Connect with us

Actualitate

Titlul de Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite în Revoluția din ’89 pentru un fost șef al Poliției Lugoj

Publicat

în

Claudiu Buciu, liderul PNL Lugoj, a făcut publică o listă cu mai mulți lugojeni care au fost validați anul acesta de către Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989, cu titlul de Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite – atribuit conform legii celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat şi au condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi au menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi le-au apărat până la data judecării dictatorului, în localităţile unde au luptat pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi celor care au avut acţiuni dovedite împotriva regimului şi însemnelor comunismului între 14-22 decembrie 1989. Printre cei de pe lista revoluționarilor validați se află și Dorel Nacu, fostul șef al Poliției din Lugoj.

„La 30 de ani de la Revoluție încă se mai ung revoluționari. Cunosc personal oameni care au participat la Revoluție, au suferit enorm, însă nu au cerut niciodată nimic României ori au fost dați mereu la o parte. Am aflat că în 24 iunie 2019, Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 a validat câțiva lugojeni pentru a beneficia de titlul de Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite si consider ca e bine să-i cunoaștem cu toții pe cei cărora autoritățile le acordă acest titlu, pentru a ști cui să-i mulțumim.”, a scris Buciu pe pagina sa de Facebook, unde a postat lista cu numele de mai jos.

1. Coriteac Iosif
„În seara zilei de 20.12.1989 s-a alăturat coloanei de manifestanți împotriva regimului comunist care se îndrepta spre platforma industrială din municipiul Lugoj. Acesta a avut activități de mobilizare a oamenilor pentru alăturare la protestele împotriva regimului comunist şi a ocupat Primăria municipiului Lugoj.

RETIM

2. Lungu Dumitru
„În data de 20.12.1989 a ocupat Primăria Municipiului Lugoj, apoi a participat la acțiunile de eliberare a revoluționarilor arestați la Miliția Lugoj, ulterior având activități de pază și apărare a obiectivelor importante din oraș.“

3. Cocos Ion
„În perioada 16-18.12.1989 a participat la manifestațiile împotriva regimului comunist din municipiul Timișoara. În data de 20.12.1989 a fost printre primele persoane care s-au adunat în fața Primăria municipiului Lugoj, ulterior după ce aceștia au fost împrăștiași de forțele de miliție, s-a deplasat la întreprinderea ITL Lugoj pentru a mobiliza muncitorii, iar ulterior a avut activități de pază și apărare a obiectivelor importante din oraș.“

4. Hagen Ioan
„În data de 17.12.1989 a participat la manifestările împotriva regimului comunist din municipiul Timișoara fiind în zona Piața 700 când s-a tras asupra manifestanților. Ulterior s-a deplasat la Gara Timișoara unde s-a întâlnit cu mai mulți locuitori din municipiul Lugoj, hotărând să organizeze manifestații anticomuniste și la ei în oraș. La întoarcerea acasă a scris pe digul Timişului sloganuri anticomuniste. În zilele următoare a avut activități de mobilizare a muncitorilor din întreprinderile din municipiul Lugoj participând la manifestațiile din fața Primăriei Lugoj. A participat la acțiunile de eliberare a persoanelor arestate. În dimineața zilei de 22.12.1989 a făcut parte din delegația care s-a deplasat la unitatea militară din municipiul Lugoj pentru a solicita ca armata să treacă de partea manifestanților.“

5. Nacu Dorel
„În decembrie 1989 era încadrat la Miliția municipiului Lugoj, iar începând cu 20.12.1989 s-a alăturat manifestațiilor anticomuniști din municipiul Lugoj. În data de 21.12.1989 a declarat din balconul Primăriei municipiului Lugoj că el alături de unii colegi ai săi din cadrul Miliției Lugoj sunt de partea revoluționarilor. A făcut parte din Frontul Democratic constituit în Primăria Lugoj.“

6. Tepeneag Ioan
„În data de 20.12.1989 a participat activ la manifestațiile anticomuniste din fața Primăriei Municipiului Lugoj. În data de 21.12.1989 a făcut parte dintre manifestanții din fața Miliției Lugoj unde s-a solicitat eliberarea revoluționarilor arestați. Începând cu data de 22.12.1989 a fost responsabilul filtrului de control constituit pe strada Caransebeșului.“

7. Padurean Marius Ionel
„În data de 20.12.1989 a participat activ la manifestațiile anticomuniste din municipiul Lugoj. Începând cu data de 21.12.1989 a făcut parte din grupurile de revoluționari care au apărat obiectivele importante din municipiul Lugoj.“

8. Gaidos Eugenia
„În data de 20.12.1989 s-a alăturat manifestanților care se aflau în fața Primăriei Lugoj. A avut activități de mobilizare a medicilor din municipiul Lugoj pentru a se alătura manifestațiilor anticomuniste. În data de 21.12.1989 a făcut parte dintre manifestanții din fața Miliției Lugoj unde s-a solicitat eliberarea revoluționarilor arestați. A făcut parte din delegația care s-a deplasat la unitatea militară din municipiul Lugoj pentru a solicita ca armata să treacă de partea manifestanților.“

9. Isfanescu Ioan Gigel
„Începând cu data de 19.12.1989 a manifestat pe străzile municipiului Lugoj împotriva regimului comunist încercând să mobilizeze oamenii pe care îi întâlnea să se alăture demersurilor grupului din care făcea parte. În data de 20.12.1989 a condus un grup mare de persoane manifestând împotriva regimului comunist în fața sediului Miliției Lugoj, apoi Gara Lugoj, oprindu-se în fața Primăriei Lugoj. A pătruns în Primăria Lugoj distrugând însemnele comuniste. În data de 22.12.1989 a continuat manifestările anticomuniste în mai multe zone ale municipiului Lugoj. Începând cu data de 22.12.1989 a participat la constituirea barajelor la intrarea în municipiul Lugoj pentru a împiedica forțele antirevoluționare să pătrundă în oraș.“

10. Constantin Vasile
„În data de 20.12.1989 se afla în centrul municipiului Lugoj, unde la un moment dat o persoană necunoscută a împrăștiat manifeste anticomuniste. Împreună cu mai multe persoane, s-a alăturat acestei persoane s-au deplasat în fața sediului Miliției Lugoj, ulterior în fața librăriei Ion Vidu, care a fost spartă participând la distrugerea cărților de sorginte comunistă. A manifestat în fața sediului Miliției Lugoj ripostând cu pietre la focul deschis din sediul Miliției Lugoj, ulterior seara s-a aflat printre primele persoane care au pătruns în sediul Primăriei Lugoj distrugând însemnele comuniste. În zilele următoare a avut activități de pază a obiectivelor importante din oraș.“

11. Tubrea Dorel Ioan
„În data de 20.12.1989 începând cu ora 18 s-a alăturat grupului de oameni care manifestau în zona Unic, ulterior deplasându-se cu aceștia în zona industrială și în fața unității militare de unde s-a deschis focul asupra lor. Seara a manifestat în fața Primăriei municipiului Lugoj, făcând parte dintre persoanele care au pătruns în primărie și au distrus însemnele comuniste. A doua zi a mobilizat colegii de la locul de muncă și a participat la manifestările anticomuniste din oraș şi a urcat în balconul primăriei alături de alți manifestanți.“

Ce beneficii au cei care primesc titlul de „Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite“

Conform legii, intrată în vigoare în 12 iulie 2004, aceștia sunt recompensați, începând cu data respectivă, cu o indemnizaţie lunară reparatorie, calculată prin aplicarea coeficientului de 1,10 la salariul mediu brut pe economie.

„Beneficiază persoanele care au obţinut titlurile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3 – numai dacă au un venit mai mic decât salariul mediu brut pe economie(…).

Persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), precum şi la art. 4 alin. (1) beneficiază, pe lângă indemnizaţia calculată conform prevederilor art. 4, şi de următoarele drepturi:

a) prioritate în asigurarea unei locuinţe din fondul disponibil de locuinţe sociale, în localitatea de domiciliu, dacă nu au deţinut în proprietate o altă locuinţă până la data atribuirii;

b) stabilirea chiriei la nivelul minim prevăzut de lege pentru locuinţele din fondul locativ de stat, dacă dispun de un venit lunar mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie;

c) cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial sau de prestări servicii corespunzător, cu o suprafaţă utilă de până la 100 mp, inclusiv în indiviziune, sau concesionarea ori închirierea cu prioritate, fără licitaţie, a unei suprafeţe de teren de până la 100 mp din domeniul public pentru construirea unui spaţiu comercial sau de prestări servicii, cu o clauză de neînstrăinare timp de 10 ani de la data dobândirii;

d) acordarea gratuită de proteze, orteze şi scaune cu rotile pentru invalizii care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă, costul integral al acestora fiind suportat de la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989;

e) accesul gratuit al copiilor la creşele şi grădiniţele din subordinea administraţiilor locale, precum şi asigurarea gratuită a rechizitelor pentru şcolari, dacă venitul lunar este mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie;

f) acordarea unei subvenţii de stat egale cu 50% din dobânda aferentă unui credit bancar de până la 20.000 euro, contractat pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe în localitatea de domiciliu, dacă nu au deţinut sau nu deţin o proprietate locativă, precum şi posibilitatea garantării creditelor contractate cu indemnizaţia calculată conform prevederilor prezentei legi;

g) atribuirea, în limita posibilităţilor, în proprietate şi cu clauză de neînstrăinare timp de 10 ani de la data dobândirii, a 10.000 mp de teren în extravilan şi 500 mp de teren în intravilan – acesta din urmă pentru destinaţia de locuinţă, dacă nu a avut sau nu are în proprietate un alt spaţiu locativ;

h) atribuirea în proprietate, fără plată, a locului de veci;

i) accesul gratuit al persoanelor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) şi la art. 4 alin. (1) – cu suportarea cheltuielilor de la bugetul ministerelor respective şi de la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate – la tratamente şi medicamente în spitalele, policlinicile, bazele de tratament şi staţiunile balneoclimaterice ale Ministerului Sănătăţii, Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Administraţiei şi Internelor;

j) accesul gratuit la medicamente, prin medicul de familie, costul integral al acestora fiind suportat din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate;

k) transportul urban gratuit cu mijloacele de transport în comun şi, anual, 12 călătorii gratuite pe calea ferată, la clasa I, dus-întors, cu toate categoriile de trenuri de călători; anual – 12 călătorii gratuite dus-întors până în localitatea reşedinţă de judeţ, cu mijloace de transport în comun, pentru persoanele care domiciliază în mediul rural. În limita celor 12 călătorii gratuite pot călători şi membrii familiei titularului. De aceste gratuităţi beneficiază şi însoţitorul pensionarului de invaliditate de gradul I sau al marelui mutilat;

l) scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă din proprietate şi terenul aferent acesteia, pentru autoturisme hycomat şi mototriciclu, precum şi scutirea de taxe la importul unui singur autoturism tip hycomat sau atribuirea gratuită, în proprietate, a unui mijloc de transport autonom corespunzător standardelor internaţionale pentru marii mutilaţi şi persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1, care au un grad de invaliditate locomotorie;

m) acordarea unei indemnizaţii lunare, adăugată la pensia pentru limită de vârstă, echivalentă cu un coeficient de 0,6, calculat conform prevederilor art. 4 alin. (2);

n) pensionarea cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard, prevăzută de lege;

o) scutirea de la plata taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune, pentru cei cu venituri lunare mai mici decât salariul mediu brut pe economie.

(2) Drepturile acordate conform prezentei legi nu sunt considerate venituri, nu se impozitează şi nu afectează acordarea altor drepturi”

2 Comments

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

EXCLUSIV O femeie din centrul de protecție de la Recaș, implicată într-un dosar de pornografie infantilă

Publicat

în

O femeie aflată în Centrul de protecție a victimelor violenței domestice de la Recaș se află în mijlocul unui scandal de pornografie infantilă, în care Poliția a efectuat astăzi, pe 26 septembrie, o serie de percheziții în Timișoara, Lugoj și Recaș.

Din cercetări reiese că, în perioada 2021-2022, două persoane, dintre care una, profitând de ascendentul moral de părinte, ar fi obligat două victime minore să fie protagoniste ale unor materiale (foto și video) cu caracter pornografic.

În cursul lunii trecute, un individ a transmis mai multe materiale cu conținut pornografic publicației Lugojeanul.ro. În imagini apare o minoră și femeia găzduită de DGASPC Timiș, la Centrul de la Recaș. Minora, filmată în timp ce făcea duș, ar fi fiica femeii. Întrebat de unde are aceste imagini, individul care a refuzat să-și dezvăluie numele a declarat că le-a obținut de la mama fetei.

RETIM

DGASPC Timiș a sesizat Poliția

DGASPC Timiș a răspuns la solicitarea redacției noastre și ne-a furnizat mai multe informații legate de acest caz. În primul rând, reprezentanții instituției au declarat că au sesizat poliția cu privire la întreaga situație în care se afla femeia. Aceasta le-ar fi relatat reprezentanților DGASPC că vinovat este concubinul său din Lugoj, pentru filmarea și distribuirea materialelor.

„Din informațiile pe care le deținem, doamna M.L.D. a fost amenințată în repetate rânduri de fostul concubin, cu atât mai mult cu cât acesta a recurs la intimidări și șantaj emoțional, subliniindu-i că nu se va liniști până când nu o va distruge, adică până când copiii îi vor fi luați de către serviciile de protecție a copilului și până când ea nu va ajunge să stea pe stradă. O vecină a doamnei M.L.D. a menționat că fostul concubin s-a lăudat că le-ar fi filmat pe fiicele sale în timp ce se schimbau de haine, fără ca acestea să aibă cunoștință despre acest lucru. Concubinul i-a spart contul de Facebook al doamnei M.L.D. cu intenția de a-i denigra imaginea prin postarea unor poze în ipostaze indecente și trucate, la fel și mesaje însoțite de un număr de telefon prin care transmitea disponibilitatea doamnei M.L.D. de a fi sunată oricând de către anumiți bărbați care doresc o relație cu aceasta. Referitor la această situație, a fost sunată cu apelant necunoscut și cu numere străine de telefon, primind propuneri indecente legate de ea și de fiicele sale”, au declarat reprezentanții DGASPC Timiș.

O filmare ar fi făcută chiar în Centrul de Protecție a Victimelor Violenței Domestice de la Recaș

Cei de la DGASPC Timiș spun că femeia ar fi primit sprijinul instituției în vederea depășirii situației și pentru a obține un spațiu de locuit în scopul de a se putea reechilibra din punct de vedere emoțional și de a locui în siguranță, departe de concubin, împreună cu cei trei copii ai săi.

Doar că una dintre filmări o arată chiar pe femeie în ipostaze pornografice, posibil în baia centrului de la Recaș. Filmarea a fost realizată chiar de ea, cu telefonul mobil. Surse din cadrul DGASPC Timiș ne-au informat că, pentru acea filmare, femeia a primit un avertisment.

Polițiștii au mai anunțat că în cadrul grupului infracțional organizat, alți patru membri ai grupului ar fi avut rolul de a realiza, prin filmare/fotografiere, materialele cu caracter pornografic și ulterior de a le distribui contra cost, prin intermediul unor rețele de socializare, dar și de a supraveghea activitatea persoanelor vătămate minore. Cele șase persoane vor fi conduse pentru audieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română. Acțiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Citiţi mai departe

Actualitate

Medicul trimis în judecată pentru mită, care dorea să profeseze la Lugoj, pus pe funcție la alt spital

Publicat

în

Într-un moment în care sistemul de sănătate din România se confruntă cu numeroase provocări, numirea unui medic implicat într-un scandal de corupție în funcția de director medical la Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin a stârnit o mare controversă în comunitatea medicală și în rândul opiniei publice.

Dr. Octavian Mazilu, fost director al Spitalului Municipal Timișoara, a fost trimis în judecată de către DNA pentru presupuse fapte de corupție, dar acum ocupă o poziție de conducere la un alt spital. Conform rechizitoriului, cunoscutul medic a luat mită de 26 de ori în mai puțin de două luni, perioadă în care a fost monitorizat. Șpăgile primate de la pacienți și aparținători erau între 100 și 2.000 de lei.

În luna iunie, Octavian Mazilu apărea pe programul gărzilor spitalului din Lugoj. După ce Lugojeanul.ro a semnalat această situație, programul gărzilor a fost modificat și Mazilu a dispărut din programări. Surse din cadrul spitalului lugojean susțineau la acea oră că lui Maziliu îi se pregătea postul de șef la secție chirurgie a spitalului lugojean.

RETIM

Profesează deși a fost prins în flagrant

Mazilu și-a găsit însă repede alt spital unde să profeseze, până la judecarea procesului. La Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin.  Adrian Cican, managerul Spitalului Orășenesc Orșova, cunoscut pentru intransigența sa în lupta împotriva corupției spune că decizia e de râsul lumii.

„E trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție, dar l-au pus director medical la Spitalul Județean de Urgență Drobeta-Turnu Severin! Corespunde! Are carnet de PSD Timișoara! Suntem de mirul lumii! L-au respins cu gărzi la Lugoj și l-am luat noi de bun. Președintele Consiliului Județean, care e tot de la PSD, l-a pus director medical! S-a rezolvat pe linie politică!”, a reacționat Adrian Cican, pentru expresdebanat.ro

Octavian Mazilu, medic primar chirurg, este acuzat de DNA că, în perioada martie-mai 2022, în timp ce lucra la Spitalul Municipal Timișoara, ar fi primit sume semnificative de bani de la pacienți sau de la aparținători ai acestora, fără a avea dreptul la astfel de plăți suplimentare.

Conform legii, Octavian Mazilu se bucură de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei sentințe definitive în cazul său. Cu toate acestea, numirea sa într-o poziție de conducere la un alt spital a generat îngrijorare și dezbatere în comunitatea medicală și în rândul cetățenilor preocupați de integritatea sistemului de sănătate din România.

Citiţi mai departe

Actualitate

Asociația „Ghidul Banatului” organizează un tur ecumenic în municipiul Lugoj. Poate participa oricine este interesat

Publicat

în

Sinagoga din Lugoj

În data de 23 septembrie, Asociaţia „Ghidul Banatului” va organiza la Lugoj,  un tur ecumenic la câteva locaşe de cult din municipiul Lugoj: Biserica Ortodoxă Învierea Domnului, Biserica Ortodoxă Ucraineană, Sinagoga Neologă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Reformată, Catedrala Greco-Catolică Coborârea Sfântului Spirit din Lugoj.

Sâmbătă, 23 septembrie cei interesați să participe la acest tur ecumenic religios sunt așteptați la ora 15,30 pe platoul din fața Bisericii Ortodoxe Învierea Domnului de pe strada, EPISCOP ION BĂLAN, Nr. 3.

În încheierea acestui eveniment, 1a Catedrala Greco-Catolică, Coborârea Spiritului Sfânt din Lugoj va avea loc un recital susţinut de Incanto Quartetto din Timişoara. Își dau concursul Ovidiu Rusu – vioară, Nada Petrov – vioară, Veaceslav Mînzat – violă, Marius Bernecker – violoncel și baritonul Dan Patacă de la Opera Română din Timișoara. Recitalul va începe la ora 19.

RETIM

Informații suplimentare la telefon 0731 921 933 sau 0724 696 933

Citiţi mai departe

Actualitate

Șoferiță din Lugoj, prinsă la volan drogată! Polițiștii au intensificat controalele în județ

Publicat

în

În perioada 15-17 septembrie, polițiștii timișeni au desfășurat acțiuni pe raza întregului județ, pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri sau alte substanțe interzise la volan, precum și pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice.

Astfel, au fost legitimate 533 de persoane și au fost verificate peste 291 de vehicule.

În urma activităților desfășurate, au fost aplicate 441 de sancțiuni contravenționale, atât pentru încălcarea normelor rutiere conform O.U.G 195/2022, cât și pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, conform Legii 61/1991 Republicată.

RETIM

De asemenea, au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 34 permise de conducere și au fost ridicate 19 certificate de înmatriculare. În ceea ce privește creșterea gradului de siguranță rutieră, au fost testate 195 persoane cu aparatul alcooltest, iar alte 45 persoane cu aparatul drugtest. Totodată, au fost constatate 15 infracțiuni la regimul circulației rutiere.

De exemplu, la data de 17 septembrie a.c., în jurul orei 04:20, polițiștii municipiului Lugoj, au oprit pentru control, o tânără în vârstă de 22 de ani ce conducea un autoturism pe strada Aleea Țesătorilor, din Lugoj.

În urma testării conducătoarei auto cu aparatul Drugtest, a rezultat faptul că aceasta se afla sub influența substanțelor psihoactive, respectiv cocaină și metamfetamină.

În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa substanțelor psihoactive.

La data de 17 septembrie a.c., în jurul orei 23:05, polițiștii municipiului Lugoj, au oprit pentru control pe DN 6, un autoturism condus de către un bărbat, în vârstă de 39 de ani.

În urma verificărilor efectuate de către polițiști, a rezultat faptul că numerele de înmatriculare ale autoturismului condus sunt radiate din circulație.

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat

Citiţi mai departe

Cele mai citite