Connect with us

Administrație

Spitalul din Lugoj primește de la Primărie două milioane de lei, jumătate din cât a solicitat

Publicat

în

Primarul Francisc Boldea anunță printr-un comunicat de presă că intenționează să propună Consiliului Local al Municipiului Lugoj o ședință extraordinară în data de 22 aprilie, pentru o nouă rectificare de buget, în condițiile prelungirii cu încă o lună a situației de urgență pentru prevenirea răspândirii noului Coronavirus.

RETIM

Prin intermediul acestei noi rectificări bugetare Primarul Municipiului Lugoj propune alocarea către Spitalul Municipal „Dr.Teodor Andrei” a 2 milioane lei,  sumă distinctă de bugetul alocat spitalului în luna februarie.

„Conducerea managerială a spitalului are obligația de a gestiona cu maximă responsabilitate această sumă de bani pentru  aparatură și materiale necesare și de a întocmi cu rigurozitate documentele legale astfel încât suma să fie recuperată din fondurile europene până la sfârșitul acestui an. De asemenea suma de 613,3 mii lei alocată anterior poate fi recuperată din fondurile europene ce vor fi alocate de guvern. Odată recuperate aceste sume vor putea fi folosite anul viitor pentru noi investiții la Spitalul Municipal „Dr.Teodor Andrei” fapt care ar trebui sa motiveze conducerea spitalului în buna lor gestionare.” a declarat edilul șef.

Solicitarea Spitalului, despre care am scris aici, era de 4,26 milioane de lei. Din aceștia 2,26  milioane erau pentru aparatură și încă două pentru materiale și dezinfectanți.

Francisc Boldea a mai arătat că „Din cei 1,6 milioane de lei alocați la început de an prin buget au fost cheltuiți până acum doar 77 mii lei pentru investiții și 270 mii lei pentru utilități(apă, canal, energie electrică, etc); Din suma de 613,3 mii lei alocată la începutul lunii aprilie prin rectificare de buget nu s-a cheltuit nimic până în prezent; Ca urmare a excelentei relații de înfrățire a Primăriei Municipiului Lugoj cu orașul înfrățit Makó, Spitalulul Municipal „Dr.Teodor Andrei”a avut oportunitatea realizării unui proiect european de 4 milioane de Euro cu orașele maghiare Makó și Hódmezővásárhely, oportunitate care a fost din păcate irosită. S-au irosit și bunele oportunități de colaborare cu Spitalele din Zürich (Elveția) și Freiburg (Germania); În fiecare an Primăria Municipiului Lugoj a alocat Spitalulului Municipal „Dr.Teodor Andrei” sume cuprinse între 2 și 4 milioane lei din care conducerea managerială nu a reușit să cheltuie nici jumătate, sume importante fiind returnate la sfârșit de an la bugetul local; Tomograful adus spitalului este de asemenea rodul colaborării dintre Primăria Municipiului Lugoj care a alocat în acest scop 500 mii lei și Ministerul Sănătății, a cărui conducere de atunci a alocat suma de 1 milion lei.

Atragem atenția conducerii spitalului să dea dovadă de mai multă implicare în proiecte care să și atragă fonduri, nu doar să cheltuie din fondurile alocate. De asemenea precizez că aceste fonduri au fost  alocate de municipalitate spitalului pentru a fi utilizate în conformitate cu legea iar ieșirile publice, nepotrivite pentru această perioadă grea, nu aduc nimic bun în relația dintre ordonatorul principal de credite și conducerea spitalului, relație care trebuie să fie funcțională în gestionarea acestei crize generată de pericolul răspândirii noului virus”

    Totodată, la rectificarea din 22 aprilie va fi alocată Spitalului Municipal „Dr.Teodor Andrei” și suma de 150 mii lei provenită de la Consiliul Județean Timiș. Suma care se va afla la dispoziția spitalului după rectificarea bugetară ce va avea loc în 22 aprilie va fi de 2.150.000 lei iar împreună cu suma alocată anterior vor fi în total 2.763.300 lei.

   

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Lugojul începe cu stângul etapa a doua de vaccinare. Centrul e gata, echipamentele sanitare și vaccinul lipsesc

Publicat

în

RETIM

Anunțată cu surle și trâmbințe, etapa a doua de vaccinare începe cu stângul la Lugoj, la fel cum se întâmplă și în restul județului Timiș. La Timișoara, din 17 centre de vaccinare anunțate inițial, vor funcționa într-o primă fază doar două. La Lugoj, centrul de vaccinare de la Sala Sporturilor “Lavinia Miloșovici” de pe strada Caransebeșului este aproape gata.

“Ca și amenajare, centrul va fi gata până miercuri. Referitor la dotări, am cumpărat tot, pereți despărțitori pentru fluxurile de imunizare, frigidere, scaunele acelea speciale, canapele pentru zona post-vaccinare. Acum urmează să primim materiale sanitare și echipamente de protecție, care vin de la minister, sau le cumpărăm noi dacă ni se spune. Avem patru puncte de vaccinare, am gândit în aceeași locație două centre, dar s-ar putea să fie un centru cu patru puncte. Important este că pot fi vaccinați mai mulți oameni deodată. De miercuri încolo poate fi folosit”, a declarat pentru Lugojeanul.ro Bogdan Blidariu, viceprimarul Lugojului.

Blocajul apare la Ministerul Sănătății, care deși vineri, 15 ianuarie, dă startul etapei a doua de vaccinare, nu a trimis spre Lugoj seringi, echipamente sanitare și de protecție pentru cei care vor vaccina populația, precum nici doze de vaccin. Până la rezolvarea impasului, în etapa a doua de vaccinare lugojenii se pot imuniza la centrul funcțional de la Spitalul Municipal “Dr. Teodor Andrei” din oraș.

Cei care fac parte din grupele care se pot vaccina în a doua etapă, se pot programa pentru vaccinare începând de vineri, 15 ianuarie, orele 15, la această adresă. În etapa a doua de vaccinare se pot imuniza următoarele persoane:

Populația cu grad ridicat de risc:

 • Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
 • Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.

Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:

 • Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
 • Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
 • Personalul din sectorul economic vital:
  • Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
  • Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
  • Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
  • Unități de producție, transport și distribuție gaze;
  • Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
  • Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
  • Transport de persoane și mărfuri;
  • Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
  • Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
 • Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
 • Personalul poștal și din servicii de curierat;
 • Personalul cultelor religioase;
 • Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
 • Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Citiţi mai departe

Administrație

Soluții pentru „intersecția morții” și cea de-a doua autostradă care ajunge la Lugoj. Primarul cere sprijinul Ministerului Transporturilor

Publicat

în

Intersecția șoselei de centură cu strada Tapiei, acolo unde s-au înregistrat mai multe accidente grave, este de mai mult timp în atenția Primăriei Lugoj. Claudiu Buciu a anunțat că va cere sprijin de la Ministerul Transporturilor pentru a schimba soluția gândită în această intersecție.

RETIM

„Nu am ajuns până acum la Ministerul Transporturilor, dar vrem să mergem la noul ministru să-l rugăm să ne ajute. Din ce știm, la această oră, s-au făcut documentațiile pentru a se face semaforizare acolo. Eu consider că nu este soluția potrivită și că acolo ar fi nevoie de un sens giratoriu”, a declarat Claudiu Buciu.

Primarul Lugojului spune că mai există o situație pentru care a solicitat o întâlnire cu noul ministru. Este vorba despre o aberației de infrastructură rutieră, care nu ajută Lugojul sub nicio formă.

„A doua problemă, pentru care dorim să cerem sprijinul ministrului, este legată de traseul viitoarei autostrăzi sau viitorului drum expres dintre Lugoj și Severin (fosta autostradă A6), care are finanțare asigurată deja. În mod surpinzător i-a fost schimbat traseul, care trecea pe sub Lugoj, pe deasupra orașului. Cumva deasupra centurii actuale. Și la noi, și la Caransebeș s-a adoptat aceeași soluție. Cred că este ilogic și cel mai eficient ar fi să treacă pe sub oraș, pentru ca Lugojul și Caransebeșul să scape de traficul de mare tonaj. Sper că o să găsim înțelegere, pentru că noul ministru e un om care are înțelegere pentru acest lucru. Pentru noi ar fi o chestiune extraordinară, pentru că intenționăm să scoatem traficul greu din oraș, să mai rămână doar mașinile de aprovizionare și cele care transportă materiale de construcții acolo unde se construiește”, a mai spus Buciu.

Citiţi mai departe

Administrație

O companie din București va audita iluminatul public din Lugoj, unul dintre eșecurile administrației Boldea

Publicat

în

Lugojul ramas in bezna de Ora Pamantului - Martie 2013

RETIM

Străzi lăsate în beznă cu lunile, becuri neschimbate cu anii, dar și alte probleme cum ar fi bani plătiți cu sacul pentru servicii care nu au mai venit. Toate s-au întâmplat la Lugoj în timpul administrației Boldea, în ultimii 12 ani, după care iluminatul public din oraș a rămas de izbeliște.

Noua administrație a început intervenția în acest sector prin angajarea unei companii specializată în domeniu, care va realiza la Lugoj un audit. În urma acestuia, compania cu sediul în București va întocmi un raport, pe care primăria îl va folosi pentru a readuce la viață iluminatul public din oraș.

Potrivit licitației, atribuită firmei Amiras Green Proiect, în valoare de 75.000 de lei (15.340 euro) se va realiza o auditare energetică a sistemului de iluminat public, evaluarea consumatorilor, inventarierea SIP, după care se vor face propuneri de reducere a consumului prin creșterea eficienței energetice.

foto: arhiva Lugojeanul.ro

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite