Connect with us

Actualitate

Starea celor opt copii infectați cu botulism se îmbunătățește. Provin din familii de asistenți maternali din Fădimac

Publicat

în

FOTO Arhiva/cu caracter ilustrativ

Cei opt copii internați la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara, cu simptome de botulism, (despre care am scris aici) au primit tratament cu antitoxină botulinică și se recuperează, potrivit informațiilor furnizate de conducerea spitalului, și starea lor s-a îmbunătățit.

RETIM

Copiii provin din două familii de asistenți maternali din localitatea Fădimac, au vârste cuprinse între 3 și 17 ani. Infestarea cu botulism s-a presupus a fi rezultatul consumului de cârnați de casă, primiți la colindat, în timpul sărbătorilor de iarnă.

Inițial, simptomele au fost considerate cauzate de gastroenterocolită acută, dar ulterior, pe măsură ce problemele de sănătate au persistat și s-au înrăutățit, a fost stabilit diagnosticul de botulism. Starea de sănătate a copiilor a necesitat internarea la Spitalul Municipal din Lugoj, iar ulterior la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, unde au primit tratamentul adecvat.

Autoliv angajează!

Dr. Adelina Marinescu, medic specialist în boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeş”, a confirmat că cei opt copii au prezentat simptome caracteristice botulismului, cum ar fi dificultăți la înghițire și căderea pleoapelor, însă, datorită intervenției prompte și administrării antitoxinei botulinice, starea lor de sănătate s-a îmbunătățit semnificativ.

Ieri, DSP a refuzat să facă publică localitatea din care proveneau copiii, considerând că „localitatea ar putea fi stigmatizată”. La ora actuală nu se știe de unde provin cârnații și dacă periculoasa bacterie mai există sau nu în comunitate, așa că oricând ar putea apărea un nou focar. Ancheta medicală în comunitatea Fădimac, desfășurată de echipa Direcției de Sănătate Publică Timiș, are ca scop identificarea sursei de contaminare și prevenirea unor astfel de incidente în viitor.

Toxina botulinica este cea mai putemică toxina cunoscută. Toxina este termolabilă – se inactivează prin încalzire la 80°C în 10 min și prin fierbere în 3-4 min. Bacilii botulinici se găsesc în intestinul unor animale (rozătoare, porci, cai, pisici, caini) care elimină prin materiile fecale cantități mari de germeni pe sol. Botulismul nu se transmite interuman.

Calea de transmitere este diferită în funcție de tipul botulismului. Toate tipurile de botulism pot fi fatale și sunt considerate urgențe medicale.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Valul de căldură se extinde și se intensifică în Banat. Codul portocaliu s-a prelungit

Publicat

în

Vestul României se confruntă cu un val de căldură intensă, conform avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie. În intervalul 20-21 iunie, Banatul, Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei vor resimți cel mai puternic efectele caniculei, temperaturile ajungând până la 39 de grade Celsius.

RETIM

În Maramureș, Crișana și cea mai mare parte a Transilvaniei, temperaturile vor oscila între 32 și 35 de grade, cu un disconfort termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, creând condiții greu de suportat pentru populație.

Pe 21 iunie, valul de căldură se va menține și în Oltenia și Muntenia, unde maximele vor atinge 34 de grade. În Banat, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei, temperaturile vor varia între 33 și 37 de grade, iar nopțile vor fi tropicale, cu minime de aproximativ 20 de grade.

Autoliv angajează!

Autoritățile recomandă cetățenilor să ia măsuri pentru a se proteja de căldură extremă, să evite expunerea prelungită la soare și să se hidrateze corespunzător. În zilele următoare, valul de căldură se va intensifica și extinde, accentuând disconfortul termic în întreaga regiune.

Citiţi mai departe

Actualitate

Dobra anunță licitația pentru studiul de fezabilitate pentru sensul giratoriu de pe centura Lugojului

Publicat

în

Sensul giratoriu de pe Centura Lugojului, zonă cunoscută drept ”intersecția morții” din cauza numărului mare de accidente, va fi construit în cel mai scurt timp, conform declarațiilor lui Călin Dobra.

RETIM

„Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a demarat licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate, proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire și a proiectului tehnic de execuție. În ultimii 4 ani, Primăria Lugoj nu a fost în stare să dea drumul acestui proiect atât de necesar în comunitate. E aceeași indolență cu care eram obișnuiți, dar, de care, în sfârșit orașul a scăpat”, a declarat Dobra.

Acum, investiția aflată în administrarea CNAIR are undă verde, iar lucrările urmează să înceapă în cel mai scurt timp, oferind o soluție mult așteptată pentru siguranța traficului în această zonă periculoasă.

Autoliv angajează!

Citiţi mai departe

Actualitate

Tânărul înecat în Timiș a fost găsit. Avea doar 15 ani

Publicat

în

FOTO Arhiva

UPDATE: „Din nefericire, tânărul în vârstă de 15 ani, nu a răspuns manevrelor de resuscitare efectuate de către medicul aflat la fața locului, rezultând decesul acestuia”, au anunțat reprezentanții IPJ Timiș.

RETIM

STIREA INITIALĂ: Pompierii de la ISU Timiș sunt în alertă la Lugoj pentru a căuta un adolescent înecat în râul Timiș. Incidentul a fost raportat în jurul orei 11:40, în zona Cotu Mic, când s-a primit un apel de urgență despre o posibilă înecare în râul care traversează municipiul Lugoj. Echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat s-au mobilizat rapid, implicând 19 pompieri, opt bărci și un echipaj de scafandri în operațiunile de căutare.

La fața locului, echipele de intervenție sunt asistate de un echipaj SMURD, pregătit să acorde primul ajutor în caz de nevoie. Identitatea persoanei înecate rămâne necunoscută în acest moment, conform unor surse fiind vorba despre un adolescent.

Autoliv angajează!

Pe fondul temperaturilor ridicate, riscurile de înec cresc considerabil. În acest context, ISU Timiș a emis o serie de recomandări pentru a preveni astfel de tragedii. Cetățenii sunt sfătuiți să evite intrarea în apă după consumul de alcool, să nu se scalde pe timp de noapte sau imediat după expunerea la soare și să evite săritul în apă de pe platforme sau poduri. De asemenea, părinții sunt îndemnați să-și supravegheze atent copiii în apropierea apelor, iar toți locuitorii sunt încurajați să se scalde doar în locuri special amenajate și să evite râurile, lacurile și canalele de irigații cu maluri abrupte și curenți puternici.

 

Citiţi mai departe

Actualitate

Restricții pentru mai multe zile, pe drumurile din Timiș și restul regiunilor din țară

Publicat

în

Începând de astăzi, 19 iunie, și până sâmbătă, 22 iunie 2024, între orele 10:00 și 20:00, pe drumurile administrate de Consiliul Județean Timiș vor fi instituite restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Măsurile vizează protejarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă afectate de traficul greu în condiții de caniculă.

RETIM

DRDP Timișoara a anunțat că există restricții similare și pe drumurile naționale, drumuri expres și autostrăzi din județele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Arad, Alba și Sibiu, ca urmare a avertizărilor de Cod Portocaliu emise de Administrația Națională de Meteorologie.

Exceptate de la aceste restricții sunt transporturile de persoane, animale vii și produse perisabile, vehiculele de intervenție în caz de forță majoră, și cele implicate în lucrări de reparații. Măsurile sunt conforme cu O.G. nr. 43/1997, art. 44, alin. (2) și (3).

Autoliv angajează!

Citiţi mai departe

Cele mai citite