Connect with us

Actualitate

Copii dintr-o localitate de lângă Lugoj, infectați cu botulism. DSP refuză să facă public numele localități

Publicat

în

Suspiciune de botulism în cazul a opt copii dintr-o localitate de lângă Lugoj. Ei sunt internați în Secția a de Boli Infecțioase a Spitalului Victor Babeș Timișoara. Doi dintre micuți necesită monitorizare permanentă fiind într-o stare gravă.

RETIM

„Direcția de Sănătate Publică Timiș a fost înștiințată despre existența unor cazuri cu suspiciune de botulism la copii, cu vârste cuprinse intre 3-6 ani, provenind din aceeași localitate. În cadrul instituției noastre a fost constituită o echipă mixtă de control, împreună cu reprezentanți ai Directiei Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, pentru investigarea focarului, deplasarea la domiciliul consumatorilor și ridicarea probelor alimentare incriminate, în vederea determinării toxinei botulinice. Ancheta epidemiologică se află în desfășurare, până la această dată fiind identificate 11 cazuri probabile în cadrul focarului de botulism, din care 8 se aflau internate la Spitalul Victor Babeș Timișoara si 3 sunt la domiciliu, asimptomatice. Direcția de Sănătate Publică Timiș, cu sprijinul Ministerului sănătatii și a direcțiilor de sănătate publică județene, a asigurat necesarul de ser antibotulinic pentru tratamentul pacienților. Au fost recoltate 10 probe de alimente, care au fost trimise la București, în vederea efectuării analizelor de laborator”, ne-a comunicat Direcția de Sănătate Publică Timiș.

Chiar dacă nu sunt toți frați, copiii ar fi consumat alimente la un eveniment desfășurat zilele trecute în familie. Direcția de Sănătate Publică nu a făcut public numele localității și alte detalii, pe motiv „ca să nu fie stigmatizați oamenii din localitate respectivă”.

Autoliv angajează

Botulismul este o intoxicație severă cauzată de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această toxină poate afecta sistemul nervos, provocând paralizie musculară și, în cazuri extreme, punând în pericol viața pacientului. Printre simptomele ce pot apărea se numără: slăbiciune musculară, dificultăți de respirație, vedere încețoșată, dificultăți în înghițire, fenomene digestive și chiar paralizie. Bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condiții de anaerobioză din alimente (în absența oxigenului). Copiii internați au vârstele cuprinse între trei și șapte ani.

Copiii internați au fost simptomatici. Șase dintre ei au dificultăți la înghițire și ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alți doi au in plus stări de somnolență și fenomene digestive. Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică și starea lor de sănătate s-a îmbunătățit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere. Unul dintre copii, un băiețel, a fost internat inițial la Spitalul de Copii Louis Țurcanu, în Secția de Terapie Intensivă, dar am decis să îl transferăm la noi, iar acum este într-o stare mult mai bună. Deocamdată, nu știm care a fost cauza infecției. Direcția de Sănătate Publică efectuează o anchetă în acest sens”, spune asist. univ. dr. Adelina Marinescu – medic specialist boli infecțioase – Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Toxina botulinica este cea mai putemica toxina cunoscuta. Toxina este termolabila – se inactiveaza prin incalzire la 80°C in 10 min si prin fierbere in 3-4 min. Bacilii botulinici se gasesc in intestinul unor animale (rozatoare, porci, cai, pisici, caini) care elimina prin materiile fecale cantitati mari de germeni pe sol. Botulismul nu se transmite interuman.

Calea de transmitere este diferită în funcție de tipul botulismului. Toate tipurile de botulism pot fi fatale și sunt considerate urgențe medicale.

Măsuri pentru prevenirea botulismului:

  1. Igiena alimentelor: Asigurați-vă că alimentele sunt preparate și păstrate în condiții igienice optime. Evitați consumul de alimente conservate casnic sau comerciale care prezintă semne de deteriorare, cum ar fi cutii umflate sau conținutul care pare a fi afectat.
  1. Căldura și gătirea adecvată: Căldura poate distruge toxina botulinică, așa că asigurați-vă că alimentele sunt gătite la temperaturi ridicate. Evitați consumul de alimente insuficient gătite sau gătite în mod necorespunzător.
  1. Evitarea consumului de miere la copiii sub 1 an: Mierea poate conține spori de Clostridium botulinum, iar sistemul digestiv al copiilor sub un an nu este încă suficient de dezvoltat pentru a neutraliza acești spori. Evitați administrarea de miere copiilor mici.
  1. Păstrarea corectă a conservelor: Dacă pregătiți sau consumați conserve acasă, asigurați-vă că respectați cu strictețe regulile de sterilizare și păstrare. Orice conservă care pare deteriorată sau inflamată ar trebui eliminată.
  1. Atenție la alimentele împachetate: Verificați termenul de valabilitate al alimentelor împachetate și evitați consumul produselor care au depășit data de expirare.

 

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Meteorologii au actualizat prognoza de Paște. În ce regiuni va ploua

Publicat

în

Meteorologii anunţă că, de 1 mai şi de Paşte, temperaturile vor fi uşor mai ridicate decât cele obişnuite în această perioadă, în cea mai mare parte a ţării. Vor fi ploi mai ales în regiunile sud-vestice, sudice şi sud-estice.

RETIM

Săptămâna 29.04.2024 – 06.05.2024

Cu excepţia regiunilor sudice, unde temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele normale, mai ales în nord-vestul ţării.

Autoliv angajează

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sud-vestice, sudice şi sud-estice, dar şi deficitar în cele nordice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 06.05.2024 – 13.05.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în jumătatea estică a teritoriului.

Cantităţile de precipitaţii se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 13.05.2024 – 20.05.2024

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a ţării, dar cu un uşor deficit în regiunile sudice.

Săptămâna 20.05.2024 – 27.05.2024

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel specific pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

 

Citiţi mai departe

Actualitate

Program de lucru pentru 1 mai și Sărbătorile Pascale, Zona 1 și Zona 0 a județului Timiș

Publicat

în

retimCompania RETIM, liderul în gestionarea deșeurilor din județul Timiș, aduce la cunoștința clienților și colaboratorilor săi informații referitoare la programul de lucru pentru data de 1 mai și perioada Sărbătorilor Pascale.

RETIM

PROGRAMUL DE LUCRU

COLECTARE DEȘEURI

Autoliv angajează

RETIM va continua colectarea deșeurilor menajere de la persoanele fizice și agenții economici fără întreruperea activității atât în 1 mai cât și în perioada Sărbătorilor Pascale, asigurându-se continuitatea serviciului.

BIROURI DE RELAȚII CLIENȚI ȘI CASIERII – Timișoara și Lugoj

Biroul de relații clienți și casierie din Timișoara și Lugoj vor fi:

  • ÎNCHISE în data de 1 mai, 3 mai și 6 mai 2024 – Sărbătoare legală;
  • DESCHISE în data de 2 mai și 7 mai 2024, de când se va relua programul obișnuit, de la ora 08:00 până la 16:00.

CELE 4 CENTRE DE COLECTARE A DEȘEURILOR VOLUMINOASE, VEGETALE, DIN CONSTRUCȚII, DIN POLISTIREN ȘI CARTON DIN TIMIȘOARA

Centrele puse la dispoziția cetățenilor de Primăria Timișoara și gestionate de RETIM vor fi închise pe 1 mai, 3 mai și 6 mai. Vor fi deschise în data de 2 mai, iar activitatea se va relua conform programului obișnuit din 7 mai:

  1. Calea Torontalului, nr. 94(L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
  2. Calea Moșniței, nr. 2-4(L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
  3. Avram Imbroane, nr. 70(L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
  4. Ovidiu Cotruș, nr. 201 (fosta adresă: Calea Chișodei, Str. Mile Cărpenișan, nr. 3) (L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00)

Pentru sesizări legate de colectarea deșeurilor, RETIM poate fi contactată prin Call Center la numărul de telefon +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07:00–19:00 sau prin email la contractare@retim.ro.

Citiţi mai departe

Actualitate

ISU Timiș organizează concurs de recrutare din sursă externă pentru ocuparea a 10 posturi vacante

Publicat

în

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Timiș desfășoară o campanie amplă de recrutare prin concurs pentru ocuparea a 10 posturi vacante în diverse domenii ale instituției. Astfel, sunt disponibile oportunități pentru absolvenți de studii superioare și persoane interesate în a se alătura echipei ISU Timiș ca ofițeri sau subofițeri.

RETIM

Pentru ofițeri, sunt disponibile următoarele posturi:

  1. Ofițer specialist II – Serviciul Comunicații și Tehnologia Informației – Compartimentul Comunicații Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici
  2. Ofițer specialist II – Compartimentul Financiar Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici
  3. Ofițer I – Inspecția de Prevenire – Compartimentul Avizare – Autorizare Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici
  4. Ofițer I – Inspecția de Prevenire – Control și Activități Preventive Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici

Pentru subofițeri, sunt disponibile următoarele posturi:

Autoliv angajează

  1. Subofițer administrativ principal – Serviciul Logistic – Compartimentul Tehnic Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici
  2. Subofițer tehnic principal – Serviciul Logistic – Compartiment Protecția Mediului Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici
  3. Subofițer administrativ principal – Serviciul Logistic – Compartiment Intendență Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici
  4. Subofițer operativ principal – Inspecția de Prevenire – Compartimentul Avizare – Autorizare Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici
  5. Subofițer operativ principal – IP – Control și Activități Preventive Detalii și condiții de participare: Află mai multe aici

Aceste concursuri oferă oportunitatea unor cariere în domeniul gestionării situațiilor de urgență și contribuie la menținerea siguranței publice în județul Timiș. Persoanele interesate sunt încurajate să acceseze link-urile de mai sus pentru a afla detalii despre fiecare post și pentru a se înscrie conform cerințelor specificate.

Pentru mai multe informații despre oportunitățile de carieră la ISU Timiș, inclusiv alte poziții disponibile, vizitați pagina dedicată de carieră.

Citiţi mai departe

Actualitate

Amendă uriașă, de 30.000 de lei, pentru o gelaterie din Lugoj

Publicat

în

FOTO Facebook

O gelarie din Lugoj a primit o amendă record, în urma unei acțiuni desfășurate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Timiș. La data de 26 aprilie a.c., în urma unui control efectuat la o societate comercială de pe strada Timișorii din Lugoj, s-a descoperit că reprezentanții legali ai acesteia nu emiseseră bonuri fiscale pentru bunuri livrate în valoare de 2.650 de lei.

RETIM

În urma constatării acestui fapt, gelateria respectivă a fost sancționată cu o amendă neobișnuit de mare, în valoare de 30.000 de lei conform Ordonanței de Urgență nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Amenda a ajuns la această sumă uriașă deoarece ordonanța prevede sancțiuni în funcție de suma nefiscalizată. Pe lângă amenda drastică, s-a dispus și confiscarea sumei de 2.150 de lei, care reprezenta valoarea bonurilor fiscale neemise.

 

Autoliv angajează

Citiţi mai departe

Cele mai citite