Duminică au loc alegerile pentru Parlamentul European și totodată cele dedicate Referendumului pentru justiție. Ca de fiecare dată, secțiile de votare se vor deschide la orele 7 dimineața și se vor închide la 21 seara. Potrivit BEC, vor fi deschise un număr total de 599 de secții de votare în Timiș, dintre care 207 în municipiul Timișoara și 32 de secții în municipiul Lugoj. Vezi aici lista completă a secțiilor de votare din oraș.
Numărul total al alegătorilor din județ este de 625.645, aceștia apărând pe listele electorale permanente ale Biroului Electoral Județean. Dacă vă aflați în afara județului de reședință în ziua votării, veți putea să vă exercitați dreptul la vot pe o listă suplimentară din oricare secție din România sau diaspora. Dacă alegeți să votați pe o listă suplimentară, nu veți mai putea vota pe o a doua listă, suplimentară sau permanentă.
Dacă alegeți să votați și la referendum, veți primi două buletine de vot, câte unul pentru fiecare scrutin. În total, peste 680.000 de buletine au fost tipărite în județul Timiș pentru votul de duminică. Pentru cei care nu se pot deplasa la urnele de votare, aceștia pot solicita urna mobilă la domiciliu, în ziua de sâmbătă dinaintea alegerilor, între orele 18:00 și 20:00.
Procesul de votare
Potrivit legii, cetatenii romani care au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv, au dreptul de a alege reprezentantii Romaniei in Parlamentul European si de a-si exprima optiunea la Referendumul privind justitia. Odata intrat in sectia de votare, veti prezenta buletinul sau cartea de identitate operatorului de calculator ale sectiei de votare. Dupa validarea actului, va veti indrepta spre membrii biroului electoral.
De la acestia veti primi stampila cu mentiunea ”VOTAT”, precum si buletinele de vot. Aveti optiunea de a vota doar la europarlamentare, doar la referendum sau la ambele. Daca optati pentru a treia varinata, primiti trei buletine de vot (unul pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European si doua pentru referendum).
Urmeaza sa intrati SINGUR in cabina de votare. Acolo veti aplica stampila cu mentiunea ”VOTAT” pe patrulaterul care corespunde optiunii voastre. Pentru ca votul sa fie valid, trebuie sa aplicati stampila o singura data, pe fiecare buletin de vot, in functie de optiune. Indoiti apoi buletinele de vot, iesiti din cabina pentru a le introduce in urne. Ultimii pasi sunt restituirea stampilei si recuperarea actului de identitate.