Actualitate
Titlul de Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite în Revoluția din ’89 pentru un fost șef al Poliției Lugoj
Claudiu Buciu, liderul PNL Lugoj, a făcut publică o listă cu mai mulți lugojeni care au fost validați anul acesta de către Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989, cu titlul de Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite – atribuit conform legii celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat şi au condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi au menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi le-au apărat până la data judecării dictatorului, în localităţile unde au luptat pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi celor care au avut acţiuni dovedite împotriva regimului şi însemnelor comunismului între 14-22 decembrie 1989. Printre cei de pe lista revoluționarilor validați se află și Dorel Nacu, fostul șef al Poliției din Lugoj.
„La 30 de ani de la Revoluție încă se mai ung revoluționari. Cunosc personal oameni care au participat la Revoluție, au suferit enorm, însă nu au cerut niciodată nimic României ori au fost dați mereu la o parte. Am aflat că în 24 iunie 2019, Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 a validat câțiva lugojeni pentru a beneficia de titlul de Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite si consider ca e bine să-i cunoaștem cu toții pe cei cărora autoritățile le acordă acest titlu, pentru a ști cui să-i mulțumim.”, a scris Buciu pe pagina sa de Facebook, unde a postat lista cu numele de mai jos.
1. Coriteac Iosif
„În seara zilei de 20.12.1989 s-a alăturat coloanei de manifestanți împotriva regimului comunist care se îndrepta spre platforma industrială din municipiul Lugoj. Acesta a avut activități de mobilizare a oamenilor pentru alăturare la protestele împotriva regimului comunist şi a ocupat Primăria municipiului Lugoj.
2. Lungu Dumitru
„În data de 20.12.1989 a ocupat Primăria Municipiului Lugoj, apoi a participat la acțiunile de eliberare a revoluționarilor arestați la Miliția Lugoj, ulterior având activități de pază și apărare a obiectivelor importante din oraș.“
3. Cocos Ion
„În perioada 16-18.12.1989 a participat la manifestațiile împotriva regimului comunist din municipiul Timișoara. În data de 20.12.1989 a fost printre primele persoane care s-au adunat în fața Primăria municipiului Lugoj, ulterior după ce aceștia au fost împrăștiași de forțele de miliție, s-a deplasat la întreprinderea ITL Lugoj pentru a mobiliza muncitorii, iar ulterior a avut activități de pază și apărare a obiectivelor importante din oraș.“
4. Hagen Ioan
„În data de 17.12.1989 a participat la manifestările împotriva regimului comunist din municipiul Timișoara fiind în zona Piața 700 când s-a tras asupra manifestanților. Ulterior s-a deplasat la Gara Timișoara unde s-a întâlnit cu mai mulți locuitori din municipiul Lugoj, hotărând să organizeze manifestații anticomuniste și la ei în oraș. La întoarcerea acasă a scris pe digul Timişului sloganuri anticomuniste. În zilele următoare a avut activități de mobilizare a muncitorilor din întreprinderile din municipiul Lugoj participând la manifestațiile din fața Primăriei Lugoj. A participat la acțiunile de eliberare a persoanelor arestate. În dimineața zilei de 22.12.1989 a făcut parte din delegația care s-a deplasat la unitatea militară din municipiul Lugoj pentru a solicita ca armata să treacă de partea manifestanților.“
5. Nacu Dorel
„În decembrie 1989 era încadrat la Miliția municipiului Lugoj, iar începând cu 20.12.1989 s-a alăturat manifestațiilor anticomuniști din municipiul Lugoj. În data de 21.12.1989 a declarat din balconul Primăriei municipiului Lugoj că el alături de unii colegi ai săi din cadrul Miliției Lugoj sunt de partea revoluționarilor. A făcut parte din Frontul Democratic constituit în Primăria Lugoj.“
6. Tepeneag Ioan
„În data de 20.12.1989 a participat activ la manifestațiile anticomuniste din fața Primăriei Municipiului Lugoj. În data de 21.12.1989 a făcut parte dintre manifestanții din fața Miliției Lugoj unde s-a solicitat eliberarea revoluționarilor arestați. Începând cu data de 22.12.1989 a fost responsabilul filtrului de control constituit pe strada Caransebeșului.“
7. Padurean Marius Ionel
„În data de 20.12.1989 a participat activ la manifestațiile anticomuniste din municipiul Lugoj. Începând cu data de 21.12.1989 a făcut parte din grupurile de revoluționari care au apărat obiectivele importante din municipiul Lugoj.“
8. Gaidos Eugenia
„În data de 20.12.1989 s-a alăturat manifestanților care se aflau în fața Primăriei Lugoj. A avut activități de mobilizare a medicilor din municipiul Lugoj pentru a se alătura manifestațiilor anticomuniste. În data de 21.12.1989 a făcut parte dintre manifestanții din fața Miliției Lugoj unde s-a solicitat eliberarea revoluționarilor arestați. A făcut parte din delegația care s-a deplasat la unitatea militară din municipiul Lugoj pentru a solicita ca armata să treacă de partea manifestanților.“
9. Isfanescu Ioan Gigel
„Începând cu data de 19.12.1989 a manifestat pe străzile municipiului Lugoj împotriva regimului comunist încercând să mobilizeze oamenii pe care îi întâlnea să se alăture demersurilor grupului din care făcea parte. În data de 20.12.1989 a condus un grup mare de persoane manifestând împotriva regimului comunist în fața sediului Miliției Lugoj, apoi Gara Lugoj, oprindu-se în fața Primăriei Lugoj. A pătruns în Primăria Lugoj distrugând însemnele comuniste. În data de 22.12.1989 a continuat manifestările anticomuniste în mai multe zone ale municipiului Lugoj. Începând cu data de 22.12.1989 a participat la constituirea barajelor la intrarea în municipiul Lugoj pentru a împiedica forțele antirevoluționare să pătrundă în oraș.“
10. Constantin Vasile
„În data de 20.12.1989 se afla în centrul municipiului Lugoj, unde la un moment dat o persoană necunoscută a împrăștiat manifeste anticomuniste. Împreună cu mai multe persoane, s-a alăturat acestei persoane s-au deplasat în fața sediului Miliției Lugoj, ulterior în fața librăriei Ion Vidu, care a fost spartă participând la distrugerea cărților de sorginte comunistă. A manifestat în fața sediului Miliției Lugoj ripostând cu pietre la focul deschis din sediul Miliției Lugoj, ulterior seara s-a aflat printre primele persoane care au pătruns în sediul Primăriei Lugoj distrugând însemnele comuniste. În zilele următoare a avut activități de pază a obiectivelor importante din oraș.“
11. Tubrea Dorel Ioan
„În data de 20.12.1989 începând cu ora 18 s-a alăturat grupului de oameni care manifestau în zona Unic, ulterior deplasându-se cu aceștia în zona industrială și în fața unității militare de unde s-a deschis focul asupra lor. Seara a manifestat în fața Primăriei municipiului Lugoj, făcând parte dintre persoanele care au pătruns în primărie și au distrus însemnele comuniste. A doua zi a mobilizat colegii de la locul de muncă și a participat la manifestările anticomuniste din oraș şi a urcat în balconul primăriei alături de alți manifestanți.“
Ce beneficii au cei care primesc titlul de „Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite“
Conform legii, intrată în vigoare în 12 iulie 2004, aceștia sunt recompensați, începând cu data respectivă, cu o indemnizaţie lunară reparatorie, calculată prin aplicarea coeficientului de 1,10 la salariul mediu brut pe economie.
„Beneficiază persoanele care au obţinut titlurile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3 – numai dacă au un venit mai mic decât salariul mediu brut pe economie(…).
Persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), precum şi la art. 4 alin. (1) beneficiază, pe lângă indemnizaţia calculată conform prevederilor art. 4, şi de următoarele drepturi:
a) prioritate în asigurarea unei locuinţe din fondul disponibil de locuinţe sociale, în localitatea de domiciliu, dacă nu au deţinut în proprietate o altă locuinţă până la data atribuirii;
b) stabilirea chiriei la nivelul minim prevăzut de lege pentru locuinţele din fondul locativ de stat, dacă dispun de un venit lunar mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie;
c) cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, din fondul de stat, a unui spaţiu comercial sau de prestări servicii corespunzător, cu o suprafaţă utilă de până la 100 mp, inclusiv în indiviziune, sau concesionarea ori închirierea cu prioritate, fără licitaţie, a unei suprafeţe de teren de până la 100 mp din domeniul public pentru construirea unui spaţiu comercial sau de prestări servicii, cu o clauză de neînstrăinare timp de 10 ani de la data dobândirii;
d) acordarea gratuită de proteze, orteze şi scaune cu rotile pentru invalizii care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă, costul integral al acestora fiind suportat de la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989;
e) accesul gratuit al copiilor la creşele şi grădiniţele din subordinea administraţiilor locale, precum şi asigurarea gratuită a rechizitelor pentru şcolari, dacă venitul lunar este mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe economie;
f) acordarea unei subvenţii de stat egale cu 50% din dobânda aferentă unui credit bancar de până la 20.000 euro, contractat pentru cumpărarea sau construirea unei locuinţe în localitatea de domiciliu, dacă nu au deţinut sau nu deţin o proprietate locativă, precum şi posibilitatea garantării creditelor contractate cu indemnizaţia calculată conform prevederilor prezentei legi;
g) atribuirea, în limita posibilităţilor, în proprietate şi cu clauză de neînstrăinare timp de 10 ani de la data dobândirii, a 10.000 mp de teren în extravilan şi 500 mp de teren în intravilan – acesta din urmă pentru destinaţia de locuinţă, dacă nu a avut sau nu are în proprietate un alt spaţiu locativ;
h) atribuirea în proprietate, fără plată, a locului de veci;
i) accesul gratuit al persoanelor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) şi la art. 4 alin. (1) – cu suportarea cheltuielilor de la bugetul ministerelor respective şi de la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate – la tratamente şi medicamente în spitalele, policlinicile, bazele de tratament şi staţiunile balneoclimaterice ale Ministerului Sănătăţii, Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Administraţiei şi Internelor;
j) accesul gratuit la medicamente, prin medicul de familie, costul integral al acestora fiind suportat din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate;
k) transportul urban gratuit cu mijloacele de transport în comun şi, anual, 12 călătorii gratuite pe calea ferată, la clasa I, dus-întors, cu toate categoriile de trenuri de călători; anual – 12 călătorii gratuite dus-întors până în localitatea reşedinţă de judeţ, cu mijloace de transport în comun, pentru persoanele care domiciliază în mediul rural. În limita celor 12 călătorii gratuite pot călători şi membrii familiei titularului. De aceste gratuităţi beneficiază şi însoţitorul pensionarului de invaliditate de gradul I sau al marelui mutilat;
l) scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru o locuinţă din proprietate şi terenul aferent acesteia, pentru autoturisme hycomat şi mototriciclu, precum şi scutirea de taxe la importul unui singur autoturism tip hycomat sau atribuirea gratuită, în proprietate, a unui mijloc de transport autonom corespunzător standardelor internaţionale pentru marii mutilaţi şi persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1, care au un grad de invaliditate locomotorie;
m) acordarea unei indemnizaţii lunare, adăugată la pensia pentru limită de vârstă, echivalentă cu un coeficient de 0,6, calculat conform prevederilor art. 4 alin. (2);
n) pensionarea cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard, prevăzută de lege;
o) scutirea de la plata taxelor pentru serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune, pentru cei cu venituri lunare mai mici decât salariul mediu brut pe economie.
(2) Drepturile acordate conform prezentei legi nu sunt considerate venituri, nu se impozitează şi nu afectează acordarea altor drepturi”
Actualitate
Marian Godină îl critică pe colegul său, care a lăsat-o pe Șoșoacă să-i încalece motocicleta pe autostrada Timișoara-Lugoj
Marian Godină, cunoscut polițist și influencer pe rețelele sociale, a declarat recent că a obosit să fie criticat și înjurat pentru că nu l-a apărat pe colegul său, Valter Kovacs. Godină a subliniat că, deși nu este lider de sindicat și nu are responsabilitatea de a lua apărarea colegilor, ar fi fost dispus să facă acest lucru dacă ar fi considerat cazul justificat.
„Am obosit ca de câteva săptămâni să primesc zilnic mesaje sau să fiu etichetat în comentarii în care sunt dojenit sau chiar înjurat pe motiv că nu îi iau apărarea polițistului Kovacs Valer,” a spus Godină. El a adăugat că, „deși nu sunt lider de sindicat ca să fac asta, aș fi fost primul care i-ar fi luat apărarea, așa cum am făcut și cu alți colegi de-a lungul timpului.”
Godină a povestit că l-a ajutat pe Kovacs în perioada pandemiei, dar a avut rezerve legate de acțiunile acestuia. „I-am zis că nici mie nu mi se pare normal ceea ce face și că depășește cu mult limita unor regulamente,” a declarat Godină. După ce Kovacs a fost destituit din Poliție și apoi repus în funcție la intervenția prim-ministrului Ludovic Orban, Godină a menționat că aceasta nu a fost suficient pentru a-l schimba. „După o palmă primită, care ar fi trebuit să-i bage mințile în cap, dl Kovacs a prins tupeu și mai mare și a batjocorit orice regulament, sfârșind prin a fi destituit din nou din Poliție luna trecută,” a spus Godină.
Godină a criticat în mod direct comportamentul lui Kovacs, descriindu-l ca având „un tupeu nesimțit.” El a explicat că „motivul destituirii sale, cel apărut în presă, a fost acela că a împrumutat motocicleta și casca de poliție doamnei senator Șoșoacă, aflată în plină campanie electorală.” Kovacs a încercat să justifice acțiunea afirmând că era „Ziua Porților Deschise la MAI.” Godină a răspuns ironic: „Omul nostru a fost în stare să debiteze că în ziua călăririi motocicletei de poliție de către senatorul în campanie era Ziua Porților Deschise la MAI și de aceea a făcut acest gest. Înțelegeți câtă lașitate și ce l-a dus pe el capul să zică? Ziua Porților Deschise era la MAI, în București, în cadru organizat și autorizat, nu pe autostrada Timișoara-Lugoj.”
Printre criticile aduse lui Kovacs, Godină a enumerat mai multe abateri, inclusiv utilizarea bodycam-urilor personale pentru a crea conținut pe rețele sociale. „Ați vrea să vă oprească Valer și să vă umilească în fața unei țări întregi ca să aibă el ce monetiza apoi pe Facebook?”
Actualitate
Accident cu trei mașini, provocat de un șofer aflat sub influența drogurilor
Un bărbat, în vârstă de 34 de ani, a condus un autoturism pe DN 68 A, în localitatea Coșevița, iar la un moment dat a intrat în coliziune cu 2 autoutilitare conduse de către 2 bărbați, în vârstă de 31 și 49 de ani, care circulau regulamentar.
În urma impactului au rezultat 2 victime, respectiv conducătorul auto, în vârstă de 34 de ani, precum și un bărbat, în vârstă de 36 de ani, pasager în autoutilitara condusă de bărbatul de 31 de ani.
În urma testării conducătorului auto, în vârstă de 34 de ani, cu aparatul din dotare au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.
În acest caz, cercetările sunt continuate în vederea stabilirii stării de fapt și luării măsurilor legale.
În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Actualitate
Un șofer din Lugoj a scăpat nevătămat după ce a fost lovit de tren VIDEO
Un șofer din Lugoj a scăpat nevătămat după ce autoturismul său a fost lovit de un tren personal la o trecere la nivel cu calea ferată. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Vicențiu Babeș și Smârdan, unde sistemele acustice și luminoase de avertizare nu funcționau din cauza lucrărilor în desfășurare.
Actualitate
Reținut pentru că s-a apropiat la mai puțin de 100 de metri de fosta concubină
La data de 09 septembrie a.c., polițiștii municipiului Lugoj- Biroul Ordine Publică, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, au reținut un bărbat, în vârstă de 36 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecție.
În fapt, la data de 09 septembrie a.c., în jurul orei 13:35, polițiștii au fost sesizați de către o tânără, în vârstă de 23 de ani, cu privire la faptul că fostul său concubin, împotriva căruia a fost emis un ordin de protecție, ar fi încălcat măsura impusă.
Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului, unde au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, pe strada Alexandru Mocioni și Lugoj fiind identificat un bărbat, în vârstă de 36 de ani, ce se afla la o distanță mai mică de 100 de metri, de adresa față de care i-a fost interzis să se apropie.
Astfel, bărbatul a fost condus la sediul poliției pentru audieri.
În urma probatoriului administrat, la data de 09.09.2024, bărbatul a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore sub sub aspectul săvârșirii infracțiunii de încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecție, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J.Timiș.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
- Administrațieo săptămână în urmă
Un drum din Lugoj se închide temporar pentru lucrări
- Actualitateo săptămână în urmă
Ministerul Finanțelor propune măsuri radicale de austeritate. Primăria Lugoj ar putea pierde circa 800 de milioane de lei
- Administrațieo săptămână în urmă
Cel mai vechi pod al Lugojului intră în lucrări pentru 6 luni. Localnicii trebui să ocolească chiar și 30 km, ca să ajungă acasă
- Actualitateo săptămână în urmă
Autostrada lipsă face din nou victime. Accident grav pe ruta Coșava-Margina
2 Comments