Connect with us


Social

Toaletarea copacilor stârneşte nemulţumire printre lugojeni. Ce spune legea

Publicat

în

FOTO Adrian Blaj/Facebook

FOTO Adrian Blaj/Facebook

Modul în care administraţia locală a decis să cureţe copacii în această primăvară a stârnit revolta unor lugojeni. În ultimele zile, în parcurile din Lugoj, angajaţii Serviciului de zone verzi au început să taie coronamentul copacilor.

PMP

Mai mulţi lugojeni au făcut fotografii şi le-au postat pe reţelele de socializare, indignaţi că aproape toate crengile arborilor au fost tăiate.

USR

Specialiştii susţin că aceste tăieri se fac după anumite norme şi reguli. Există chiar şi o reglementare legală care spune că este interzisă tăierea crengilor.

Tăierea copacilor, interzisă de lege

“În cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar) plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale, este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora. Cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aerien.”, se arată în aliniatul 5, al Legii 24/2007, Articolul 12.

„Din păcate nu este pentru prima oară că văd arbori ciuntiţi în halul acesta. Este o practică tot mai comună. Nu doar în zona Lugojului, ci şi la nivel naţional. Chiar şi în Bucureşti am văzut bulevarde întregi, în care nişte oameni care nu sunt nici echipați, nici instruiți corespunzător, taie arbori aproape la nivelul tulpinii. Lasă doar un băţ sau câteva ramuri groase. Asta, pentru calitate vieţii oamenilor, înseamnă un minus. Plus că arată deplorabil să vezi aşa ceva. Coronamentul are de suferit. Mai puţine frunze, mai puţin oxigen! Foarte puţini se gândesc că acei arbori adăpostesc foarte multe specii de insecte şi de păsări. Soluţia de a scăpa de ciori prin tăierea arborilor este cea mai proastă şi nu va rezolva această problemă. Există alte variante”, a declarat pentru Lugojeanul.ro, Gabriel Păun de la Agent Green, una dintre cele mai importante asociaţii de mediu din România.

Primarul Francisc Boldea a declarat în mai multe rânduri că toaletarea aceasta se face şi pentru a scăpa de ciorile care şi-au făcut cuib în arborii respectivi. Reprezentanţii Gărzii de Mediu Timiş spun că, până în momentul de faţă, nu au fost sesizaţi de situaţia de la Lugoj.

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

VIDEO La minus șase grade, lugojeanul Ștefan Hodi a făcut și în 2020 tura până la Alba Iulia, de 1 Decembrie

Publicat

în

PMP

Ștefan Hodi, biciclistul Lugojului, omul care a pus orașul de pe Timiș pe harta mondială a ciclismului, a ajuns și în acest an la Alba Iulia de 1 Decembrie. Așa cum face de 20 de ani, Hodi, în vârstă de 54 de ani, a înfruntat frigul de -6 grade Celsius și a parcurs cei peste 350 de kilometri dus-întors până în orașul Marii Uniri.

USR

“La mulți ani, România, în primul rând! Mă aflu la Alba Iulia și vin de la Lugoj. Din anul 2000, vin în fiecare an, vin din dragoste și pentru a comemora Unirea și strămoșii noștri. Vin de plăcere, într-adevăr este greu pentru că este rece, anul acesta a fost un an mai dificil cu situația pandemiei, dar noroc că azi noapte a ieșit Alba Iulia din carantină și am putut intra. Până să ajung stăteam puțin în dubii dacă ajung să vin la Cetatea Marii Uniri sau nu. Dar dacă ajungeam și până la intrarea în Alba Iulia și mă întorceau organele, mă întorceam înapoi dar eram cu visul împlinit că am încercat să vin și să fiu din nou la Alba Iulia”, a explicat Hodi pentru publicația locală Ziarul Unirea.

Hodi a ratat tura de Alba Iulia doar de trei ori în ultimii 20 de ani, de fiecare dată dintr-un motiv întemeiat. Lugojeanul a parcurs România de 10 ori pe bicicletă, dar și Europa de 5 ori. La cursa pentru cicliștii amatori Paris-Brest, a reușit în 2015 să parcurgă o distanță de 1230 de kilometri în doar 88 de ore.

Citiţi mai departe

Social

Povestea lugojeanului care s-a întors din Anglia și a pus pe picioare una din cele mai profitabile afaceri locale

Publicat

în

Ziarul Adevărul a prezentat, de 1 Decembrie, poveștile mai multor români care s-au întors din străinătate ca să muncească acasă.  Printre ele și povestea lugojeanului Benu Marinescu, cel care a creat Benfast.

PMP

În 2016, amenaja în garajul casei părinteşti un fast-food în care producea mâncare pe care o livra la domiciliu. La scurt timp după aceea a predat afacerea părinţilor şi a plecat în Anglia, dar după doi s-a întors în România pentru a dezvolta afacerea începută în garaj, arată adevărul.ro

USR

Este, pe scurt, povestea lui Beniamin Marinescu, un tânăr antreprenor din Lugoj, judeţul Timiş, care a plecat în străinătate, dar s-a întors în România pentru a dezvolta aici o afacere.

„În 2016 am deschis un mic fast-food numit Benfast în garajul părinţilor mei. Şase luni mai târziu am reuşit să ne mutăm într-un spaţiu de aproximativ 40 de metri pătraţi din oraş. Am funcţionat aşa timp de un an, cu o medie de 5-7 angajaţi. După un an, din cauza birocraţiei şi a provocărilor pe care le-am întâmpinat, am decis să las afacerea părinţilor şi m-am mutat în Anglia, împreună cu soţia mea”, povesteşte Benu, aşa cum îi spun prietenii.

În Anglia, lugojeanul a deschis o mică firmă de marketing.

„Am avut clienţi mici şi mijlocii pe care îi ajutam să îşi crească afacerea în mediul online. Am decis să ne întoarcem, totuşi, anul trecut pentru a continua visul meu, de aduce Benfast la un nivel pe care mi l-am dorit dintodeauna. M-am întors în august 2019 şi timp de o lună am analizat performanţa, iar în următoarele luni am pregătit sistemul operaţional pentru a putea să creştem cifra de afaceri, să o dublăm practic. Am reuşit să facem asta şi în acelaşi timp ne-am pregătit pentru ca în iunie 2020 să deschidem prima locaţie mare în centrul oraşului, unde funcţionăm acum. Am reuşit să ajungem la 20 de angajaţi, iar în septembrie 2020 am deschis, la Dedeman al doilea punct de lucru, ajungând la 25 de angajaţi”, povesteşte Beniamin.

Vezi aici video cu poveste tânărului din Lugoj.

Citiţi mai departe

Social

Restaurantele din Lugoj se adaptează la pandemie! Livrările la domiciliu au crescut în 2020

Publicat

în

PMP

Perioada nefastă pe care industria restaurantelor o traversează odată cu pandemia i-a determinat pe patroni să se adapteze la nevoile nou apărute, astfel că localurile lugojene sunt în majoritatea cazurilor încă deschise. Restaurantele au renunțat pentru o perioadă la mese și au transpus meniurile în online.

USR

Unul dintre aceste restaurante, care s-a adaptat la pandemie și oferă un meniu complet disponibil pentru livrare la birou sau domiciliu este Guinness The Pub. Recent renovat și redeschis, clienții nu au apucat încă să se bucure la maxim de noua înfățișare a localului lugojean. Din fericire, preparatele Guinness pot fi comandate cu un simplu telefon.

“Avem disponibil un meniu stufos pentru delivery, cu pizza, preparate de tip platouri festive cu tot ce e nevoie pentru o masă copioasă în familie, burgeri, coaste, paste, salate și alte bunătăți. Comenzile se preiau telefonic, iar în curând se vor prelua direct printr-o aplicație de food delivery”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Alex Cătălincescu, managerul pubului.

La Guinness The Pub găsești o gamă variată de pizza, iar dacă vrei să mănânci pe săturate, la fiecare două pizza comandate, a treia este din partea casei. La fel și băutura, pentru că pizza merge foarte bine cu o răcoritoare. O altă specialitate a restaurantului sunt platourile tradiționale, cu grill sau mezeluri, ideale pentru mese îmbelșugate în familie sau de sărbătorile ce bat la ușă.

“Oferim livrare gratuită la orice comandă, iar în curând vom fi printre primele localuri din oraș care vor oferi livrare prin sistemul aplicației de food delivery Takeaway.ro, însă mai avem câteva lucruri de pus la punct acolo”, am mai precizat Alex.

Platourile pot fi comandate doar de pe-o zi pe alta, iar livrarea se realizează de la 12 la 22 în fiecare zi. Comenzile se preiau la numărul de telefon 0799 599 899.

Poți consulta aici meniul pentru delivery de la Guinness The Pub.

Citiţi mai departe

Pro

Publicitate

Cele mai citite