Connect with us

Actualitate

FOTO S-a reabilitat Muzeul de Locomotive de la Reşiţa. Merită vizitat!

Publicat

în

Aflat într-o avansată stare de degradare, muzeul în aer liber format din 16 dintre cele mai vechi şi valoroase locomotive care au circulat vreodată în România are din nou ce arăta.

Locomotivele de epocă de la Reşiţa au fost curăţate de rugină, reparate şi vopsite. Toate lucrările au costat aproximativ 120.000 de lei şi au fost suportate de către Fundaţia Domeniile de Fier si Uzinele Reşiţa, de care apaţine muzeul în momentul de faţă.

RETIM

“Le-am curăţat, le-am vopsit, le-am readus într-o stare vizuală normală. Am făcut reparaţiile la socluri, instalaţia de iluminat ornamental. La instalaţie mai avem puţin de lucru. A durat foarte mult pentru că noi eram pregătiţi anul trecut să facem aceste lucrări, dar până am primit toate autorizările, pentru că e vorba de un monument din tezaurul national. Practic nici nu aveam nevoie de autorizări, pentru că erau nişte operaţiuni de conservare activă, însă până au venit aceste răspunsuri a durat extrem de mult”, spune Walter Fleck, purtătorul de cuvânt al Fundaţiei Domeniile de Fier şi Uzinele Reşiţa.

Prima locomotivă construită în Estul Europei se află în muzeu

Muzeul este format din 16 locomotive cu abur din diverse epoci de construcţie, dintre care 14 produse la Uzina Constructoare de Maşini din Reşiţa (UCMR). Vedeta muzeului reşiţean este, fără îndoială, locomotiva Resicza.

Este prima locomotivă cu abur construită în spaţiul est european, la Reşiţa, în 1872, după modelul locomotivei Szekul, care fost proiectată de către John Haswell şi adusă la Reşiţa în 1871, unde a fost pusă în circulaţie cu numărul 1. Resicza a fost în serviciu cu numărul de circulaţie 2, între 1872 şi 1937. Avea o greutate, în stare goală, de 9,05t, iar greutatea de serviciu era de 11,5t. Diametru roţilor este de 711mm, iar forţa de 1.125 kg. Avea doi cilindri şi funcţiona cu cărbune, iar ecartamentul era de 948 mm.Lungimea locomotivei este 4,470 m.

Au existat încă două locomotive cu abur similare, construite în 1872-1873, Bogsan şi Hungaria, cea din urmă fiind prezentată la Expoziţia Universală de la Viena din 1873. Până în 1964 au fost construite, la Reşiţa, 1461 de locomotive cu abur.

Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Omul care a reprezentat Lugojul în Marea Adunare Națională va avea un bust în Piața J.C. Drăgan

Publicat

în

Primăria Lugoj a emis un Certificatul de Urbanism, în 23 noiembrie 2023, pentru amplasarea unui bust dedicat ilustrului Caius Brediceanu. Acest certificat reprezintă un pas semnificativ în strategiile municipiului de a marca și omagia personalitățile istorice locale, contribuind la consolidarea identității culturale a comunității

Certificatul de Urbanism a fost emis în conformitate cu reglementările Documentației de Urbanism nr. 30 din 1997, faza PUG, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local Lugoj nr. 172/2020 și în conformitate cu Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Acesta furnizează informații esențiale despre regimul juridic și economic al terenului în cauză.

Terenul pe care se va amplasa bustul are în prezent destinația de zonă verde în intravilan, asociată străzilor din Piața Iosif Constantin Drăgan (zona fostei Prefecturi), cu o suprafață de 2.894 mp, conform extrasului de carte funciară nr. 419243 Lugoj.

Cine a fost Caius Brediceanu

Asa cum scriam pe Lugojeanul.ro, în urmă cu câteva zile, Caius Brediceanu a fost notar al Marii Adunare de la Alba Iulia. În 1919, reprezintă Banatul în delegația română la Conferința de Pace de la Paris, având o contribuție semnificativă la această importantă reuniune internațională.

Reîntors în țară, Caius Brediceanu devine ministru, marcând o premieră prin poziția sa ca prim bănățean care ocupă o astfel de funcție în România reîntregită. Apoi, în 1927, la cererea lui Nicolae Titulescu, intră în corpul diplomatic al României și servește ca ministru plenipotențiar în Argentina, Brazilia și Chile. Misiunile diplomatice îl poartă în diverse colțuri ale lumii, de la Rio de Janeiro la Vatican și Helsinki.

Mai multe despre Caius Brediceanu aici

 

Citiţi mai departe

Actualitate

Bine de știut, dacă ajungeți în Timișoara! Drumuri și zone închise circulației rutiere, pentru mai multe zile

Publicat

în

Loc de întâlnire pentru mii de oameni care se estimează că vor participa la evenimentele de anvergură „Timișoara 2023 la nesfârșit”, zona centrală a Timișoarei va vibra între 7 și 10 decembrie 2023. Un public extrem de numeros va marca finalul Capitalei Europene a Culturii în Piața Unirii, alături de unii dintre cei mai în vogă artiști: Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma și José González. Pentru buna desfășurare a evenimentelor, Primăria Municipiului Timișoara a luat o serie de măsuri.

Astfel, pentru a facilita accesul către zona centrală, a fost inițiată o Hotărâre de Consiliu Local pentru ca transportul public să fie gratuit în perioada 8.12.2023-10.12.2023. Pe de altă parte, pentru desfășurarea programului în condiții optime, Comisia de Circulație a avizat închideri și restricții de trafic în zona centrală, astfel:

  • în perioada 12.2023 – 9.12.2023 (între orele 18:00 – 01:00), respectiv 9.12.2023 -10.12.2023 (între orele 18:00 – 01:00), închiderea traficului rutier pe str. Oituz
  • în perioada 12.2023 (ora 17:00) – 10.12.2023 (ora 10:00) restricționarea traficului rutier pe străzile: Palanca, George Coșbuc, Paul Chinezu, Matei Corvin, Regimentul 5 Vânători, Sergent Constantin Mușat, respectiv breteaua existentă în Piața Mărăști în spatele stației S.T.P.T., Piața Țepeș Vodă, strada General Traian Doda, Episcop Augustin Pacha, Eugeniu de Savoya, Florimund Mercy, Vasile Alecsandri, Emanoil Ungureanu, Gheorghe Lazăr (Zona Cetate) și strada General Eremia Grigorescu.
  • închiderea circulației rutiere în perioada 8.12.2023 – 9.12.2023 (între orele 18:00 – 01:00), precum și în perioada 9.12.2023 – 10.12.2023 (între orele 18:00 – 01:00) pentru toate străzile menționate anterior.

De asemenea, se vor rezerva locurile de parcare existente în Piața Mărăști, respectiv pe strada Popa Șapcă (adiacent Penitenciarului Timișoara) precum și parcările publice existente în Piața Ţepeş Vodă și pe str. Nicolaus Lenau, în perioada 7.12.2023 (începând cu ora 07:00) – 10.12.2023 (până la ora 23:00).

Recomandăm șoferilor să folosească rute alternative.

Totodată, pentru desfășurarea în siguranță a evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”, s-a hotărât ridicarea teraselor din zona Cetate, inclusiv Piața Libertății și str. Alba Iulia, în perioada 6.12.2023 -10.12.2023.

Citiţi mai departe

Actualitate

Polițist lugojean ridicat la gradul de chestor, de președintele Klaus Iohannis

Publicat

în

În urma unui decret semnat de Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, și contrasemnat de Prim-Ministrul Ion-Marcel Ciolacu, zilele trecute, comisarul-șef de poliție Dan Stoicănescu din Lugoj a fost ridicat la gradul profesional de chestor de poliție.

În prezent, Stoicanescu ocupă funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Județean Arad. Cu o carieră începută în august 2000, ca ofițer operativ la Inspectoratul de Poliție Transporturi Timișoara – Serviciul Caraș Severin, Stoicănescu și-a dedicat aproape două decenii activității în domeniul poliției, evoluând constant și câștigând încrederea superiorilor săi.

În ultimii ani, Dan Stoicanescu a ocupat funcții de răspundere în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, ajungând să coordoneze activități de management în domeniul poliției judiciare. În perioada 10 martie 2021 – 9 martie 2022, a fost împuternicit șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, iar apoi a ocupat poziția de împuternicit șef al Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

Cu o diplomă de master în domeniul dreptului penal și o serie de cursuri de perfecționare în management și comunicare strategică, Stoicanescu deține un bagaj solid de cunoștințe și abilități. Este membru al Colegiului European de Securitate și Apărare și membru al Copul Național al Polițiștilor și al Asociației Internaționale a Polițiștilor, evidențiindu-se ca un profesionist dedicat și implicat în comunitate. Cu o carieră impresionantă și cu rezultate dovedite în domeniul poliției judiciare, comisarul șef  Dan Stoicanescu este o figură respectată în cadrul forțelor de ordine din România.

Citiţi mai departe

Actualitate

Explozie într-un bloc din Lugoj. O persoană a ajuns la spital și mai multe au fost evacuate

Publicat

în

topsport.roÎn data de 28.11.2023, la ora 08:30,printr-un apel la 112 a fost anunțată o explozie produsă la etajul 3 al unui bloc cu 4 etaje, în urma unei acumulări de gaz, situat pe strada Vișinilor în municipiul Lugoj.

A fost alertat de urgență Detașamentul de Pompieri Lugoj și la fața locului s-au deplasat o autospecială de primă intervenție si comandă, o autospecială de stingere, o autoscară mecanică, un echipaj SMURD, o autospecială pentru transport personal și victime multiple, trei ambulanțe SAJ și un microbuz de transport persoane din cadrul Detașamentului 2 Timișoara.

Explozia nu a fost urmată de incendiu. În urma evenimentului, 12 persoane s-au autoevacuat, o persoană a fost deblocată dintr-un apartament, fără a avea nevoie de îngrijiri medicale, iar o victimă de sex masculin a fost evacuată de pompieri, prezentând arsuri pe 40% din suprafața corpului. Aceasta a fost transportată la spital conștientă.

Din primele informații, din numărul total de 84 garsoniere din imobil, aproximativ 23 sunt afectate. Locatarii vor fi mutați la internatul Liceului „Valeriu Braniște”

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite