Connect with us

Actualitate

Secretele clădirii în care funcționează cel mai renumit liceu din Lugoj, la 125 de ani de la inaugurare

Publicat

în

Liceele din Lugoj

RETIM

Un tânăr din Lugoj pasionat de trecutul orașului a prezentat istoria clădirii care adăpostește cel mai renumit și de succes liceu din Lugoj, Liceul Coriolan Brediceanu, unde de-a lungul timpului au fost formați cei mai de seamă învățați ai orașului din timpuri moderne. Clădirea a fost inaugurată acum 125 de ani, fiind realizată după planurile unui arhitect pe numele său Alpar Ignac. 

Construcția a fost finalizată în luna august a anului 1896. Potrivit lugojeanului Gabriel Ciupa, un tânăr pasionat de istoria orașului, cladirea actuala a Liceului Coriolan Brediceanu aflata pe malul raului Timis din Lugoj, intr-o zona centrala cu o priveliste deosebita, a fost construita in stilul de arhitectura eclectic, intre anii 1895-1896, dupa planurile renumitului arhitect Alpar Ignac din Budapesta. 

Proiectul cu planurile constructiei au fost finalizate in decembrie 1894 si a fost consultat de consiliul didactic al Ministerului Religiei si Educatiei Publice din fostul Regat Ungar aflat in cadrul Imperiului Austro-Ungar, care dupa unele modificari s-a dovedit ca este adecvat scopului si a primit aviz favorabil. 

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Proiectul noului liceu de stat ce avea sa fie construit cuprindea: cladirea principala cu doua etaje destinata studiului, un mic corp de cladire aflat in curte pentru o scoala elementara, o cladire parter cu etaj cu destinatie de locuinte pentru personalul liceului si o sala de sport.

Citește mai multe despre istoria și secretele clădirii de patrimoniu a Lugojului aici.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

UPDATE Primăria Lugoj a reacționat după apariția imaginilor cu râsul care a fost filmat pe străzile orașului

Publicat

în

ras

Fotografie cu caracter ilustrativ FOTO: https://www.lifelynx.eu/

UPDATE: Primăria Lugoj a reacționat în urma apariției imaginilor cu animalul sălbatic: „În urma apariției unui material video în presă, în care a fost observat un pui de râs pe stradă, vă informez că acest animal este protejat de lege. Având în vedere că nu dispunem de competențele necesare pentru a interveni direct în gestionarea unei astfel de situații și pentru a preveni eventualele pericole la care ar putea fi expuși cetățenii municipiului Lugoj, am contactat autoritățile competente. Acestea se vor ocupa de identificarea posesorului animalului, evaluarea potențialului grad de pericol și implementarea măsurilor legale corespunzătoare. Vom urmări cu atenție evoluția situației și vom acționa conform reglementărilor legale pentru a asigura un climat de siguranță și liniște. Vă mulțumesc pentru înțelegere și vă asigur de întreaga noastră implicare în gestionarea acestui incident”, a transmis Călin Dobra, primarul Lugojului.

RETIM

STIREA INIȚIALĂ: Un cititor ne-a trimis la redacție imagini cu un râs surprins în apropiere de centrul orașului Lugoj, pe strada Victor Vlad Delamarina. Animalul pare să fie rănit și e posibil să fi fost ținut captiv. „Era lângă Liceul Teoretic Iulia Hasdeu, pe V.V. Delamarina, în această dimineață, pe la ora 3.20”, ne-a transmis cititorul.

Cornel Lera, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, confirmă că este vorba despre un râs și spune că, cel mai probabil, acesta a scăpat din captivitate.

„Este un pui de râs, asta e clar, după părerea mea. Suntem în zonă de zeci de ani — din ’96 sunt aici — și nu am avut niciodată așa ceva pe fondurile gestionate de noi la AJVPS. Nici nu avem aceste animale în gestiunea noastră, nu apar nicăieri. E posibil ca acest râs să fi fost ținut în captivitate și să fi scăpat.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Râsul este o specie protejată; nu ai voie să-l împuști, mai ales dacă se află în oraș. În astfel de cazuri ar trebui să intervină cineva cu o armă tranchilizantă.

Nu știu dacă Primăria din Lugoj dispune de una; spre exemplu, Sânnicolau Mare are o astfel de armă, și, în mod ideal, fiecare primărie ar trebui să dețină una pentru cazuri de câini vagabonzi. Dar pentru a tranchiliza sau captura un râs, este nevoie de o aprobare de la Agenția de Mediu. Deoarece situația s-a petrecut în perimetrul UAT-ului, primăria este cea care trebuie să se ocupe de intervenție.”, spune Cornel Lera, directorul AJVPS Timiș.

Citiţi mai departe

Actualitate

FOTO Pas important în realizarea bucății de autostradă lipsă dintre Lugoj și Sibiu. Urmează tunelurile pentru urși

Publicat

în

RETIM

Vești bune pentru șoferii lugojeni care așteaptă cu orele la cozi atunci când merg spre Sibiu pe autostradă. Pe șantierul drumului de mare viteză A1 Lugoj – Deva, sectorul Margina – Holdea, au început pregătirile pentru montarea stației de betoane. 

Lucrările de amenajare au loc în zona Holdea, și, în paralel, se lucrează la amenajarea platformelor de acces la viitoarele tuneluri. Cei de la DRDP Timișoara amintesc că se vor construi două tuneluri, celebrele „tuneluri pentru urși”, care vor fi formate din două galerii unidirecționale prevăzute pe fiecare cale de circulație cu o platformă de 11,35 m.

În concomitent au loc alte lucrări la drumul de mare viteză (saltele de balast, umpluturi, relocarea pe un sector a drumului comunal DC 100) și la podețe (aplicare hidroizolație, umpluturi).

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Execuția tronsonului lipsă de 9,13 kilometri din A1 Lugoj – Deva, este una dintre cele mai așteptate lucrări de infrastructura mare pentru România. Mai ales pentru că șoferii dau de blocaje importante în trafic pe DN68A, cel mai tranzitat drum din zonă și deci mereu aglomerat. Pe acest drum, șoferii de tiruri și camioane, respectiv cei de autoturisme, îl folosesc deopotrivă pentru că nu au altă variantă de ocolire spre Sibiu sau respectiv spre Ungaria.

Drumul necesită în permanență lucrări de reparații datorită traficului dens.

sursa foto: DRDP Timișoara

Citiţi mai departe

Actualitate

Doisprezece traficanți de droguri din Lugoj și Făget au fost arestați preventiv VIDEO

Publicat

în

RETIM

Ieri, 5 noiembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, au pus în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară în municipiul Lugoj, orașul Făget și mai multe comune din județul Timiș, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efect psihoactiv.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate diferite cantități de canabis și 5 plante de canabis (drog de risc), o pungă conținând substanță cristalină 3-CMC (drog de mare risc), aproximativ 10 grame substanță psihoactivă 2 MMC, porționată și ambalată pentru vânzare, grindere, cântare electronice, precum și alte mijloace de probă.

De asemenea, 14 persoane, cu vârste între 19 și 35 de ani, au fost reținute.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Astăzi, 6 noiembrie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș cu propunerea de arestare preventivă a 12 persoane cercetate. Față de două persoane, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara au luat măsura controlului judiciar.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul I.P.J. Timiș și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod” Timișoara.

Citiţi mai departe

Actualitate

O mamă din Lugoj reclamă modul în care a fost tratată fetița sa la spitalul lugojean

Publicat

în

O tânără din Lugoj își exprimă profunda dezamăgire față de modul în care a fost tratată fetița sa la spitalul din oraș. Conform relatării acesteia, fetița prezenta simptome de diaree, vărsături și dureri abdominale, motiv pentru care s-au prezentat la urgențe.

RETIM

Cu toate acestea, medicii au refuzat internarea, sugerând că problema ar putea avea o cauză infecțioasă și i-au recomandat mamei să meargă cu copilul acasă.

„Ne-am prezentat la urgențe din cauza scaunelor diareice, a vărsăturilor și a durerilor de burtică. I s-au recoltat analize care au ieșit proaste, i-au administrat două perfuzii și i-au prescris un tratament pe care, evident, nu l-a putut lua, având în vedere starea în care se afla. Medicii au spus că nu o pot interna, deoarece ar putea fi vorba de o infecție, și ne-au trimis acasă. Luni dimineață, am ajuns cu fetița la Timișoara, unde era deja deshidratată și în acidoză metabolică. Mulțumiri medicilor pediatri din spitalul de la Lugoj… De luni dimineață, fetița este sub perfuzii non-stop”, ne-a  transmis mama.

Aceasta spune că vrea ca mamele să știe și „să se gândească de două ori înainte de a alege spitalul din Lugoj (dacă putem să-i spunem așa)”, a concluzionat ea.

Lugoj: Concert de colinde cu Paula Hriscu

Reprezentanții spitalului din Lugoj nu ne-au comunicat un punct de vedere, în legătură cu acest incident.

Citiţi mai departe

Cele mai citite