Connect with us

Cultură

Lugojeanca Alexandra Pricop creează obiectele decorative desprinse din povești

Publicat

în

Lugojeanca Alexandra Pricop este creatoare de frumos. Arta sa, plină de muzică și poezie, încântă ochiul și înalță sufletul. Obiectele realizate de ea sub sigla ARTISNAL POURINGS pot fi utilizate ca piese în decor sau ca instrumente pentru momentele de relaxare. Aceste produse se împart în două categorii: lumânări parfumate și lumânări din ceară de albine.

RETIM

Lumânările parfumate decorative oferă încăperii o aromă plăcută în timp ce lumânările 100% naturale au diverse proprietăți de purificare a aerului, având în același timp un miros extrem de natural. Aromele lumânărilor parfumate sunt diverse și se pot alege după preferință, precum și modelul dorit, deoarece sunt mereu  aplecată spre gustul și cerința clienților.

AUTOLIV

Cu toate că Alexandra a absolvit Facultatea de Chimie chemarea spre artă a determinat-o ca deocamdată să urmeze drumul artei creative. De câțiva ani confecționează diferite obiecte cum ar fi lumânări parfumate și lumânări din ceară de albine, mărțișoare ceramice  și nu numai.

,,Am un mic atelier la Lugoj în casa părintească. Simt de multe ori nevoia să îmi exprim gândurile și sentimentele prin ceea ce produc. Atracția spre artă și frumos mi s-a dezvoltat probabil la școala de muzică de la Lugoj, Filaret Barbu. Primele lumânări le-am făcut în 2019 în pandemie. Probabil că restricțiile la care eram supuși m-au îndemnat să îmi ocup timpul cu ceva. Cu ceva creativ și util. Am creat lumânări pentru momentele festive din familie. Tehnica producerii lumânărilor am învățat-o documentându-mă singură. Am citit multe articole și având în spate munca de laborator din facultate nu mi-a fost greu să deprind și această îndeletnicire. Proporțiile și rețetele le-am adaptat la noua cerință. E tot un fel de chimie așa că sunt pe un teritoriul pe care în stăpânesc. Ceara, materia primă o procur de la apicultori,, spune Alexandra Pricop, artist plastic.

Un  artist se inspiră din realitatea înconjurătoare. Tot așa și Alexandra,  atent și discret observator al naturii se inspiră din coloritul și parfumul anotimpurilor.

,,Sursa de inspirație este mediul înconjurător, anotimpurile cu coloritul lor specific și nu în ultimul rând starea mea de spirit. De multe ori creez din imaginație. Lumea din interiorul unui creator de artă este fascinantă și inepuizabilă. Mă consider artist, mai exact un artist în devenire cu mari speranțe în viitor. Până în prezent nu am avut o expoziție personală dar particip la diferite târguri și fac reclamă produselor mele prin mijloacele mediatice pe care mi le oferă Internetul,, afirmă Alexandra Pricop.

Alexandra recunoaște că această îndeletnicire nu-i poate asigura existența drept pentru care dorește să intre în învățământ și să devină profesor de chimie.

,,Produsele pe care le confecționez nu-mi pot asigura prin vânzare traiul de zi cu zi și vor rămâne doar un hobby. Acest mic business este unul de nișă. Vara este un sezon mort. Oamenii nu prea folosesc lumânări. Sezonul începe toamna și se sfârșește de Paște. Doresc să intru în învățământ. Am predat la AFTER- SCHOOL și o perioadă chiar la Liceul Coriolan Brediceanu din Lugoj. În această vară intenționez să îmi dau definitivatul, dar cu siguranță voi rămâne mereu credincioasă pasiunii mele. Sper ca flacăra lumânărilor mele să lumineze și să încălzească sufletele celor care le cumpără!, încheie Alexandra Pricop.

Pe Alexandra puteți să o găsiți pe pagina sa de Facebook sau la diverse târguri, unde își comercializează produsele, cum e și târgul de 8 Martie, de la Lugoj.

Dan TIMARU

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Evenimente pregătite de Casa de Cultură din Lugoj de Mărțișor și Ziua Femeii

Publicat

în

Tânăra pianistă Patricia Roșca susține un recital în 8 martie

Între 29 februarie și 2 martie, Piața Iosif Constantin Drăgan din Lugoj devine locul unde magia primăverii prinde viață. Artizani talentați, producători și comercianți locali îți pregătesc cele mai frumoase surprize, de la pictură pe față până la ateliere de confecționat mărțișoare și delicii dulci.

RETIM

Pe 1 martie, de la ora 17:30, atmosfera va fi înălțată de magia „Mărțișorului Dansator”, într-un spectacol ce va include prestații ale Ansamblului „Lugojana” și Infinity Arts Lugoj.

În zilele de 7 și 8 martie, Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj devine gazda unui eveniment special, dedicat sărbătoririi femeilor și aducerii în prim-plan a artei sub diferite forme.

AUTOLIV

Pe 7 martie, Infinity Arts te îmbie la spectacolul „Dansul Etern”, iar Marius Bațu și Vasile Gondoci te invită la un concert folk emoționant intitulat „Cu tine încă 2000 de ani”.

Pe 8 martie, vei putea savura un recital cameral susținut de Patricia Roșca la pian și Andrei Cozma la clarinet, iar Ansamblul „Lugojana” al Casei de Cultură „Traian Grozavescu” va oferi un spectacol memorabil cu tema „Cânt și joc pentru mama mea”.

Citiţi mai departe

Cultură

Filmul Generației de Aur ajunge și la Cinema „Bela Lugosi”. Avanpremiera e la Timișoara

Publicat

în

Miercuri, 28 februarie 2024, cu începere de la ora 19.30, la Cinema City (Iulius Mall Timișoara) are loc avanpremiera filmului dedicat Generației de Aur a României fotbalistice, echipa de excepție care ne-a dus în sferturi la Campionatul Mondial din 1994

RETIM

Hagi, Popescu, Dumitrescu și coechipierii lor își spun povestea așa cum nu au mai spus-o niciodată și sunt actori în propriile lor roluri. Retrăim împreună momentele din urmă cu 30 ani în care fotbalul românesc era la un alt nivel, iar unitatea dintre echipa națională și suporteri se traducea în ieșiri în stradă cu miile până la orele dimineții.

Filmul ”Hai, România – Povestea Generației de aur” va începe să ruleze în cinematografe începând cu data de 1 martie. Programul complet al proiecțiilor și mai multe informații pot fi găsite pe site – https://hairomaniafilmul.ro/ sau pe pagina de Facebook – https://www.facebook.com/hairomania.filmul.

AUTOLIV

La avanpremieră vom avea parte și de o scurtă sesiune de discuții cu trei foști componenți ai echipei naționale a României: Emeric Dembroschi, Iosif Rotariu și Paul Codrea. Oameni care, deși au evoluat în perioade diferite, au făcut-o reprezentând cu mândrie fotbalul românesc la cel mai înalt nivel – Emeric Dembroschi marcând în poarta Braziliei lui Pele în 1970, Iosif Rotariu duelându-se la sânge cu Argentina lui Maradona la Mondialul italian din 1990 și Paul Codrea evoluând în toate meciurile României din grupă la turneul final european din 2008.

Filmul va rula și la Lugoj, conform programului de ma jos:

Citiţi mai departe

Cultură

A murit un mare critic și istoric literar, care s-a născut la Lugoj

Publicat

în

Comunitatea culturală din Lugoj și din întreaga țară este în doliu după vestea tragică a trecerii în neființă a ilustrului critic și istoric literar Alex Ștefanescu.

RETIM

Născut în Lugoj, la 6 noiembrie 1947, Alex Ștefanescu și-a dedicat întreaga viață literaturii, devenind unul dintre cei mai străluciți membri ai Uniunii Scriitorilor din România începând cu anul 1977. Cea mai notabilă contribuție a sa, lucrarea intitulată „Istoria literaturii române contemporane (1941-2000)”, premiată de Uniunea Scriitorilor în 2005, rămâne un monument al cercetării literare, explorând cu pasiune și profunzime evoluția literaturii române în contextul regimului comunist.

Criticul Ștefanescu nu doar că a analizat operele marilor scriitori, ci le-a și înțeles adânc, reușind să contureze o panoramă exhaustivă a lumii literare române contemporane. Numele său se alătură acum pantheonului celor mai iluștri critici literari români, într-o tradiție demnă de nume precum George Călinescu și Eugen Lovinescu.

AUTOLIV

Cu peste 5.000 de articole de critică literară publicate în diverse reviste și publicații, Alex Ștefanescu a fost o prezență constantă și influentă în peisajul cultural al țării. Opera sa complexă cuprinde piesele de teatru precum „Melania și ceilalți” și scenariul pentru serialul de teatru TV „Căsătorie imposibilă”.

Familia, prietenii, și admiratorii criticului Alex Ștefanescu își exprimă profundul regret și își aduc omagiul în fața memoriei sale.

Citiţi mai departe

Cultură

După șase ani de când a fost donată orașului, casa compozitorului Ion Vidu va fi renovată

Publicat

în

Primăria Lugoj anunță că în scurt timp vor fi demarate lucrările de renovare la Casa Memorială „Ion Vidu”. Imobilul a intrat în proprietatea municipalității în urma unui gest generos al familiei, care a decis să-l doneze pentru a găzdui o casă expozițională.

RETIM

Primarul interimar Bogdan Blidariu a declarat: „În cursul anului trecut a fost semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare a acestei clădiri memoriale denumite Casa Ioan Vidu. Conform contractului, într-o primă etapă se va realiza proiectarea. Proiectarea propriu-zisă a fost finalizată. În momentul acesta se așteaptă doar un aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, după care se va da ordinul efectiv de execuție a lucrărilor, conform contractului. După finalizarea etapei de proiectare, termenul maxim de realizare a lucrărilor este de 12 luni, dar avem speranța că acest termen va fi mult mai scurt.”

Valoarea maximă a lucrărilor este estimată la aproximativ 530.000 de lei.

AUTOLIV

Această inițiativă vine la aproape șase ani după donația făcute de Robert Benkoczi, strănepotul lui Ion Vidu, către Primăria Lugojului în martie 2018. Casa cu o suprafață de 131 de metri pătrați, însoțită de 396 de metri pătrați de teren, a fost donată cu condiția ca aceasta să fie menținută în stare bună, să nu fie vândută pentru următorii 49 de ani și să fie destinată activităților culturale și educative, sub numele de „Casa Muzicii Ion Vidu”.

Citiţi mai departe

Cele mai citite