Connect with us

Actualitate

Smog peste orașul de pe Timiș. Cât de poluat este aerul la Lugoj și în restul județului

Publicat

în

În ultimele două săptămâni, calitatea aerului la Lugoj și în restul județului a scăzut până la cote alarmante, conform aplicației AirVisual care preia date de la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului. În orașul de pe Timiș aerul a fost cel mai poluat pe 16 octombrie, când indicele de poluare a ajuns la 95, cel normal fiind de cel mult 30. 

Și în următoarea perioadă la Lugoj vom avea parte de aer greu de respirat. Duminică și luni aerul va ajunge din nou în zona indicelui mediu de poluare, atunci când temperaturile vor crește din nou. Specialiștii recomandă să ținem geamurile închise în zilele în care indicele este mediu sau ridicat. 

La Caransebeș, oraș aflat la 45 de kilometri de Lugoj, ziua de marți a început cu un indice de 142, cu mult peste limita normală admisă. Și la Timișoara indicele de poluare a fost marți dimineața 56, potrivit aplicației. Din cauza poluării aerului are loc și celebrul efect de smog, care se aseamănă cu ceața, însă conține particule de praf și alte substanțe dăunătoare care pot duce la agravarea unor boli precum cele cardiovasculare sau astmul.

Efectul de smog apare atunci există o concentrație mărită a poluanților din aer deasupra unei zone dens populată având condiții meteorologice deosebite (de exemplu inversiune termică). În general, smog-ul apare numai în timpul vremii cu vânt slab. Smogul clasic este rezultatul arderii cărbunilor și este un amestec de fum și dioxid de sulf .

În zona Lugojului, doar în ultima săptămână, pompierii au fost chemați să stingă peste 30 de incendii de vegetație uscată, principala cauză a apariției efectului de smog. Pompierii au împărțit deja amenzi pentru cei care dau foc vegetației și nu supraveghează incendiul până la consumarea totală a acestuia. Alte cauze generatoare de smog sunt emisiile de la autoturisme sau fumul de pe coșurile de fum.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Bărbatul găsit mort lângă Lugoj a fost identificat

Publicat

în

Bărbatul găsit marți după-masa mort și într-o stare avansată de putrefacție lângă podul de cale ferată de la Jabăr a fost identificat. Acesta este lugojeanul de 48 de ani dispărut de acasă acum aproape o lună. Potrivit polițiștilor, bărbatul cel mai probabil a căzut în apă și s-a înecat. Necropsia va stabili cu exactitate cum a survenit decesul acestuia.

La data de 18 iunie, Unger Ladislau-Cornel ar fi plecat de la locuința sa din municipiul Lugoj, strada Cotul Mic, județul Timiș, fără să mai revină vreodată acasă. Astăzi la orele 13, un apel la 112 a anunțat apariția unui cadavru, în descompunere, lângă podul de cale ferată de la Jabăr, trup neînsuflețit despre care s-a stabilit că este al lugojeanului dispărut.

Citiţi mai departe

Actualitate

Cadavrul în descompunere al unui bărbat, descoperit lângă Lugoj

Publicat

în

Un cadavru al unui bărbat a fost descoperit, marți după-masa, lângă calea ferată din apropiere de Lugoj. Anchetatorii au ajuns imediat la fața locului, la podul de cale ferată de la Jabăr, acolo unde un apel la 112 a anunțat descoperirea trupului neînsuflețit. 

Deocamdată nu se cunosc mai multe detalii despre acest caz. Anchetatorii sosiți la fața locului au chemat imediat la intervenție un medic legist, care va începe, alături de polițiști și procurori, o anchetă pentru a stabili cine este victima, dar și cum a ajuns trupul neînsuflețit în acea zonă.

Vom reveni cu detalii.

Citiţi mai departe

Actualitate

Plecați în Grecia? Vă puteți testa de coronavirus la Lugoj, într-un centru avizat de minister

Publicat

în

Lugojenii care și-au luat bilete de vacanță în Gercia treubie să se testeze împotriva coronavirusului înainte să ajungă la granița elenă. De marți, 14 iulie, grecii nu mai le dau voie românilor să intre în țara lor fără un test negativ de coronavirus realizat cu maxim 72 de ore înainte. Singurul punct terestru deschis pentru tranzitul spre Grecia este vama Kulata-Promachonas.

Din acest motiv centrele de testare din toată țara sunt arhipline, cererile de testare fiind în creștere. La Lugoj, un singur centru de testare este avizat de Ministerul Sănătății, aici putând fi realizate teste Covid contra sumei de 250 de lei.

Este vorba despre centrul de testare de la spital, acolo unde deja sunt liste cu lugojenii care urmează să plece în concediu și au nevoie de test. Pentru a vă programa la testare, puteți suna la numărul de telefon 0256 354 912. Spitalul din Lugoj este singurul centru avizat de către minister pentru realizarea de teste pentru coronavirus. După testare, rezultatele trebuie traduse legalizat în engleză pentru a fi prezentate la vama elenă.

Citiţi mai departe

Cele mai citite