Actualitate
Adevărul despre scuterele electrice ca transport ecologic personal
Unele orașe lansează strategii ambițioase de partajare a scuterelor electrice, în timp ce altele le-au interzis de-a dreptul. Și totuși, cât de sigur și cât de eco este un scuter electric?
S-ar putea să fi început să le vedeți mai mult pe străzi și în parcuri, trecând pe lângă dvs. cu un zumzet electric slab. Pe măsură ce carantinele se ridică și oamenii evită transportul public, trotinetele și scuterele electrice devin din ce în ce mai populare.
Ridicarea carantinelor a evidențiat importanța transportului individual, fără emisii, la distanță socială, în timp ce guvernele încearcă să prevină creșterile în utilizarea mașinilor și poluării.
Povestea scuterelor electrice este una a unora dintre cele mai populare gadget-uri tehnologice și controversate forme de transport. Deși sunt o opțiune aparent distractivă și ecologică pentru călătorii scurte, au apărut o serie de întrebări despre siguranța și durabilitatea lor, mai ales în ultimii doi ani.
Deci, cum au trecut scuterele electrice de la o noutate tehnologică riscantă la o soluție de călătorie ecologică? Și sunt ele chiar atât de bune pentru planetă?
Trotinetele și scuterele electrice sunt disponibile pentru achiziție privată de peste un deceniu, dar multe rămân prohibitiv de scumpe. A fost nevoie de opțiunea accesibilă a modelelor partajate, fără docuri – care pot fi închiriate cu minutul folosind o aplicație pentru smartphone – pentru ca popularitatea lor să crească. În 2018, două start-up-urile le-au introdus rapid în orașele din SUA (uneori fără permisiune). La scurt timp, companiile – împreună cu alte start-up-uri cu sediul în Europa – au început să se extindă rapid în orașe internaționale.
Acum, sistemele de partajare a scuterelor electrice sunt disponibile în peste 100 de orașe, în cel puțin 20 de țări, din Chile până în Coreea de Sud și Noua Zeelandă – deși Europa și SUA continuă să domine în ceea ce privește utilizarea lor. Cercetările sugerează că, până în 2024, 4,6 milioane de scutere electrice partajate vor fi în funcțiune la nivel mondial, în creștere de la 774.000 în 2019.
Pe măsură ce scuterele electrice au crescut în popularitate, au existat îngrijorări cu privire la siguranța lor atât pentru călăreți, pietoni și alte persoane.
Siguranța nu este singura problemă, totuși: scuterele electrice au fost supuse unui control crescut pentru impactul lor asupra mediului. Deși modelele comune sunt fără emisii la punctul de utilizare, procesul de fabricație, mutare și gestionare a acestora are ca rezultat emisiile de gaze cu efect de seră – care cresc dacă au o durată de viață scurtă. Cele mai multe scutere electrice comune trebuie colectate, încărcate și redistribuite în mod regulat, folosind adesea vehicule cu combustibil fosil.
Scuter electric Emag vezi ofertele zilei!
Cu toate acestea, unii cred că îmbrățișarea scuterelor electrice poate contribui la creșterea presiunii pentru dezvoltarea infrastructurii de ciclism. Când zeci de mii de scutere electrice au fost aruncate pe străzi și li s-a interzis să circule pe trotuar, această nevoie de spațiu dedicat pentru mobilitate alternativă a devenit brusc vizibilă pentru toată lumea. Scuterele electrice sunt o masă critică suplimentară care justifică dezvoltarea în continuare a rețelei de piste pentru ciclism.
Aimee Gauthier, ofițer șef de cunoștințe la Institutul Pentru Dezvoltare și Politici în Domeniul Transporturilor, este de acord. „Dacă acceptarea publicului este mai mare pentru scuterele electrice, aceasta ar putea fi, de asemenea, o cale pentru obținerea unor piste de biciclete dedicate construite pe stradă. Scuterele ar putea chiar ajuta oamenii să meargă la biciclete, sugerează Gauthier. „Sperăm să fie o poartă către ciclism. Am văzut că o mulțime de oameni care nu se simt confortabil pe biciclete au încercat trotinete sau scutere electrice, așa că sunt de părere că, pentru unii, bariera poate fi mai mică decât la mersul pe bicicletă și o alternativă atractivă la mașini.”
Fiind conduse de tehnologie, scuterele electrice sunt considerate o formă de transport perturbatoare – genul de „inovație” care divizează în mod necesar opinia publică. Dar este demn de remarcat faptul că, chiar și atunci când bicicleta a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost considerată „imorală”. Peste o sută de ani mai târziu, nu ne mai confruntăm cu moralitatea ciclismului, ci încă ne străduim să asigurăm medii și infrastructuri care să-l susțină în mod înțelept și durabil. Să sperăm că nu va dura atât de mult pentru alte forme de micro-mobilitate nou apărute – toate acestea joacă un rol dacă vrem să demontăm dominanța mașinilor cu combustibil fosil.
Actualitate
Explozie într-un bloc din Lugoj. O persoană a ajuns la spital și mai multe au fost evacuate
În data de 28.11.2023, la ora 08:30,printr-un apel la 112 a fost anunțată o explozie produsă la etajul 3 al unui bloc cu 4 etaje, în urma unei acumulări de gaz, situat pe strada Vișinilor în municipiul Lugoj.
A fost alertat de urgență Detașamentul de Pompieri Lugoj și la fața locului s-au deplasat o autospecială de primă intervenție si comandă, o autospecială de stingere, o autoscară mecanică, un echipaj SMURD, o autospecială pentru transport personal și victime multiple, trei ambulanțe SAJ și un microbuz de transport persoane din cadrul Detașamentului 2 Timișoara.
Explozia nu a fost urmată de incendiu. În urma evenimentului, 12 persoane s-au autoevacuat, o persoană a fost deblocată dintr-un apartament, fără a avea nevoie de îngrijiri medicale, iar o victimă de sex masculin a fost evacuată de pompieri, prezentând arsuri pe 40% din suprafața corpului. Aceasta a fost transportată la spital conștientă.
Din primele informații, din numărul total de 84 garsoniere din imobil, aproximativ 23 sunt afectate. Locatarii vor fi mutați la internatul Liceului „Valeriu Braniște”
Actualitate
Mai mulți polițiști în Timiș. Zeci de absolvenți au ajuns la secțiile urbane și comunale din județ
Echipa I.P.J Timiș s-a mărit cu 34 de polițiști. Absolvenți ai școlilor de poliție din Câmpina și Cluj, cei 34 de agenți sunt pregătiți să intre în slujba cetățeanului. Repartizarea s-a efectuat în ordinea mediilor de absolvire, pe funcțiile vacante existente, ținând cont de situația operativă și raportat la nevoile fiecărei structuri.
Aceștia au fost repartizați atât la secții de poliție urbană cât și la secții de poliție rurală și posturi de poliție comunale.
„La debutul în carieră, aceștia vor parcurge o perioadă de tutelă profesională, sub îndrumarea unui tutore, desemnat din rândul polițiștilor cu experienţă, care îi va sprijini în activitate. Însoțiți de gândurile de a ajuta comunitatea, cei mai noi dintre polițiști vor prelua atribuțiile de serviciu. Nu au ales un județ tocmai ușor, știu si ei acest lucru, este un judet plin de provocări, însă aceste provocări nu vor face decât să consolideze și mai bine echipa I.P.J Timiș. În urma acestora se vor forma atât ca polițiști profesioniști cât și ca oameni”, transmit reprezentanții IPJ Timiș.
Actualitate
Din nou, șoferi drogați și beți prinși pe șoselele din Lugoj, după o razie de weekend a polițiștilor timișeni
În perioada 24 – 26 noiembrie a.c., polițiștii rutieri timișeni au desfășurat acțiuni, pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri sau alte substanțe interzise la volan, precum și pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice.
Astfel, au fost legitimate în jur de 394 persoane și au fost verificate peste 306 vehicule.
În urma activităților desfășurate, au fost aplicate 294 sancțiuni contravenționale.
De asemenea, au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 52 permise de conducere și au fost ridicate 13 certificate de înmatriculare.
În ceea ce privește creșterea gradului de siguranță rutieră, au fost testate 298 de persoane cu aparatul alcooltest și 38 de persoane cu aparatul drugtest.
Totodată, au fost constatate 15 infracțiuni la regimul circulației rutiere.
Exemple:
La data de 25 noiembrie a.c., în jurul orei 21:00, polițiștii municipiului Lugoj au oprit pentru control pe strada C. Wallisch, din Lugoj, un autoturism condus de un tânăr, în vârstă de 28 de ani.
În urma testării cu aparatul din dotare a tânărului de 28 de ani, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.
Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, tânărul fiind condus la o unitate spitalicească, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa substanțelor psihoactive.
La data de 26 noiembrie a.c., polițiștii orașului Sânnicolau Mare, au oprit pentru control pe DC 30, din localitatea Periam, un autoturism condus de către un tânăr, în vârstă de 19 de ani.
În urma testării cu aparatul din dotare a tânărului de 19 de ani, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.
Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, tânărul fiind condus la o unitate spitalicească, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa substanțelor psihoactive.
~
La data de 26 noiembrie a.c., în jurul orei 02:30, polițiștii Biroului Rutier, au oprit pentru control pe Bulevardul 20 Decembrie 1989, din Timișoara, un autoturism condus de către o femeie, în vârstă de 30 de ani.
În urma testării conducatoarei auto aparatul din dotare, a rezultat o alcoolemie de 0,91 mg/l în aerul expirat.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.
~
La data de 26 noiembrie a.c., în jurul orei 04:30, polițiștii Biroului Rutier, au oprit pentru control pe DN 68 A, din municipiul Lugoj, un autoturism condus de către un tânăr, în vârstă de 20 de ani.
În urma testării conducătorului auto cu aparatul din dotare, a rezultat o alcoolemie de 0,78 mg/l în aerul expirat.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice
Actualitate
Hartă online, cu drumurile închise circulației, de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere
Compania de Drumuri (CNAIR) pune la dispoziția șoferilor o hartă on-line cu Autostrăzile și Drumurile Naționale închise circulației. Harta va arăta drumurile cu circulație întreruptă din cauza evenimentelor rutiere, drumuri cu circulație îngreunată, drumuri aflate în lucrări, circulația întreruptă din cauza fenomenelor meteo.
Harta on line cu restricțiile de circulație poate fi accesată aici
- Actualitateo săptămână în urmă
Directorul spitalului din Lugoj și-a retras demisia. „Ne-a anunțat că și-a rezolvat problema personală”
- Cultură6 zile în urmă
Un nou episod din Lugoj, „Florența Banatului” este pregătit pentru lansare
- Social2 zile în urmă
Marius nu uită că a crescut pe străzi! A pregătit 200 de pachete pe care le va da unor bătrâni și copii
- Administrațieo săptămână în urmă
De ce nu au fost puse în circulație autobuzele electrice din Lugoj. Proiect demarat în urmă cu șapte ani