Connect with us

Administrație

Romanul, cel mai mare tigan

Publicat

în

pomanaDoi frati de etnie roma, unul de 15, altul de 21 de ani si-au pierdut viata in urma cu cateva zile la scaldat. Joi, familia indoliata i-a inmormantat crestineste, rudele lor urland, asa cum e si normal, in timp ce cortegiul funerar se indrepta spre cimitir. Un prieten mi-a povestit ca a asistat la o faza uluitoare, care demonstreaza din nou, daca mai era nevoie, ca romanul poate fi de multe ori mai tigan decat cel mai tigan tigan din lume.

Meniul zilei, Octavian

Vazand cortegiul trecand pe strada, oamenii s-au oprit si au tras cu ochiul. Ma refer aici la romani, bineinteles. Rudele celor doi tineri morti au oferit trecatorilor apa si suc rece, afara fiind peste 30 de grade la momentul in care avea loc inmormantarea. Ce au facut romanii? Cand au vazut ca vin tiganii spre ei cu sticlele de apa, au facut dreapta imprejur si dusi au fost.

E traditie mare la romani sa dai de pomana, sa faci mese imbelsugate cu supa, sarmale, cartofi cu carne si torturi, pe care sa le oferi celui mort ca sa aiba ce manca pe lumea de dincolo. Insa doar pentru ca cei morti au fost tigani, doar pentru au alta culoare a pielii, romanii au intors pomana lor, fiind mult superiori lor si refuzand sa isi onoreze pana si cele mai stravechi traditii.

Ma dezgusta ceea ce mi-a povestit omul asta. Ma revolta, imi vine sa vomit. Ok, nu vrei sa bei apa de la tigan, ca tu esti roman si nu te cobori la nivelul lui, dar macar ia sticla aia si, dupa ce pleaca omul, arunc-o la cos si gata, marlanule. La un moment dat barbatul care impartea sticlele cu apa a renuntat la idee, plangandu-se ca nu intelege de ce oamenii, care transpirau in soarele de amiaza, refuzau sa se racoreasca si sa primeasca o mica pomana pentru cei doi copii care au pierit mult prea devreme.

RETIM

E jenant ca in 2016 inca ne credem superiori altor natii, iar faptul ca o facem nu arata decat ca noi suntem in realitate inferiorii, nu ei. Cu totii vrem sa se schimbe ceva in vietile noastre, sa fie mai bune, mai imbelsugate, mai frumoase. Insa cum sa se schimbe ceva, daca noi nu vrem sa ne schimbam?

4 Comments

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Consilierii lugojeni, convocați să aprobe agenda acțiunilor sportive și regulamentul CSM Lugoj

Publicat

în

Primarul Claudiu Buciu a convocat Consiliul Local al Municipiului Lugoj în şedinţă extraordinară pentru data de luni, 17.05, orele 1400, în sistem online. Pe ordine de zi, sunt trei proiecte:

Meniul zilei, Octavian

  1. Proiect de hotărâre privind alocarea din bugetul local a unei sume necesară pentru  acțiunea cultural – educativă “Tabăra de creație a scriitorilor din Banat” Iniţiator: Primarul Municipiului Lugoj;
  2. Proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al  Clubului Sportiv Municipal Lugoj, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 105 din 19.08.2002 . Iniţiator: Primarul Municipiului Lugoj;
  3. Proiect de hotărâre privind aprobarea agendei acţiunilor sportive pe anul 2021, propuse pentru a fi cofinanţate din  bugetul local capitolul 67.02 – „Cultură, recreere şi religie”, subcapitolul 05.01  „Acţiuni sportive”. Iniţiator: Primarul Municipiului Lugoj.

Citiţi mai departe

Administrație

Fostul primar al Lugojului, criticat vehement pentru achiziții în domeniul floral, are un moștenitor

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Fostul primar al Lugojului, Francisc Boldea, a fost mereu criticat pentru sumele exorbitante pe care le plătea pentru flori, pe care angajații de la Sere și Spații Verzi le montau prin oraș în fiecare an. Zeci de mii de lei a plătit primăria orașului pentru flori în fiecare an. 

Noul primar, Claudiu Buciu, a strâns un adevărat cult „anti-floral” în jurul său, înainte de alegeri, promițând lugojenilor că nu va cumpăra flori sau arbuști pentru oraș, din puținii bani publici, ci doar gazon.

Deși s-a ținut de promisiune cu iarba, noul edil al orașului a ajuns la a doua achiziție de flori și arbori pentru municipiu, în ciuda promisiunilor. Primăria a plătit nu mai puțin de 32.000 de lei pentru 5.000 de mușcate, flori care vor fi livrate și plantate în curând în diferite zone din oraș. Pe magnolii, achiziționate de curând, Buciu a mai dat 8.220 de lei. Primăria nu a comunicat niciuna dintre cele trei achiziții, de magnolii, mușcate sau gazon, acestea fiind însă publice datorită platformei SEAP.

RETIM

Citiţi mai departe

Administrație

Cinematograful din Lugoj se redeschide. Data la care vei putea merge la film

Publicat

în

Meniul zilei, Octavian

Cinematograful din Lugoj este primul dintre obiectivele de interes din oraș care se redeschid, la mai bine de un an de când a fost închis din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit administrației locale, locația urmează să fie deschisă pentru public începând cu 1 iunie.

Deocamdată primăria nu a anunțat dacă cinematograful se deschide complet sau la capacitate redusă, însă cert este că în interior lugojenii vor trebui să poarte masca de protecție, dar și să păstreze o distanță de cel puțin un scaun între ei.

Un alt obiectiv important pentru care se decide sau nu redeschiderea este piața ocico de vechituri.

RETIM

Citiţi mai departe

Administrație

Primăria Lugoj are 5,5 milioane de lei, din care vrea să cumpere mai multe clădiri din oraș

Publicat

în

Consilierii locali au aprobat alocarea a 5,5 milioane de lei pentru achiziția mai multor imobile din Lugoj. Unul dintre acestea este cel care găzduiește Casa de Cultură a Sindicatelor, unde primarul Claudiu Buciu a declarat că s-a început o corespondență cu marile confederații sindicale, care dețin în proprietate imobilul și se așteaptă răspunsul acestora la oferta Primăriei Lugoj.

Meniul zilei, Octavian

O altă clădire „celebră” și terenul aferent, pe care Primăria ar vrea să și-o treacă  în proprietate este Unitate A, a fostei Intreprinderi Textile Lugoj. Primarul Lugojului spune că, aici, ar urma să funcționeze sediul celor trei noi societăți ale consiliului local: cea de apă și canal, cea de salubritate și cea de administrare a patrimoniului public.

Tot din banii menționați mai sus, primarul mai speră să achiziționeze și clădirile actualei societăți Meridian 22, care sunt în executare silită din cauza datoriilor și vor fi scoase la licitație, clădirile de pe Insula din Cotu Mic, cu care Meridianul a garantat un împrumut bancar, dar și terenurile aferente Școlii Generale nr.1.

 

RETIM

Citiţi mai departe
Publicitate

Cele mai citite