Connect with us

Educație

stART Cinema la Lugoj – Program de educație prin cultură pentru tineri: film, artă, societate

Publicat

în

Asociația Culturală Contrasens, în parteneriat cu Primăria Municipiului Lugoj, vă invită să vă alăturați proiectului stART CINEMA, în perioada iunie 2023 – iunie 2024. Acesta face parte din programul de finanțare al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă –„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată” și este un program strategic și structurat de educație cinematografică adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, profesorilor și mediatorilor culturali din localitatea Lugoj.

RETIM

stART Cinema cuprinde un program extins de dezvoltare a competențelor profesionale pentru profesori și mediatori culturali și un program de educație cinematografică pentru tineri cu proiecții de film și ateliere de cultură cinematografică, susținute la Cinema Bela Lugosi și în școli din Lugoj.

Participarea la toate activitățile proiectului stART Cinema este gratuită. Pentru a afla mai multe informații despre proiect și modalitățile de înscriere, vă invităm să vizitați pagina proiectului la adresa: https://www.accontrasens.ro/pnrr-startcinema-lugoj/.

Autoliv angajează

Programele de formare pentru mediatori culturali își propun activarea și consolidarea unei rețele locale de operatori culturali, formarea de noi competențe profesionale în domeniul cultural și interconectarea lucrătorilor culturali la nivel local, județean, regional și național.

Prima sesiune de formare va avea loc între 8-11 iunie 2023, la Casa Bredicenilor din Lugoj și cuprinde un masterclass: Mediere culturală și dezvoltare de noi audiențe, susținut de Mihaela Tilincă și un seminar: Finanțări în cultură, susținut de Dana Sarmeș.

Înscrierile sunt gratuite, locurile fiind limitate. Pentru mai multe detalii despre programul de formare pentru mediatori culturali și modalitatea de înscriere, vizitați pagina: https://www.accontrasens.ro/pnrr-program-de-formare-mediatori-startcinema-lugoj/.

Programul de educație cinematografică pentru tineri începe în iunie 2023 și include proiecții de film și ateliere de cultură cinematografică ce vor avea loc în timpul programului școlar. Elevii vor avea ocazia să discute și să analizeze filmele prezentate, să pună întrebări și să participe la discuții de grup. Profesorii care doresc să participe gratuit cu clasele de elevi, sunt rugați să se înscrie completând formularul: https://forms.gle/KadoBAQPw1DkcLW77.

Programele de formare propuse pentru profesori și educatori abordează utilizarea filmului în clasă și oferă instrumente necesare pentru organizarea unor activități educaționale prin/cu film și acoperă aspecte legate de limbaj cinematografic, analiză media și metode pedagogice. Cadrele didactice  care doresc să afle mai multe despre cele 2 sesiuni pregătite în 2023/2024, sunt invitate să completeze formularul: https://forms.gle/tbADrxtkYYUfXq8G8.

De asemenea, un club de film afiliat unei școli din Lugoj va oferi un program intensiv de educație cinematografică, cu întâlniri săptămânale pentru un grup de 20 de elevi. Aceștia vor participa la proiecții de film, sesiuni despre istoria cinematografiei, ateliere practice de film unde vor învăța noțiuni de montaj și tehnică cinematografică, precum și întâlniri de mentorat cu profesioniști din domeniul cinematografiei.

Proiectul stART CINEMA reprezintă o inițiativă importantă în domeniul educației cinematografice și culturale, având potențialul de a transforma Lugojul într-un centru de referință pentru formarea și dezvoltarea tinerilor, profesorilor și mediatorilor culturali.

stART Cinema (cod PNRR 035) este un proiect organizat de Asociația Culturală Contrasens și finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Pilonul IV / Componenta 11 – Turism și cultură, INVESTIȚIA I5 „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”. Proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Lugoj și realizat cu sprijinul CinEd.

Valoarea totală a proiectului este de 227.300 Lei. Durata proiectului este de 15 luni, perioada de implementare a acestuia realizându-se în intervalul aprilie 2023 – iunie 2024.

Obiectivul proiectului constă în formarea de noi competențe profesionale în domeniul cultural pentru profesori și mediatori culturali prin abordări inovative, corelate cu curricula școlară care să capitalizeze know-how-ul existent și care să stimuleze audiențe noi. De asemenea, programul își propune dezvoltarea unui program de educație culturală transdisciplinar care diversifică publicul pentru filmul de artă și autor pentru 640 de copii și tineri din Lugoj.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Educație

VIDEO Mamă agresată de primar, pentru că îi reproșează că nu există apă la grădiniță și copiii se spală la găleată

Publicat

în

RETIM

O filmare cu scandalul dintre un primar din Timiș și mama unui copil, care îi reproșează că nu există apă la grădinița din sat, a fost postată pe rețelele de socializare, zilele trecute. Primarul din Bârna, Dumitru Pecora, vorbește foarte urât cu mama, care la rândul ei este destul de agitată, arată Ziare.com.

Pe filmare se vede chiar cum o îmbrâncește pe aceasta și vrea să o scoată cu forța din sediul primăriei.

Autoliv angajează

„Nu am avut apă în grădinița copilului din satul Pogănești, care aparține de comuna Bârna. În sat nu există apă curentă deloc. Ei s-au lăudat pe la televizor, au făcut reportaje despre cum noi avem acolo un foraj de apă minerală. De trei ani și rețeaua de apă minerală s-a stricat, pompa de foraj nu mai merge.La grădiniță a fost făcut un foraj, dar și pompa aceea s-a stricat de mai multe ori. Până acum am tot sesizat problemele, de fiecare dată cu scandal, pentru că altfel nu se rezolvă. Acum, când am sesizat problema, ni s-a răspuns că poate se va rezolva până la Paști”, spune Patricia Severa.

Femeia susține că a fost nemulțumită de răspunsul primit și i-a cerut primarului să vină la grădiniță să explice părinților de ce nu este apă. Primarul s-a dus la grădiniță, dar nu să îi aștepte pe părinți, ci să o certe pe educatoare.

„M-am dus la primărie și, noroc că am avut inspirația să pornesc telefonul, pentru că el oricum vorbește așa cu toată lumea și nu este prima dată. Eu mai am o înregistrare cu el de acum vreo 2 ani, când tot așa, îmi spune du-te în aia mea”, afirmă Patricia Severa.

@severea.patricia Atitudine de primar … Jigniri .. incapacitatea de a rezolva lucrurile … toate in Comuna Barna ! Amenintari ! #vremschimbare #vremfaptenuvorbe #vre#vremeducatieemscolicasiafara #gradinita#unitatepublicadeinvatamant #scoala#gradinita2024 #2024 #st#stirileprotvtiriromania #stirileprotvdeastazi #stirilekanald #stirileantena1 #stiriletiktok ♬ sunet original – Severea.Patricia

„Ce ați fi vrut, să o iau în brațe, să o pup?”

Primarul Dumitru Pecora, aflat la cel de-al cincilea mandat, spune că tot scandalul este unul politic, pentru că femeia ar fi pe listele unui partid. Despre situația de la grădiniță, susține că a fost temporară, dar s-a rezolvat deja.

„Vinerea trecută s-a ars pompa de la foraj, m-a sunat directorul de la școală. Eu am sunat la firma care face mentenanța. Nu mai putea să o repare, că în luna octombrie au mai reparat-o și au spus că nu mai prezintă garanție. Am solicitat să comande alta nouă. Nu puteau să comande decât luni. Pompa trebuia adusă din Polonia și au promis băieții că o aduc în trei zile. Nu au adus-o în trei zile, dar în patru au adus-o. Joi dimineață au adus pompa și au venit și au montat-o. Dar și în timpul când a fost pompa defectă, femeia de serviciu a adus apă pentru spălat pe mâini, la copii, la găleată, iar pentru băut fiecare copil și-a adus de acasă”, susține Pecora.

Despre comportamentul său față de femeie și despre faptul că ar fi lovit-o, primarul are propria părere.

„Dar dumneavoastră știți ce s-a întâmplat acolo? Pe filmare este doar ceea ce i-a convenit. A venit dimineață la primărie, în spate. Eu, de dimineață, de regulă, discut cu tot personalul despre problemele din ziua anterioară și ce facem în ziua respectivă. Era tot personalul acolo și a făcut un circ… Păi, vă dați seama, ce ați fi vrut, să o iau în brațe, să o pup, ce să fac, din moment ce a vorbit așa cu noi? Foarte vulgar”, declară primarul comunei Bârna.

Femeia care s-a certat cu primarul spune că a contactat deja un avocat și îl va da în judecată, pentru felul în care s-a comportat. Pe de altă parte, amenință că va sesiza și DSP Timiș, dacă se va mai întâmpla să fie puși copiii să se spele la găleată.

Citiţi mai departe

Educație

Elevii și studenții pot obține bani pentru cumpărare unui calculator. Ce trebuie să facă până în 20 mai

Publicat

în

Guvernul României a anunțat că elevii și studenții cu vârsta de până la 26 de ani au posibilitatea să depună cererile și dosarele pentru a primi un ajutor financiar în valoare de 200 de euro, destinat achiziționării de calculatoare sau laptopuri. Termenul limită pentru depunerea acestor documente este 20 mai.

RETIM

Conform Ordinului nr. 4.138, care a fost publicat în Monitorul Oficial miercuri, 10 aprilie, acest ajutor financiar este acordat conform unui calendar bine definit:

  • Stabilirea și numirea comisiilor județene, a comisiilor din unitățile și instituțiile de învățământ – până la 10 mai
  • Depunerea cererilor și dosarelor cu actele doveditoare – până la 20 mai
  • Efectuarea anchetelor sociale și evaluarea cererilor de către comisiile din unitățile și instituțiile de învățământ, împreună cu comisiile de anchetă socială – până la 7 iunie
  • Centralizarea cererilor la Comisia centrală prin intermediul portalului dedicat – 10-11 iunie
  • Afișarea listei nominale a beneficiarilor pe portalul Ministerului Educației, aprobată prin ordin de ministru – 20 iunie
  • Afișarea listei beneficiarilor în fiecare unitate de învățământ – 25 iunie

Pentru a obține acest ajutor, beneficiarii trebuie să completeze o cerere-tip, conform Hotărârii nr. 1.294 din 13 august 2004, și să o depună la unitatea/instituția de învățământ la care sunt înscrise. Cererea trebuie să fie însoțită de anumite documente, inclusiv copii ale certificatelor de naștere sau ale actelor de identitate, adeverințe de la instituțiile de învățământ și alte acte doveditoare privind veniturile familiei.

Autoliv angajează

Această inițiativă urmărește să sprijine accesul la tehnologie al elevilor și studenților din România și să faciliteze educația digitală în rândul tinerilor.

Citiţi mai departe

Educație

Vacanța de Paște extinsă. Câte zile vor sta elevii acasă

Publicat

în

Elevii din România se pot bucura de o vacanță de primăvară extinsă, în acest an școlar, având la dispoziție 11 zile libere în perioada sărbătorilor pascale. Conform anunțului oficial, vacanța va începe sâmbătă, 27 aprilie, și se va încheia miercuri, 8 mai, când elevii se vor reîntoarce în bănci.

RETIM

Această perioadă generoasă de concediu școlar este determinată de apropierea sărbătorii de Paște Ortodox, care cade pe data de 5 mai în acest an. Prin urmare, vacanța de primăvară va acoperi integral această perioadă festivă, oferind elevilor și familiilor lor posibilitatea de a se bucura pe deplin de sărbători.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că anul școlar 2023-2024 este unul atipic din punct de vedere al distribuției zilelor libere, având în vedere apropierea sărbătorilor de Paște de alte zile de odihnă, cum ar fi 1 Mai. Această organizare a zilelor libere permite ca vacanța școlară de Paște să fie integrată într-o perioadă extinsă de odihnă, respectând totodată reglementările legale și contractele colective de muncă din sistemul educațional.

Autoliv angajează

Citiţi mai departe

Educație

S-a lansat programul „Primul student din familie”. Cine poate beneficia

Publicat

în

Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile pentru programul „Primul student din familie”.

RETIM

În cadrul apelurilor de tip competitiv vor fi finanțate proiecte care urmăresc crearea unui cadru care să asigure acces egal la studii universitare de calitate, pentru orice tânăr, indiferent de mediul socio-economic din care provine, fără nicio formă de discriminare, și care în același timp să sprijine prevenirea și combaterea abandonului universitar.

Cine poate depune proiecte?

Proiectele din cadrul apelurilor PEO pot fi depuse de:

Autoliv angajează

  • instituții de învățământ superior de stat și particulare;
  • unități de învățământ preuniversitar de stat, în parteneriat cu instituții de învățământ superior de stat și particulare.

Cererile de finanțare pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, în perioada 28 martie 2024 – 31 mai 2024.

Ce valoare are sprijinul finanțat din fonduri europene?

Din fondurile europene vor fi finanțate subvenții pentru elevii de liceu din clasele a XI-a, a XII-a și a XIII-a în valoare de 300 de lei/ lună pentru o perioadă de min. 12 luni  și max. 21 luni.

Pentru studenți, vor fi finanțate subvenții în valoare de 330 lei/lună, pe o perioadă de min. 12 luni și max. 24 luni.

Atenție, subvențiile pentru elevi și studenți nu vor fi achitate în timpul vacanței de vară.

Cine va beneficia de aceste subvenții?

Subvențiile vor fi acordate elevilor/studenților din grupul țintă al proiectelor depuse de instituțiile de învățământ, proiecte care vor fi finanțate în cadrul apelului.

De asemenea, menționăm că modalitatea de acordare a subvențiilor va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ.

Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50.000.000 euro, repartizat la nivelul a două categorii de regiuni:

  • pentru regiunile mai puțin dezvoltate (Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest și Centru), suma totală disponibilă este de 44.970.414,50 euro, din care contribuția UE este de 38.224.849,78 euro (corespunzând unei contribuții UE de 85%), iar contribuția națională este 6.745.564,72 euro (corespunzând unei contribuții naționale de 15%);
  • pentru regiunea dezvoltată (București-Ilfov), suma totală disponibilă este de 5.029.585,5 euro, din care contribuția UE este de 2.011.834,20 euro (corespunzând unei contribuții UE de 40%), iar contribuția națională este de 3.017.751,30 euro (corespunzând unei contribuții naționale de 60%).

„Primul student din familie” este parte din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU), prevăzut în Legea învățământului superior nr. 199/2023, și este finanțat printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Educație și Ocupare 2021 – 2027 și din bugetul de stat.

Mai multe detalii despre programul „Primul student din familie”, regăsiți aici: https://mfe.gov.ro/peo-ghidul-primul-student-din-familie/.

Citiţi mai departe

Cele mai citite