Actualitate
FOTO S-a reabilitat Muzeul de Locomotive de la Reşiţa. Merită vizitat!

Aflat într-o avansată stare de degradare, muzeul în aer liber format din 16 dintre cele mai vechi şi valoroase locomotive care au circulat vreodată în România are din nou ce arăta.
Locomotivele de epocă de la Reşiţa au fost curăţate de rugină, reparate şi vopsite. Toate lucrările au costat aproximativ 120.000 de lei şi au fost suportate de către Fundaţia Domeniile de Fier si Uzinele Reşiţa, de care apaţine muzeul în momentul de faţă.
“Le-am curăţat, le-am vopsit, le-am readus într-o stare vizuală normală. Am făcut reparaţiile la socluri, instalaţia de iluminat ornamental. La instalaţie mai avem puţin de lucru. A durat foarte mult pentru că noi eram pregătiţi anul trecut să facem aceste lucrări, dar până am primit toate autorizările, pentru că e vorba de un monument din tezaurul national. Practic nici nu aveam nevoie de autorizări, pentru că erau nişte operaţiuni de conservare activă, însă până au venit aceste răspunsuri a durat extrem de mult”, spune Walter Fleck, purtătorul de cuvânt al Fundaţiei Domeniile de Fier şi Uzinele Reşiţa.
Prima locomotivă construită în Estul Europei se află în muzeu
Muzeul este format din 16 locomotive cu abur din diverse epoci de construcţie, dintre care 14 produse la Uzina Constructoare de Maşini din Reşiţa (UCMR). Vedeta muzeului reşiţean este, fără îndoială, locomotiva Resicza.
Este prima locomotivă cu abur construită în spaţiul est european, la Reşiţa, în 1872, după modelul locomotivei Szekul, care fost proiectată de către John Haswell şi adusă la Reşiţa în 1871, unde a fost pusă în circulaţie cu numărul 1. Resicza a fost în serviciu cu numărul de circulaţie 2, între 1872 şi 1937. Avea o greutate, în stare goală, de 9,05t, iar greutatea de serviciu era de 11,5t. Diametru roţilor este de 711mm, iar forţa de 1.125 kg. Avea doi cilindri şi funcţiona cu cărbune, iar ecartamentul era de 948 mm.Lungimea locomotivei este 4,470 m.
Au existat încă două locomotive cu abur similare, construite în 1872-1873, Bogsan şi Hungaria, cea din urmă fiind prezentată la Expoziţia Universală de la Viena din 1873. Până în 1964 au fost construite, la Reşiţa, 1461 de locomotive cu abur.
Actualitate
Atenție la e-mail-uri, să nu rămâneți fără bani! Șase bănci din România sunt pe lista hakerilor
Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender avertizează asupra unei noi campanii de e-mail-uri frauduloase care pretind a fi trimise din partea unor bănci cunoscute pe piaţa locală.
Hackerii trimit mail-uril în numele Băncii Transilvania, BCR, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank, cu scopul de a-i convinge pe oameni să acceseze linkuri sau să descarce fişiere periculoase care îi pot lăsa fără bani. Mesajele sunt scrise coerent şi îndeamnă la actualizarea datelor personale, descărcarea unor extrase de cont, confirmarea unor tranzacţii, deblocarea unui cont suspendat temporar sau reactivarea plăţilor online cu cardul, arată adevarul.ro
Unele mesaje le sugerează ţintelor să acceseze link-uri care duc către o pagină frauduloasă unde îşi vor introduce datele de acces pentru contul online corespunzător fiecărei bănci. Practic, victimele îşi oferă de bunăvoie informaţiile de conectare atacatorilor, iar apoi ei pot face transferuri din conturile bancare până la golirea acestora. A doua metodă este cea a fişierelor ataşate în diverse e-mail-uri, iar cei care le accesează se infectează cu ameninţări informatice care permit răufăcătorilor să urmărescă tot traficul de date de pe dispozitiv, inclusiv să sustragă parole şi să aibă apoi acces neîngrădit la toate conturile online ale victimei.
Pentru a părea cât mai credibile, e-mail-urile se folosesc în mod fraudulos de logo-urile şi culorile companiilor în cauză şi sunt scrise concis şi lizibil. Atacatorii au renunţat la mesaje lungi şi scriu tot mai corect mesajele, fără erorile gramaticale specifice altădată acestor tipuri de înşelătorii. Bitdefender reaminteşte că pe tot parcursul anului 2020, specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat campanii similare de e-mail-uri frauduloase trimise în mod înşelător în numele unor organizaţii precum Poşta Română, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, DHL, Balcan Express Curier sau GLS şi care instalau ameninţări de spionaj pe calculatorul infectat sau vizau furtul datelor de card.
Bitdefender recomandă utilizatorilor să folosească direct pagina de internet a companiei pentru a se conecta la diverse conturi şi să evitate să fie direcţionaţi către aceasta dinspre un e-mail sau mesaj cu origine incertă. Se recomandă verificarea cu atenţie expeditorul e-mail-ului şi adresa acestuia înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documente ataşate.
Actualitate
Lugojul se află de aproape o săptămână în scenariul verde. Ce se întâmplă cu școlile și restaurantele
Lugojul staționează în jurul valorii de 1,5 infectări la mia de locuitori în ultimele 14 zile, fiind de mai multe ori sub această valoare în ultima săptămână. Astfel, la Lugoj am fi tehnic în scenariul verde, ceea ce înseamnă că școlile și restaurantele ar urma să se deschidă la capacitate normală de funcționare.
Chiar și așa însă, aplicarea scenariului verde și a schimbărilor ce survin nu se poate face doar după ce valoarea de infectări scade sub 1,5 la 1000 de locuitori. Potrivit DSP, această decizie se ia la nivel de CJSU, astfel că județul va decide când Lugojul intră oficial în scenariul verde.
În ultimele 7 zile, la Lugoj au fost înregistrate 35 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Rata de infectare era, la ultima raportare, sub 1,5 la 1000 de oameni, mai exact 1,31.
foto: arhiva Lugojeanul
Actualitate
Buciu le dă interzis fotografilor de 1 și 8 martie în școlile din Lugoj
Cum la Lugoj au apărut primele cazuri de infectare în rândul elevilor și preșcolarilor, Claudiu Buciu, primarul orașului, a cerut pe Facebook ca unitățile de învățământ să restricționeze complet accesul persoanelor care nu au ce căuta în școli și grădinițe.
Edilul a pus mai ales accentul pe fotografi și cameramani. Aceștia au început deja să își vândă ședințele foto în grădinițele și școlile din oraș, de 1 și 8 martie, pentru ca cei mici să poată duce acasă un cadou fotografie pentru mămici.
“Primăria Municipiului Lugoj solicită conducătorilor instituțiilor de învățământ să protejeze sănătatea copiilor prin aplicarea strictă a normelor sanitare. În special dorim să se acorde o atenție deosebită interzicerii accesului persoanelor străine care nu au o legătură strictă cu procesul educațional (ex. fotografi, cameramani, etc.).
Desfășurarea procesului de învățământ în mod clasic (nu online) este extrem de importantă pentru calitatea actului de învățământ. Vă solicităm să nu puneți în pericol dreptul elevilor de a participa la cursuri, având în vedere că deja au apărut cazuri de infectare în anumite instituții de învățământ din Municipiul Lugoj”, a scris Buciu pe Facebook.
Orice abatere de la normele în vigoare va fi sesizată imediat autorităților competente, și-a încheiat primarul anunțul.
Actualitate
FOTO Un șofer a intrat cu un camion într-un indicator rutier, pe autostrada dintre Lugoj și Balinț
Accident rutier marți dimineața, pe autostrada A6 ce leagă Lugojul de Balinț și respectiv de A1. Un șofer a intrat cu un camion într-unul dintre indicatoarele rutiere aflate pe marginea drumului. Impactul a avut loc pe ultimele sute de metri de la ieșirea de pe autostradă pe centura Lugojului.
“Intervenție a drumarilor pe autostrada #A6, în apropiere de Lugoj, după un accident în care a fost implicat un camion. Șoferul a intrat într-un indicator rutier și s-a răsturnat în afara carosabilului”, au anunțat cei de la DRDP Timișoara în această dimineață.
Din fericire, nu au existat victime. Circulația rutieră se desfășoară normal.
-
Administrație3 zile în urmă
Consiliul local va vota lista tinerilor care s-au calificat pentru obținerea unei locuințe ANL
-
Actualitate3 zile în urmă
FOTO Un șofer a intrat cu un camion într-un indicator rutier, pe autostrada dintre Lugoj și Balinț
-
Educațieo zi în urmă
Prima unitate de învățământ din Lugoj care se închide din cauza infectărilor, la două săptămâni după revenirea în clase
-
Social4 zile în urmă
Plăți exagerate pentru îngrijirea câinilor din adăpost. Primăria a cerut reducerea cu 25% a cheltuielilor