Connect with us
Winter in My Town

Social

Sportul și mișcarea fizică în timpul crizei sanitare

Publicat

în

Citește și află mai multe detalii despre modul în care a fost afectat sportul în timpul crizei sanitare, precum și alte informații legate de pandemie.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Criza sanitară a afectat toate domeniile vieții, oamenii petrecând mai mult timp acasă, căutând să se relaxeze în moduri mai sigure. De la cumpărături efectuate pe net și până la jocul la cazinouri online sigure, în întreaga lume oamenii au căutat să se asigure ca sănătatea lor nu este pusă în pericol.

Plățile mobile au crescut cu 64%, oamenii au consumat mai mult mâncare gătită acasă (64,9%) și au căutat să facă sport cu ajutorul aplicațiilor digitale (73%). De altfel, segmentul sporturilor și activității fizice a fost unul dintre domeniile afectat în mod serios de criza sanitară. În cele ce urmează vom analiza modul în care sportul s-a schimbat în perioada 2020-2021.

Sportul – între activitate individuală și formă de relaxare colectivă

RETIM

Pentru anul 2020 erau stabilite o serie de evenimente sportive cu impact la nivel global, printre acestea numărându-se două competiții majore – Jocurile Olimpice și Campionatul European de Fotbal. Criza sanitară a condus la anularea unei mari părți din aceste evenimente, de exemplu, în luna august erau programate 31533 de evenimente și au mai avut loc numai 10056. Neorganizarea Jocurilor Olimpice a însemnat pierderi financiare de peste 13, 4 miliarde de dolari pentru organizatori.

Amânarea EURO 2020 a echivalat cu pierderi de aproximativ 300 de milioane de dolari pentru organizatori. Principalele campionate de fotbal din Europa au înregistrat scăderea drastică a încasărilor generate din bilete, publicitate și transmisiunile TV și online. Premier League a pierdut 1, 28 miliarde de euro, La Liga – 920 de milioane de euro, Bundesliga – 790 de milioane de euro, Serie A – 700 de milioane de euro, iar Ligue 1 – 400 de milioane de euro.

Lipsiți de una dintre principalele modalități de relaxare, oamenii și-au îndreptat atenția către o altă formă a sporturilor – varianta digitală a acestora. De exemplu, numărul orelor petrecute pe platformele care transmit evenimente de e-sports a crescut cu 20% în 2020 (cele mai populare site-uri sunt Twitch și Youtube). Nivelul de audiență pe segmentul de e-sports s-a mărit în ultimii 5 ani – de la 120 de milioane de urmăritori la 495 de milioane.

Mișcare fizică online, acasă

Mai mult decât atât, oamenii nu au renunțat să facă sport și mișcare, chiar dacă au trebuit să stea în locuințe o perioadă de timp mai îndelungată. Peste 70% dintre românii care fac sport s-au orientat către activitățile de fitness. Acestea au avantajul de a fi practicate în sistem indoor, ceea ce a favorizat menținerea lor la un nivel constant în perioada crizei sanitare.

Vârsta a constituit un alt element care a contribuit la practicarea în continuare a sportului, de exemplu, tinerii americani, cu vârsta între 18 și 29 de ani, realizând mișcare fizică într-un procent mai mare (cu 26% mai mult decât înainte de pandemie). Oamenii au preferat să facă sport și prin intermediul aplicațiilor digitale, care le-a oferit ocazia de a interacționa și de a se susține reciproc în sistem de sport prin teleconferință.

Astfel, în America, peste 12% dintre persoane au făcut sport online. Cei mai activi practicanți de mișcare fizică prin intermediul mediului digital au fost asiaticii, 33% dintre sud-coreeni și 61% dintre chinezi fiind înregistrați ca activi pe aplicațiile online. La nivel global, oamenii și-au exprimat dorința de a face sport în format digital (cu ajutorul aplicațiilor) într-un procent de 73%.

S-a procedat corect cu anularea evenimentelor sportive în pandemie?

41% dintre americani consideră că anularea, suspendarea și amânarea evenimentelor sportive a reprezentat o măsură utilă. Aceasta este și părerea a peste 52% dintre britanici, care consideră că autoritățile au limitat în acest fel răspândirea mult mai rapidă a virusului la nivelul populației. Peste 72% dintre francezi cred că implementarea măsurilor legate de desfășurarea evenimentelor sportive majore a contribuit la menținerea sunt control a crizei sanitare.

În acest moment, oamenii din întreaga lume oscilează între menținerea restricției legată de accesul publicului pe stadioane și la evenimentele sportive, amânarea acestora și anularea lor. Între 6% (spaniolii și filipinezii) și 32% (australienii) consideră că evenimentele trebuie să aibă loc, chiar dacă nu vor fi acceptați spectatori. Un procent cuprins între 54% (nemți) și 77% (chinezi) este de părere că ar trebui ca aceste competiții să fie amânate până la rezolvarea completă a efectelor crizei sanitare.

Între 10% (chinezi) și 33% (germani) cred că ar fi mult mai avantajos ca aceste evenimente sportive să fie anulate. Situația actuală încă nu permite accesul spectatorilor la competițiile sportive, iar tendința este de ocupare graduală a capacității arenelor, pe măsură ce pandemia va fi din ce în ce mai bine controlată. Când se va întâmpla acest lucru, însă, este greu de prevăzut!

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

loading...

Social

Relaxare la spitalul din Lugoj, după scăderea numărului de cazuri medii și grave de coronavirus

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Spitalul din Lugoj se bucură de o relaxare temporară a activității intensificate în ultima vreme din cauza pandemiei. Scăderea numărului de cazuri de coronavirus s-a tradus și la unitatea medicală printr-o scădere a numărului de paturi ocupate cu bolnavi cu forme medii sau grave.

Astfel, potrivit conducerii unității medicale, dintr-un total de 44 de paturi destinate pacienților cu coronavirus, sunt ocupate 25, iar dintre aceștia, 14 sunt pacienți confirmați și 11 suspecți.

La secția ATI, doar două paturi din 8 destinate pacienților cu coronavirus sunt ocupate. Lugojul se află de aproape două săptămâni în scenariul verde, având o rată de infectare nesemnificativă, de sub 1,5 la mie.

RETIM

Citiţi mai departe

Social

Lugojenii pot merge la petrecerile de Revelion fără restricții. Măsurile înlăturate de autorități pentru sărbători

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Lugojenii care și-au făcut planuri de Revelion, dar nu erau siguri că și le pot duce la îndeplinire, pot răsufla liniștiți. Autoritățile au ridicat mai multe restricții care până ieri erau în vigoare, legate la libertatea de circulație și la evenimentele cu mai multe persoane. Potrivit noilor reguli, se poate petrece de Revelion până dimineața.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenă a adoptat, în şedinţa de marţi, Hotărârea numărul 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă şi a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menţinerea măsurilor în vigoare, la care se adaugă următoarele excepţii:

-eliminarea interdicţiilor de circulaţie a persoanelor;

RETIM

-creşterea intervalului orar în care este permisă desfăşurarea activităţilor cu publicul pentru toţi operatorii economici, inclusiv pentru competiţiile sportive şi activităţile cultural artistice între 05,00 -22,00;

-eliminarea obligativităţii purtării măştii de protecţie pentru toate spaţiile publice deschise neaglomerate;

-eliminarea restricţiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor şi cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 şi 31.12.2021 – 01.01.2022;

-permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor şi parcurilor comerciale, şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

-permiterea cazării în structurile de primire turistice şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

-permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană.

Citiţi mai departe

Social

Lugojul a intrat în scenariul verde, însă restricțiile rămân în vigoare

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

În ultima săptămână, la Lugoj au fost înregistrate doar 19 cazuri de infectare cu noul coronavirus, potriviti raportărilor autorităților locale. Rata de infectare a scăzut sub 1,5 la mia de locuitori, astfel că orașul nostru este acum în scenariul verde.

Vineri, la Lugoj nu a fost raportat niciun caz, o premieră după mai bine de 3 luni de valul 4. La nivelul județului Timiș, rata de infectare este de 1,93/1000 de locuitori. Singurele două sate unde rata de infectare este peste 3 în zona Lugojului sunt Balinț, 3,27 și respectiv Racovița, 3,11 la mia de locuitori.

Deși rata de infectare a scăzut sub 3 la mie, autoritățile nu au scos încă restricțiile, cum ar fi certificatul verde pentru intrarea în magazinele neesențiale.

RETIM

Citiţi mai departe

Social

Un lugojean a plecat spre Alba Iulia, pentru a sărbători Ziua Națională a României

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Un lugojean a plecat deja spre Alba Iulia, orașul Marii Uniri, pentru a sărbătorii Ziua Națională a României acolo unde a luat naștere țara. Ștefan Hodi, ciclistul lugojean cunoscut în toată lumea pentru turele pe care le-a făcut pe două roți, a plecat pe 29 noiembrie din Lugoj spre orașul unirii.

Hodi este la ce-a de-a 19-a tură Lugoj-Alba Iulia, care însumează 360 de kilometri dus-întors. Față de alți ani, Hodi a plecat mai repede în 2021, pentru că va poposi la Deva pentru o noapte, date fiind condițiile de drum și frigul de afară.

Lugojeanul a parcurs România de 10 ori pe bicicletă, dar și Europa de 5 ori. La cursa pentru cicliștii amatori Paris-Brest, a reușit în 2015 să parcurgă o distanță de 1230 de kilometri în doar 88 de ore.

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite