, fara exceptie. Ce contine deci trusa unui jurnalist de eveniment?
-: fara el, nu se pleaca niciunde, nici afara din casa pana la magazin, nici la masa, nici la baie, nici la… ma intelegeti? E cea mai importanta parte a trusei, pentru ca in ea ai, la nevoie, atat contactele, numerele surselor, ale oficialitatilor, dar si un computer in miniatura de pe care sa redactezi stirea, o camera foto si video pe care sa o folosesti daca nu ai aparatul si chiar si alte chestii importante, cum sunt o harta, un GPS sau o lanterna;
-: din nou, un obiect de care nu te desparti. Noaptea, e pus langa portmoneu, cheile de la masina si geaca, sa fie la indemana in caz de ceva. Ziua, daca te urci in masina sa mergi pana la Lidl, il iei cu tine. Trebuie sa fie un aparat cat de cat profesional, nu ultimul model scos pe piata, dar nici o sapuniera sa nu fie;
-: al treilea cel mai important obiect din trusa jurnalistului. Mai nou, reportofonul se gaseste pe orice telefon, asa ca investirea banilor intr-unul separat nu se justifica de multe ori. Totusi, daca jurnalistul face multe interviuri cu personalitati, merge la conferinte de presa des sau inregistreaza convorbiri lungi si care trebuie reascultate cat mai clar, atunci un reportofon profesionist e musai de avut in trusa;
-: noi avem cateva tablete la redactie, dar rar am folosit una, doar pentru ca telefonul mi se pare mai la indemana si mai usor de transportat, mai exact in buzunar fata de intr-o husa sau un man purse in cazul tabletei. Poate fi utila in multe situatii, asa ca e bine sa o aveti de backup, ca poate se termina bateria la telefon sau laptop si atunci va fi mana cereasca;
-: important doar daca mergeti in deplasari des, desi chiar si prin oras poate fi util, mai ales daca acoperiti un eveniment in care trebuie sa va deplasati dintr-un loc in celalalt si aveti de stat in teren 8 sau 10 ore (vezi aici un exemplu de stire care a inceput la 7 dimineata si s-a terminat la 1 noaptea) si va puteti echipa cu laptop, apa, mancare, un tricou de schimb, agenda, pix si asa mai departe;
-agenda și pixul: o bune trebuie sa fie mereu in preajma unui jurnalist, oricare ar fi domeniul lui de activitate;
-masina: cat mai multa benzina in ea, ca daca te prinde pana prostului in timp ce are loc evenimentul anului, n-o sa fie prea bine. De asemenea, des dusa la atelier, nu vrem sa ne lase evacuarea sau alte procese mecanice in timp ce mergem spre stirea vietii noastre;
-mult chef si timp: cand ai de plecat undeva, indiferent de ce faci in acel moment, te opresti din facut acel ceva si o iei din loc. Este poate singurul dezavantaj al acestei meserii de jurnalist de eveniment, pentru ca din cand in cand, ce-i drept rar, se intampla ca ai de plecat in niste momente in care chiar nu ai pleca pe teren. Dar, ca in orice meserie, sacrificam ce putem sacrifica pentru scopul suprem, acela de a ne face bine treaba.
foto: Ernst Moeksis
Actualitate
Marian Godină îl critică pe colegul său, care a lăsat-o pe Șoșoacă să-i încalece motocicleta pe autostrada Timișoara-Lugoj
Marian Godină, cunoscut polițist și influencer pe rețelele sociale, a declarat recent că a obosit să fie criticat și înjurat pentru că nu l-a apărat pe colegul său, Valter Kovacs. Godină a subliniat că, deși nu este lider de sindicat și nu are responsabilitatea de a lua apărarea colegilor, ar fi fost dispus să facă acest lucru dacă ar fi considerat cazul justificat.
„Am obosit ca de câteva săptămâni să primesc zilnic mesaje sau să fiu etichetat în comentarii în care sunt dojenit sau chiar înjurat pe motiv că nu îi iau apărarea polițistului Kovacs Valer,” a spus Godină. El a adăugat că, „deși nu sunt lider de sindicat ca să fac asta, aș fi fost primul care i-ar fi luat apărarea, așa cum am făcut și cu alți colegi de-a lungul timpului.”
Godină a povestit că l-a ajutat pe Kovacs în perioada pandemiei, dar a avut rezerve legate de acțiunile acestuia. „I-am zis că nici mie nu mi se pare normal ceea ce face și că depășește cu mult limita unor regulamente,” a declarat Godină. După ce Kovacs a fost destituit din Poliție și apoi repus în funcție la intervenția prim-ministrului Ludovic Orban, Godină a menționat că aceasta nu a fost suficient pentru a-l schimba. „După o palmă primită, care ar fi trebuit să-i bage mințile în cap, dl Kovacs a prins tupeu și mai mare și a batjocorit orice regulament, sfârșind prin a fi destituit din nou din Poliție luna trecută,” a spus Godină.
Godină a criticat în mod direct comportamentul lui Kovacs, descriindu-l ca având „un tupeu nesimțit.” El a explicat că „motivul destituirii sale, cel apărut în presă, a fost acela că a împrumutat motocicleta și casca de poliție doamnei senator Șoșoacă, aflată în plină campanie electorală.” Kovacs a încercat să justifice acțiunea afirmând că era „Ziua Porților Deschise la MAI.” Godină a răspuns ironic: „Omul nostru a fost în stare să debiteze că în ziua călăririi motocicletei de poliție de către senatorul în campanie era Ziua Porților Deschise la MAI și de aceea a făcut acest gest. Înțelegeți câtă lașitate și ce l-a dus pe el capul să zică? Ziua Porților Deschise era la MAI, în București, în cadru organizat și autorizat, nu pe autostrada Timișoara-Lugoj.”
Printre criticile aduse lui Kovacs, Godină a enumerat mai multe abateri, inclusiv utilizarea bodycam-urilor personale pentru a crea conținut pe rețele sociale. „Ați vrea să vă oprească Valer și să vă umilească în fața unei țări întregi ca să aibă el ce monetiza apoi pe Facebook?”
Actualitate
Accident cu trei mașini, provocat de un șofer aflat sub influența drogurilor
Un bărbat, în vârstă de 34 de ani, a condus un autoturism pe DN 68 A, în localitatea Coșevița, iar la un moment dat a intrat în coliziune cu 2 autoutilitare conduse de către 2 bărbați, în vârstă de 31 și 49 de ani, care circulau regulamentar.
În urma impactului au rezultat 2 victime, respectiv conducătorul auto, în vârstă de 34 de ani, precum și un bărbat, în vârstă de 36 de ani, pasager în autoutilitara condusă de bărbatul de 31 de ani.
În urma testării conducătorului auto, în vârstă de 34 de ani, cu aparatul din dotare au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.
În acest caz, cercetările sunt continuate în vederea stabilirii stării de fapt și luării măsurilor legale.
În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Actualitate
Un șofer din Lugoj a scăpat nevătămat după ce a fost lovit de tren VIDEO
Un șofer din Lugoj a scăpat nevătămat după ce autoturismul său a fost lovit de un tren personal la o trecere la nivel cu calea ferată. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Vicențiu Babeș și Smârdan, unde sistemele acustice și luminoase de avertizare nu funcționau din cauza lucrărilor în desfășurare.
Actualitate
Reținut pentru că s-a apropiat la mai puțin de 100 de metri de fosta concubină
La data de 09 septembrie a.c., polițiștii municipiului Lugoj- Biroul Ordine Publică, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, au reținut un bărbat, în vârstă de 36 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecție.
În fapt, la data de 09 septembrie a.c., în jurul orei 13:35, polițiștii au fost sesizați de către o tânără, în vârstă de 23 de ani, cu privire la faptul că fostul său concubin, împotriva căruia a fost emis un ordin de protecție, ar fi încălcat măsura impusă.
Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului, unde au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, pe strada Alexandru Mocioni și Lugoj fiind identificat un bărbat, în vârstă de 36 de ani, ce se afla la o distanță mai mică de 100 de metri, de adresa față de care i-a fost interzis să se apropie.
Astfel, bărbatul a fost condus la sediul poliției pentru audieri.
În urma probatoriului administrat, la data de 09.09.2024, bărbatul a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore sub sub aspectul săvârșirii infracțiunii de încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecție, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J.Timiș.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
- Actualitateo săptămână în urmă
Ministerul Finanțelor propune măsuri radicale de austeritate. Primăria Lugoj ar putea pierde circa 800 de milioane de lei
- Educație4 zile în urmă
Cartea l-a făcut om mare. Orfan crescut în casele de copii, acum are două facultăți și este directorul unei școli
- Administrațieo săptămână în urmă
Cel mai vechi pod al Lugojului intră în lucrări pentru 6 luni. Localnicii trebui să ocolească chiar și 30 km, ca să ajungă acasă
- Actualitateo săptămână în urmă
Incendiu de vegetație lângă Lugoj: Pompierii se luptă să stingă flăcările, izbucnite în apropierea caselor VIDEO