Connect with us

Social

Spitalul din Lugoj a cumpărat trei ventilatoare, injectomate, infuzomate și alte echipamente pentru lupta cu Covid-19

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Situația este una de alertă, însă totodată liniștită deocamdată la spitalul din Lugoj, rămas singurul spital suport din Timiș în lupta contra pandemiei de coronavirus. Lugojeanul.ro a vorbit cu managerul Erwin Floroni, care a explicat ultimele achiziții făcute de către spital, situația la zi, dar și modul în care unitatea medicală funcționează și evită, pe cât posibil, să intre într-o criză cauzată de Covid-19 așa cum se întâmplă la alte spitale din toată țara.

Ventilatoare

Cele mai importante aparate medicale în lupta cu noul coronavirus sunt ventilatoarele, care ajută bolnavii aflați în stare gravă să respire, dându-le acestora șansa de a lupta cu boala. La Lugoj există acum 7 ventilatoare, în ultimele câteva zile spitalul cumpărând încă trei ventilatoare de ultimă generație, în valoare de 18.700 de euro bucata, model Lyra X2. Acestea vor ajunge însă de-abia după câteva săptămâni la Lugoj, fiind cumpărate din banii alocați din bugetul primăriei lugojene.

“Am găsit cu termenul de livrare cel mai scurt, deci mai scurt decât 3-5 săptămâni nu găsești niciunde acum. Infuzomatele și injectomatele sunt comandate și ajung în cam trei zile. Acestea sunt importante pentru că dozează singure nivelul de medicament pe care îl primește pacientul, astfel că limităm pe cât posibil expunerea. La ventilatoare, am primit o notă de la Ministerul Fondurilor Europene prin care ni s-a comunicat că putem cumpăra mai multe, noi trebuie să avem 15 paturi echipate astfel. Trimitem chiar azi hârtie la DSP și vom cumpăra și restul necesar”, a declarat pentru Lugojeanul.ro managerul Erwin Floroni.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Halate și aparatul PCR

Lugojenii și-au arătat sprijinul pentru spitalul lor, iar în urma mai multor campanii de strângeri de fonduri, spitalul poate acum să cumpere, pe lângă materialele necesare desfășurării în siguranță a activității, mai multe instrumente vitale în lupta contra bolii.

“Din donații s-au luat și încă se iau foarte multe. Am luat o hotă de protecție bacteriologică pentru aparatul de testare PCR, pipete automate, șase tuneluri de dezinfecție pentru ieșirea din zonele roșii ale spitalului, precum și materiale. Alcool sanitar, dezinfectant, halate de protecție, tot ce a fost necesar pentru a fi pregătiți”, a mai precizat managerul spitalului lugojean.

În cazul aparatului de testare PCR ajuns la spital de ceva timp, se așteaptă avizele DSP pentru a putea fi pus în funcțiune. Banii care vor fi primiți de la Consiliul Județean vor merge exclusiv pe kituri de testare, cu 150.000 de lei putându-se cumpăra în jur de 650 de asemenea teste complete.

Activitatea în spital

La spitalul din Lugoj este deocamdată liniște, spune managementul instituției. Chiar dacă în unitatea medicală au fost confirmate mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus, atât la pacienți, cât și la unele cadre medicale, până acum situația este stabilă. Nu sunt pacienți internați cu Covid-19, iar medicii își iau toate măsurile de precauție.

“Se lucrează în ture separate, se împarte personalul în funcție de numărul de bolnavi și persoane care trebuie văzute, se ține acasă un personal de rezervă non-stop în cazul în care este nevoie de el și se îmbolnăvesc cei de la muncă. Sperăm să nu fie cazul. Deocamdată suntem cât de pregătiți putem fi. Continuăm să facem achiziții, să ne pregătim cât de tare putem înainte de val. Sperăm să nu vină niciodată acel val, dar dacă va veni, vom fi pregătiți”, a concluzionat Erwin Floroni pentru Lugojeanul.ro

Pe 7 aprilie se sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății. Medicii și asistentele din Lugoj, precum și cele din toată lumea au acum nevoie de sprijinul nostru mai mult ca niciodată. În loc de urări de la mulți ani, puteți dona pentru a-i ajuta pe aceștia să își îndeplinească misiunea zilnică printr-o donație, cât de mică, în conturile asociației spitalului.

Asociația “Dr. Teodor Andrei” Lugoj

CIF 39193993;

Adresa: str. Gheorghe Doja, nr. 36, Lugoj, jud. Timiș;

Conturile bancare ale asociației:

  • CONT RON – RO97BRDE360SV32122263600
  • CONT EURO – RO51BRDE360SV32135793600

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Migranți fără acte, descoperiți într-o parcare a autostrăzii de lângă Lugoj

Publicat

în

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Polițiștii timișeni descoperă din nou migranți fără acte de identitate, în parcările din județ, mai ales pe autostrada ce leagă Timișul de restul Europei. Aceștia se ascund în mașini care fac trasport de persoane, TIR-uri sau rulote. Vin de cele mai multe ori din Siria, Afganistan sau alte țări din Orientul Mjlociu.

La data de 16 septembrie, în jurul orei 01.20, polițiștii orașului Făget și Secției 10 Poliție Rurală Făget, au depistat în parcarea A1 Margina-Lugoj, din județul Timiș, un grup de 3 persoane de sex masculin.

În urma verificărilor efectuate a reieșit faptul că aceștia nu sunt cetățeni români și nu posedă niciun document de identitate. Bărbații au fost predați polițiștilor din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Social

Șapte copii, la spitalul din Lugoj cu coronavirus. Unul a fost trimis la Timișoara

Publicat

în

Spitalul din Lugoj este la capacitate maximă pe ATI, având toate cele cinci paturi ocupate cu pacienți COVID. În afara acestora, mai sunt și alți pacienți pe oxigen.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

„În momentul de față avem paturile de la terapie intensivă ocupate, toate cinci. La nivel de secție avem încă 17 pacienți, majoritate pe oxigen. Am avut și șapte copii diagnosticați, majoritatea au plecat la domiciliu. Mai puțin o fetiță de 14 ani, care a ajuns la Spitalul de copii „Luis Țurcanu”  din Timișoara, pentru că au paturi de terapie intensivă pentru copii. Începuse să desatureze și pentru siguranța ei am trimis-o la Timișoara”, a declarat Lucian Cocoș, directorul spitalului din Lugoj.

La nivelul județului Timiș, circa opt mii de copii peste 12 ani au fost vaccinați.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe

Social

Povestea pâinii și a produselor de panificație care se vând la Băcănia Lugojeană, făcute după rețete tradiționale

Publicat

în

Povestea Brutăriei Moara Maria, de la Chizătău, cea care furnizează pâinea de la Băcănia Lugojeană, s-a născut acum 25 de ani, din dragostea unui om pentru grâne și pentru sărbătoarea numită „pâine”. Ardelean Constantin a scris o poveste despre omenie, despre familie, despre bucuria de a munci pământul și de a-i culege roadele pe care mai apoi, le-a transformat în motiv de a ne adună cu toții la masă. Au fost 25 de ani în care povestea fiecărei pâini începea în lanul de grâu, trecea prin Brutăria Moara Maria, apoi ajungea în casele noastre.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

Moștenirea lăsată de fondatorul brutăriei este gustul autentic dar și dragostea celor pe care i-a adunat în jurul său pentru pâinea românească, gustoasă și sănătoasă.

Brutăria Moara Maria nu este doar un spațiu în care se plămădește aluatul și se transformă apoi în pâine, ci sunt 8000 m2 dedicați transformării grâului într-o misiune: aceea de a păstra tradițiile locale și de a duce mai departe povestea.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Construită în satul Chizatau, Lugoj, într-o comunitate de iubitori ai grânelor și pământului strămoșesc, Brutăria păstrează încă parfumul poveștilor spuse la gură cuptoarelor ce dogoreau în cinstea pâinii.

„2020 a însemnat pentru Brutăria Moara Maria pierderea echilibrului. Dar nu doar din cauza pandemiei, așa cum au resimțit toate afacerile din România, ci pentru că cel care a scris un sfert de secol de istorie a plecat să plămădească aluat, sus, la ceruri. Dar pentru că poveștile frumoase, curate, care izvorăsc din dragoste de oameni nu se pot stinge, Brutăria a continuat să scrie, filă cu filă și să îi împlinească visul celui care a clădit-o”, spune Raluca Ardelean, reprezentanta Brutăriei.

De anul trecut, Brutăria a început să scrie un nou capitol al istoriei sale. Alături de Raluca și de Marcel Ardelean cu fiecare cuptor aprins, cu fiecare pâine caldă așezată pe mese, cu fiecare cozonac dulce sau specialități gustoase, Brutăria Moara Maria a continuat să cinstească tradiția!

După ce a construit și consolidat echipele din câteva fabrici din România, Raluca a adus toată priceperea, experiența și atenția ei pentru detalii în familia care a primit-o cu atât de multă dragoste. Dorința ei de a duce Brutăria mai departe, de a continuă ce a fost clădit acum 25 de ani, a ajutat-o să urce cu o nouă treaptă frumusețea, prestigiul și calitatea produselor de la Moara Maria. Continuă tradiția și păstrează rețetele pâinii  sănătoase  făcută din cele mai bune ingrediente, cărora le alătură delicioase produse de panificație.

“Preluarea Brutăriei Moara Maria este cea mai dragă provocare pe care am acceptat-o. Am îmbinat tradiția cu strategia și managementul, astfel încât creșterea Brutăriei a venit natural, cu pași mici, dar siguri. Am păstrat produsele care se făceau în brutărie și pentru care avem clienți pe peste 20 de ani, dar am extins producția și către produse de panificație precum cornulețe, fursecuri și chiar către deserturi ca profiterol sau muffins cu vanilie sau ciocolată. Am creat chiar și produse care nu mai exista pe piață, cum sunt “Buchetelele de cozonac”, produs care a ajuns în câteva orașe din tara . Este un cozonac de mărimea unei brioșe, numai bun de potolit o pofta de cozonac sau pentru un eveniment deosebit”, povestește Raluca.

Fiecare produs creat în Brutărie respectă gustul natural și sănătos pentru clienții din Chizătau, Lugoj, Buzias, Timișoara, dar și din estul țării, Bacău, Roman  sau Iași. Așa cum spune Raluca, “Am îmbinat gustul bănățean cu cel moldovenesc și am plecat să aducem bucurie pe  mesele românilor de pretutindeni.”

Brutăria Moara Maria trăiește prin fiecare spic de grâu transformat în pâine și cinstește memoria trecutului, prin păstrarea tradiției și modernizarea prezentului, pentru un viitor cu gust autentic românesc.

 

 

Citiţi mai departe

Social

Cea mai bună veste din acest mandat! Noul spital inclus pe lista de finanțare pentru PNRR

Publicat

în

Administrația lugojeană vine cu cea mai bună veste din acest mandat. După o perioadă de penurie în municipiul de pe Timiș, primarul Caludiu Buciu a anunțat vestea.

Meniul zilei Vara 2021, Octavian

„Am primit confirmarea Ministerului Sănătății / Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene cu privire la introducerea obiectivului “Construire spital și funcțiuni conexe pentru Spitalul Municipal Dr. Teodor Andrei” – Lugoj pe lista celor 49 de obiective propuse spre finanțare prin PNRR. Dintre acestea, doar 25 de obiective se vor califica în etapa finală și vor obține finanțarea.
Este un pas mic, dar esențial. Faptul că obiectivul nostru a fost inclus pe lista transmisă Comisiei Europene, este rodul muncii de până acum (au fost depuse câteva sute de solicitări). Dacă nu am fi fost pe această lista ar fi însemnat că am ignorat până acum posibilitatea acestei finanțări, ceea ce ar fi fost iresponsabil din partea noastră. O asemenea posibilitate ne obligă să facem în continuare toate eforturile necesare pentru a o obține. Până acum am făcut toate demersurile necesare și iată că nu am greșit”, susține Buciu.

Edilul Lugojului a explicat că pentru investițiile majore e nevoie de timp și a cerut răbdare lugojenilor.

„Lugojul, lugojenii și toți locuitorii din zonă au nevoie de acest spital, el nu se construiește pentru primar, consilieri locali sau pentru vreun partid ci pentru a ridica nivelul calității vieții tuturor locuitorilor. Nimic nu se face de pe o zi pe alta, orice investiție serioasă necesită o pregătire temeinică, pași corecți și răbdare. Este nevoie de spitale noi în toată România, suntem conștienți de asta, fapt pentru care știm că suntem supuși unei concurențe foarte mari, în această cursă intrând comunități cu lideri puternici din punct de vedere politic.
Noi ne facem treaba bine și așteptăm ca munca noastră să fie utilă lugojenilor”, a spus Buciu.

Primarul Lugojului a mai adăugat documentațiile tehnice necesare sunt foarte avansate și că echipa Primăriei Lugoj va face toate demersurile pentru a depăși și etapa finală a selecției.

RETIM – Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală

Citiţi mai departe
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite