Connect with us

Actualitate

Copii dintr-o localitate de lângă Lugoj, infectați cu botulism. DSP refuză să facă public numele localități

Publicat

în

Suspiciune de botulism în cazul a opt copii dintr-o localitate de lângă Lugoj. Ei sunt internați în Secția a de Boli Infecțioase a Spitalului Victor Babeș Timișoara. Doi dintre micuți necesită monitorizare permanentă fiind într-o stare gravă.

RETIM

„Direcția de Sănătate Publică Timiș a fost înștiințată despre existența unor cazuri cu suspiciune de botulism la copii, cu vârste cuprinse intre 3-6 ani, provenind din aceeași localitate. În cadrul instituției noastre a fost constituită o echipă mixtă de control, împreună cu reprezentanți ai Directiei Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, pentru investigarea focarului, deplasarea la domiciliul consumatorilor și ridicarea probelor alimentare incriminate, în vederea determinării toxinei botulinice. Ancheta epidemiologică se află în desfășurare, până la această dată fiind identificate 11 cazuri probabile în cadrul focarului de botulism, din care 8 se aflau internate la Spitalul Victor Babeș Timișoara si 3 sunt la domiciliu, asimptomatice. Direcția de Sănătate Publică Timiș, cu sprijinul Ministerului sănătatii și a direcțiilor de sănătate publică județene, a asigurat necesarul de ser antibotulinic pentru tratamentul pacienților. Au fost recoltate 10 probe de alimente, care au fost trimise la București, în vederea efectuării analizelor de laborator”, ne-a comunicat Direcția de Sănătate Publică Timiș.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Chiar dacă nu sunt toți frați, copiii ar fi consumat alimente la un eveniment desfășurat zilele trecute în familie. Direcția de Sănătate Publică nu a făcut public numele localității și alte detalii, pe motiv „ca să nu fie stigmatizați oamenii din localitate respectivă”.

Alin-Adrian Nica

Sszabo Ladislau

Botulismul este o intoxicație severă cauzată de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această toxină poate afecta sistemul nervos, provocând paralizie musculară și, în cazuri extreme, punând în pericol viața pacientului. Printre simptomele ce pot apărea se numără: slăbiciune musculară, dificultăți de respirație, vedere încețoșată, dificultăți în înghițire, fenomene digestive și chiar paralizie. Bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condiții de anaerobioză din alimente (în absența oxigenului). Copiii internați au vârstele cuprinse între trei și șapte ani.

Autoliv angajează!

Copiii internați au fost simptomatici. Șase dintre ei au dificultăți la înghițire și ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alți doi au in plus stări de somnolență și fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică și starea lor de sănătate s-a îmbunătățit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere. Unul dintre copii, un băiețel, a fost internat inițial la Spitalul de Copii Louis Țurcanu, în Secția de Terapie Intensivă, dar am decis să îl transferăm la noi, iar acum este într-o stare mult mai bună. Deocamdată, nu știm care a fost cauza infecției. Direcția de Sănătate Publică efectuează o anchetă în acest sens”, spune asist. univ. dr. Adelina Marinescu – medic specialist boli infecțioase – Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Toxina botulinica este cea mai putemica toxina cunoscuta. Toxina este termolabila – se inactiveaza prin incalzire la 80°C in 10 min si prin fierbere in 3-4 min. Bacilii botulinici se gasesc in intestinul unor animale (rozatoare, porci, cai, pisici, caini) care elimina prin materiile fecale cantitati mari de germeni pe sol. Botulismul nu se transmite interuman.

Calea de transmitere este diferită în funcție de tipul botulismului. Toate tipurile de botulism pot fi fatale și sunt considerate urgențe medicale.

Măsuri pentru prevenirea botulismului:

  1. Igiena alimentelor: Asigurați-vă că alimentele sunt preparate și păstrate în condiții igienice optime. Evitați consumul de alimente conservate casnic sau comerciale care prezintă semne de deteriorare, cum ar fi cutii umflate sau conținutul care pare a fi afectat.
  1. Căldura și gătirea adecvată: Căldura poate distruge toxina botulinică, așa că asigurați-vă că alimentele sunt gătite la temperaturi ridicate. Evitați consumul de alimente insuficient gătite sau gătite în mod necorespunzător.
  1. Evitarea consumului de miere la copiii sub 1 an: Mierea poate conține spori de Clostridium botulinum, iar sistemul digestiv al copiilor sub un an nu este încă suficient de dezvoltat pentru a neutraliza acești spori. Evitați administrarea de miere copiilor mici.
  1. Păstrarea corectă a conservelor: Dacă pregătiți sau consumați conserve acasă, asigurați-vă că respectați cu strictețe regulile de sterilizare și păstrare. Orice conservă care pare deteriorată sau inflamată ar trebui eliminată.
  1. Atenție la alimentele împachetate: Verificați termenul de valabilitate al alimentelor împachetate și evitați consumul produselor care au depășit data de expirare.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Prognoza meteo până în 24 iunie. În ce regiuni vor fi mai multe ploi

Publicat

în

Administrația Națională de Meteorologie a emis marți, 28 mai, prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, până pe 24 iunie.

RETIM

Potrivit meteorologilor, temperaturile la început de vară vor fi mai ridicate decât cele normale în majoritatea regiunilor, însă vor fi și ploi la începutul intervalului în unele zone.Până vineri, în majoritatea zonelor vor fi averse torențiale, grindină și vijelii. De sâmbătă, vremea se va încălzi considerabil și se va menține așa și săptămâna viitoare. „Temperaturile maxime vor depăși la umbră 30…32 grade, iar indicele temperatură-umezeală va accentua senzația de căldură”, a transmis ANM.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Vremea în săptămâna 27 mai – 2 iunie

Alin-Adrian Nica

Sszabo Ladislau

Temperatura medie a aerului se va situa peste mediile multianuale în majoritatea regiunilor, dar mai ales în vestul, nordul și centrul teritoriului.

Autoliv angajează!

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în vestul, nordul și estul teritoriului, în timp ce în rest vor fi deficitare.

Vremea în săptămâna 3 iunie – 9 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în sudul, estul și, local, în centrul teritoriului și se va situa în jurul mediilor multianuale în rest.

Regimul pluviometric va fi excedentar în vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, în timp ce în rest cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă.

Vremea în săptămâna 10 iunie – 16 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste mediile multianuale la nivelul întregii țării.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor deficitare local în nord-est și sud.

Vremea în săptămâna 17 iunie – 23 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice ale perioadei în toată țara.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar îndeosebi în regiunile centrale și apropiat de cel specific pentru această săptămână în restul teritoriului.

Citiţi mai departe

Actualitate

Când va avea loc prima dezinsecție aeriană la Lugoj

Publicat

în

Primăria Municipiului Lugoj anunță cetățenii că în data de 29 mai 2024, între orele 18.00 – 23.00, vor avea loc lucrări de dezinsecție aeriană pe teritoriul administrativ al Municipiului Lugoj pentru combaterea țânțarilor, insectei tigrul platanului și artropodelor.

RETIM

În acest sens crescătorii de albine sunt rugați să ia toate măsurile specifice de prevenire pentru a nu se produce pagube materiale.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

În caz de vreme nefavorabilă lucrările vor fi reprogramate la o dată ulterioară.

Alin-Adrian Nica

Sszabo Ladislau

 

Autoliv angajează!

Citiţi mai departe

Actualitate

Portofel cu bani și acte, recuperat cu ajutorul jandarmilor din Lugoj

Publicat

în

Marți, 21 mai, la Trezoreria Lugoj, plutonierul adjutant Belcea Alin, aflat în serviciu, a fost informat de o persoană că în apropierea clădirii se află un portofel pierdut. Solicitând imediat sprijinul echipajului de intervenție din municipiul Lugoj, au procedat la verificarea conținutului portofelului, unde au găsit documente, carduri și o sumă de bani.

RETIM

„După verificările necesare, jandarmii au reușit să contacteze proprietara portofelului prin intermediul unei alte persoane. Ulterior, au stabilit un loc de întâlnire pentru a-i returna bunurile.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Momentul în care Raluca, colega noastră, i-a înapoiat portofelul femeii a fost imortalizat, deși fotografia nu a putut surprinde pe deplin bucuria și ușurarea proprietarei, precum și satisfacția colegei noastre că a reușit, printr-un gest normal, să redea zâmbetul și încrederea în comunitate.

Alin-Adrian Nica

Sszabo Ladislau

Felicităm pe această cale toți cei implicați și ne dorim ca exemplul colegilor noștri să fie urmat de toți cetățenii”, a transmis Inpsectoratul de Jandarmi Județean Timiș.

Autoliv angajează!

Citiţi mai departe

Actualitate

AVERTIZARE METEO. Întregul Banat este cuprins de instabilitate atmosferică: ploi torențiale, vijelii și grindină

Publicat

în

Meteorologii au emis o avertizare de cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină pentru mai multe regiuni din țară. Avertizarea va fi în vigoare de miercuri, ora 10.00, până joi, ora 10.00, afectând Banatul, Oltenia, Maramureșul, vestul Transilvaniei și al Munteniei, precum și zona Carpaților Occidentali.

RETIM

În aceste zone, se așteaptă perioade de instabilitate atmosferică accentuată, cu averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Local, se va semnala și grindină. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), cantitățile de apă vor fi de 25-30 l/mp și, în anumite locuri, vor depăși 40 l/mp.

Elena-Viorica Danciu, Primar Lugoj

REPER LUGOJ

Centrul Infotrafic a informat că, miercuri dimineață, traficul se desfășoară în condiții de ceață pe mai multe drumuri principale din țară și există aglomerație la intrarea în Capitală. Pe autostrada A1 București-Pitești, traficul este îngreunat din cauza ploii torențiale pe tronsonul kilometric 70-120, iar pe autostrada A2 București-Constanța, ceața densă reduce vizibilitatea sub 50 de metri între kilometrii 105-160.

Alin-Adrian Nica

Sszabo Ladislau

De asemenea, pe autostrada A3 București-Brașov și DN1 Ploiești-Brașov, traficul se desfășoară în condiții normale, cu vizibilitate bună. Totuși, pe drumurile din jumătatea sud-vestică a țării, se circulă pe carosabil umed din cauza ploii torențiale, iar în județele Constanța, Galați și Tulcea, traficul este afectat de ceață, cu vizibilitate sub 200 de metri.

Autoliv angajează!

Poliția recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza la condițiile de drum și trafic, să utilizeze sistemele de iluminare și dezaburire, inclusiv luminile de ceață, să semnalizeze orice intenție de schimbare a direcției, să păstreze distanța regulamentară între vehicule și să evite manevrele riscante pentru a preveni accidentele.

Citiţi mai departe

Cele mai citite