Social
Suprataxa de salubritate ajunge în Consiliul local. Cine o va plăti la Lugoj

Consilierii locali se întâlnesc joi, 25 octombrie, în şedinţă ordinară pentru a discuta mai multe proiecte. Unul dintre cele mai controversate este cel legat de taxa specială pe care primarul Francisc Boldea o cere pentru cei care nu încheie contracte cu societatea de salubritate.
Mai exact, proiectul propus de primar se referă la “aprobarea taxei speciale de salubrizare pe teritoriul administrativ al U.A.T. municipiul Lugoj.
În acelaşi proiect este prevăzut şi regulamentul de stabilire și aplicare a taxei speciale de salubrizare pentru utilizatorii serviciului public de salubrizare, persoane fizice-populaţie,operatori economici (persoane juridice si persoane fizice autorizate şi asimilate acestora), instituţii publice şi altele, care nu au încheiat şi refuză să încheie contractul de salubrizare cu operatorul serviciului”.
Francisc Boldea susține că taxa trebuie introdusă pentru că sunt lugojeni care refuză să încheie contractul cu Retim.
“Pentru cei care nu vor să încheie contract, legea spune că în cazul în care refuză se stabilește un preț ca și taxă din partea administrației locale. Noi am luat modelul Aradului, de cinci ori tariful. Dacă tariful pentru ridicarea deșurilor e de opt lei, cei care nu au contract vor plăti de cinci ori mai mult”, a declarat primarul Lugojului
Social
S-a stabilit data de la care lugojenii se pot programa pentru vaccinarea din etapa a doua de imunizare națională
Lugojenii care se regăsesc în categoriile desemnate pot să se programeze pentru vaccinarea anti-coronavirus, dacă vor să se imunizeze, pentru etapa a doua a vaccinării. Începând cu data de 15 ianuarie 2021, persoanele din etapa a 2-a care au dreptul să se vaccineze împotriva Covid-19 se pot programa online, prin medicul de familie, telefonic la call center-ul 021 414 44 25, sau prin intermediul direcţiei de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale.
Pentru programarea online, Serviciul de Telecomunicatii Speciale a operationalizat platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, la adresa https://vaccinare-covid.gov.ro unde se accesează meniul PROGRAMEAZĂ-TE. Vaccinarea începe de vineri în centrele medico-sociale, iar celelalte categorii de persoane care se pot înscrie de vineri pentru vaccin vor fi programate începând de luni, 18 ianuarie.
Persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice și lucrătorii în domenii esențiale se pot programa fie online, pe siteul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro, fie prin medicul de familie sau prin aparținători.
Pentru persoanele cu boli cronice, programarea se face prin medicul de familie. Dacă nu are medic de familie se poate face prin call center, sau pe pagina web. Pentru persoanele care deservesc activitățile esențiale programarea se face prin angajator.
Lista oficială cu persoanele care intră în etapa a două de vaccinare:
- beneficiarii din centrele sociale;
- persoanele care au peste 65 de ani;
- persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA;
- persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice.
Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase. Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua face parte și personalul din mass-media, „cei care efectuează reportaje în unități medicale”.
Social
Lugojul reintră în scenariul roșu. Ce se întâmplă cu restaurantele și sălile de fitness
Lugojul a trecut din nou de 3 cazuri la 1000 de locuitori în ultimele 14 zile. Potrivit scenariului roșu, când se întâmplă acest lucru, restaurantele și sălile de fitness urmează să fie din nou închise, acestea funcționând deocamdată la 30% din capacitate.
Vestea bună este că, potrivit noilor reguli, decizia închiderii acestor locații se face acum doar după o întrunire a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Această întâlnire nu a avut loc deocamdată, astfel că restaurantele pot servi în continuare clienții și în interior, cu respectarea normelor în vigoare.
În următoarele zile, în funcție de evoluția numărului de cazuri la Lugoj, precum și a incidenței de caz, autoritățile județene pot lua decizia închiderii localurilor în oraș, dacă rata de 3/1000 va continua să crească.
Localitățile cu rata de infectare pe ultimele 14 zile peste 3/1.000 locuitori sunt:
Timișoara – 5,34; Lugoj – 3,07; Buziaș-3,27, Gătaia-3,59, Recaș – 4,35; Beba Veche-5,82, Biled – 4,34; Boldur-3,60, Brestovăț – 4,52, Bucovăț –6,99; Comloșu Mare- 4,34, Criciova-4,13, Darova-3,20, Dudeștii Vechi – 3,87, Dumbrava-3,24, Dumbrăvița – 7,10; Fârdea – 6,98, Foeni -3,42, Ghiroda – 7,84; Giarmata-3,92, Giroc – 7,87; Jamu Mare – 3,00, Liebling – 4,58; Lovrin-5,33, Mașloc – 3,65; Moravița – 3,62, Moșnița Nouă-7,34; Parta-3,27; Săcălaz – 4,96, Sacoșu Turcesc-3,93, Sag- 5,23, Sânandrei – 4,13, Sânmihaiu Român – 3,93, Satchinez – 4,90, Tormac- 3,40, Voiteg-3,21.
Localitățile cu rata de infectare pe ultimele 14 zile peste 1,5/1.000 locuitori sunt:
Ciacova – 1,93; Deta – 2,23, Jimbolia- 1,55, Sânnicolau Mare – 2,33, Becicherecu Mic-2,97; Cărpiniș – 2,25; Cenei – 2,95, Chevereșu Mare – 1,53, Coșteiu-2,27, Curtea – 1,55, Denta-2,46, Dudeștii Noi – 2,79, Fibiș-1,72, Găvojdia- 1,71, Giulvăz-1,85, Gottlob -1,88, Iecea Mare – 2,72, Lenauheim-1,88, Margina – 1,76, Orțișoara – 2,10; Otelec- 1,64, Peciu Nou – 2,10, Periam-1,59, Pișchia -2,10, Racovița- 1,94, Remetea Mare – 2,07, Saravale-1,97, Știuca – 1,74, Tomnatic-2,36, Topolovățu Mare- 1,50, Uivar- 1,61.
Social
Coronavirusul îi obligă pe edilii din Lugoj să facă o morgă nouă la spital
Morga spitalului din Lugoj va fi reconstruită și modernizată. Primarul Claudiu Buciu spune că actuala morgă nu îndeplinește cerințele impuse de normele aflate în vigoare. Mai exact, nu poate asigura cele două circuite necesare, pentru decedații COVID și non-COVID.
„Anul acesta vom extinde capacitatea serviciului de anatomie patologică. Nu corespunde cerințelor actuale. Am avut și acel incident cu societatea care prelua pacienții decedați direct din saloane și îi depozita într-un camion frigorific, la fel este și astăzi. Actuala conducere a scos la licitație de câteva ori acest serviciu. Nu s-a prezentat nimeni, astfel că singura soluție este să modernizăm clădirea actuală a acestui serviciu”, a declarat primarul Claudiu Buciu.
Edilul lugojean spune că investiția se va face cu bani de la bugetul local al orașului.
-
Administrație3 zile în urmă
Soluții pentru „intersecția morții” și cea de-a doua autostradă care ajunge la Lugoj. Primarul cere sprijinul Ministerului Transporturilor
-
Cultură3 zile în urmă
Un pensionar din Lugoj a dat în judecată Biblioteca Județeană din Timiș. Cuba este motivul procesului
-
Educație3 zile în urmă
Cadrele didactice din Lugoj se vaccinează împotriva coronavirus. Ce spun profesorii despre imunizare