Connect with us

Lugoj

Reportajul Lugojeanul.Ro: Ușa spre casa fără pereți și bucătăria de vară din gunoaie

Publicat

în

La ieșirea din Lugoj spre localitatea Coșteiu, pe drumul european ce duce la Timișoara, se face un drum care, după ce trece de calea ferată, ne duce în fața porților unui liceu închis din motive neortodoxe, mai ales că, paradoxal, s-au investit bani în el exact înainte de mutarea instituției în oraș, fiind comasată cu o altă unitate de învățământ. Proaspăt renovată, dotată cu geamuri termopane și cu toate utilitățile, clădirea liceului e acum goală, urletele de bucurie ale elevilor care auzeau clopoțelul de pauză rămânând doar o amintire pentru portar, singurul angajat care a mai rămas aici. Terenurile de sport sunt pustii, doar câinii vagabonzi arătându-se interesați de o alergătură zdravănă după noi, oamenii ciudați cu aparate foto greoaie, în cazul în care aveam să trecem de gardul care le marca teritoriul.

RETIM

În spatele clădirii frumos colorată în portocaliu începe o altă lume. Câteva anexe ale școlii, precum amfiteatrul, sala de sport, dar și grajdurile și boxele unde se țineau animalele și uneltele, pentru că aici își desfășura activitatea un liceu agricol, au fost transformate în locuințe pentru nefamiliști. Aceștia, din puținul pe care îl au, trăiesc o viață a lor, care s-ar putea descrie printr-un singur cuvânt: irealistă. Sunt conectați la satelit, au telefoane, unii chiar și internet, dar s-au obișnuit cu un mod de viață sărac, iar simplul gând că ar putea schimba ceva în traiul lor este de domeniul fanteziei pentru ei. Și-au acceptat de mult soarta, cuvânt des folosit, iar acum așteaptă să pice ceva din cer, din norii grei de ploaie care s-au așezat cuminți deasupra lor. Acceptă orice prejudecată, deși se feresc de muncă, iar condițiile în care își duc viața, de pe o zi pe alta, ar produce oricărui om din lumea civilizată cu un puternic resentiment de slăbiciune, de resemnare, de incapacitate. Când vii aici, te simți liber, dar în același timp lipsit de orice forță. Odată ce ai trecut gardurile care despart locuințele acestor oameni de lumea din exterior, te simți legat de acest loc și, dacă închizi ochii, te vezi rămas aici pentru tot restul zilelor tale.

Doamna Carla ne-a întâmpinat la intrarea în casa ei: o ușă care duce spre nicăieri. Pusă de formă și ancorată direct în pământ, ușa care duce spre camera fără pereți este un peisaj desprins parcă din filmele cu proști, care te face să deschizi gura până la urechi de uimire și să rămâi așa, cu aparatul de fotografiat într-o mână și cu reportofonul în cealaltă, iar când îți vine rândul să pui o întrebare, să nu ai nici cea mai mică idee despre ce să întrebi. Când vezi așa ceva, la câțiva kilometri de un oraș european, municipiu de județ, în care s-au investit mii de euro doar pentru iluminatul artizanal, o reacție este ceva ce nu-ți apare prea ușor. Am întrebat-o pe doamna Carla de ce a pus o ușă dacă nu există pereți, dacă nu duce spre o încăpere. „Ca să arate a casă”.

Facem doi pași mai spre dreapta și dăm de o altă imagine demnă de un roman de Sparks: o bucătărie de vară, construită doar din deșeuri, „plasticuri” și gunoaie, dar care totuși se respectă, pentru că, în ciuda materialelor de construcție folosite pentru pereți și acoperiș, proprietarul a decis să îi pună un geam termopan pentru a lăsa lumina zilei să pătrundă în interior. Ne-am înșelat, totuși, pentru că, la o privire mai atentă, am observat că „termopanul” nu exista, ci doar rama ferestrei, confecționată din lemn și de mulți ani, la care s-a prins un petic de la un prosop vechi. Tot gazda noastră, devenită între timp ghid turistic prin Cartierul Irealist, ne povestește că proprietara bucătăriei de vară are în îngrijire un cal, căruia îi dă de mâncare de la gunoi, ca să îl țină în viață. Partea tragică este că, dacă nu are încotro, femeia este nevoită să îi taie animalului porția de mâncare, doar pentru a se hrăni ea însăși cu ce aruncă alții, ca să se poată trezi în dimineața următoare și să înceapă din nou. Același calvar, aceeași bucătărie de vară goală, dar lângă animalul ei, care are un grajd părăsit doar pentru el. O vilă, cum îi spune doamna Carla, zâmbind contagios în fața disperării.

Ruinele comunismului sunt peste drum. Câteva hale, de mult părăsite, stau și așteaptă Sfârșitul Lumii lângă unele noi, renovate, în care își desfășoară activitatea firme mici, care au găsit aici, la marginea orașului, un loc ieftin și accesibil pentru a-și confecționa produsele. Doamna Carla, precum și restul oamenilor care locuiesc peste drum, au fost de multe ori la oamenii firmelor, pentru a le cere un loc de muncă. Din zecile de persoane nevoiașe, doar una singură a fost angajată. Acum, de dimineața până seara, spală pe jos într-una din hale, pentru câțiva lei și un colț de pâine. Contrastul dintre vechi și nou, dintre ruină și modern, te duce cu gândul la zilele apuse ale erei ceaușiste, când oamenii munceau 14 ore pe zi pentru un loc la o coadă interminabilă, de la care primeau mult prea puțin pentru cât asudau. Acum, cu democrația în brațe, locuitorii grajdurilor și-ar dori și atât, doar că, din cauză că s-au dezbinat de lume, și lumea de ei, nu-i mai angajează nimeni, ba din contră, sunt respinși și marginalizați, lăsați în plata Domnului, pentru că, dintr-un motiv oarecare, nu-i vrea nimeni. Sunt închiși într-un câmp imens, păzit de câini vagabonzi, din care nu pot scăpa, chiar dacă nu au comis nicio crimă în viața lor.

La finalul vizitei noastre, suntem îndemnați de îndrumătoarea noastră la o locuință a unor țigani, care, după spusele ei, ar îngriji o fată româncă, elevă în școala primară. Învață bine, e printre primele în clasă, însă „părinții” ei îi cer în fiecare zi bani, iar aceasta, pentru a putea aduce plata acasă, este nevoită fie să cerșească, fie să fure. Învățătoarea îi știe povestea pe jumătate. Deși o ajută cu bani în fiecare săptămână, aceasta nu are nicio idee că ajutoarele ei sunt vârâte direct în buzunarele proprietarilor casei, iar fetiței i se permite doar o masă pe zi, o oră la televizor și haine sau alte necesități doar din ce aruncă alții. Viitorul e negru pentru copilă, însă aici, cuvântul „viitor” înseamnă „mâine”, orice vine după fiind considerat o minune.

Într-o lume în continuă dezvoltare, viața acestor oameni, fiecare cu povestea lui despre destin, mereu nemilos, este o tragedie pe care greu o poți reda în cuvinte. Faptul că și-au acceptat starea și nu au nicio problemă că trăiesc de azi pe mâine este alarmant, însă în același timp liniștitor. De la a fi sărac, până la a da cuiva în cap pentru o bucată de pâine, nu e decât un pas, iar faptul că nu au ajuns în situația critică arată că femeia cu ușa fără casă și fetița româncă din casa țiganilor mai au, ca noi toți ceilalți, o șansă pentru mai bine, deși parcă nici Dumnezeu nu știe cum i-ar putea scăpa vreodată pe acești oameni dintr-o închisoare atât de bine păzită, dar care nu are pereți sau gratii, decât o ușă slab înfiptă în pământ, pe care nu trebuie să o deschizi, ci doar să o ocolești…

3 Comments

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lugoj

Aproximativ un milion de euro costă reabilitarea centrului. Când spun edilii locali că se termină lucrările

Publicat

în

Centrul orașului Lugoj, intrat în reabilitare cu mai bine de trei ani de zile în urmă, ar putea să fie finalizat în acest an, după cum dau asigurări reprezentanții administrației locale.

Lucrările de refacere a pavajului din centrul orașului Lugoj s-au blocat după alegerile locale, când s-a schimbat conducerea Primăriei Lugoj. Noua conducere a constatat că proiectul începuse fără avizele necesare și fără mutarea unor rețele de gaz și electricitate, aflate în zonă. Locul a rămas decopertat și îngrădit timp de doi ani de zile, perioadă în care edilii locali susțin că au încercat să obțină avizele necesare și să realizeze lucrările de subteran.

RETIM

Conform noului proiect, lucrările costă aproximativ 4 milioane de lei, fără TVA, iar noul spațiu central va fi format din două trotuare pietonale și o alee pe care se va putea circula și auto, ocazional. Suprafața va fi pavată cu lespezi de piatră naturală. Spațiul va fi dotat cu mobilier urban: bănci, coșuri de gunoi, cișmele și jardiniere, fiind o copie a centrului istoric care a existat la Lugoj.

„Proiectantul este în faza finală de obținere a avizelor, estimăm aceste avize se vor obține cel târziu până la mijlocul lunii aprilie. După aceea urmează, desigur, licitația pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor, care, după estimarea noastră, ar putea debuta în cursul lunilor iulie sau august. Apoi, având în vedere lucrările care s-au făcut până în acest moment, restul lucrărilor nu vor mult dura mai mult de două-trei luni”, a declarat Bogdan Blidariu, primarul interimar al Lugojului.

Citiţi mai departe

Lugoj

Care sunt avantajele în colaborarea cu BFG Imobiliare, în cazul în care vindeți, închiriați sau cumpărați o proprietate

Publicat

în

Colaborarea cu BFG Imobiliare poate avea mai multe avantaje pentru cei care caută să vândă, să cumpere sau să închirieze o proprietate. În primul rând, experiență și cunoștințe profesionale: agențiile imobiliare au o experiență vastă în vânzarea, cumpărarea sau închirierea proprietăților și cunoștințele necesare în domeniul imobiliar. BFG Imobiliare vă poate ajuta să faceți alegeri informate și să evitați deciziile greșite.

BFG Imobiliare are acces la o bază de date extinsă de proprietăți disponibile la vânzare sau închiriere. Astfel, vă poate ajuta să găsiți proprietatea potrivită mai rapid și mai ușor.

RETIM

Marketing și promovare

BFG Imobiliare poate promova proprietatea dumneavoastră folosind diferite metode, precum publicitatea online, bannere publicitare, afișe și altele. BFG Imobiliare are contract exclusiv pentru promovarea proprietăților cu două dintre publicații online cele mai citite din Lugoj, respectiv din zona Banatului: www.lugojeanul.ro și www.ghidulbanatului.ro.

Acest lucru poate ajuta la atragerea unui număr mai mare de potențiali cumpărători sau chiriași și, astfel, la realizarea unei vânzări sau închirieri mai rapide și mai eficiente.

Pentru clienții BFG Imobiliare, promovarea este absolut gratuită. Sigurul cost este comisionul pe care doar proprietarul îl plătește în cazul vânzării sau închirierii proprietății. BFG Imobiliare nu pretinde contract de exclusivitatea pentru găsirea unui client.

Alte avantaje importante

Evaluarea corectă a prețului. BFG Imobiliare are cunoștințe despre prețurile pieței imobiliare și vă poate ajuta să evaluați corect prețul proprietății dumneavoastră, astfel încât să obțineți cel mai bun preț posibil.

BFG Imobiliare poate ajuta la negocierea tranzacțiilor și la gestionarea acestora în mod eficient, astfel încât să puteți obține cea mai bună ofertă posibilă și să finalizați tranzacția într-un mod profesionist și fără probleme. Prin specialiștii BFG Imobiliare beneficiați de consultanță profesionistă și asistență, de la promovarea proprietății până la aspectele juridice care țin de legalitatea încheierii contractului.

În general, colaborarea cu BFG Imobiliare poate fi foarte utilă și poate economisi timp și bani, în special pentru persoanele care nu au experiență în domeniul imobiliar.

Dacă doriți să vindeți, închiriați sau să cumpărați o proprietate ne puteți contacta la 0730.355.161

Citiţi mai departe

Lugoj

Toate sălile de jocuri de noroc din Lugoj, care au mai puțin de 300 de metri de școli, trebuie închise

Publicat

în

Senatul a votat, luni, iniţiativa USR prin care se interzice funcţionarea sălilor de jocuri de noroc la mai puţin 300 de metri de şcoli, locuri de joacă, centre culturale şi spitale.

La dezbaterile din Senat, deputata USR Diana Stoica a prezentat o imagine dramatică a situaţiei: 4 aparate tip „păcănele” la mia de locuitori, 1 milion de români care pariază constant şi peste 25% dintre elevii de 16 ani au participat la jocuri de noroc pe bani.

RETIM

„Este responsabilitatea noastră să facem curăţenie şi să ne asigurăm că protejăm viitorul acestei ţări, copiii. Ne scriu prea multe mame care îşi plâng copiii – copii care şi-au luat viaţa din cauza acestei dependenţe de jocuri de noroc. OMS a încadrat această dependenţă de jocuri de noroc în rândul bolilor mintale. Deci ele sunt mai rău decât un viciu”, a declarat deputata USR Diana Stoica.

La rândul său, senatorul USR Sebastian Cernic a arătat că în timp ce în România nu există programe de prevenţie şi tratament a dependenţei de jocuri de noroc şi Guvernul României susţine „imperiul păcănelelor”, guvernele din alte state precum Belgia, Marea Britanie, Spania sau Australia au limitat drastic expunerea tinerilor la riscul dependenţei de jocuri de noroc.

„Trebuie să spunem stop! Este o necesitate să curăţăm de tentaţii şi de minciuni drumul spre şcoală sau spre locul de joacă al copiilor noştri. Este responsabilitatea noastră să-i ferim pe cei mici de mirajul norocului la păcănele, pariuri şi alte jocuri. Tinerii trebuie să vadă şi să audă adevărul. Şi adevărul este că pot deveni dependenţi de jocuri de noroc”, a spus senatorul USR Sebastian Cernic.

Senatul este prima cameră sesizată, iniţiativa va intra acum în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

„Votul de astăzi împotriva jocurilor de noroc este un semnal de normalitate şi o dovadă că proiectele bune ne pot uni pe toţi. Au fost adoptate şi amendamente ale colegilor de la alte partide, totul pentru ca legea să fie funcţională şi completă. Presiunea publică a contat foarte mult şi sperăm să continue pentru că urmează votul decisiv la Camera Deputaţilor”, a afirmat Filip Havârneanu.

Citiţi mai departe

Lugoj

Alexandru Mesian, o viață dedicată oamenilor și slujirii lui Dumnezeu. A fost stabilită data funeraliilor

Publicat

în

Funeraliile Preasfinției Sale Alexandru Mesian, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, vor avea loc în ziua de miercuri, 15 martie 2023 la Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” din Lugoj după următorul program:

  • Ora 10 – Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească;
  • Ora 12 – Slujba înmormântării.

Corpul neînsufleţit va fi condus la Cimitirul de pe strada Făgetului din Lugoj.

RETIM

Facem precizarea că în ziua de sâmbătă, 11 martie 2023, trupul Preasfinției Sale Alexandru a fost depus în Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit”, iar cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu o vor putea face de sâmbătă şi până marţi în intervalul orar 08:00 – 22:00.

Odihna veșnică dă-i-o lui, Doamne, și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească!

Să se odihnească în pace, din mila lui Dumnezeu! Amin.

O viață dedicată bisericii

S-a născut la Ferneziu, Baia Mare, fiul lui Alexandru şi Ana, la 22 ianuarie 1937. Este cel de-al şaselea copil dintre cei opt copii ai părinţilor săi. După ce a absolvit şcoala profesională profil chimie la Baia Mare, a fost admis în Dieceza Romano-Catolică de Timişoara pentru a urma studii teologice la Institutul Teologic Romano-Catolic de la Iaşi în 1957. Din cauza originii sale greco-catolice, a fost exmatriculat în acelaşi an din dispoziția Departamentului Cultelor de la București.

În perioada 1957-1960, a satisfăcut stagiul militar la arma „Grăniceri”. În 1960, a început să lucreze ca tehnician la Întreprinderea Mecanică de Mașini și Utilaj Minier Baia Mare, unde a ajuns în funcția de tehnician principal, în compartimentul CTC Laboratoare, până în 1990, an în care a ales să se transfere la Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică din Baia Mare, care a fost reînființată în acel an. Aici a funcționat ca vicar general.

Între 1965 și 1990, a predat teologia în secret, deoarece biserica greco-catolică a fost interzisă de regimul comunist. A fost hirotonit preot la data de 8 mai 1965 de P.S.S. Ioan Dragomir, Episcopul român unit al Maramureşului în secret, iar până în 1972, nici măcar părinţii nu au ştiut că au în casă un fiu preot. În aceeași perioadă, s-a ocupat de catehizarea și asistența spirituală a celor care doreau acest lucru și care nu au vrut să rupă legăturile lor cu Biserica Catolică, în pofida persecuției și a interdicțiilor la care erau supuși, atât în Baia Mare cât și în alte localități din teritoriul Diecezei de Maramureș.

O altă preocupare pastorală a sa în aceeași perioadă a fost formarea de alți preoți tineri. În vara anului 1990, la Baia Mare, 10 candidați la preoție care s-au pregătit în clandestinitate au fost hirotoniți preoți în perioada de libertate a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de către Arhiepiscopul și Mitropolitul Alexandru Todea și de către Episcopul de atunci al Maramureșului, P.S.S. Lucian Mureșan; acești tineri erau toți din Baia Mare.

La 21 ianuarie 1990, la Baia Mare s-a celebrat prima Sfântă Liturghie greco-catolică publică, în libertate, după anul de tristă memorie 1948; locul acestei celebrări a fost în faţa Casei de Cultură Municipale; la acel eveniment foarte mulţi preoţi din generaţia veche şi cei din clandestinitate, printre care a putut să apără în public.

La 20 iulie 1994 Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop coadjutor al Prea Sfinţitului Episcop Ioan Ploscaru, Episcop de Lugoj, iar la 8 septembrie 1994, la Blaj, am fost consacrat episcop de către Mitropolitul Blajului Lucian Mureşan, asistat de Episcopul Ioan Ploscaru şi de Episcopul George Guţiu; la acest eveniment a mai fost consacrat întru Episcop Prea Sfinţitul Virgil Bercea, Episcopul Diecezei Române Unite a Oradiei. În luna octombrie 1994 Sfântul Părinte l-a numit membru al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine din Roma. În anul 1995 a fost numit membru al Comisiei Mixte Internaţionale de Dialog Teologic între Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă.

În luna octombrie 1995 Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop eparhial al Lugojului. Prin Decretul nr. 38 din 20 martie 1996 al Preşedintelui României este recunoscut în funcţia de Episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj. La 5 mai 1996 a avut loc întronizarea ca Episcop diecezan la Lugoj. Pe plan local, raporturile cu celelalte culte – în special cu Biserica Ortodoxă Română – sunt foarte bune; vrednic de amintit aici este spiritul ecumenic al Î.P.S.S. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.

De-a lungul activităţii ca episcop al Eparhiei de Lugoj, a participat la foarte multe întâlniri cu caracter ecumenic, atât în ţară cât şi în străinătate. La data de 7 februarie 2004, Preşedintele României i-a acordat Ordinul “Meritul Cultural în grad de Comandor” – Categoria “G” – Culte. În cadrul Vizitei Pastorale a E.S.R. Arhiepiscopul Jean-Claude Perisset în Eparhia Lugojului (26-30 aprilie 2001), a avut loc sfinţirea pieţei „Josif Constantin Drăgan” şi a Catedralei episcopale, lăcaş de cult care a fost supus la lucrări de restaurare.

Din anul 2005 a fost declarat Cetăţean de onoare al Municipiului Lugoj. Din anul 2005 a fost numit Preşedintele Comisiei pentru redactarea Dreptului Particular al Sinodului BRU. Din anul 2016, Cetăţean de onoare al judeţului Timiş, din anul 2017 este Cetățean de Onoare al Comunei Bocsig, din anul 2018, Cetățean de Onoare al Municipiului Baia Mare. Din anul 2018, Cetățean de Onoare al Județului Caraș-Severin.

 

Citiţi mai departe

Cele mai citite